A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

exi

Well-Known Member
2018. augusztus 28.
229
497
63
Új meteorológiai radar Kecskeméten

https://hiros.hu/hirek/kecskemet/csucstechnologia-kemleli-a-kecskemeti-eget

4ce13cb109d119509d0d436dffaa6ecb.jpg

vs a régi

f919356e7e06db059cf0f83906a2daa9.jpg

tomka03

Well-Known Member
2014. október 20.
123
260
63
Elég nagy földmunka van bent, legalább is 44esről úgy látszik. Veszettül töltik fel az út túloldalán lévő lapost a bentről kihordott földdel.
Ami biztos, hogy a kerítést lecserélték.

Bekukkantottam hazafele (már amennyire a kocsiból betudtam araszolás közben). Elég sok markolót lehet bent látni, ránézésre a kifutó környékén dolgoznak.

T

Törölt tag

Guest
A szakaszparancsnok nem a gépből irányítja a szakaszt ha a deszant nincs gépen.

Mindíg is 3 raj alkotott egy szakaszt. 3 szakasz, egy századot. 3 század egy zászlóaljat, + hozzá az aknavető üteg. Régen. Most hogy van nem tudom, dudi és krisss tudná elmondani pontosan, ha nem titok a felépítés.

Értem már mire gondolsz, mi ment félre.
Akkor inkább úgy mondom, hogy 1 szakasz az 4 jármű. Így már helyesen fejeztem ki magam?

Igen így helyes.
És szerintetek ezen a jelenlegi rendszeren nem kellene, vagy lehetne változtatni?
Mármint a HM alap raj, szakasz, század, zászlóalj szerkezetén.
Akinek tapasztalata van nemzetközi haderőkkel, annak nem volt olyan rendszer, amit hatékonyabbnak, jobban működőnek érzett?
Mert azért ebben vannak jócskán eltérések!
Pl.:
- a raj mérete, fegyverzete
- mindenhol azonos rajméret legyen, vagy alapjárműtől függjön
- hol legyen a rpk., szakasz pk., és a helyetteseik helye
- honnan irányítsanak a vezetők és a helyettesei
- szakasz mérete, elosztása, beosztási követelményei, jó-e így, vagy változtatnátok
- mennyire legyen digitalizálva a magyar katona
- mik legyenek alap felszerelések, és mi legyen választható
- legyen-e egyáltalán választható opció
- stb...

Ha akarjátok, lehetne ennek akár külön topicot is nyitni!

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 506
90 528
113
És szerintetek ezen a jelenlegi rendszeren nem kellene, vagy lehetne változtatni?
Mármint a HM alap raj, szakasz, század, zászlóalj szerkezetén.
Akinek tapasztalata van nemzetközi haderőkkel, annak nem volt olyan rendszer, amit hatékonyabbnak, jobban működőnek érzett?
Mert azért ebben vannak jócskán eltérések!
Pl.:
- a raj mérete, fegyverzete
- mindenhol azonos rajméret legyen, vagy alapjárműtől függjön
- hol legyen a rpk., szakasz pk., és a helyetteseik helye
- honnan irányítsanak a vezetők és a helyettesei
- szakasz mérete, elosztása, beosztási követelményei, jó-e így, vagy változtatnátok
- mennyire legyen digitalizálva a magyar katona
- mik legyenek alap felszerelések, és mi legyen választható
- legyen-e egyáltalán választható opció
- stb...

Ha akarjátok, lehetne ennek akár külön topicot is nyitni!

Komolyan gondolod,hogy itthon mindenki dilettáns hülye és még egy rajt,szakaszt,századot sem tud összerakni?

T

Törölt tag

Guest
Komolyan gondolod,hogy itthon mindenki dilettáns hülye és még egy rajt,szakaszt,századot sem tud összerakni?
Nem ezt írtam!
Csak te is azt mondod, hogy jobb lenne egy 3+8 fős IFV. Illetve azt is írtad már, hogy elég a 3+6 is mivel ott van mellette a 40t-s monstrum.
Akkor most melyik, vagy mikor melyik?
A kanadaiaknál pl. a gépesített rajpk. nem száll ki a járműből, onnan irányít.
Jelenleg mindenképpen át kell alakítani a rendszert, mert ugyebár változik az alapjármű. De a modern járművek támogatják a modern rajon, szakaszon belüli kommunikációs rendszereket.
Lehet ilyen is olyan is a végeredmény.
De mondok másik dolgot: Ma ugyebár 2 PKM van egy rajnál. Te pontosan azt állítottad, hogy felesleges ennyi, és hogy inkább több alaplőfegyverből kellene több.
Én pl. ha szakaszparancsnok lennék, nem biztos, hogy nem örülnék neki, hogy a normál 3 rajom mellett lenne egy állandó támogató rajom is. Különösen, ha a 3 rajom csak 3+6-os.
ésatöbbi....

