A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Danke schön az angilusul nem gagyogók nevében!
Viszont a cikknek kicsit maga lovát dicsérő szaga van.A magyar pilótáktól kiszivárgott hirek szerint is bajban van a Gripen manőverez harcban az F16tal szemben.Elektronikailag pedig biztos,hogy elmarad az újabb változatú F16/18 gépektől.A régebbi C/D és MLU változatokkal lehet egyenrangú.Az új Gripen E fogja az F16V/F18E szintjét hozni.Manőverezés terén viszont nem várható jelentősebb javulás.F414 hajtómű ugyan erősebb,de maga a gép is nőtt és nehezebb lett,és nőtt a légellenállás is a futómű áttervezésével,plusz függesztés is bővült.
A Flankerrel szembeni harcmód meg pont az,amivel az ominózus block60as Kfir is harcolhatna a 4.generációs gépekkel.Azzal a különbséggel,hogy az öreg zsidó a régi elfogóvadász alapjai miatt hangsebesség felett alighanem le tud lépni a környező országok gépei elöl,mig a Gripen aligha a Flanker elöl.Mig a Gripen aligha a nála gyorsabb,és jóval nagyobb üzemanyagkészlettel megáldott Szu27 elől.(spec az elől szerintem az öreg zsidó se sűrün)
Svédek nem fejlesztenek légiharc rakétát,vásárolnak majd valamit,ha terjedni fog az R77M.Bár szerintem a Meteor,AIM120D is megfelelő
Igen, az angolul nem ertok ilyesmiket szoktak osszeokoskodni sajat kutfobol az F-16F-rol, vilagos. :D
Szemben a te levegobol elohuzott "kiszivargott" :D sztoriddal szerintem en meg joparan inkabb egy valodi pilotanak hiszunk.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Igen, az angolul nem ertok ilyesmiket szoktak osszeokoskodni sajat kutfobol az F-16F-rol, vilagos. :D
Szemben a te levegobol elohuzott "kiszivargott" :D sztoriddal szerintem en meg joparan inkabb egy valodi pilotanak hiszunk.
Mert egy svéd pilóta nem lehet elfogult egy kicsit sem,és nem kaphatja parancsba sem,hogy egy kicsikét propagálja a gépét,hátha sikerűl még eladni párat.A nyelvtanulás meg csak magolás,logikához már egy kicsit gondolkodni is kellene....
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 645
6 355
113
Hány méter kerítésdrótot kőne szállítanunk a két század F-35-ért?
hát ezen a linket a 1,8/24,x60x60x1200 mm -es drótfonalat nézzük akkor
1tekercs=1,2m = 9800ft (kb 34 USD)
1 F35 = 120M USD (link kb kerekítve)
24 gép = 24x120= 2880M USD
2880M /34 USD = 84705882,4 tekercs vagyis 101647059 métert (101647 kilométert) kéne szállítani ha az amik is belemennek :D
 
M

molnibalage

Guest
Ott a link, vilagosan leirja, meg ideztem is, szo szerint hasznalja a dispersed szot.
Ha nem megy angolul, nem kellene vitazni.

Annyira unalmas ez a szanalmas, gyerekes vitastilus, komolyan. Kijelentesz valami marhasagot nagy hangon, egy cikkbol kiderul, hogy hulyeseg, mire varsz par napot, majd valaszolsz egy ilyen elterelo kerdessel.
Grow up.
Tök jó, hogy dispersed, de hova? Tényleg nem érted? A svédeknek ki volt építve az a sok hely. Valamiféle kis hangár, nem csak közút, hanem egy kisebb méretű reptér, stb. Nem csak egy út vagy aszfaltcsík a semmi közepén.

Az USAF nincs arra felkészítve, hogy mondjuk egy 24 gépes századot szétdobjon több helyre. Gyakorolják ezt is, de nem ez az alapvető koncepciójuk. A svédeknek meg ez volt. A hangsúly a volt-on van. Erre tervezték a Gripent is, teljesen feleslegesen. Kikapták belőle a sugárféket és az egyéb alternatív fékezés és a gép kis tömegéven bazíroztak arra, hogy a gép képes arra kisebb erővel, mint a Viggen volt. Csak teljesen dobták ezt a koncepciót.

A világon minden légierő, aki ezt gyakorolja az felkészülés az elképzelhetetlenre. Mert pl. ha megbénítottak egy repteret úgy szeretném tudni, hogy hogy a búbánatba fognak felszállni a gépek és átállni airstip üzemre. Hát sehogy. Ez csak a konfliktus előtt lehet. De a mai korban, amikor ma lősz egy képet, a képen rajta van a GPS koordináta és az iránya is, kb. fél percbe telik eljuttatni a világ túlsó felére és az ember tudja, hogy hova kell lőni, hol van ez a tartalék izé, amit sanszosan nem véd semmi. Nincs se betonbunker, se légvédelem.

Ezért van az, hogy aki komolyan gondolja ma légiereje védelmét, az betonfedezéket épít, hogy precíziós és nagy tömegű pct. rész nélkül esélye se legyen semminek. Ezek viszont szubszonikus dolgok a ballisztikus rakétákat leszámítva, tehát ezeket egy olcsóbb és kis HMZ-s légvédelem is leszedi, ha van belőle elég.

