A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

A világon mindenhol ugyanúgy működik a fegyverzet kiválasztása. Elsősorban az ár-érték arány figyelembevételével.
Szóval ha tudják, amit tudniuk kell, és mindezt "olcsón" teszik, akkor nincs is több kérdés.
hahahahaha , nem , a világon mindenhol ugyanúgy megy a fegyverzet kiválasztása. Elsősorban POLITIKAI döntés , aztán jön az ár-érték arány
Én semmit nem vennék a törököktől!De gondolom ezt már mindenki tudja.
épeszű ember így gondolkodik de ahogy mondják itt páran elég nagyon fordult a világ 15 év alatt
Szerintem arrol van szo hogy kelenne egy alap apc alvaz meg kelenne egy alap lancos ifv alvaz es ezekre felepitenni mindent.
Egy alap pl 8*8 al nem biztos hogy le lehetne mindent fedni. Egy bizonyos szintig igen.
ez lenne a modularitás lényege elsősorban

6e45beaa903531d48120c4449572277a-700.jpg

300px-Amphibisches_Pionier-Erkundungsfahrzeug_%281978%29.jpg

37006544135_05402a2455_b.jpg

Armee-Fahrzeug-8x8-ASV-729x486-95443d1893a90151.jpg

thumbnail_578719_580x300.jpg

A Fuchs is eredetileg egy moduláris járműcsaládnak készült,aztán rendszeresitésig csak a 6x6 pszh változat jutott.

Gyerekek mindenki nyugodjon le a picsába, le lett nyilatkozva, hogy lesz láncos IFV, az az ami nem kérdéses. A kérdés, hogy mivel egészítjük ki.
Én azért érvelek egy potensebb 8x8-as APC mellett mivel a későbbiekben több a lehetőség fejleszteni, illetve, ki tudja hogy mikor lesz alkalom cserélni (megint 30 év múlva) ergo a nagyobb harcértékű, nagyobb fejlesztési tartalékokkal rendelkező jármű hosszabb távon sokkal inkább megéri hosszabb távon.

6e45beaa903531d48120c4449572277a-700.jpg

300px-Amphibisches_Pionier-Erkundungsfahrzeug_%281978%29.jpg

37006544135_05402a2455_b.jpg

Armee-Fahrzeug-8x8-ASV-729x486-95443d1893a90151.jpg

thumbnail_578719_580x300.jpg

A Fuchs is eredetileg egy moduláris járműcsaládnak készült,aztán rendszeresitésig csak a 6x6 pszh változat jutott.
hahahahaha , nem , a világon mindenhol ugyanúgy megy a fegyverzet kiválasztása. Elsősorban POLITIKAI döntés , aztán jön az ár-érték arány

épeszű ember így gondolkodik de ahogy mondják itt páran elég nagyon fordult a világ 15 év alatt

Nekem egyre jobban tetszik a Fuchs 2-s, csak az a kérdés, hogy fogunk- e venni 6x6-ost. Vajon miket lehet egészségesen rápakolni? Mert szerintem a BTR-et nem fogják csak 8x8-al leváltani. Nem mellesleg anyagilag is olcsóbb lenne.

A fekete 8x8-nak semmi köze sincs a Fuchs-hoz.

Még mindig ott tartunk, hogy amekkora mennyiségben kerülne rendszeresítésre kerekes apc nálunk, nem éri meg 2 különböző típust párhuzamosan rendszeresíteni!

A fuchs 2 re lehet nehezgeppuskanal komolyabb fegyvert rapakolni? Csak mert en nemtudok olyan valtozatrol /ez nem azt jelenti hogy nem is lenne./ es ha van hamy fos desszantnak marad benne hely? Mert ha 4 akkor ertelme nem sok./

A fekete 8x8-nak semmi köze sincs a Fuchs-hoz.

Még mindig ott tartunk, hogy amekkora mennyiségben kerülne rendszeresítésre kerekes apc nálunk, nem éri meg 2 különböző típust párhuzamosan rendszeresíteni!
Állitólag a 8x8 Fuchs továbbfejlesztett ifv változata alapján készűlt.Az eredeti ifv Fuchs papiron maradt,csak az apc 8x8 és 4x4 változat jutott el a protóig.
Nekünk tulajdonképpen egy ilyen átfogó tipuscsaládra lenne szükségüng,ami a 8x8ifv-től a 4x4pszh-ig tart.Fuchs eredetileg ilyennek tervezték.Svédek be nem fejezett SEP családja lett volna a csúcs,láncos/kerekes ifv/apc moduláris rendszerben.Csakhát se az NSZK,se a svéd költségvetés nem volt végtelen.
Nem véletlen,hogy a Marder/Bradly mellett maradt az M113,a finneknél(kisország) meg a Patria AMV mellet az XA202,VBCI mellet a VAB Mk3,Ratel mellet a Casspier stb.Nem kell mindenhova 8x8ifv.
Lehetne gondolni egy merészet,és kiegyezni a némettel.Megvesszük a Fuchsot,de a teljes családot,hazai összeszereléssel.Persze a mai,Fuchs 2re átdolgozott családtagokkal.

