Nagyon laikusként mondanám, hogy:
Ne olyan nagyon forrón azt a kását!
Én egy teljesen más forrásból olvastam ezt a mostani bejelentést, és nagyon nem stimmeltek sem a darabszámok, sem a költségek. Így hát gondoltam nézzük meg egy autentikusabb oldalon:
https://www.defence24.pl/pancerne-dylematy-czyli-o-modyfikacji-i-modernizacji-t-72-komentarz
Sajnos nem engedi magát lefordíttatni, csak részletekben.
A lényeget összefoglalnám:
Ez a most bejelentett szerződés ami 318 db T-72-est érint, tulajdonképpen csak arra lesz elég, hogy pár szenzor, és célzót kicseréljenek, valamint talpraállítsák őket. De ezen kívül nem történik semmilyen modernizáció. Tehát még PT-91-es szintre sem lesznek hozva.
"In addition, the scope of works includes the installation of new observation and sighting systems (passive), which will improve the ability to operate in difficult weather conditions and at night, as well as the means of digital communication and probably new navigation systems."
A legkomolyabb változtatás az lesz, hogy megkapják a PT-91 hőkamerás rendszerét.
Alapvetően ez a 318db keretszám, és tulajdonképpen addig csinálják, míg el nem kopik, de náluk is hasonló állapotban vannak a T-72-esek, mint nálunk, és a felújjítás közepette persze a legjobb állapotúakkal kezdik, de előre nem lehet megmondani a végső számokat, mert egészen nagy a szórás a rendelkezésre álló járművek állapotában.
Még egy adalék. A drágasága ellenére a lengyelek nagyon dolgoztak/nak azon, hogy Leo2-eseket szerezzenek be. DE már tényleg nem nagyon van A4/A5 elérhető.
A spanyolokkal is bizniszeltek volna már, de állítólag azok meg túl specializált változat lett volna nem tudták volna PL szintre hozni őket, úgyhogy kútba esett 50gép beszerzése.