Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
"Alig 100 éve még táltosokkal fűtöttek köztereken,a szeretet,Jézus,Isten,bármi/akármi nevében,csak follyon a vér."

Romániában 1902-ben még hivatalos kivégzési mód volt a karóbahúzás.
1700ban említették utoljára a karóba húzást, de már nem hajtották végre. Így ez a kivégzési mód kb 100 évet élt.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Magyar btk alapján (gondolom a svájci is hasonló lehet) a csönttörés az egyértelműen STS, a nő cselekménye tényállásszerű, tehát büntetőeljárás az sajnos minden további nélkül megindulhat, legfeljebb nem lesz büntethető a végén. Azzal védekezhet a nő, hogy jogos védelmi helyzetben volt, bár annak mértékét menthető felindulásból túllépte (taperolás leállításához általában nem kell eltörni a tapizó orrát).

Hogy az afgán ellen miért nem indítottak valamit, az rejtély, bár magyar Btk alapján hirtelen nem is tudnám belőni, hogy micsoda lehetne, nem nagyon passzol bele, inkább egyszerű szabálysértés lenne.
Annyi a csavar, hogy a svájci nō az afgánt Bécsben verte pofán. Valószínűleg (legalábbis remélem) nem lesz tárgyalás vagy lesz és vége. Viszont az addig pénz, ideg és energia. Áldozat vagy, védekeztél. Lehet, hogy szerencséd volt, 10000 ütésbōl ez volt az az egy, ami betalált.

Persze, el kell játszani a jogállamosdit, meg nem lenne jó, ha a választópolgárok önbíráskodásba mennének át. Viszont nálam ez egy sokkal korábban induló történet, amely azzal a kérdéssel indít:
- kinek, minek köszönhetō, hogy ilyej deviáns elemek megjelentek a városainkban!? (a többes szám indokolt, Pesten is volt valami...)

Valahol kifejezetten kétszínűnek tartom, hogy az EU-s csatlakozáskor mindenki be volt szarva, hogy a (majd) közös kultúrális, történelemi gyökerű, képzett kelet-európai munkavállalók majd jól tönkreteszik a nyugat-európai munkaerōpiacot - ezért STOP a munkavállalás.

Erre 2015-ben meg szélesre tárja a Mutti az ajtót, majd beböfögi, hog "Willkommen". A Spiegel ekkortájt 850000 dolgos afgánról fantáziál, akiket majd a(z akkor) dübörgō német ipar pikk-pakk felszippant és majd jól megtámogatják az elmúlt 25 év faszságaival agyonvert demográfiai helyzetet és a nyugdíjrendszert...

Mondjuk az is érdekes, ha egy macskát vinnék magammal, akkor 3 kilónyi papír, engedély, istennyila kell a határátlépéshez, miközben a macska nem fog sem nōket taperálni, sem kamiont elkötve a tömegbe hajtani.

De ez a kérdés jócskán túlmutat ezen a salleren, de kiválóan szemlélteti a Nyugat kapzsiságát és kétszínűségét. Ha a Mutti azt a pénzt a 13 éves regnálása alatt az országára meg adócsökkentésre/bérlakás-programra költötte volna, akkor Németországnak fényes jövōje lenne, ahol a belsō fogyasztás is számottevō, nem csak az export.

Itt akkor fog beindulni a parasztgyalázat, ha megint bedōl az ipar, de nem lesz ott Kína úgy, mint 2008-ban. USA bezár (közben bevásárol még a maradék európai top-cégekbōl, lásd Elliot-hedge found), Kína beeinstandolja az ottani európai gyárakat (ha megtenné, mit lehetne ellene tenni!? Semmit. Legalább 50%-ban az övé..), Dél-Amerika bukó, Afrikában lassan már minden vagy fejbajos vagy kínai, a britek kilépnek, Moszkvával fasírt van, makarónit meg remélhetōleg nemsokára eltakarítják, közben Kelet-Európát még mindig másodrangúnak tartják..