Állitólag a 8x8 Fuchs továbbfejlesztett ifv változata alapján készűlt.Az eredeti ifv Fuchs papiron maradt,csak az apc 8x8 és 4x4 változat jutott el a protóig.
Nekünk tulajdonképpen egy ilyen átfogó tipuscsaládra lenne szükségüng,ami a 8x8ifv-től a 4x4pszh-ig tart.Fuchs eredetileg ilyennek tervezték.Svédek be nem fejezett SEP családja lett volna a csúcs,láncos/kerekes ifv/apc moduláris rendszerben.Csakhát se az NSZK,se a svéd költségvetés nem volt végtelen.
Nem véletlen,hogy a Marder/Bradly mellett maradt az M113,a finneknél(kisország) meg a Patria AMV mellet az XA202,VBCI mellet a VAB Mk3,Ratel mellet a Casspier stb.Nem kell mindenhova 8x8ifv.
Lehetne gondolni egy merészet,és kiegyezni a némettel.Megvesszük a Fuchsot,de a teljes családot,hazai összeszereléssel.Persze a mai,Fuchs 2re átdolgozott családtagokkal.

Nem. A jármű neve Desert Chameleon és ugyan az a cég fejlesztette aki az FNSS Pars ősét is.

http://www.military-today.com/apc/desert_chameleon.htm

Ezek az országok mind a meglévő előd mellett rendszeresítették az újat, megvolt az üzemeltetési háttér és alkatrészbázis. Illetve ifv mellett apc-t, ahogy nálunk is láncos ifv mellett kerekes apc van tervbe. Nálunk meg két újat akarsz te, ami megint nem ugyan az.

VBCI mellett nem lesz VAB mk3, nem azt rendszeresítik a VAB helyett! Casspir egy mrap.

• Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő
A fuchs 2 re lehet nehezgeppuskanal komolyabb fegyvert rapakolni? Csak mert en nemtudok olyan valtozatrol /ez nem azt jelenti hogy nem is lenne./ es ha van hamy fos desszantnak marad benne hely? Mert ha 4 akkor ertelme nem sok./
90/105milis hk ágyús tornyos páncélvadász,és 81/120milis aknavetőhordozó protók készültek belőle.

A Fuchs egy BTR szintjén van* nem szabad olyat vennünk.

*Na jó kb úgy kell ezt érteni,hogy 1-es Golf vs kocka Lada szóval sokkal jobb a német vas de alapvetően ugyan azok így már nem felelnek meg a modern kor követelményeinek.
A finneknek is van egy ilyen járgányuk, a Pasi 6x6-ra gondolok, esetleg az gondolom korszerűbb, tehát akkor az sem felelne meg nekünk? Mert 8x8-ból leváltani a BTR-et, így elég húzós lesz. Ha esetleg eljutunk a láncos IFV beszerzésig, én személy Lynux-t vennék, kevesebb mennyiségben, hogy jusson normális 8x8-as APC-re is.

Gyerekek mindenki nyugodjon le a picsába, le lett nyilatkozva, hogy lesz láncos IFV, az az ami nem kérdéses. A kérdés, hogy mivel egészítjük ki.
Én azért érvelek egy potensebb 8x8-as APC mellett mivel a későbbiekben több a lehetőség fejleszteni, illetve, ki tudja hogy mikor lesz alkalom cserélni (megint 30 év múlva) ergo a nagyobb harcértékű, nagyobb fejlesztési tartalékokkal rendelkező jármű hosszabb távon sokkal inkább megéri hosszabb távon.

Ahogy mar sokszor leirtam, Puma + Patria (az ujabb XP mindenfele verzioban meg par tucat uszokepes AMV35 verzio.) Ket platformon minden letezo igenyt meg lehet oldani nem csak most, de a jovoben is.

A finneknek is van egy ilyen járgányuk, a Pasi 6x6-ra gondolok, esetleg az gondolom korszerűbb, tehát akkor az sem felelne meg nekünk? Mert 8x8-ból leváltani a BTR-et, így elég húzós lesz. Ha esetleg eljutunk a láncos IFV beszerzésig, én személy Lynux-t vennék, kevesebb mennyiségben, hogy jusson normális 8x8-as APC-re is.

Volt fél évem ismerkdni vele és tényleg csak egy sokkal jobban összerakott BTR amire kívülre ráerősítettek pótpáncélt.

