A400M Atlas (Airbus)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
A bulgár F-16-os üzletnek melyik része nincs még eldöntve? :rolleyes::D
Segítek:
A bolgár védelmi minisztérium az F-16-ot választotta.
Az Amerikai Kongresszus jóváhagyta.
A parlament először megszavazta, majd a köztársasági elnök visszadobta.
Végül a parlament az elnök vétóját leszavazta.
Az Amerikai Kongresszus pedig üdvözölte.

A KFIR annyira jó opció volt a bulgároknak meg a horvátoknak, hogy előbbi némileg belerokkanva inkább az F-16-ot választotta, míg a horvátok inkább megbíznak minket, hogy adjuk a Gripenjeinkkel a légtérfelügyeletet (Nagyon ésszerűen, és ha van egy kis eszük, akkor a későbbiekben is ezt fogják választani). Persze csak azután, hogy Izraellel egyezkedtek. Hja de nem a KFIR-ről, hanem a saját F-16-os változatukról. :rolleyes::D
Celebra biztosan tudja, de te nem biztos, hogy a KFIR-ek nem új vasak ám! A gyártása már nagyon régen befejeződött.
Amiket most próbálnak elsózni, azok azon maradvány gépek, amiket utolsóként kivontak az izraeli aktív szolgálatból, még 1990-ben. Igen-igen! 30!!! éve.
Mi több, Columbia úgy jelentkezett be Gripenekre, hogy utolsó rúgásként 2 éve még beletoltak némi pénzt a KFIR modernizációba.
A 3 várható gépünkre SEMMILYEN háttér nem lesz kiépítve! Ugyan úgy, ahogyan a Gripenekre sincs.
Legyen az bármelyik esélyes gyártó is. Nekünk ezekhez a legminimálisabb alkatrészmennyiséget kell tartani.
Nem véletlenül rendelte Portugália is (fejlesztő országként!!!) az 5db KC-319-ét 12 év FULL supporttal. Nem véletlenül került az 5 gép 932M dollárba! ;)
Azt mégis hogy gondoltad, hogy 2 ország közösen tárgyaljon egy gyártóval?
Van ilyen, de ehhez harmonizálni kell a beszerzések jogi hátterét. Az OCCAR erre jó példa, azonban ennek sem Magyarország, sem a horvátok nem tagjai. Ha ilyet szerettünk volna, akkor már beléptünk volna az OCCAR-ba. Csak hát ennek belpolitika okai vannak.... ;););)
Azt elfelejtetedd hozzárakni hogy a bolgároknak az F-16 os miatt jelentős költségvetési hiány keletkezhet ha nem csúsztatott fizetéssel fizetnek. Továbbbá így már biztos hogy ott is elmarad a szárazföldi fejlesztés mert az F-16 ok elviszik a pénzt. Ugyanis másfél-két milliárd dollárt terveztek haderőreformra. Hú a bolgár parlament el fogadta. Na ezzel a lépéssel közelebb kerültek a bukáshoz a későbbiekben.
Az ügyfél nem azért van hogy az alsógatyájat is lehúzzúk, hanem azért hogy későbbiekben megélj belőle. Csak márra valahogy ez már kikopott.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci and borisz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 410
113
Azt elfelejtetedd hozzárakni hogy a bolgároknak az F-16 os miatt jelentős költségvetési hiány keletkezhet ha nem csúsztatott fizetéssel fizetnek.
De úgy fizetnek!
De nem értem, hogy te miért aggódsz a bolgár költségvetés miatt. o_O
Különben a bolgárok esetében konkréten a gatya lenyúzása volt a fő cél. (Tekintve a szlovákok üzletét a másik oldalon.)
De abban biztos lehetsz, hogy a Mig-21-eseket semmi nem menti meg. :)