Ebbōl nem fognak jól kijönni... (ahogy sok más ország sem :()
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 702
113
Világos az ok-okozati folyamat, én meg végképp nem fogok vitába szállni azzal, hogy a németek csúnyán lábon lőtték magukat ezzel az egész Willkommenskulturral. Nekem innen távolról úgy tűnik, a legnagyobb probléma az egész német társadalmat átható agymosás, belenevelt bűnösségtudat és egyszerűen nem merik alkalmazni azokat az amúgy teljesen törvényes meglévő eszközöket, pl. idegenrendészet, kiutasítás stb., amiket ilyenkor kellene. Mert húh, ha vádat emelek egy szent bevándorló ellen, a végén még rasszista leszek, sőt, talán már maga az hogy felmerült bennem a gondolat már önmagában rassista. Persze az érzés meg a reakció természetes, így marad a képmutatás, mint bevett társadalmi gyakorlat.

Majd ha kinövik ezt a dilijüket és végre rongyot tömnek a rassiszmus- és tolerancia prédikátorok pofájába, majd elkezdhetnek normálisan élni a saját hazájukban. Bár kétlem hogy egyátalán felmerül a mostani, többszörösen agymosott generációban, hogy így is lehetne. Vagy a végén egyszerűen csak elpattan az utolsó idegszál is, és jön egy fékevesztett társadalmi ellenreakció.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Hogy mi lesz a reakció, azt nem tudom. Most azon megy a vita, hogy a gyerekházasság elfogadható-e vagy sem. Eddig úgy tűnik, hogy nem, mert sérti az alapjogot a szabadvallás-gyakorlásra.

Az is elgondolkodtató, hogy a nagy feministák ilyenkor hogyan kussolnak. Az egész onnan indult, hogy egy 14 éves szíriai lányt a21 éves unokatestvéréhez adtak feleségül, akik2015 augusztusában érkeztek Németországba. Az Ifjúságvédelmi Hivatal (Jugendamt) elutasította, hogy házasságukat elismerje, és a lányt a férjétől elválasztotta - a hatályos jog alapján ezt itt vastagon pedofília.

Ezután a férj keresetet nyújtott be, egy aschaffenburgi családjogi bíróság az Ifjúságvédelmi Hivatal javára döntött, ami a lány törvényes gyámjának igényével lépett fel.

2016 májusában egy bambergi fellebbviteli bíróság megváltoztatta a döntést. A bíróság úgy döntött, hogy a házasság érvényes, mert azt Szíriában kötötték, ahol a saría jog szerint a gyerekházasságok megengedettek, ezzel gyakorlatilag legalizálta a saría gyerekházasságokat Németországban.

A bambergi bíróság a saría jogot alkalmazza a német jog felett, hogy egy Németországban betiltott szokást legalizáljon. Vastaps.
 
M

molnibalage

Guest
Hogy mi lesz a reakció, azt nem tudom. Most azon megy a vita, hogy a gyerekházasság elfogadható-e vagy sem. Eddig úgy tűnik, hogy nem, mert sérti az alapjogot a szabadvallás-gyakorlásra.

Az is elgondolkodtató, hogy a nagy feministák ilyenkor hogyan kussolnak. Az egész onnan indult, hogy egy 14 éves szíriai lányt a21 éves unokatestvéréhez adtak feleségül, akik2015 augusztusában érkeztek Németországba. Az Ifjúságvédelmi Hivatal (Jugendamt) elutasította, hogy házasságukat elismerje, és a lányt a férjétől elválasztotta - a hatályos jog alapján ezt itt vastagon pedofília.

Ezután a férj keresetet nyújtott be, egy aschaffenburgi családjogi bíróság az Ifjúságvédelmi Hivatal javára döntött, ami a lány törvényes gyámjának igényével lépett fel.