Egy airsrip üzem esetén meg semmiféle védelem nincs. És mivel nem két perc még egy ilyen üzemet kis időre sem létrehozni, ezért nem érv az, hogy a mobilitása ér bármit is. A hidegháború alatt, amíg az információ terjedése csigalassú volt és a navigáció pontatlan, addig ért valamit. Ma ennek már jelentősége kb. semmi.

A vitastílusról meg annyit, hogy az A400 kapcsán is akkorát égtél, mint a Reichstag...
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
na mert a mostani grif lízing aztán nem drága? mert ha grif E-t veszünk/lízingelünk akkor 35-40 környékén megint lehetne gondolkodni ha meg megvennénk az F35-öt és nem basznánk el a pénzt méregdrága lízingre meg arra hogy 2 típust tartunk fent hanem 2x12+4 F35 századot (összesen 28 gép) talán több értelme lenne
Picik vagyunk mi két típushoz , főleg ha az egyik 5.genes gép , akkor már én inkább választanám a drágábbat és jobbat és megoldanék egy problémát jó hosszú időre minthogy részmegoldásokkal odázom el a döntést ... kell a két század de nagyobbról álmodni itthon butaság , sosem lesz már 3 repülő ezredünk , annak a kevésnek baszott jónak kell lennie
Szerintem ezzel a felvetéssel a gond az lehet hogy honnét akasztol le 28 géphez való pénzt? Megint ott tartanánk mint a jóska pista báá besült t...ke. Másra aligha jutna a két szd-nyi 35 ön kívül, mert szárazföld is létezik.
A másik század ha lenne majd akkor valami igénytelen,tesco gazdaságos vas legyen akkor. Mindenre egy 35 ös túl drága. Nem beszélve arról hogy a szomszédoknál is nem látok semmilyen lehetőséget az elkövetkező jó pár évben ami indokolná két századnyi 35 öt. Szerintem még a romiknál is kérdéses lesz. Pláne ha jönne egy újbóli penzügyi válság. Ha már túlarazott F-16 bol táraznanak be. Ami reális a környéken.
Horvatoknál nevetséges 6-8 db gép beszerzese. Majd ha gáz lesz mehetünk oda is repkedni.
Bolgárok szintén valami 8-10 géppel terveznének évek óta. Ha lenne rá pénzük. Ha ott is befigyel a későbbiekben valami gebasz majd akkor oda is mehetünk repkedni.
Romik. Végre elértek azt hogy az f-16 ik adjanak már készenlétett. Hány év utan is?
Szlovákoknál F-16 os lesz majd valamikor 2020 után.
Ha valami gebasz lenne pár év múlva a gatyád is rámene a 35 re. feltéve ha déli szomszédoknál be kell majd segítenni. Meg mire küldenél 35 öt?? A szép balkáni vadregényes hegyek bombazgatására. Más rációt az elkövetkező évekre ott nem látok.
Egy ilyen kaliberű gépet ki kell hasznalni. Nem elfecsérelni. Az pedig jóval komolyabb légierővel rendelkező elenfelet kívan. Nem 20-30 éves gépekkel rendelkező légierőt. Meg éljen alah. Ja nehogy megtámadjanak minket. Kik?
Ha pedig komolyabbra fordulna akkor a sugárzás garantált lenne a Kárpát Medencébe is.
 
  • Tetszik
Reactions: Celebra

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ne akarjunk NASAMS-et venni ha ABM-et is akarunk.Akkor vegyünk olyan rendszert ami tud ABM-et meg légvédelmet is.Szóval valami Patriot szerűt mert akkor csak a a rakétából kell több fajta nem pedig két különböző rendszer kell az eltérő feladatokhoz.
A hatékony védelemhez sok rakéta kell. Valahogy így:

SHORAD: nagyon sok a bejövő egyszerűbb pgm fegyverek ellen (bomba, rakéta)! A shorad ma már elsősorban a pgm ellen véd, hatókörébe ellenséges gép már nem repül be. Minek is tenné! Ebben a műfajban még a gépágyú is szóhoz jut. Nem feltétlen a legolcsóbb egy jó shorad rendszer.

MRAD: sok kell a bejövő komoly fegyverek (cirkálórakéták) és az esetleg berepülő ellenséges gépek ellen. Még komoly légierők, full EW-vel és AR fegyverkészlettel se szeretnek berepülni ma már. Pláne nem egy NASAMS üteg fölé! Ennek a szintnek van valószínűleg a legjobb ár/érték aránya

LRAD: kevés rakéta és inkább elrettentésből. Puszta léte tehermentesíti valamennyire a többi rendszert, feltéve, hogy azok komolyan vehető szinten léteznek. Ugyanakkor drágasága miatt mennyisége rendkívül korlátozott lesz, így önmagában rendkívül keveset ér! Olyan egy légvédelmi rendszerben, mint a zárókő egy boltívben.
 

