T-14 Armata

Ezzel a koncepcióval az a baj, hogy a torony védelmét a test ellenében a II.Vh és az 1973-as tapasztalatok határozták meg, a beásott harckocsik terén (hull-down position). A T-14 ettől elmozdult, mert (legalábbis az oroszok szerint - és azért sok dologban bizony szerintem igazuk van) egyértelmű lett, hogy a modern hadviselésben a beásott harckocsi könnyű célpont, tehát mobilnak kell lennie - így viszont a test nem lesz kevésbé kitéve az ellenséges tűznek, mint a torony.

6hTbIAh.jpg

M1A2SEP kiásott harckocsi-fedezékben, ahol "hull-down" pozíciót vehet fel

Máris megbukott az az 1970-es évekbeli koncepció, mely minél kisebb tornyot javasolt, mondván, hogy a test beásott pozíció miatt biztonságban van, csak a torony van kitéve az ellenséges tűznek. Persze, rámutathatsz, hogy a T-14-nél is megvan az önbeásás képessége, tehát az orosz sem mondja azt, hogy ma már nincs létjogosultsága a hull-down position koncepciónak, csak a jelentősége csökkent le.

A lőszer a T-14-ben a küzdőtér mögött van ami a harckocsi legvédettebb része.Elméletileg a T-14 test homlokpáncélja páncélozottabb mint bármielyik mai harckcsi torony homlokpáncélja.Ebből következik,hogy a lőszer sokkal védettebb helyen van mint a mostani harckocsik tornyában.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg and fip7
A mókás ebben a videóban az, hogy a harcjárműveket leszámítva nagyjából ez a képesség az, amit most a US ARMY meg akar valósítani 2020-ra, illetve bizonyos szintig (BLU TRACKER például) már most is magvan neki...

Miután itt a diskuráció eddig a harckocsikról folyt, értelemszerűen az FCS program harcjárműveire céloztam.
A kis videó minden szintje ellen egyszerű a védekezés.

Ettől még a II. Vh elején a harckocsitest általában a toronnyal megegyező páncélzattal rendelkezett. Aztán ez eltolódott oda, hogy ma nagy általánosságban a toronyfront a legerősebb szinte minden harckocsinál, a test frontja egy öles lépéssel lemaradva követi.

Ha a manőverezőképesség a fontos és nem a beásott pozíció, akkor miért lenne így? Költői kérdés...
Mert a tapasztalatok szerint a torony frontrésze kapja a legtöbb találatot.És találkozóharcban,mikor nincs előre kiásott lőállás,a harckocsizok akkor is igyekeznek kihasználni a terepfedezéket.Igazábol itt van jelentósége a negativ csőemelkedésnek is.De ha valaki harcolni is akar,a tornyot semmiképen nem rejtheti el

Nem feltétlenül értek egyett. Inkább úgy fogalmaznék, hogy egyes esetekben sikerül az érdekes érvényesítése, más esetekben nem.
Az Egyesült Államokban például teljes lendülettel tolják az F-35 program szekerét, de az FCS-t úgy kaszálták el, hogy az US ARMY még most se tudja, hogy akkor igazából ő férfi vagy nő, talicska kell neki vagy láncfűrész.
Oroszország sem különb, a T-14 programot fél szívvel tolják, mondván hogy drága, de felújítani két ex-Kirov osztályú nukleáris meghajtású cirkálót nem drága...
Ez csak idióta priorizálása a maradék forrásoknak, de régen szívbaj nélkül ment volna mindkettő.

Ez csak idióta priorizálása a maradék forrásoknak, de régen szívbaj nélkül ment volna mindkettő.

Nagyobb szükségük van a két modernizált Kirovra mint a T-14-re(sürgősebben kell nekik modern hajó) bár az igaz,hogy a Líderbe kéne inkább pénzt tolni nem a két Kirovba.

Nagyobb szükségük van a két modernizált Kirovra mint a T-14-re(sürgősebben kell nekik modern hajó) bár az igaz,hogy a Líderbe kéne inkább pénzt tolni nem a két Kirovba.
Hogyan korrelál a harckocsik éles bevetése és a hadiflotta éles bevetése az elmúlt 60 évben? Ehm...