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
F-35 öt ebbe a térségbe nem lenne értelme meg vagy 10-15 évig
De,van értelme.Minden a térségünkben lévő,és a közeljövőben várhatóan rendszeresitésre kerülő harcirepülö és légvédelmi rakéta tipust anulál.Vagyis a dárda hegyeként képes szétrombolni a szóba jöhető ellenfél légvédelmét,illetve megszerezni és biztositani a légi fölényt.Ezzel lehetőséget biztosit egy olcsóbb támogató tipus működésére,azzal együtműködve,ami a dárda tömegét adhatná.Erre a szerepre nézztem ki a Kefirt-jobb hijján.Mert az eredeti jelöltem a KAI FA50 egy és kétüléses vb/vb+o változatai voltak.Az együléses nem készült el,a kétüléses meg majd 2x annyiéert,mint az öreg zsidó vadász,kisebb harci teljesitményt és rövidebb élettartamot kinál.(6000 repült óra,mig a Kfir 8000óra/30év.FA50be az ELTA 2032 mechanikus antennával,vs ELTA 2052 AESA,stb).Használt Gripen,F16MLU is szóba jöhet-de korszerűsités nélkül jócskán elmaradnak a legújabb izraeli harcrendszerekkel felszerelt Kefirtöl,mig korszerűsitve meg drágábbak,kisebb élettartamot és drágább üzemeltethetőséget kinálva.
Hogy a rovat témához is visszatérjünk,én nem látom értelmét az A400 rendszeresitésének.Szerintem nekünk bőven elég a C130J egy jobban felszerelt/felkészitett változata 2-3 példányban.Jobban előkészitett alatt azt értem,hogy mindegyik legyen alkalmas merevcsöves és hajlékony csöves légi üzemanyag felvételre.Min degyik legyen alkalmas hajlékony csöves tankoló konténer hordozására,és a tehertérbe helyezhető póttartály hordozására.Mindegyik legyen felszerelve a lehető legjobb önvédelmi rendszerekkel,valamint legyenek alkalmassak függesztett és tehertérbe helyezet REH konténerek hordozására és alkalmazására.
Igazábol szerintem még a C130 is nagy nekünk.Felejtsük már el,hogy 2-3 géppel gépesitett,20-30tonnás páncélosokkal felszerelt leszállódesszantott akárhol is.Misszióba való alkalmi ilyen szállitásokra meg ott vannak a pápai C17ek.A missziók személyi állományának utaztatására,logisztikai ellátására meg egy jol átpofozett A319ek éppen megfelelő.Én még annak se látom akadályát,hogy hajlékonycsöves konténerrel,esetleg ha alkalmatos hozzá,ugyan azzal,mint a C130,utántöltő feladatot is ellásson.Illetve szintén konténerekkel REH/ELINT feladatokat.
De pár C130ast még a hazai körülmények között is elfogadhatónak tartok,még használhatónak.De az ennél jóval nagyobb A400 már felesleges,drága,fehér elefánt.Miközben kisebb szállitógépekre meg szükségünk van,még akkor is,ha az a 2-3 C130 már megvan.Ilyen kisebb gépnekm ideális lenne az igen sokoldalúan felhasználható S80PT(Hu).Tudom,embargó van.Tehát vagy másik,a célnak megfelelő tipust kell keresni-vagy meg kell kerülni az embargót.Ami különben nem lehetetlen.Megegyezni a Szuhojjal,hogy az IAI gyártja(szereli össze) a gépeket alválalkozóként,ami egyuttal a nyugati harcrendszereket is biztositja(ha meglenne a PG,még a hazai szerelést is ki lehetne kötni,de sajna ez a hajó már régen elment)
 