2016 májusában egy bambergi fellebbviteli bíróság megváltoztatta a döntést. A bíróság úgy döntött, hogy a házasság érvényes, mert azt Szíriában kötötték, ahol a saría jog szerint a gyerekházasságok megengedettek, ezzel gyakorlatilag legalizálta a saría gyerekházasságokat Németországban.

A bambergi bíróság a saría jogot alkalmazza a német jog felett, hogy egy Németországban betiltott szokást legalizáljon. Vastaps.
Röviden, aztakurva.
Ezen elv alapján, akkor ha egy elnyomó rezsimben távollétében elítélnek egy onnan megpattanó embert, akkor a német bíróság el fogja ítélni? Mondjuk egy Észak-Koreából szökött embert életfogytra ítélne ott a hatalom, akkor Németország helybenhagyja az ítéletet? Mert ebből bakker kb. ez következik.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
165
43
Utópia, utópia hátán, most mit vártok egy NDK-stól? Az álom, hogy elkeveredik a kaukázusi/ázsiai/fekete/indián és lőn örök béke a földön, mint az osztálynélküli társadalom degeneráltsága, ahol mindenki egyforma bábu volt, önálló elképzelése csak fölfelé benyújtva és ott rábóllintva lehetett, ha nem volt megbízható káder, akkor jobb ha meg sem próbálta, mert egy párton kívűli nehogymá okosabb legyen egy jó elvtársnál, míg a szabadversenyes rothadó kapitalistáknál egy garázs internetes WebÁruházból most egy 778 mrd $-os kapitalizácíóju mammut nőtte ki magát:
https://finviz.com/quote.ashx?t=AMZN&ty=c&ta=0&p=m
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 702
113
Sokkal rosszabb a helyzet ennél, van ez a nemzetközi kollíziós magánjog nevű izé, ami nemzetközi elem (pl. szír v német házassági jog alkalmazandó Németországban élő, és ha jól értem, két szír állampolgár közötti házasságának érvényességére? esetén rábök arra jogra, amit alkalmazni kell. Ez ugye lehet a szír vagy a német.

Mellesleg egy rohadt bonyolult jogág, mert a helyi nki magánjogi kollíziós jogot is figyelembe kell venni (és ezek vidáman egymásra is mutogathatnak...) és van egy olyan gumiszabály része is, hogy ha az adott jog alkalmazása a helyi közrendbe ütközik, akkor nem kell mégse alkalmazni.

Házassági jog esetén általában a házasságkötők saját joga / házasságkötés helye szokott számítani, ez ugye szír / szír és elég egyértelműen a szír jogra bök rá. Ami passz, hogy micsoda, tegyük föl hogy nem vettek át semmi jobbat és iszlám jog van érvényben. Ha aszerint ez egy érvényes házasság, akkor nincs mit tenni.

A kérdés tehát az, hogy a német közrendbe ütközik-e a szír házassági szabályok elfogadása.

Megjegyzem a 14 év nekem annyira nem durva, nem 6 évesről beszélünk szóval inkább szürke zóna. 14 éves nő már biológiai szempontból legalábbis érett, régen európában sem volt ez szokatlan, így ha a szír szokások szerint ez frankó, és a csaj se nagyon kapálódzott ellene, akkor nehéz megérteni hogy az akármilyen német hivatalnak mi köze hozzá. Megjegyzem a magyar jog is engedi 16. év betöltése után a házasság kötést, igaz, gyámhivatali engedély kell hozzá, 14 év feletti kiskorúakkal való szexelés pedig egy külön büntetőjogi kategória attól függően, hogy nagykorú-e az illető vagy sem, de hát ugye ezek a magyar szabályok, a szíreket ez nem kell hogy érdekelje.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
M

molnibalage

Guest
Sokkal rosszabb a helyzet ennél, van ez a nemzetközi kollíziós magánjog nevű izé, ami nemzetközi elem (pl. szír v német házassági jog alkalmazandó Németországban élő, és ha jól értem, két szír állampolgár közötti házasságának érvényességére? esetén rábök arra jogra, amit alkalmazni kell. Ez ugye lehet a szír vagy a német.

