A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Nem válaszolsz semmi konkrétummal, ténnyel és érvvel.... miért nincs pl vontatott rendszer gyártásban európai gyártóknál? Ha tévedek kérlek cáfolj. Miért vonják ki sorban?? Miért fejlesztik inkább a mobil 120mm aknavető rendszereket? Ilyet pl jobban el tudnék képzelni a tartalékos egységeknek.... ird már le hogyan alkalmaznád a remek m777et te remek vezérőrnagy... :) tényleg szeretném látni mert lehet én tévedek, de tőled nem várok értelmes választ, ha valaki ki tudná.nekem fejteni azt komolyan megköszönném.... igy karácsonykor :)

Az önjáró tüzérség elsődlegesen a páncélos-, vagy gépesített lövész alakulatokkal együtt manőverezik, azok előrenyomulásának tűztámogatását látja el. Persze ettől használható klasszikus tábori tüzérségi szerepkörben is, csak ahhoz baromi drága! Így a vontatott tüzérségnek máig van létjogosultsága, és minden nagyobb és potens haderő alkalmazza is. (Még a 2Sz35 Koalicija SzV 2A88 ágyújából is lesz vontatott ágyútarack.) A vontatott tüzérség a hagyományos lövész, és területvédelmi erők tűztámogatásában lehet opció.

Itt nem arra kell gondolni, hogy akkor ide nekünk 100-300 db löveget, de a most beszerzett 24 db Pzh 2000 2-3x mennyisége reális lehetne. Az már egy más kérdés, hogy a 120mm -es aknavetőt terepjáróval is elhúzod, tűzerőben-repeszhatásban megfelelő pusztításra képes, de a lőtávolsága a jellegéből adódóan klasszikus tüzérségi feladatok, azaz az arcvonal közvetlen-, vagy az arcvonal mögötti közvetett lefogó vagy koncentrált tűztámogatás megoldására alkalmatlan. Szakasz szinten viszont kiváló közvetlen tűztámogató fegyver.

A 105mm mellett szól, hogy a beszerzendő helikopterek egy részével is mozgatható, de nálunk nem hiszem, hogy a légi mozgékonyság képességének megvalósítása dominálna a tüzérség területén egy jó darabig. Nem azt mondom, hogy nem lenne jó beszerezni mondjuk 20-30 db közötti mennyiség ilyen űrméretű ágyútarckból, a gyors reagálású erők komolyabb tűztámogatási képességének megteremtésére, de ez még a megnövelt védelmi büdzsé mellett is úri huncutság kategóriába tartozik idehaza.

Itt jön képbe a 155mm -es vontatott tüzérség kb. 40-70 db közötti mennyiségben. A beszerezni tervezett 24 db önjáró löveg mellett a nem gépesített, és részben a gépesített egységek megfelelő mélységű-, és tűzerejű tűztámogatására is képes. Nem hinném, hogy az M777A2/M777ER egyáltalán játszana, hisz nálunk kb. soha napján nem lesz precíziós, irányított tüzérségi lövedék rendszeresítve. (Drága, így nálunk ez az opció soha nem játszott, és valószínű nem is fog a közeljövőben sem.) Inkább a "mezei" optikás M777 vagy inkább a már digitális tűzvezető rendszerrel ellátott M777A1 jöhetne szóba. A modern felépítésen túl, mellette szól, hogy nagyjából ugyan azok az űrméretű és típusú tüzérségi lövedékek alkalmazhatóak ebben is, mint az új önjáró tüzérségnél; így kb. egységes muníció lehetne hozzájuk felhalmozni, ami logisztikai szempontból nem utolsó, meg ugye nagyobb tételben vásárolva azért itt is előfordulhat kedvezőbb árazás.

De mindezekhez először meg kellene teremteni megint a hazai tüzérséget, de az ilyen kondíciók, és emberhiány mellet nem menne egyik napról a másikra, ha belevágnának is. Az, hogy ha esetleg lesz a későbbiekben vontatott tüzérségi beszerzés, azt azért nem valószínűsítem, hogy több űrméret kategóriában is vásárolnánk.