fenntartható fejlövés

Well-Known Member
2019. május 31.
305
648
93
Másrészt a várható konfliktusok itt inkább valami dzsihád,felkelés,hibrid, kisebb nagyobb csetepaték keverékke lenne. Mintsem egy teljes kiteljesedett konfliktus.
Tehát csetepatéra készítsük fel a sereget és ne vegyünk F-35-öst. Remélem, a HM-ben nem így gondolják!
Ember nincs, aki megmondja, hogy milyen biztonságpolitikai helyzet lesz itt öt év múlva. Az ukrán balhé előtt egy évvel nem volt senki, aki ezt jelezte volna (oké, nem kevés olajat öntöttek a tűzre a nyugati titkosszolgálatok), de hát a háborúkat általában generálják.
Szóval csak csetepatéra felkészíteni egy hadsereget, az olyan halálos bűn, mint az MSZP-SZDSZ éra alatti lefegyverzés!

Nem látok összefüggést egy F-35 beszerzés és a között, hogy ezért jelentős sereget kéne felállítanunk. Ezt nem értem.
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
De,van értelme.Minden a térségünkben lévő,és a közeljövőben várhatóan rendszeresitésre kerülő harcirepülö és légvédelmi rakéta tipust anulál.Vagyis a dárda hegyeként képes szétrombolni a szóba jöhető ellenfél légvédelmét,illetve megszerezni és biztositani a légi fölényt.Ezzel lehetőséget biztosit egy olcsóbb támogató tipus működésére,azzal együtműködve,ami a dárda tömegét adhatná.Erre a szerepre nézztem ki a Kefirt-jobb hijján.Mert az eredeti jelöltem a KAI FA50 egy és kétüléses vb/vb+o változatai voltak.Az együléses nem készült el,a kétüléses meg majd 2x annyiéert,mint az öreg zsidó vadász,kisebb harci teljesitményt és rövidebb élettartamot kinál.(6000 repült óra,mig a Kfir 8000óra/30év.
Ne haragudj, az hogy ennyire kitartasz a szívszerelmed a Kfir mellett az szép dolog, de magánügy. Viszont egy olyan gépet ajánlgatni a MH részére, aminek régen lejárt az élettartama, az már nem magánügy. Te írtad: Kfir, 8000óra/30 év. Tisztában vagy vele, hogy a Kfirt a 80-as évek első feléig gyártották, ugyanígy a hozzá való J-79 hajtóművet is, ami ma már több mint 50 éves konstrukció, már csak a roncstelepen találsz ilyent (na jó, múzeumban is néhányat)?!! Miért nem mindjárt Il-10 gépeket akarsz rendszeresíteni alacsonytámadónak, még újra gyártani őket is olcsóbb lenne mint a Kfir, és ha az F-35 szupervadászaink légifölényt biztosítanak a légtérben, akkor még azok is jók lehetnek (valamire)?!!
 

fenntartható fejlövés

Well-Known Member
2019. május 31.
305
648
93
Kefírt a népnek ! :)
:D
Annyira nagy a csend, hogy ilyen elkefélt dolgokról meg bakancsbeszerzésről kell beszélni. Az utolsó komolyabb bejelentés egy véletlenül elejtett fél mondat volt vmelyik tábornoktól a CG-ről.
Van itt valaki, aki tudja, hogy lesz-e mostanában nagy bejelentés? Lérak, IFV, tehergép? Bármi, csak nem bakancs?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 812
113
:D
Annyira nagy a csend, hogy ilyen elkefélt dolgokról meg bakancsbeszerzésről kell beszélni. Az utolsó komolyabb bejelentés egy véletlenül elejtett fél mondat volt vmelyik tábornoktól a CG-ről.
Van itt valaki, aki tudja, hogy lesz-e mostanában nagy bejelentés? Lérak, IFV, tehergép? Bármi, csak nem bakancs?

A bakancs is van olyan fontos mint az IFV.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Csend van? Neeeem.... Szabi, új német védelmi miniszter, Trump kampányol, most nem tárgyalnak semmiről.... Ha már Kfir.... én inkább tréner/ligh fighter-ben gondolkodnék, vagy olasz, vagy koreai... Jó lenne trénerkedni, szinten tartani, tehermentesítené a Griffeket. Csomagban: 4 C27J + 10 Master...
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ne haragudj, az hogy ennyire kitartasz a szívszerelmed a Kfir mellett az szép dolog, de magánügy. Viszont egy olyan gépet ajánlgatni a MH részére, aminek régen lejárt az élettartama, az már nem magánügy. Te írtad: Kfir, 8000óra/30 év. Tisztában vagy vele, hogy a Kfirt a 80-as évek első feléig gyártották, ugyanígy a hozzá való J-79 hajtóművet is, ami ma már több mint 50 éves konstrukció, már csak a roncstelepen találsz ilyent (na jó, múzeumban is néhányat)?!! Miért nem mindjárt Il-10 gépeket akarsz rendszeresíteni alacsonytámadónak, még újra gyártani őket is olcsóbb lenne mint a Kfir, és ha az F-35 szupervadászaink légifölényt biztosítanak a légtérben, akkor még azok is jók lehetnek (valamire)?!!
Tisztába vagyok vele,mikor gyártották.És konzervált tartós tárolásban vannak.Izrael nem Mo,hogy hagyják szétrohadni őket.És mint irtam,jobb hijján a "szivszerelmem".Te tisztában vagy vele,hogy milyen harcrendszereket és fegyverzetet kinálnak vele?A jelenlegi EF2000 szintjét meghaladót.Maga az alapgép elavult,de korántsem annyira,mint igyekeztek beállitani.A török F4 Terminátor elavult?Maga az F4 sárkány és hajtómű igen-de attol még mindig kiválóan megfelel arra a vadászbombázó szerepre,amire szánták,és modernizálták.
És többször is irtam.Ha kinai érdekszférában lennénk,kinai gépekböl össze lehetne állitani a párost.J31(majd ha elkészül) az F35 helyére,és a JF17 a támogató gép szerepére.De nincs nyugati megfelelője a JF17nek.A KAI FA50 egyszemélyes könnyűvadász változata lehetet volna-de nem készült el.
Igazábol egy hozzáértő szagértő brigádnak kéne egy pártatlan összehasonlitó elemzést csinálnija a Kfir block 60,az E elektronikájával modernizált Gripen C,és a V szintre modernizált F16MLU között,pénzügyhatékonysági szempontbol.Az általam olvasottak alapján,nekem ugy tünik,hogy a Kefir nyújtja a legtöbbet az áráért.Csak harcértékre vizsgálva biztos,hogy az F16V nyerne.
Olyan ez,mintha a szállitógépeknél csak azt nézznénk,hogy melyik bir el több terhet.Akkor biztos,hogy az A400 nyerne.De ennél jóval összetettebb a dolog.
 

