Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
A Szuhoj most nem a beletervezett hajtóművel repül az,ami bele lesz az nulláról készül(már megkezdték a 30-as repülési tesztjeit).A T-14 ágyúban max a cső(kb a legprimitívebb része a lövegnek)ami csak fejlesztése a régieknek mert a töltényűr és a töltőgép az teljesen új.

Az F-35 még fejlesztés alatt áll és így kezdték el gyártani(van is ebből gond 100 valahány gépnél). A Ford pedig megkezdte a tengeri tesztjeit ami a fejlesztés legvégső állomása így még ez is fejlesztési szakaszban van még ha a legvégén is.Persz itt is megkezdték a következő egység gyártását de az olyan hosszú idő,hogy bőven befejezik a fejlesztést mire az elkészül.
Nem, a Ford esetén már a különféle certificaton papír megszerzéséről van szó. Az nem teszt. Az ez volt.
On 24 May 2017, she departed for acceptance trials and completed them on 26 May 2017

Te simán kevered ipari kifejezéssel élve a mechanikai komplettséget, az üzemi próbával, majd a próba üzemmel.
Ami most van már kiképzés és azt követő minősítő vizsga, illetve a mechanikai komplettség utáni hibák javítása. Az nem fejlesztés.

Ezen felül a certifikációk megszerzése az részben személyzeti kérdés, ahogy pl. te lőkiképzést kapsz és a lőlapon tudtommal adott szint feletti találat mennyiséget és pontosságot kell lenni. Feltéve azt, hogy a fegyvered hibátlan és minden tud, amit tudnia kell specifikáció szerint. Vagy netán máshogy van?

Ez még 2004-es dokufilm emlékeim szerint pont ez a folyamatot mutatja be. Kb. ez volt az utolsó olyan korszak, amikor normális dokufilm készült.

Kiemelve a lényeg.
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Ronald_Reagan#2006_maiden_deployment
On 8 May 2004, following her five-month post-shakedown availability, Ronald Reagan received her second flight deck certification which encompassed all flight operations, including aircraft launch and recovery, safety, crash and salvage, fuel certifications, and training. Ronald Reagan then began her transit from Naval Station Norfolk, Virginia, through the straits of Magellan, South America, to her new homeport of Naval Air Station North Island, San Diego, with James A. Symonds in command.

Erről a folyamatról néhány link.
https://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=106349

Ebben láthatod, hogy milyen certifikációkkal van gond.
https://fas.org/sgp/crs/weapons/RS20643.pdf

Ennek megszerzése van most folyamatban. Az, hogy ez vagy a személyzet vagy a műszak hibák miatt nem sikerül az más kérdés. Ettől nem áll fejlesztés alatt. Minden konstrukción reszelnek szolgálata alatt is, ezért van az, hogy még azonos altípusok között is vannak eltérések pl. a repülőgépeknél. Ezt azok dokumentációja sorolja fel.
Az F-15 könyvemben olvashatsz erről is, amikor egyes izraeli gépeket korszerűsítettek és kvázi nem volt két egyforma. Pedig mind azonos F-15 fő változat volt...

Erről van bővebb infód? Mi az irányvonal? Mármint az M1 érdekelne, mi lesz helyette.
Csak kb. annyi ütötte meg a szemem, hogy lesz M1A3. Értsd azért fontos ez, mert a T-14 ellenére nem készül még most sem új hk. Sőt, még nagyobb löveg sem. Se 125 mm, se 130, se 135 mm. Számomra ez volt a lényeg. Valahol egész durva, hogy 1943 --> 1973 között jellemzően max. 75-76 mm kh lövegtől (kérem a darabszámban marginális 88-as német és ISz-2 egészen más 122 mm-es lövegét hanyagoljuk) eljutottak a 120/125 mm-ig nyugaton és keleten, a Leo2 (M1-nél felismerték a 105 mm-es löveg ökörségét és azért egy jobb gránáttal áthidalták M1IP-nél) és T-72/80 vonalon. 1980-2019 időszak kb. ugyanez és pontosan itt vagyunk ma is. Amikor a hh végén már 140 mm-es lövegeket is teszteltek. 30 évvel ez után meg semmi nem változott.

(Bár az IFV-k lövegei jól elszálltak. 30-40 mm már van és 57 mm-es is terveznek már.)