Mellesleg egy rohadt bonyolult jogág, mert a helyi nki magánjogi kollíziós jogot is figyelembe kell venni (és ezek vidáman egymásra is mutogathatnak...) és van egy olyan gumiszabály része is, hogy ha az adott jog alkalmazása a helyi közrendbe ütközik, akkor nem kell mégse alkalmazni.

Házassági jog esetén általában a házasságkötők saját joga / házasságkötés helye szokott számítani, ez ugye szír / szír és elég egyértelműen a szír jogra bök rá. Ami passz, hogy micsoda, tegyük föl hogy nem vettek át semmi jobbat és iszlám jog van érvényben. Ha aszerint ez egy érvényes házasság, akkor nincs mit tenni.

A kérdés tehát az, hogy a német közrendbe ütközik-e a szír házassági szabályok elfogadása.

Megjegyzem a 14 év nekem annyira nem durva, nem 6 évesről beszélünk szóval inkább szürke zóna. 14 éves nő már biológiai szempontból legalábbis érett, régen európában sem volt ez szokatlan, így ha a szír szokások szerint ez frankó, és a csaj se nagyon kapálódzott ellene, akkor nehéz megérteni hogy az akármilyen német hivatalnak mi köze hozzá. Megjegyzem a magyar jog is engedi 16. év betöltése után a házasság kötést, igaz, gyámhivatali engedély kell hozzá, 14 év feletti kiskorúakkal való szexelés pedig egy külön büntetőjogi kategória attól függően, hogy nagykorú-e az illető vagy sem, de hát ugye ezek a magyar szabályok, a szíreket ez nem kell hogy érdekelje.
Értem. Akkor ezen érvelés mentén, akkor alkoholizálni akarok arab államokban, mert a magyar jog szerint teljesen bevett és legális. Meg az asszony sétálhasson bikiniben az utcán, mert itthon nem tiltja semmilyen jog. Ezek a magyar szabályok, mit szól bele egy szaúdi bíróság? Magam előtt látom, ahogy meghajolnak előttem és helyt adnak keresetemnek...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 756
113
Kurfürst

Nem vagyok jogász, de amennyire én tudom az EU területén belül az EU-s jog a legmagasabb és a tagállami jogok ez után jönnek. E miatt volt az EU-s jogharmonizáció. E mellet vannak az EU nemzetközi szerződései.
Hogy itt hol jelenik meg a szír jog? Hát szerintem sehol....
Ugyan ezen okból nem fogadják el mondjuk a gépjármű vezetői engedélyem a nagyvilágban az EU-n kívül. És ez fordítva is igaz, akármilyen ország jogsijával nem vezethetsz itthon. Az is pont ugyan olyan hatóságilag igazolt jog/képesség, mint a házasság. (szerintem)
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 702
113
Nem érted. Nemzetközi kollíziós magánjog, tehát a különböző, polgári jogba tartozó jogviszonyokra vonatkozik csak, úgymint teszem azt házasság kötése, öröklés, szerződések és a többi.

Az hogy egy házasság érvényes-e, polgári jogi kérdés.

Az élethelyzetek amiről te beszélsz, azok közrendet érintő közjogi és nem magánjogi szóló kérdések, pl. a szabálysértés és büntetőjog világa, és nincs a világon olyan állam, amely a saját területén engedne ezekbe más államokat belepofázni. Pölö itt sem lehet hasist szívni, csak mert teszem az iszlám jogrendszer azt megengedi, míg a piálást nem.
 
M

molnibalage

Guest
Nem érted. Nemzetközi kollíziós magánjog, tehát a különböző, polgári jogba tartozó jogviszonyokra vonatkozik csak, úgymint teszem azt házasság kötése, öröklés, szerződések és a többi.