fenntartható fejlövés

Well-Known Member
2019. május 31.
305
648
93
Csend van? Neeeem.... Szabi, új német védelmi miniszter, Trump kampányol, most nem tárgyalnak semmiről.... Ha már Kfir.... én inkább tréner/ligh fighter-ben gondolkodnék, vagy olasz, vagy koreai... Jó lenne trénerkedni, szinten tartani, tehermentesítené a Griffeket. Csomagban: 4 C27J + 10 Master...
A Griffek egyetlen hibája, hogy kevés van belőlük, pedig trénerkedni azzal kellene. Én a Griffeket egy másodlépcsős típusnak tartom megfelelőnek egy komoly típus mellett, megfelelő fegyverzettel.
Benkő beígérte a sugárhajtású gyakorlógépet, az én elképzelésem: KC-390, M345HET, Gripen marad 2026 után és egy század F-35, mert a régió meghatározó seregét építjük :)
Ja, és egy szd. Kefír.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Ez a Kfir komolyan agybomlasztó már :-D
Jó, mondjuk ahol DHC-6 is felmerül, végül is. 21. század, yeah.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ez a Kfir komolyan agybomlasztó már :-D
Jó, mondjuk ahol DHC-6 is felmerül, végül is. 21. század, yeah.
DHC-6-400 jelenleg is gyártásban van,mint ahogy a PC-6 is.Harci-szállitó változatuk jelenleg nincs,ami volt már elavult.
Lehet előállni másik,jobb javaslattal.Kibicelni könnyű,tessék gondolkodni jobb megoldáson.És megindokolni is,hogy az miért és miben jobb
 
T

Törölt tag 467

Guest
DHC-6-400 jelenleg is gyártásban van,mint ahogy a PC-6 is.Harci-szállitó változatuk jelenleg nincs,ami volt már elavult.
Lehet előállni másik,jobb javaslattal.Kibicelni könnyű,tessék gondolkodni jobb megoldáson.És megindokolni is,hogy az miért és miben jobb
Ezren ezerfélét mondtak neked, csak te nem hallod meg, mert megrekedtél a múlt század 80-as éveiben. Elolvasod, elfelejted, másnap előjössz a Kfirrel meg a Su80-nal, meg a többi marhasággal. Minden nap háromszor, hátha egyszer csak valaki azt mondja, tényleg...
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and borisz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 410
113
Különben srácok, tisztában vagytok vele, hogy melyik gépnek kb. mennyi lenne dollárban az ára?
Mert én számítgattam ám!
A friss új-zealandi üzlet szerint az 5db c-130j-t 659M USD áron fogják kapni. Az nagyjából 132M dolláros ár!
Úgy, ők C-130-akat váltanak le. Magyarán valószínüleg nagy átképzést nem fog igényelni a pilótáktól.
Folyt. Köv.