Nyilván, nem is úgy gondoltam. Csak a jövőt próbálom felvillantani. Az AH-64E sem lesz a legelterjedtebb kacat. De ma egy 150e Ft-os drón olyanokat tud, hogy 10-20 évvel ezelőtt becsulizott volna tőle egy harctéri vezető, atom stabil HD kép, repülési profilok, 5km hatótáv, elfér az oldaltáskádban és alig felfedezhető. És ezerrel fejlesztik ezek hálózatos, összekötött repülését (nézd meg a kínai fényjátékokat több mint ezer drónnal, pl. )
Én szó szerint kis drón felhőt képzelek el egy harccsoport körül, 10 km-es körben repülnek, és együtt mozognak a csoporttal. Lehet rajtuk infra, hd kamera, lövés érzékelő, ha valamit találnak azonnal megvan a pozíció is, több is odarepül, 3D képet lehet képezni, de a sok szenzor adatát összefésülve brutál felbontás is elérhető. Ez a (közel)jövő, és ezt dobja fel az MI fejlesztés.
Egy szóval nem mondtam, hogy nem kell ATGM, hiszen ott vannak pl. a Pumán is, de hasznosak nagy mozgékonyságú járműveken is. De fontos a növekvő lőtáv.
Ezért tetszik nekem a GLSDB rendszer https://www.army-technology.com/projects/small-diameter-bomb-glsdb/
És ezért is kéne MLRS, ha jól tudom ezek normál SDB-k, rakétára szerelve. Ideális választás lenne, egy készletből lehetne ellátni a Gripeneket és a precíziós rakétásokat is. Hatótávon belül az ideális "légi"támogatás, a JTAC nem vadászt irányít, hanem rakéta "hozza" a PGM-et.
Nem rossz elképzelés! Viszont rengeteg nyitott kérdés van még. Olyan környezetben, ahol tudatosan dolgozik a drónfelhőnk ellen valami, ott milyen hatékonysággal lehet megvalósítani? Mennyire emeli meg a kis drónunk árát az, hogy zavarás védetté próbáljuk tenni? Mennyi ideig tud repülni, meddig tart újratölteni, mennyire sérülésálló? A drónok és az irányító MI közötti kapcsolat zavarható, esetleg megszüntethető, átvehető?