Az hogy egy házasság érvényes-e, polgári jogi kérdés.

Az élethelyzetek amiről te beszélsz, azok közrendet érintő közjogi és nem magánjogi szóló kérdések, pl. a szabálysértés és büntetőjog világa, és nincs a világon olyan állam, amely a saját területén engedne ezekbe más államokat belepofázni. Pölö itt sem lehet hasist szívni, csak mert teszem az iszlám jogrendszer azt megengedi, míg a piálást nem.
Ok, de tegyük fel, hogy magánjog hatáskörbe utálna egy jogrendszer merő trollkodásból azt, hogy akkor ihat-e alkoholt egy személy, amit mondjuk a családfő dönt el. Akkor mi lenne jogi helyzet?
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 702
113
Kurfürst

Nem vagyok jogász, de amennyire én tudom az EU területén belül az EU-s jog a legmagasabb és a tagállami jogok ez után jönnek. E miatt volt az EU-s jogharmonizáció. E mellet vannak az EU nemzetközi szerződései.

Van is EU-s nemzetközi magánjogi vagy ha úgy tetszik kollíziós jogi rendelet. Nem is olyan régen nemzetközi egyezmények voltak erre, amelyhez egy csomó ország csatlakozott, épp azért, hogy kicsit könnyebb legyen kihámozni, kinek a magánjoga alkalmazandó.

Ez EU-s jog, nem szír, de ez a törvény csak annyit csinál, hogy megmondja hogy az adott esetre kinek a joga alkalmazandó. Ha a házasság érvénytelensége a kérdést, azt ez esetben a szír jog (a házasulók személyes joga) szerint kell megítélni.

Hogy itt hol jelenik meg a szír jog? Hát szerintem sehol....

Szír állampolgárok szír jog alapján Szíriában kötött házasságában. Ha Németországban kötik, valszeg más lenne a helyzet.

[/QUOTE]Ugyan ezen okból nem fogadják el mondjuk a gépjármű vezetői engedélyem a nagyvilágban az EU-n kívül. És ez fordítva is igaz, akármilyen ország jogsijával nem vezethetsz itthon. Az is pont ugyan olyan hatóságilag igazolt jog/képesség, mint a házasság. (szerintem)[/QUOTE]

Közjogi, nem magánjogi kérdés az okmányok kölcsönös elfogadása.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
165
43
Nem érted. Nemzetközi kollíziós magánjog, tehát a különböző, polgári jogba tartozó jogviszonyokra vonatkozik csak, úgymint teszem azt házasság kötése, öröklés, szerződések és a többi.

Az hogy egy házasság érvényes-e, polgári jogi kérdés.

Az élethelyzetek amiről te beszélsz, azok közrendet érintő közjogi és nem magánjogi szóló kérdések, pl. a szabálysértés és büntetőjog világa, és nincs a világon olyan állam, amely a saját területén engedne ezekbe más államokat belepofázni. Pölö itt sem lehet hasist szívni, csak mert teszem az iszlám jogrendszer azt megengedi, míg a piálást nem.
Nem értem itt miről megy a vita, amikor a szakálasoknál nagyobb kettősmércét alkalmazók, a világon nincsenek.
Egy muszlim családban, ha a leány elveszti a szűzességét mielőtt összeadnák a nála 3x idősebb, de arányosan vagyonosabb férjel, akkor a hozzátartozóknak szent kötelessége megölni, így védve a család becsületét.
Bekerülve az európai civilizációba viszont ők jogszerűnek ítélik, ha falkában erőszakolnak kislányokat.
A Koránban van olyan passzus, hogy idegen vallásuak többségébe keveredve, akár muszlim hit elhagyását is szinlelheted, keresztény barátaid is lehetnek, meg esetleg a finom füstölt csülköt is élvezheted, de ha ütött az óra amikor már esély van a korábbi befogadók legyőzésére, egy csapásra ez megváltozhat.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 702
113
Ok, de tegyük fel, hogy magánjog hatáskörbe utálna egy jogrendszer merő trollkodásból azt, hogy akkor ihat-e alkoholt egy személy, amit mondjuk a családfő dönt el. Akkor mi lenne jogi helyzet?