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
A flottájuk nagyon gyenge viszont a szárazföldi erejük meg nem,szóva melyik is szorul nagyobb fejlesztésre?
Igazábol annak a 2cirkálónak nincs különösebb szorosan vett katonai harcértéke.Politikai értékük annál nagyobb.Ágyúnaszád diplomáciához kellenek,nem honvédelemre.Katonailag csak olyan sziriai cm-ezésre jó

• Tetszik
Reactions: zsolti and gacsat
Ez elég érdekes hozzáállás, nagyon komoly katonai potenciáljuk van. Molni fogalmazta meg talán legjobban, a US Navy és a PLAN ellen kevesek, mindenki más ellen overkillek.
Vagyis akikkel katonailag kéne bevetni,azok ellen esélytelen.Sziriai cm-ezés jellegű dolgokhoz meg felesleges.De szép nagy,és látványos erődemonstrációt kehet vele csinálni.Dilomáciai érdékérvényesitéshez jó-póriasan ágyúnaszád-dilomáciára

Még mindig azon vagyok, hogy ennek az egész koncepciónak a gyenge pontja a digitális optika. Fogalmam sincs, hogy mennyire állnak jól ezen a téren az oroszok, de az eddigi hasonló projektek ezen bukhattak.
Gyanítom, hogy ez lesz a jövő csak abban nem vagyok biztos, hogy ez most jött el és pont az oroszoknál.

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
Még mindig azon vagyok, hogy ennek az egész koncepciónak a gyenge pontja a digitális optika. Fogalmam sincs, hogy mennyire állnak jól ezen a téren az oroszok, de az eddigi hasonló projektek ezen bukhattak.
Gyanítom, hogy ez lesz a jövő csak abban nem vagyok biztos, hogy ez most jött el és pont az oroszoknál.

Egy digitális kamera 2018ban nem nagy dolog már ne is haragudj.

• Tetszik
Reactions: borisz
Vagyis akikkel katonailag kéne bevetni,azok ellen esélytelen.Sziriai cm-ezés jellegű dolgokhoz meg felesleges.De szép nagy,és látványos erődemonstrációt kehet vele csinálni.Dilomáciai érdékérvényesitéshez jó-póriasan ágyúnaszád-dilomáciára
Nem írtam, hogy ne ágyúnaszád diplomácia miatt kellenének. Arra válaszoltam, hogy nincs katonai erejük. Hogyne lenne. A US Navy utoljára mikor vetette be a hordozóit egyenlő, méltó ellenfél ellen? Feltehetem a kérdést úgy is, hogy papucsos, pickupos arabok ellen miért is kell 10 milliárd dolláros repülőgép-hordozó?

Egy digitális kamera 2018ban nem nagy dolog már ne is haragudj.
Ez valami olyasmi mint a fényképészetben a DSLR vs MILC vita. Lehet mostanában jött ez az az idő, mikot a MILC-ek lassan váltani fogják a DSLR gépeket, de ez egyelőre még a jövő zenéje. Ezt a fajta kialakítást már többen kipróbálták, és rendre letettek róla, szerintem meg főleg ezek miatt a dolgok miatt.

Nem írtam, hogy ne ágyúnaszád diplomácia miatt kellenének. Arra válaszoltam, hogy nincs katonai erejük. Hogyne lenne. A US Navy utoljára mikor vetette be a hordozóit egyenlő, méltó ellenfél ellen? Feltehetem a kérdést úgy is, hogy papucsos, pickupos arabok ellen miért is kell 10 milliárd dolláros repülőgép-hordozó?
Forditsuk meg a kérdést,ki merte utoljára megtámadni az USA 10miliárdos hordozóját?Különben koreában,vietnámban és az első öböl-háborúban kiépitett haderők ellen vetették be a hordozókat.
Ez valami olyasmi mint a fényképészetben a DSLR vs MILC vita. Lehet mostanában jött ez az az idő, mikot a MILC-ek lassan váltani fogják a DSLR gépeket, de ez egyelőre még a jövő zenéje. Ezt a fajta kialakítást már többen kipróbálták, és rendre letettek róla, szerintem meg főleg ezek miatt a dolgok miatt.
Nekem az sem tetszik,hogy a személyzet nélküli torony triviális hibája is harcképtelenné teszi a hk-t.Akár egy helyéről kirázódott lőszer is végzetes harcképtelenséget okozhat.

Ajánlok mindenki számára egy kísérletet, hogy értsétek, miről is beszélek.
Kapcsoljátok be a mobiltelefonotok kameráját és az optika előtt kezdjátek el viszonylag gyorsan fel-le mozgatni a tenyereteket. Azt fogjátok látni, hogy a telefon kamerája jelentős fáziskéséssel fogja lereagálni a mozdulatotokat.
Ha "üveg" (DLRS) optika lenne, ilyesmi nem fordúlhatna elő.
Ez a gond.

Forditsuk meg a kérdést,ki merte utoljára megtámadni az USA 10miliárdos hordozóját?Különben koreában,vietnámban és az első öböl-háborúban kiépitett haderők ellen vetették be a hordozókat.
Szárazföldi célpontok ellen. Szerinted a felújított Kirovokat miért fogják telepakolni Kalibr CM-ekkel? A kérdésed, hogy ki merné megtámadni az USA egyik hordozóját jogos, és igaz a Kirovokra is.

Igen 20 éve próbálták ki,persze,hogy nem ment akkor.