A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 910
22 458
113
jobban járunk a Gripen felfegyverzésével! Remélem nagyon hamar megjelenik a JASSM ER a Gripenjeink fegyverzetében!
Már az SDB II-kel nagyot ugranánk a képességek terén, egy 500+km-es cuccal (és term. Meteorokkal) pedig már én is azt mondanám, hogy húzzuk ki ameddig csak lehet Gripenekkel és akkor váltsunk ha tényleg nekünk állnak a csillagok.
 
M

molnibalage

Guest
Van hatékonysága, csak az ár/érték arány nekünk. Vessük össze a Gripenről bevezethető cirkálórakétákkal:

1db MGM-140 ATACMS: 1,25 millió USD és 300km hatótáv

1db AGM-158 JASSM ER: 1 millió USD és 1000km hatótáv
TAURUS KEPD350: 1 millió USD és 500km hatótáv
AGM-154 JSOW: 300-800 ezer USD és 120km hatótáv

Nagyon nem éri meg a HIMARS, ha választanunk kell, hogy melyiket, mert a kettő együtt nem menne a GDP két százalkából, de az egyik igen és jobban járunk a Gripen felfegyverzésével! Remélem nagyon hamar megjelenik a JASSM ER a Gripenjeink fegyverzetében!
A fentieket a "legszutyokabb" légvédelmi rendszer is lelövi, ha a védendő HVA cél közelében van.. Ezeket a fegyvereket mind statikus vagy nem túl gyakran mozgó HVA célok ellen teszed. Egy sima NASAMS halomra mészárolja őket, de akár olcsóbb légévédelmi rendszer is.

Egy bőven M3 feletti ballisztikus rakétát viszont nem szed le akármi. Sikeresen összevetetted az almád a dinnyével...

A fenti fegyverek platformja drága, de sokmindenre jó hiszen vadászgép, sokféle fegyvert képes vinni, igen messzire is elviszi ezeket, akár 600-1000 km-re is légi utántöltéssel. Csak az alacsonyan repülésen kívül semmiféle védelmük nincs, ha észlelted őket lelőni őket nem nagy dolog. 40+ éve képes erre az Sz-300PT, a Patriot és egy csomó CIWS/RADHORAD.

A HIMARS-snál maga a rakéta drágább egy darab fegyverre nézve, de nézzed már meg, hogy a védekezési küszöb. Hahó... Viszont egyfeladatos kalapács. Semmi másra nem jó.

Teljesen értelmetlen erről így beszélni. A HIMARS-ból nem kell annyi, mint egy SDB-ből vagy Mk-82-ből, mert totál másra való. Viszont a célpontjai is mások.

Valahol pislogok, hogy ennyire alap dolgokat kell magyarázni.
 
M

molnibalage

Guest
Amolyan paradigma váltásként (A mi régiónkban nincs hagyománya.), mi lenne ha harcihelikopter helyett inkább kisebb, modern, turbó propelleres gépeket használnánk csatarepülő szerepkörben...Talán több esélyük lenne a túlélésre is a mostani harctéri viszonyok között.
Mivel a jövőben nem lesz dedikált harci helikopterünk magát a kérdést sem értem...
A Mi-24 kifúj 1000 óra után és csókolom. Marad a H145M és H225M.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 396
7 921
113
Csak addig van üzemeltetésre pályázat, de itt is belinkelték valamelyik topikban. Sajnos (?) nincs időm olvasni minden topikot és már összefolyik egyik a másikkal.
A legutóbbi link szerint 2026 végéig. Egyébként meg szerintem ki tudja mi lesz itt pár év múlva a Mi-24 el. Pár év már sok idő itt :) Én még azt is elképzelhetőnek tartom hogy talán kapni fognak pluszba még pár év hosszabítást.
 