Véleményem szerint az ideális az lenne, ha a Bocskai és a Klapka, két normális, lánctalpasokkal felszerelt gépesített lövészdandár lenne, Szolnok pedig a gyorsreagálású, és különleges jellegből adódóan kapna kerekes IFV-ket.

Minek az IFV egy különleges műveleti dandárnak?

• Tetszik
Reactions: honved
3 dandáros felépítésről beszéltek. 1 nehéz, 1 közepes, 1 könnyű.
MH 25 kapja a láncos nehéz technikát, MH 5-nél marad a kerekes APC/IFV. MH 2 meg a könnyű dandár. (Minek nekik IFV?)

Ez a felépítés terve, 2026-ig. Akkorra ez jó lenne ha meglenne. Feltöltve, felszerelve, a 3 dandár. Elvileg, ha tartjuk az évi 2% gdp arányos ráfordítást, akkor lehet majd tovább gondolni mindent. Mert az esetben, elvileg, pénz lesz, talán még több mindenre is. Szerintem az első lépés, a nehézdandár, majd a közepes dandár. Talány hogy a könnyű dandár mit takar. Én arra gondolok, hogy nem a különleges műveleti dandár lesaz az. Hanem egy másik alakulat.

Az önjáró tüzérség elsődlegesen a páncélos-, vagy gépesített lövész alakulatokkal együtt manőverezik, azok előrenyomulásának tűztámogatását látja el. Persze ettől használható klasszikus tábori tüzérségi szerepkörben is, csak ahhoz baromi drága! Így a vontatott tüzérségnek máig van létjogosultsága, és minden nagyobb és potens haderő alkalmazza is. (Még a 2Sz35 Koalicija SzV 2A88 ágyújából is lesz vontatott ágyútarack.) A vontatott tüzérség a hagyományos lövész, és területvédelmi erők tűztámogatásában lehet opció.

Itt nem arra kell gondolni, hogy akkor ide nekünk 100-300 db löveget, de a most beszerzett 24 db Pzh 2000 2-3x mennyisége reális lehetne. Az már egy más kérdés, hogy a 120mm -es aknavetőt terepjáróval is elhúzod, tűzerőben-repeszhatásban megfelelő pusztításra képes, de a lőtávolsága a jellegéből adódóan klasszikus tüzérségi feladatok, azaz az arcvonal közvetlen-, vagy az arcvonal mögötti közvetett lefogó vagy koncentrált tűztámogatás megoldására alkalmatlan. Szakasz szinten viszont kiváló közvetlen tűztámogató fegyver.

A 105mm mellett szól, hogy a beszerzendő helikopterek egy részével is mozgatható, de nálunk nem hiszem, hogy a légi mozgékonyság képességének megvalósítása dominálna a tüzérség területén egy jó darabig. Nem azt mondom, hogy nem lenne jó beszerezni mondjuk 20-30 db közötti mennyiség ilyen űrméretű ágyútarckból, a gyors reagálású erők komolyabb tűztámogatási képességének megteremtésére, de ez még a megnövelt védelmi büdzsé mellett is úri huncutság kategóriába tartozik idehaza.

Itt jön képbe a 155mm -es vontatott tüzérség kb. 40-70 db közötti mennyiségben. A beszerezni tervezett 24 db önjáró löveg mellett a nem gépesített, és részben a gépesített egységek megfelelő mélységű-, és tűzerejű tűztámogatására is képes. Nem hinném, hogy az M777A2/M777ER egyáltalán játszana, hisz nálunk kb. soha napján nem lesz precíziós, irányított tüzérségi lövedék rendszeresítve. (Drága, így nálunk ez az opció soha nem játszott, és valószínű nem is fog a közeljövőben sem.) Inkább a "mezei" optikás M777 vagy inkább a már digitális tűzvezető rendszerrel ellátott M777A1 jöhetne szóba. A modern felépítésen túl, mellette szól, hogy nagyjából ugyan azok az űrméretű és típusú tüzérségi lövedékek alkalmazhatóak ebben is, mint az új önjáró tüzérségnél; így kb. egységes muníció lehetne hozzájuk felhalmozni, ami logisztikai szempontból nem utolsó, meg ugye nagyobb tételben vásárolva azért itt is előfordulhat kedvezőbb árazás.