lincolnosiris

Active Member
2013. március 22.
214
237
43
Egy jó ideje nem néztem be ide, a szándékon kívül van valami újdonság a szállítógépek beszerzésével kapcsolatban?
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 645
6 355
113
Szerintem ezzel a felvetéssel a gond az lehet hogy honnét akasztol le 28 géphez való pénzt? Megint ott tartanánk mint a jóska pista báá besült t...ke. Másra aligha jutna a két szd-nyi 35 ön kívül, mert szárazföld is létezik.
A másik század ha lenne majd akkor valami igénytelen,tesco gazdaságos vas legyen akkor. Mindenre egy 35 ös túl drága. Nem beszélve arról hogy a szomszédoknál is nem látok semmilyen lehetőséget az elkövetkező jó pár évben ami indokolná két századnyi 35 öt. Szerintem még a romiknál is kérdéses lesz. Pláne ha jönne egy újbóli penzügyi válság. Ha már túlarazott F-16 bol táraznanak be. Ami reális a környéken.
Horvatoknál nevetséges 6-8 db gép beszerzese. Majd ha gáz lesz mehetünk oda is repkedni.
Bolgárok szintén valami 8-10 géppel terveznének évek óta. Ha lenne rá pénzük. Ha ott is befigyel a későbbiekben valami gebasz majd akkor oda is mehetünk repkedni.
Romik. Végre elértek azt hogy az f-16 ik adjanak már készenlétett. Hány év utan is?
Szlovákoknál F-16 os lesz majd valamikor 2020 után.
Ha valami gebasz lenne pár év múlva a gatyád is rámene a 35 re. feltéve ha déli szomszédoknál be kell majd segítenni. Meg mire küldenél 35 öt?? A szép balkáni vadregényes hegyek bombazgatására. Más rációt az elkövetkező évekre ott nem látok.
Egy ilyen kaliberű gépet ki kell hasznalni. Nem elfecsérelni. Az pedig jóval komolyabb légierővel rendelkező elenfelet kívan. Nem 20-30 éves gépekkel rendelkező légierőt. Meg éljen alah. Ja nehogy megtámadjanak minket. Kik?
Ha pedig komolyabbra fordulna akkor a sugárzás garantált lenne a Kárpát Medencébe is.
a haderőfejlesztés nem pénz hanem akarat kérdése , NAGYON nagyon sokszor leírtuk , az emberi tényező (pilóták , földi kiszolgálók stb) a nagyobb gond
másik dolog, Te is leírtad a pénz problémáját , erre idehoznál egy második "tesco gazdaságos" típust, sajnos hivatalos infókat nem adhatok ki nyilván de higgyétek el hogy a több típusos üzemelés kb annyit pénzt elvisz mintha egy drágább típusból vennénk többet
Egy jó ideje nem néztem be ide, a szándékon kívül van valami újdonság a szállítógépek beszerzésével kapcsolatban?
nem, csak a vita megy , felülről pedig hallgatás
Nem, arról megy a vita, hogy két századnyi Kfirrel, vagy F-35-el váltsuk-e a Gripeneket.
azért nem ilyen drasztikus a helyzet :D
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
hát ezen a linket a 1,8/24,x60x60x1200 mm -es drótfonalat nézzük akkor
1tekercs=1,2m = 9800ft (kb 34 USD)
1 F35 = 120M USD (link kb kerekítve)
24 gép = 24x120= 2880M USD
2880M /34 USD = 84705882,4 tekercs vagyis 101647059 métert (101647 kilométert) kéne szállítani ha az amik is belemennek :D

Ennyi fémből már magunknak is építhetünk repülőt :D
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
Romik. Végre elértek azt hogy az f-16 ik adjanak már készenlétett. Hány év utan is?
Szlovákoknál F-16 os lesz majd valamikor 2020 után.

Az pedig jóval komolyabb légierővel rendelkező elenfelet kívan. Nem 20-30 éves gépekkel rendelkező légierőt. Ja nehogy megtámadjanak minket. Kik?

Hát ha már ennyire konkrétan rákérdeztél akkor válassz egyet azok közül akivel háborúztunk az elmúlt száz évben.

Amit írsz hogy nincs komolyabb légierő a környéken az igaz lehet mondjuk az elkövetkezendő tíz évben. De tudjuk is mi hogy ki mit szerez be mondjuk 15 év múlva.
F-35 meg 40 évre lenne(ha csak az F-16-ból indulok ki), így hosszú ideig a lehető legjobb gépünk lenne.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
Nem, arról megy a vita, hogy két századnyi Kfirrel, vagy F-35-el váltsuk-e a Gripeneket.
Nem arról megy a vita hogy az 1 századnyi Gripenhez vagy F-35 kellene valami olcsóbb tipus is.
Ja akarat. Akarat csak akkor lehet ha pénz is van. 2020 ra il utánra pénzügyileg a világra a guruk nem jó éveket jósolnak.
 

lincolnosiris

Active Member
2013. március 22.
214
237
43
borisz + fedett_mókus

Köszöntem, csak érdekelt, hátha...

Az a Kfir-ötlet meg mi amúgy?! Újraindult a gyártása? Ezeken a gépeken nem túllépett már a világ?