Egészen brutális, hogy a légierős és flotta fejlesztések mellett a szárazföldi eszköznél a tűzerő fő komponense mennyire változatlan maradt több eszköznél. 1980 óta lényében változatlan a hk-k fő fegyverzete a gránátokat leszámítva. Ehhez képest IR rakétáknál ezalatt 3 seeker generáció és SARH --> ARH váltás volt.

A hagyományos rávezető állomásos egy célcsatornás SAM mellett ma meg a hajókon és lassan szárazföldön is a klasszik rávezetőállomás nélküli ARH SAM dominál és az egy célcsatorna SAM 1990 óta pusztul. A kevés HAWK, ami még olyan és 3. világbeli országok szovjet maradéka = múzeum SAM.

Valahol kicsit groteszk, mert azzal, hogy a T-14-nek nem készült új löveg az orosz egy olyan új hk-t rakott össze, ami az orosznak jó drága, mert semmi köze az eddigi evolúcióhoz, talán motor terén és ennyi. Ezzel szemben a jenki erre lép egy upgrade programmal és ennyi. Talán még új gyártásúak sem lesznek a harckocsik, ha jól látom, bár a pontos műszaki tartalomnak sem nézek utána.

(Erős hasonlattal, mert nem igaz az analóga. Mintha egy Szu-57-et le lehetne reagálni úgy, hogy modernizálják az F-15C Golden Eagle-t. Olcsóbb. A platform létezik.)

Helyette jelenleg semmi. A rövid távú fejlesztés (2019) az M1A2 SEPv3 (erősebb generátor, új kommunikáció és adatkapcsolat, programozható lőszerek, távirányított fegyvertorony, különálló APU). Opcionális a Trophy aktív védelmi rendszer integrálása.

Középtávú fejlesztés (2021) az M1A2 SEPv4, új éjjellátó a parancsnoknak és az irányzónak, új lézer távolságmérő, új meteorológiai szenzor, lézer-besugárzásjelző, új ködgránátvetők, új lőszerek.

Hosszútáv (eredetileg 2035, ezt most előre hozták 2028-ra) terén a cél a Bradley és az Abrams leváltása. A Bradley a sürgősebb, ott most nagyobb a mozgolódás, egy relatíve jól védett, legalább 30mm-es, de 50mm-es gépágyúra opcióval bíró, gyorsan megvalósítható megoldást akarnak. A General Dynamics a Griffin III. (alias brit Ajax) alapú megoldást kínál, a Rheinmetall a Raytheonnal a Lynx KF41-et. A BAe nem nyújt be a hírek szerint semmit, mert a CV90 nem felel meg minden elvárásoknak. Harckocsi terén nem sok újdonságot tudni, de a személyes legvadabb feltételezésem az, hogy előbb-utóbb a francia-német közös harckocsiprojektbe lehet beszállnának az amerikaiak is...
Ez lenne a célszerű, csak a baj az, hogy ez 1970-es években sem vált be. Tutira elő fogják rángatni ezt példának, illetve a saját F-35-öst, ahol most kerek perec kijelentette vagy a Navy vagy a USAF, hogy a következő gépük csak saját igényekre lesz. Semmiféle "joint" szólamokkal ne fárassza magát senki.
A USMC (szerintem teljesen röhejes) igénye az F-35B-nek lehet, hogy hosszan tartó trauma lesz a közös projektek számára...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 108
45 399
113
Én csak a legdrágább és nulláról induló fejlesztéseket(nem pedig beszerzéseket)soroltam(igaz a B21 kimaradt az amiknál)nem pedig mindent mert akkor kb holnapig írhatnám a sort az oroszoknál hisz szinte mindenüket cserélni kell.
Bocsánat, én is beleugatnék:
JLTV program, 6,8mm ürméret, IFV/APC csere program, a medium kaliber (35-50mm-re való átállás) fejlesztése, a kis és közepes helikopterek farokrotor elhagyásának fejlesztése. De szerintem a DARPA - mint olyan - is felzabál annyi pénzt (idén 3,5Mrd USD), mint egy kisebb ország (gondolok itt kishazánkra) honvédelmi költségvetése (idén valami 610Mrd forint/2Mrd USD).
De nagyjából már folynia kellene a C-130-as váltótípusának keresése mert a J is már majd 20-25 éves.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 784
75 808
113
Bocsánat, én is beleugatnék:
JLTV program, 6,8mm ürméret, IFV/APC csere program, a medium kaliber (35-50mm-re való átállás) fejlesztése, a kis és közepes helikopterek farokrotor elhagyásának fejlesztése. De szerintem a DARPA - mint olyan - is felzabál annyi pénzt (idén 3,5Mrd USD), mint egy kisebb ország (gondolok itt kishazánkra) honvédelmi költségvetése (idén valami 610Mrd forint/2Mrd USD).
De nagyjából már folynia kellene a C-130-as váltótípusának keresése mert a J is már majd 20-25 éves.