• Tetszik
Reactions: borisz
Amúgy a lynux az az operációs rendszer :D
Egyébként meg urak, előszörre a nehézdandár van felajánlva a NATO-nak, ergó láncos előbb lesz, mint új kerekes.
Illetve abból induljatok ki, hogy a Leopard A7+-t vettük amikor rendelhettük volna az A6-ost is, mivel az bőven elég ide, de a vezetés (csoda) úgy gondolta, hogy mivel most van lehetőség venni és legközelebb megint 30 év múlva lesz, a legmodernebbet vették. Szóval nem a fő ütőerőt jelentő eszközökön lesz olcsójánoskodás. (egy dandár alap harcjárműve ebbe a kategóriába tartozik)

Nem. A jármű neve Desert Chameleon és ugyan az a cég fejlesztette aki az FNSS Pars ősét is.

http://www.military-today.com/apc/desert_chameleon.htm

Ezek az országok mind a meglévő előd mellett rendszeresítették az újat, megvolt az üzemeltetési háttér és alkatrészbázis. Illetve ifv mellett apc-t, ahogy nálunk is láncos ifv mellett kerekes apc van tervbe. Nálunk meg két újat akarsz te, ami megint nem ugyan az.

VBCI mellett nem lesz VAB mk3, nem azt rendszeresítik a VAB helyett! Casspir egy mrap.
A Fuchs soha meg nem épült ifv változatának tervein alapszik.Mint ahogy a svéd Archer ágyútarack meg a Pzh2000 lövegén alapszik-persze nem ugyan az.

A Fuchs soha meg nem épült ifv változatának tervein alapszik.Mint ahogy a svéd Archer ágyútarack meg a Pzh2000 lövegén alapszik-persze nem ugyan az.

Érdekesen hangzik, csak semmit nem találni erről. Van róla valami forrásod?

Az Archer lövege a FH77en alapszik. Hosszabb csővel. Honnan jött a pzh2000?

Érdekesen hangzik, csak semmit nem találni erről. Van róla valami forrásod?

Az Archer lövege a FH77en alapszik. Hosszabb csővel. Honnan jött a pzh2000?
Haditechnika cikke irt a Fuchs családrol,és hogy eredetileg terveztek ifv változatot is,beirtam a gugliba és kidobta ezt mint olyan járgányt,amit a régi papiron maradt tervböl fejlesztettek ki.Volt egy gyakorlatilag értékelhetetlen rajz is az eredeti tervről,de pocsék-inkább betettem az utód képét.Különben eddig én sem tudtam.
FH77 csöve,és a Pzh módositott töltrendszere van benne az Archerben.Ez is valamelyik HTben volt irva.Lényegében svéd AGM,de svéd igényekre módositva.Mellesleg az Archer,vagy Rába alvázra kalibrált AGM,nekünk is jo volna támogató tüzérségnek.

Illetve abból induljatok ki, hogy a Leopard A7+-t vettük amikor rendelhettük volna az A6-ost is

Ez toborzás szempontjából se utolsó szempont gondolom mert pár éve modjuk egy 20 éves mit látott? Van egy pár Gripen meg a Btr(amit lehet már az öregapja is vezette) és kb. ennyi, neki már Néphadsereges emléke(legalább felvonulás stb.) nincs egyáltalán, látott egy elavult, kicsi és hiányos sereget - és semmi arra utaló jelet hogy ez a helyzet érdemben megváltozna.

Az embereket vonzza az erő meg mindenki szeretne az A csapatban játszani(és itt ez egyáltalán nem luxus ha konkétan a bőrét viszi az ember a vásárra), gondolom APC, IFV-nél is ez lesz az elgondolás hogy a fiatal lássa hogy a technika amit kezelni fog versenyképes az egész világon, nem csak most hanem 10 és 15+ év múlva is.

• Tetszik
Reactions: therob and krisss
Amúgy a lynux az az operációs rendszer :D
Egyébként meg urak, előszörre a nehézdandár van felajánlva a NATO-nak, ergó láncos előbb lesz, mint új kerekes.
Illetve abból induljatok ki, hogy a Leopard A7+-t vettük amikor rendelhettük volna az A6-ost is, mivel az bőven elég ide, de a vezetés (csoda) úgy gondolta, hogy mivel most van lehetőség venni és legközelebb megint 30 év múlva lesz, a legmodernebbet vették. Szóval nem a fő ütőerőt jelentő eszközökön lesz olcsójánoskodás. (egy dandár alap harcjárműve ebbe a kategóriába tartozik)

Vonjunk le ebből messzemenő következtetést?
Amúgy abból a szempontból mindenképpen előnyösnek látom, hogy a BTR-80 legalább egy szerepkörből kicsúszik, amire végkép alkalmatlan.

nem értik meg amit mondasz hiába is próbálod , én már feladtam megértetni hogy most van pénz és akarat és a legjobbat kéne/kell beszerezni ennek 3 nyamvadt dandárnak....
Vonjunk le ebből messzemenő következtetést?
nem csak ebből de amit kriss levont következtetés (illetve azért kicsit többet tud mint sokan itt) elég helyes