Heh, ha mondjuk az van hogy a gyerek piálhat-e ha az apja nem engedi, azt vicces módon az eljáró állam bíróságának joga dönti el. Amúgy meg gondolom kijöhet az, hogy jogszerűtlenül piál, vagy nem tiszteli a családfőt, vagy mittudomén, önmagában valszeg nem lesz jelentősége, max. ha ez pl. alapos indok lehet arra, hogy kitagadják az örökségből az adott jog szerint.

Egyébként a kollíziós jogba remekül bele lehet hülyülni ilyen hülye helyzetekbe, pláne ha szír apuka és albán anyuka Máltán kötött házasságából az USA-ban születik meg a gyerek, de Finnországban tanul és egy svéd bíróság előtt perel egy egyiptomit. :D
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 756
113
Kurfürst

Megfordítom akkor. Ha a wakandai jog szerint te a rabszolgám vagy, akkor németországba költözve is még mindig a rabszolgám vagy, hiszen wakandai szerződésünk van róla. És akkor ez így okés dolog itt az EU-ban?
Csak azért kérdezem, mert ez egy analógia a kényszer házasságra.... Szerződéses magánjog mind a kettő!
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 702
113
Nem okés, legalábbis amint belépnénk schengenbe tuti erről hápognék, hogy "nyilvánvalóan és súlyosan sértené a német jogrendszer alapvető értékeit és alkotmányos elveit" és akkor a helyi jogot kell alkalmazni.

De ez egy gumiszabály, a rabszolgaság esetében elég egyértelmű a helyzet, házassági életkor esetében már nem annyira.

A szír házassági esetben meg a vita mintha arról szólna, hogy a német jog szerint a csaj 14 évesen nem házasodhat még érvényesen, a szír szerint meg igen. Az nekem nem világos az esetből, hogy ez most kényszerházasság volt vagy sem, vagy csak a hivatal volt önjáró az ügyben.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
A Koránban van olyan passzus, hogy idegen vallásuak többségébe keveredve, akár muszlim hit elhagyását is szinlelheted, keresztény barátaid is lehetnek, meg esetleg a finom füstölt csülköt is élvezheted, de ha ütött az óra amikor már esély van a korábbi befogadók legyőzésére, egy csapásra ez megváltozhat.

Ugyan már... Az átlag muszlim simán elhagyja vallásos életének nagy részét Nyugaton. Ráadásul ma már ezt a törvények is presszionálják, hiszen az állampolgárság, esetleg a menekültjog, könnyen ugrik ha például nem fog kezet a férfi egy nővel vagy nem jár a gyereke koedukált iskolába. Már az arcot eltakarni is több helyen tiltott.

Amúgy van egy olyan érzésem, hogy sokan nyugatról, többen egyenesen Németországból szidják a németeket. Azért ez sokat elmond :)
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 702
113
Megjegyzem a szírek és a törökök az általam ismertek közül eleve a legszekulárisabbak muszlimok közé tartoznak, nem nagyon érdekli őket hogy lehet-e piálni vagy disznóhúst enni Mohamed szerint. Itt is, otthon is vidáman piálnak és majszolják a szalámit ha hozzáférnek. Szíriában saját sörmárkák és sörgyárak voltak (vannak?).

Az hogy megjelentek az elmebeteg szektások Szíriában (khmm... Szaud Arábia, Irán, most épp rátok nézek) nem jelent semmit, azt pedig hogy vallási szabályok rendezik a családi életet, teljesen megszokott. Itthon sincsen ám olyan régen "állami" családjog, mert a kánonjog ezt majdnem ezer évig nagyon szépen és kompletten, egészen intim részletekbe menően leszabályozta.