M

molnibalage

Guest
Ha

Ha

Igen, az SDB/vadászgép páros még véletlenül sem hasonlítható / összevethető a HIMARS-al. Alma -dinnye esete.
A HVA cél azért HVA cél, hogy védjed azokat...
A román veszélyen lovaglóknál vagy bármilyen barátságtalan ellenfelet nézve egy JSOW vagy más CM salvot megfog egy NASAMS, ha van elég rakéta, de még AAA-s CIWS is. Vagy a CAP-elő vadászgép AIM-9-cel is leszedi.

A HIMARS meg úgy jön át, mint kés a vajon és a fenteik közül egyik sem tud semmit csinálni.
Ezt az alapvető dolgot sem értette meg blogen, csak a fegyver darabárat nézte.

Ezért van az, hogy alapvető kérdés az, hogy X pénzből hány darab olyan erősen célszerszámot akarsz, ami csak egy dologra jó és hány olyat, amit több mindenre is.

Ezek után remélem leesik többeknek, hogy kezdetben és most sem miért nem rajongtam annyira a 24-es feltámasztásáért. Azért, mert +1 db Gripen és több AG és esetleg új AAM is többet jelent több feladatot fedne le és magasabb szintű és rugalmasabb képességet.

Alapvető problémának tartom, hogy a "glass cannon" Gripeneket jelenleg semmi nem védi. Ha végre kiderül, hogy milyen SAM beszerzés lenne, az igen sokmindent tisztázna. Ezért vártam egy Gripen + honvédelem írás frissítésével, de mivel mai napig nincs hír anélkül kezdtem el írni.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and arcas

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 413
27 603
113
A HVA cél azért HVA cél, hogy védjed azokat...
A román veszélyen lovaglóknál vagy bármilyen barátságtalan ellenfelet nézve egy JSOW vagy más CM salvot megfog egy NASAMS, ha van elég rakéta, de még AAA-s CIWS is. Vagy a CAP-elő vadászgép AIM-9-cel is leszedi.

A HIMARS meg úgy jön át, mint kés a vajon és a fenteik közül egyik sem tud semmit csinálni.
Ezt az alapvető dolgot sem értette meg blogen, csak a fegyver darabárat nézte.

Az teljesen világos volt, hogy a hatékonysága bizonyos esetekben rendben van, le is írtam feljebb! Csakhogy a légvédelmet tudod zavarni, támadni, ugyanazzal a géppel is, mint amiről a CM-et indítod! Ráadásul a MGM-140 INS/GPS vezérlésű, ha zavarod a GPS-t, akkor...

A JASSM és a JSOW saját IR rávezetéssel rendelkezik, míg a TAURUS kép és terepfelismerű vezérléssel találja meg a célpontját, így ha a légvédelem nem lövi le, akkor jó eséllyel célba talál, míg pár milliós GPS zavarórendszerek olyan szórást is csinálhatnak a ATACMS-nak, mintha Scuddal lövöldöztek volna!

Igen, mindenhol ottvan a HA! Ha tudod zavarni és támadni a kemény cél légvédelmét szimultán, akkor a CM odabasz. Ez sokba kerül, viszont az eszközeid sokszor és sokféleképpen felhasználhatóak. A GPS zavarás kiiktatja az ATACMS egyetlen előnyét, a pontosságot, így csak az iszonyú ár marad. Akinek így is megéri annak nagyon, nagyon sok pénze van, szóval lövöldözzön HIMARS-al, akinek viszont nincs sok pénze, az fizesse meg a drága elektronikai harcot és légvédelem elleni harcot, cserébe alkalmazzon jó hatékonysággal CM-et!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 374
113
Szerintem mimd kettotoknek igaza van. A ket csapasmeresi modot kombinalva erdemes hasznalni. Vagy a konflikutus mas mas szakaszaban...
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár
M

molnibalage

Guest
Az teljesen világos volt, hogy a hatékonysága bizonyos esetekben rendben van, le is írtam feljebb! Csakhogy a légvédelmet tudod zavarni, támadni, ugyanazzal a géppel is, mint amiről a CM-et indítod! Ráadásul a MGM-140 INS/GPS vezérlésű, ha zavarod a GPS-t, akkor...

