Igaz én legalább nem estem ki az ajtón amikor ki kellett adni a 14.5est az ajtón.(32kg ha jól emlékszem) Élmény volt az tuti!
 Igaz én legalább nem estem ki az ajtón amikor ki kellett adni a 14.5est az ajtón.(32kg ha jól emlékszem) Élmény volt az tuti! 
A gyalásó meg szétverte a családfát!Befértünk volna időre is, nem csak helyileg, ha normális a harcászati felszerelésünk. Azonban minden lógott rajtunk, semmit nem tudtunk igazából fixen rögzíteni. Az elátkozott műbőr tártáskát még úgy ahogy, de a többit ... A vv ruha volt a legrosszabb be és kiszállásnál, ami a nyakunkon volt hátul. Mindenbe elakadt, a gázálarctáskára pakolt vv papucs is. Áhh, jobb ha a maiak ezt nem is tudják meg. A dandár raktára már meg volt pakolva új vv cuccal, de nem osztották ki. Másképp volt annak a hordása már, mint a réginek.
Az abasári 80. gépesített lövészdandár 1991-ben adott át PSZH-kat a BM Határőrségnek, hogy mennyit már nem emlékszem. Illetve sorkatonákat áthelyezéssel és ideiglenesen tiszteket vezényléssel, kiképezni a leendő kezelőket a harcjárművekhez (harcjármű-vezetők, toronylövészek). Mikor az egyik gépesített lövész szdpk visszajött, ha jól emlékszem pont Nagykanizsáról Ő mondta, hogy a határvadászoknál minden kezelőnek AK-47-es (Már nem emlékszem erre sem pontosan, vagy AK-63D gépkarabélya van.) gépkarabélya van. A honvédségnél pisztolyuk volt.Én PSZH toronylövész kiképzést kaptam 1994ben Nagykanizsán a Kanizsa Határvadász században. Volt nekem is AKm pedig nekem nem kellett elhagyni a járművet. Nem is tudom, hogy pattantam volna ki, 180cm magas vagyok!Igaz én legalább nem estem ki az ajtón amikor ki kellett adni a 14.5est az ajtón.(32kg ha jól emlékszem) Élmény volt az tuti!

Szerintem csak a tripod annyi, maga a fegyver vagy 50kiló.(32kg ha jól emlékszem)
Szerintem csak a tripod annyi, maga a fegyver vagy 50kiló.
Ak 47 lessz a hatarorsegnel az volt a rendszeresitett alapfegyver.Az abasári 80. gépesített lövészdandár 1991-ben adott át PSZH-kat a BM Határőrségnek, hogy mennyit már nem emlékszem. Illetve sorkatonákat áthelyezéssel és ideiglenesen tiszteket vezényléssel, kiképezni a leendő kezelőket a harcjárművekhez (harcjármű-vezetők, toronylövészek). Mikor az egyik gépesített lövész szdpk visszajött, ha jól emlékszem pont Nagykanizsáról Ő mondta, hogy a határvadászoknál minden kezelőnek AK-47-es (Már nem emlékszem erre sem pontosan, vagy AK-63D gépkarabélya van.) gépkarabélya van. A honvédségnél pisztolyuk volt.
Oh kösz, valamiért azt hittem egy állványos KPV-t vittek a járgány belsejében.Jól emlékszik!Nem egybe vették ki a fegyvert a toronyból hanem külön a csövet kintről és külön a tokot(leánykori néven malac)bentről.Ebből következik,hogy amit kiadott az ajtón(malac)az "csak"32 kiló volt.

Ak 47 lessz a hatarorsegnel az volt a rendszeresitett alapfegyver.
A malac és a cső 55,5 kg volt a D-944 KPVT géppuskájának.Igaza van @dudi nak. A cső plusz 23kg. Kiképzésen(első 3 hónap) AK-47esem volt, aztán, amikor átkerültünk századra akkor vettük fel azAK-63Dt. Amúgy mindenkinek volt AK-ja. Aki az ellátó században maradt(bakterok, szakácsok, sofőrök, hiradósok, raktárosok) azoknak mind AK-47 maradt.
A malac és a cső 55,5 kg volt a D-944 KPVT géppuskájának.
Én is annyit írtam, nem?
Csak érdekességképpen a magyar ipar a Dunuvia Gépgyárban ruszki dokumentáció alapján 500db körüli KPVT géppuskát gyártott, a többit román importból szereztük be. Gondolom nagyon megbánták, mert a román ipari kultúra "kicsit" gyengébb volt a magyarnál, ezért a román gyártású KPVT géppuskákat beszerelés előtt, a Danuviában szétszerelték, lesorjázták, újraillesztették, összerakták és belőtték. Az elkészült 3000db körüli (1322 MN, 15db Rendőrség, kb:1400db NDK, kb:150db Irak) PSZH-ból így csak 500db-ban volt magyar gyártmányú KPVT géppuska. A KPVT géppuskát egy gyengébb fizikumú ember fel sem tudta húzni, egy átlagos fizikumúnak is nagyon be kellett gyakorolni.Ez a MN és az MH csodája kéremszépen!Kb minden fegyverről forog minimum 2 adat.Olvastam én hivatalos helyről 55,5kg-t és 55,2 kg-t is,de még egyszer mondom kb a P9RC-t leszámítva minden fegyverre két adat van és a két adatt közözz minimális a különbség.
Csak érdekességképpen a magyar ipar a Dunuvia Gépgyárban ruszki dokumentáció alapján 500db körüli KPVT géppuskát gyártott, a többit román importból szereztük be. Gondolom nagyon megbánták, mert a román ipari kultúra "kicsit" gyengébb volt a magyarnál, ezért a román gyártású KPVT géppuskákat beszerelés előtt, a Danuviában szétszerelték, lesorjázták, újraillesztették, összerakták és belőtték. Az elkészült 3000db körüli (1322 MN, 15db Rendőrség, kb:1400db NDK, kb:150db Irak) PSZH-ból így csak 500db-ban volt magyar gyártmányú KPVT géppuska. A KPVT géppuskát egy gyengébb fizikumú ember fel sem tudta húzni, egy átlagos fizikumúnak is nagyon be kellett gyakorolni.
Egy üres hüvellyel kellett csőre tölteni!

Amúgy mi a fenének számít ez bűncselekménynek?Ezt meg sem hallottam!Éleslövészetről elhozni üres hüvelyt bőncselekmény!!!Márpedig anélkül nem lesz üres hüvelyed,hogy csőre ne töltenél előtte.Biztos vagyok benne,hogy erre rosszul emlékszel.

Van hozzá valami spéci kallantyú egyébként? A hüvely peremét kellett beakasztani és azzal berántani. Le bontottam vele pár téglafalat a Kiskanizsai lőtéren hatásbemutatóként a pénzügyőröknek!Ezt meg sem hallottam!Éleslövészetről elhozni üres hüvelyt bőncselekmény!!!Márpedig anélkül nem lesz üres hüvelyed,hogy csőre ne töltenél előtte.Biztos vagyok benne,hogy erre rosszul emlékszel.

A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..