De mindezekhez először meg kellene teremteni megint a hazai tüzérséget, de az ilyen kondíciók, és emberhiány mellet nem menne egyik napról a másikra, ha belevágnának is. Az, hogy ha esetleg lesz a későbbiekben vontatott tüzérségi beszerzés, azt azért nem valószínűsítem, hogy több űrméret kategóriában is vásárolnánk.
Végre egy korrekt értelmes válasz ami tényeket is tartalmaz. Meggyőzhető vagyok, de ez lesz a legutolsó amibe fektetni fogunk úgy érzem. Köszönöm :)

Nekünk nem lesz soha annyi dandárunk,hogy legyen első és másodvonalas.A VSZ-ben is a gumikerekes egységek a másodvonalasok voltak.Ha együtt alkalmazol láncos és kerekes technikát akkor menetben a láncos fogja akadályozni a kerekest(lassabb),harcban pedig a kerekes a láncost(teljesen más dimenzió a két jármű terepjáró képessége).Ez másodvonalas egységeknél belefér hisz nem ők a fő ütőerő hanem azolyan egységek ahol harckocsi és lánctalpas csapatszállító van.
Nem véletlen született meg a Stryker MGS.

A légvédelmi eszközöknek nem kell olyan szinten együtt mozogni menet és harc közben a lövészekkel mint ahogy a lövészeknek kell az őket támogató harckocsikkal vagy MGS szerű támogató járművekkel.
Röviden. Lehidalok ettől a konnenttol annyira pontatlan.
Nézd már meg a HOT-ben, hogy milyen formációban mentek volna a legvedelmi járművek az apc-ifv es harckocsikkak.

Elsovonalas egysegek is kerekesekek voltak, nem csak a bmp-s gl./hk alakulatok voltak elsovonalasak...

Szerintem ez kiváló koncepció csak ha lehet akkor ne 122 mm-es hanem az USA Brutus.
Az 155 mm-es és csökkentett visszarugású ezért egyértelműen előnyösebb.l lenne
US_Army_tests_truck_mounted_low_recoil_105mm_and_155mm_howitzers.jpg

hawkeye155.jpg
Szerintem is-hivatásosoknak.A szerb model viszont a régi D30 felhasználásával készült,amit még kifejezetten sorköteleseknek terveztek.A tüzérség kalasnyikovja.És olcsó,könny lőszert szerezni hozzá.Van hozzá viszont korszerű kazettás,meg irányitott lőszer is.Nemzetörségnek,területvédelmi tartalékosoknak szerintem ez való.Originál D30 társaságában.Brutus meg a CAESARral mennyen a hivatásos alakulatoknak.Viszont érdekes lenne megvizsgálni,hogy a 155milis Brutus beépithető lenne e az iráni minta szerint egy IFV alvázra,zárt toronyba.Kisérőtüzérségnek a dd-ok állományába

Ez a felépítés terve, 2026-ig. Akkorra ez jó lenne ha meglenne. Feltöltve, felszerelve, a 3 dandár. Elvileg, ha tartjuk az évi 2% gdp arányos ráfordítást, akkor lehet majd tovább gondolni mindent. Mert az esetben, elvileg, pénz lesz, talán még több mindenre is. Szerintem az első lépés, a nehézdandár, majd a közepes dandár. Talány hogy a könnyű dandár mit takar. Én arra gondolok, hogy nem a különleges műveleti dandár lesaz az. Hanem egy másik alakulat.
Milyen másik alakulat? Nincs több. Ha ezeket feltöltik már jók vagyunk.