A JASSM és a JSOW saját IR rávezetéssel rendelkezik, míg a TAURUS kép és terepfelismerű vezérléssel találja meg a célpontját, így ha a légvédelem nem lövi le, akkor jó eséllyel célba talál, míg pár milliós GPS zavarórendszerek olyan szórást is csinálhatnak a ATACMS-nak, mintha Scuddal lövöldöztek volna!

Igen, mindenhol ottvan a HA! Ha tudod zavarni és támadni a kemény cél légvédelmét szimultán, akkor a CM odabasz. Ez sokba kerül, viszont az eszközeid sokszor és sokféleképpen felhasználhatóak. A GPS zavarás kiiktatja az ATACMS egyetlen előnyét, a pontosságot, így csak az iszonyú ár marad. Akinek így is megéri annak nagyon, nagyon sok pénze van, szóval lövöldözzön HIMARS-al, akinek viszont nincs sok pénze, az fizesse meg a drága elektronikai harcot és légvédelem elleni harcot, cserébe alkalmazzon jó hatékonysággal CM-et!
Nem egészen világos, hogy a "nagy magyar szuperhatalom", hogyan fogja zavarni a GPS-t...
A SCUD-os CEP meg röhejes túlzás.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 681
46 700
113
A román veszélyen lovaglóknál vagy bármilyen barátságtalan ellenfelet nézve egy JSOW vagy más CM salvot megfog egy NASAMS, ha van elég rakéta, de még AAA-s CIWS is. Vagy a CAP-elő vadászgép AIM-9-cel is leszedi.
Én alapvetően az olyan hozzászólásokat nem értem, akik a jelenlegi szomszédaink ellen fegyverkeznek fejben.... :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 413
27 603
113
Nem egészen világos, hogy a "nagy magyar szuperhatalom", hogyan fogja zavarni a GPS-t...
Pár százezer dolláros eszközökkel. A lakossági GPS zavarók pár száz dolláros cuccok. Már feltéve, hogy a műholdtechnológia elterjedségéhez hasonlóan e téren nincs egy kis lemaradásod és feltűnt, hogy a GPS és más jellegű jamming technológia egészen elterjed a civilek kezén!

A SCUD-os CEP meg röhejes túlzás.

Ha csak az inerciális rendszeren múlna, akkor nem lenne akkora szórása, mint a Scudnak ilyen rövid távon, de ki tudja, hogy a zavart GPS adatok milyen irányba módosítják a végeredményt!
 
M

molnibalage

Guest
Én alapvetően az olyan hozzászólásokat nem értem, akik a jelenlegi szomszédaink ellen fegyverkeznek fejben.... :rolleyes:
Akkor helyettesítsed be a "bárki aki 300 km-nél közelebb van Kecsóhoz HIMARS jellegű cuccal."
Egyébként én sem értettem, de valaki szerint erre is kell. Ez már igencsak egyéni ízlés dolga, mert ezzel a lendülettel lehetne a skálát kitolni bármeddig, aminek a vége az Iszkander és az, hogy F-22/Szu-57-esre vadászunk.

Mondjuk az kb. 1 db helyen van Iszkander és kérdés, hogy akarunk-e arra készülni. Mondjuk jelenleg Krímből sem érné el Kecsót.
Pár százezer dolláros eszközökkel.

