Urak!
Olvasom itt az F-35 vs Gripen C / E-ről szóló hozzászólásokat. Hadd osszam meg a szimulátoros tapasztalataimat ezen gépekről. Tudom, hogy a szimulátor egy dolog, meg egy teljesen más a valóság, ez nekem is tiszta, de pár dolog azért a valóságból van átemelve a bitek szintjére és ez némi rálátást enged a témára. A tapasztalataim alapján az 5. generációs gépekkel szemben teljesen esélytelenek a 4. de a 4+ és a 4+++++-os gépek is légiharcban. Nincs esélylatolgatás, meg talán, vagy ha...esélytelenek. Ha szemernyi esélye van kis hazánknak F-35-öst beszerezni, akkor be kell szerezni. Nagyon jó kis gép a Gripen, de korlátozott a hatótávja, a függesztékek száma és hát valljuk be őszintén egy kicsit gyengécske is, közelharcban nagyon is. Ha lejár a lízing, és jelentős lesz a maradványérték, akkor ki kell szállni belőle. Szimulátorban egy 5. generációs gépet (J-20A, Szu-57, F-35, F-22) lokátoros rakétával kb 10%-os eséllyel tudsz kilőni, mire befogod a radarral, három rakétát indított rád, ráadásul simán kifordul előle, mert alig tudja követni a rakéta. A gépágyú radar is csak olyan közelről észleli, hogy a legkisebb manőver esetén is kitér előled. Csak a vizuális célzás marad, az meg hát...egyedül az infrás rakéták lehetnek esélyesek, de az infracsapdákkal azok is elég bizonytalanok. A legizgalmasabb légiharcok két 5.generációs gép között szoktak lezajlani, amikor fullra nem látják egymást radaron, röpködnek egymás körül mint a párzó legyek. Mint 1915-ben.

) Ez egy szubjektív vélemény, nem vagyok katona, sem szakértő, kéretik a hsz-omat a helyén kezelni. köszi