Röviden. Lehidalok ettől a konnenttol annyira pontatlan.
Nézd már meg a HOT-ben, hogy milyen formációban mentek volna a legvedelmi járművek az apc-ifv es harckocsikkak.

Elsovonalas egysegek is kerekesekek voltak, nem csak a bmp-s gl./hk alakulatok voltak elsovonalasak...

Egy APC-vel nem lehet az együtt támadni(harcolni) egy harckocsival mert óhatatlanul lemarad tőle,erre találták ki az IFV-t.Nem véletlen volt a MN-nek is egy elsővonalas alegysége és nem véletlen volt ott mindenhol BM-1.Mint ahogy nem véletlenül létezik nehéz és közepes dandár is.

• Tetszik
Reactions: therob
Nektek, ex 88 asoknak is van jelenleg BTR. Nem lenne jobb azok helyett kerekes IFV?
Egyébként a harmadik, azaz könnyű dandár az most a Szolnoki lesz, vagy létrehoznak egyet máshol?
A szolnokiak egy papíron dandár alakulat. Nagyon nem valószínű, hogy róluk szólna a fejlesztési terv.

Azt hiszem,hogy tisztázni kéne,hogy a Pzh2000 tipikus támogató tüzérségi eszköz.Szerintem egy önálló tüzérezredben a helye,ahol az egyik osztályt alkothatná.A másik osztály lehetne egy gumikerekes messzehordó tarackágyú-osztály,a 3. meg egy HIMARS jellegű rakéta-tüzérségi rendszer.A dd kisérőtüzérsége szerintem még beszerzésre vár.A dd alegységeinek szervezetszerű tüztámogatására meg az dd alapjárművének aknavetőtarackos változatát kellene beszerezni.Hamár merjnk nagyot álmodni....

• Tetszik
Reactions: Python
Vajon a későbbiekben a tartalékosok hogyan fognak felállni? Na ez jó kérdés?
3 dandart mire feltöltennek emberrel a mai világban kihívás számba fog menni. Még úgy is ha lesznek modern eszközök/felszerelések. Attol tartok hogy a toborzás még igy is kevés lesz hozzá.
Valami rendszert be kell hozniuk pluszba vagy a tartalékos rendszert főként az ÖMT részét átalakítanni. Értem ez alatt a rendszerhez az évi 60 nap helyet hozzáloknek 90 naptól 9 hónapig terjedő önkéntes szolgálat vállalást. Attól függően hogy mit szeretne válalni a fiatal önkéntes.
(Önkéntes sorkatonaság)
Máskép attól tartok hogy csak nagyjábból lesznek feltöltve azok a dandárok.

• Tetszik
Reactions: Telak2

Nem akarok költöztetni senkit, sehova. :) Helyőrség ,ahol szerazföldi harcoló alakulat van ma, az 4 is van. Szolnok nálam kiesik, mert nem a különleges erőket veszem, a 3 dandáros koncepcióba. Nálam, Tata, nehézdandár. Debrecen, közepes dandár. Hódmezővásárhely, könnyű dandár. A jelenlegi és 2026-ig várható pénzügyi helyzetben, meg lehet lépni ezt, a 3 dandárra vonatkozólag. Fel lehet tölteni és szerelni ezeket a kötelékeket. Aztán 2026-ban el lehet gonodlkodni hogyan tovább. Akkor a költségvetése a haderőnek, elvileg olyan lesz, ( gdp 2 % ) hogy tovább lehet gondolni a fejlesztéseket, esetleges bővítéseket, netán tartalékosok még jobb felszerelését, kiképzését, stb. 2026 a cél, 3 dandár esetében, ha jól értettem a terveket, ami nyílvános eddig. Addig érdemes gondolkodni nekünk is.