Ha csak az inerciális rendszeren múlna, akkor nem lenne akkora szórása, mint a Scudnak ilyen rövid távon, de ki tudja, hogy a zavart GPS adatok milyen irányba módosítják a végeredményt!
Akkor meg SAR radaros lesz a BM, ha bizonyítottan könnyen zavarható lesz a GPS. A Pershing II ilyen volt 30+ éve...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 374
113
Én alapvetően az olyan hozzászólásokat nem értem, akik a jelenlegi szomszédaink ellen fegyverkeznek fejben.... :rolleyes:
Mas ellen nincs ertelme fegyverkezni. Uganda ha meg is tamadna minket terrorral szabotazsal esetleges beszivargassal tudna harcolni. Ez a hirszerzes es a belugy asztala. Ha egy kozelebbi kozephatalom akarna minket megtamadni nemet francia pl kent. Vagy le kellene gazolni a szomszedunkat vagy szovetsegesenek lenni ami ha bekovetkezne elsosorban a szomszedos orszag erdeke lenne. Ha egy nagyhatalom ellen fegyverkeznenk jobban jarnank ha letolnank a gatyat. /de komolyan es nem hazafiatlansagbol irom. De vagy legazolnak vagy babba tesznek vagy becsicskulunk magumk es eggyutmukodunk. A vege mindenkepp ugyan az a nagyhatalom fog dirigalni nekunk./ezert kar embereletet aldozni./

Valos eselye hogy valakivel haboruba keveredunk foldrajzilag csak is szomszedos allam lehet. /usa nem tamad meg minket oroszprszag se kina se india se.../

En legnagyobb eselyet ukran oldalon latom majd jon romania. A szerbek orulnek hogy lyuk van a valagukon mar bocsanat a kifejezesert nagyon nem szeretnenek velunk haboruzni. Szlovakia eselytelen ellenunk szembe tamadasra vedekezes mas teszta lenne...de nekunk eleg ha csak szlovakia felet foglalnank el vagy harmadat onnantol idohuzassal is nyernenk ezt tudjak.
Horvatorszag elkepzelhetetlen hogy katonailag fellepjen ellenunk. /egyszeruen semmi oka./
Szlovenia szinten.
Ausztria se tenne egy magyarorszag elleni haboruval csak rosszul jarna anyagilag az osztrak meg jol akar jarni...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 374
113
Az ukran roman konfliktus kialakulasanak eselyet se abba latom hogy kozvetlenul tamadas erne az orszag hatarait hanem azt hogy tamadas eri az ott elo nemzettesteket.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and arcas

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 374
113
Lehet eggyeseknek furan fog hamgzani de 10 ev mulva egy karpataljai csetepatera kesszen allna az orszag hadereje. Hosszu tav barmifele joslat tekintetebe. De en 18-20 ev mulva varom a karpatalja visszavetelere inditott akciot... Ez mar csak ilyen ido melos dolog... Ha nem is lenne belolle semmi is kesszen kellene ra allni... De ukrajnat nincs aki megmentse...az egyeduli riziko a dologba hogy a roman beeloz minket... De szerintem a roman turelmetlen ezert a siksagon megtorik a bicskalya szerencsenkre...
 
M

molnibalage

Guest
Lehet eggyeseknek furan fog hamgzani de 10 ev mulva egy karpataljai csetepatera kesszen allna az orszag hadereje. Hosszu tav barmifele joslat tekintetebe. De en 18-20 ev mulva varom a karpatalja visszavetelere inditott akciot... Ez mar csak ilyen ido melos dolog... Ha nem is lenne belolle semmi is kesszen kellene ra allni... De ukrajnat nincs aki megmentse...
37c1b462d20d40f3c9c030986b69f6c02a66fae9b5f1b9871cb71daecf26e625.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 413
27 603
113
Mondjuk az kb. 1 db helyen van Iszkander és kérdés, hogy akarunk-e arra készülni. Mondjuk jelenleg Krímből sem érné el Kecsót.

Igen, az ellen is fel kell készülnünk. Bár legyünk realisták, a román Himars ellen fogunk felkészülni az orosz Iszkander ürügyén. :D

Akkor meg SAR radaros lesz a BM, ha bizonyítottan könnyen zavarható lesz a GPS. A Pershing II ilyen volt 30+ éve...

Lesz. Szerintem is az lesz, vagy képalkotó, vagy IR, vagy bármi más, amit a CM-ek most is alkalmaznak. A GPS vezérlésű fegyver ki fog kopni a szimetrikus konfliktusokból.