6,8mm-es könnyű géppuska az SF-nek?Az aprópénznek is kevés.Állítom az F-35 pilótafülkéjének teteje is drágább fejlesztés ráadásul a 6,8-as kaliber 1000 éve meg van meg a MINIMI sem egy új fegyver.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 108
45 399
113
6,8mm-es könnyű géppuska az SF-nek?Az aprópénznek is kevés.Állítom az F-35 pilótafülkéjének teteje is drágább fejlesztés ráadásul a 6,8-as kaliber 1000 éve meg van meg a MINIMI sem egy új fegyver.
Értem, de ha ezt leviszik az alaplőfegyver szintjére, mint ahogy elvileg vannak rá utalások, akkor ott repkedni fognak a 9 számjegyek! ;)
Ha végre befejeződik a BIZTPOL őrület a fejlesztési topicban, meg lesz egy kis időm, akkor belepörgök egy kis okoskodásba ott is. :p:D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 784
75 808
113
Értem, de ha ezt leviszik az alaplőfegyver szintjére, mint ahogy elvileg vannak rá utalások, akkor ott repkedni fognak a 9 számjegyek! ;)
Ha végre befejeződik a BIZTPOL őrület a fejlesztési topicban, meg lesz egy kis időm, akkor belepörgök egy kis okoskodásba ott is. :p:D

Sosem(vagy legalábbis jó ideig) lesz mert nagyon drága lenne.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 108
45 399
113
Sosem(vagy legalábbis jó ideig) lesz mert nagyon drága lenne.
Erről beszélünk, nem? :rolleyes::p:D
Mondjuk én sem érzem nagy problémának, MH-t a jelenlegi NATO lőszerekre való átállítását. Ezzel lesz különben kapcsolatos az okoskodásom is, hogy miért nincs még meg a PKM cseretípusa.
 
M

molnibalage

Guest
.
.
Csak hogy felmerult, hogy az oroszok nem tudnak tovabb lepni a szovjet idök, 80-as evek tervein es azt fejlesztgetik.
Ez simán nem igaz. Csak, ha nem adnak pénzt, akkor nem tudnak sokat.
  • Az Sz-350 Vityáz semmilyen korábbi szovjet SAM koncepciót nem követ.
  • T-14 a világon egyedülálló hk ma alapvető felépítését nézve.
  • A Szu-57 teljesen új alap aerodinamikai forma.
  • Admiral Gorskov fregatt melyik korábbira hajaz? Konkrétan egyedi egység a világon, ennél kompaktabb és keményebb fregatt nem jut eszembe.
Az, hogy nem minden eszközük teljesen új az azért van, mert nincs se értelme, se pénz rá.

Az, hogy Virginia osztaly, az a szabalyt erösitö kisszamu kivetel egyike, de ilyet az oroszoknal is lehet talalni.
Ez sem igaz.

  • Mikor volt olyan parközeli hajóosztályból kettő is, mint a linkelt?
  • Szegény Zumwaltot elbaszták, de ennek okai sokrétűbbek. De ettől nézzünk már rá...
  • A Super Hornet az alap aerodinamikai formát tartotta meg, de elég szépen átszabta, megnövelte a Hornethez képest. Ehhez képest egy Szu-35Sz cm-re azonosnak tekinthető összehasonlításban egy Szu-27-szel. Ha mellé teszed egy laikusnak, formára nem tudja megkülönböztetni őket. A Hornetet kis nézelődés után igen.

