Azért ezt nagyon nem mondtam volna.Penzugyileg kizart, hogy az lenne, csakis politikai/muveleti alapon eri meg (pl NATO misszioknal kulcsszerepre stb) - hogy az mennyire logikus, azt nem tudom megitelni (szerintem te sem, ahhoz kulcsinformacioink hianyoznak.)
Hacsak nem lenne a capex sokkal-sokkal-sokkal olcsobb, mint a Gripen E/F eseteben (ami $80-85M korul mar onmagaban a Eurofighternel is sokkal-sokkal-sokkal olcsobb), akkor konkretan kizart, hogy koltsegben versenykepes legyen (legalabbis Kozep-Europaban, ahol mindenki egymas fenekebe lat radarokkal.) Egesz egyszeruen az opex *tobbszorose* lenne meg az uj Gripenek varhatoan megemelkedett koltsegenek is - a C/D-nek megfelelo jelenlegieke meg vegkepp a toredeke az F-35-enek, pl a repuloido szerintem mindossze $6-8,000 korul lehet orankent, de biztos van itt olyan, aki ezt konkretan tudja...?
Ami kalkulaciokat olvastam azok szerint egy teljes elettartamra (30-40 eves tavra) szamolva tobb, mint duplajaba fog kerulni F-35-osoket uzemeltetni, mint az uj Gripen E/F modelleket (nem emlekszem, hol olvastam, de par honapja volt, szoval biztos elo lehet keresni.)
Az F-35 nem a legdragabb, de messze van attol, hogy versenykepes legyen, kulonosen a Gripen E-ve sorrendben); az egyetlen 'olcsobban' uzemeltetheto amerikai gep az F-16, de mmegjosolhato, hogy meg a mostanaban rendelt, 2022 korul a kornyekre megerkezo Block 70-esek sem fogjak felvenni a versenyt az uj Gripennel (hiaba lesz AESA meg miegymas, akkor is a hetvenesek evek designja modernizalva, szenzorok, sw stb teren messze lesz tole.)
A két gép (Griff vs. 35) között a beszerzési árak és a képességek között a difi sokkal nagyobb, mint hinnéd. Nem állok neki idepötyögni mi az a DAS, AESA radar, vontatott csali, integrált, podok, EW beintegrált fegyverzet mint SDB II, etc... az egész F-35 topicot tessék átolvasni, Molni milliószor átrágta, a gép össz tekintetben (vagyis ár, képesség és minden) jelenleg a piacon található legjobb befektetés.
Summázva - stealth gépek ellen non-stealth géppel felszállni lényegében öngyilkosság. Egy román F-35 géppár legyilkolná a Gripeneket két felszállásból, tetszik vagy sem.
Ennek a képességnek tény, ára van, de a képességemelkedés ezt bőségesen kompenzálja. Ha lesz rá lehetőség (ha lesz), mindenképpen érdemes befektetni erre - más kérdés, a HM számára ez most sokadrangú beszerzendő eszköz. Kb. minden más jobban kell...