• Tetszik
Reactions: Kishuszár

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 506
90 528
113
Nem ezt írtam!
Csak te is azt mondod, hogy jobb lenne egy 3+8 fős IFV. Illetve azt is írtad már, hogy elég a 3+6 is mivel ott van mellette a 40t-s monstrum.
Akkor most melyik, vagy mikor melyik?
A kanadaiaknál pl. a gépesített rajpk. nem száll ki a járműből, onnan irányít.
Jelenleg mindenképpen át kell alakítani a rendszert, mert ugyebár változik az alapjármű. De a modern járművek támogatják a modern rajon, szakaszon belüli kommunikációs rendszereket.
Lehet ilyen is olyan is a végeredmény.
De mondok másik dolgot: Ma ugyebár 2 PKM van egy rajnál. Te pontosan azt állítottad, hogy felesleges ennyi, és hogy inkább több alaplőfegyverből kellene több.
Én pl. ha szakaszparancsnok lennék, nem biztos, hogy nem örülnék neki, hogy a normál 3 rajom mellett lenne egy állandó támogató rajom is. Különösen, ha a 3 rajom csak 3+6-os.
ésatöbbi....

Az lenne a legideálisabb ha a közepes és nehéz dandár rajai ugyan olyanok lennének de ha ezt nem lehet megoldani akkor elég a nehéz dandárba a 3+6 de a közepesbe kell a 3+8.Azt írtam,hogy nem a 2db PKM sok hanem a 8 fős rajban sok a 2db PKM.Ha 10 fő lenne a raj akkor simán elférne a 2 géppuska.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 999
113
(Egyébként az erdélyi oláh betörést német szövetségi segítséggel tudtuk feltartani, majd elfoglalni Oláhországot az I. vh. alatt.)
Igaz, hozzátéve majd a visszavonuláskor mi fedeztük sokszor a németek hátát, konkrétan nagyfaterék utóvédként harcoltak Erdélyben.
Az I-ben Órománia egy része volt csak elfoglalva, Havasalföld és Bukarest, Moldva nem teljesen, ott folytatódtak az összecsapások 17 januárig Foksány elfoglalásáig.

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
1 018
2 621
113
Na tekertem egyet Kecsón a reptér fele, ott megy a munka ezerrel. Kifutópályák feltúrva, jönnek-mennek a teherautók, markolók. Betonkerítést is elbontották egy szakaszon, az Ancsákat meg eldugták valahova.

• Tetszik
Reactions: exi and Kishuszár

exi

Well-Known Member
2018. augusztus 28.
229
497
63
Próbáltam lesni a linken elérhető galériában, de nem láttam semmi érdemit.
Na tekertem egyet Kecsón a reptér fele, ott megy a munka ezerrel. Kifutópályák feltúrva, jönnek-mennek a teherautók, markolók. Betonkerítést is elbontották egy szakaszon, az Ancsákat meg eldugták valahova.

Tudsz esetleg néhány képet lőni, ha megint arra vinne a bringa? amúgy látszódik h a betonkerítés helyére mi épül?

tomka03

Well-Known Member
2014. október 20.
123
260
63
Próbáltam lesni a linken elérhető galériában, de nem láttam semmi érdemit.

Tudsz esetleg néhány képet lőni, ha megint arra vinne a bringa? amúgy látszódik h a betonkerítés helyére mi épül?

A város felőli oldalon ugyanolyan elemes beton kerítésre cserélték.
A többin 3D-s kerítés. Már amennyire körbe tudtam nézni.
Természetesen szögesdróttal a tetején. Kb 2-2,5m magas. Semmi extra.

• Tetszik
Reactions: FilcTroll and exi

exi

Well-Known Member
2018. augusztus 28.
229
497
63
Ez szakmailag király, spotter szempontból meg reméljük, hogy sokat nem oszt nem szoroz.