Az F-35 jobb kerdes, gondolkoztam is hogy beirjam, de az F-35B-t eredmenyezö fejlesztes eredete a Lockheed ASTOVL programja, ami 1983-ban indult
Amire a legkisebb mértékben sem hasonlít az F-35. Ráadásul az egy paper jet maradt.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Ez lenne a célszerű, csak a baj az, hogy ez 1970-es években sem vált be. Tutira elő fogják rángatni ezt példának, illetve a saját F-35-öst, ahol most kerek perec kijelentette vagy a Navy vagy a USAF, hogy a következő gépük csak saját igényekre lesz. Semmiféle "joint" szólamokkal ne fárassza magát senki.
A USMC (szerintem teljesen röhejes) igénye az F-35B-nek lehet, hogy hosszan tartó trauma lesz a közös projektek számára...

Az US Navy tök jól elvan a nemzetközi ESSM / ESSM Mk.2 projekttel, például. Most az USMC a sok gittrágás és elgurult gyógyszeres álmai (EFV) után egy Iveco SuperAV-t fog rendszeresíteni az ACV program keretében.

Az US ARMY esetében is lehet pro és kontra is példákkal előállni, a Stryker ugyebár többé-kevésbé egy átbrandelt sváci-kanadai MOVAG Piranha III. mutáns.

Szóval persze, vannak bőven okok, hogy miért ne legyen így, de így lenne logikus...
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Ha már közösködés én is inkább egy USA-UK közös hk programot tudnék eljépzelni. Mostanában úgyis kezdenek összeborulni.

Milyen összeborulásra gondolsz? :)
A brit Chally2 upgrade pont, hogy Rheinmetall-felügyelettel zajlik.
USA-UK összeborulás van a tenger alól indított interkontinentális ballisztikus rakéták, meg az F-35 program kapcsán. Az első egy összetett dolog, az utóbbi több ország részvételével zajló hatalmas program.

A briteknek jelenleg az Ajax a fő csapásirányuk, érdekesség, hogy anno papíron opcióként tervben volt egy Ajax bázisú, 120mm-es löveggel felszerelt változat is, afféle expedíciós könnyű harckocsiként. Ez végül költségvetési okokból nem jutott tovább. De jelzi, hogy a britek kb. merre indulnak el.

Ha van olyasmi, amire kevés esélyt látok, az egy közös brit-amerikai közös harckocsi-projekt.
 
  • Tetszik
Reactions: notaricon

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Ez most teljesen más, és semmi párhuzamot nem kívánok vonni a korábbi értekezések!

Nagyon érdekesnek találtam, és ezért osztom meg Veletek: a Magyarországon élő madarak hangjai és videó. Nagy meló lehetett ezt összehozni!


Ez a vid 1 lejátszási lánc első eleme. :)

 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
A transzhumanistáknak most biztos fülig ér a szája...
Ez elég ijesztő, bár sajnos logikus fejlemény. Régi disztópia, hogy az emberek egy óriási része csak becsatlakozik a "mátrixba", ott dolgozik, szórakozik, fogyaszt, és csak a minimális testi szükségletek miatt jön ki a valóságba. Végül is aki amúgy is a neten lóg egész nap, annak vonzó lehet ez az "életforma".
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 576
5 981
113
Ez simán nem igaz. Csak, ha nem adnak pénzt, akkor nem tudnak sokat.
.
.
"Csak hogy felmerult, hogy az oroszok nem tudnak tovabb lepni a szovjet idök, 80-as evek tervein es azt fejlesztgetik."

Ezt nem en mondtam, hanem valaki joval fentebb, es pont nem ertek vele egyet, de az volt ennek a temanak a kiindulo pontja. Erre hoztam ELLENervnek, hogy az amerikai alapfegyverek között böseggel van hideghaborus gyökeruek.

"Ez simán nem igaz. Csak, ha nem adnak pénzt, akkor nem tudnak sokat. "

Igy ezzel az allitasoddal maximalisan egyetertek.

.
.
Az orosz es amerikai peldaidat sem vitatom, nyilvan törtentek dolgok az elmult 30 evben is. Parttalan vitaba nem kezdve erröl, de összessegeben azt az allaspontot akartam kepviselni, hogy mind az orosz, mind az amerikai fejlesztesekben altalanossagban nagy teret kapott az eddig a meglevö regi tipusok tovabbfejlesztese, es az elektronikai korszerusitesek, teljesen uj tipusok kidolgozasa helyett. Ezt az altalanos eszrevetelt nem cafolja az sem, ha talalunk az elmult 30 evböl tipusokat, amik tenyleg teljesen ujak.