NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Hát persze, papíron. Látod magad előtt a két rakétát? Méretek nagyjából megvannak? Hát az hogy az a C7 nem torlósugaras, hanem viszi magával az égéshez szükséges oxigént? Az a kub az 24 km ferde hatótávolságon 10 km magaságon harcászati vadászgépet reálisan meg tud semmisíteni, a C7 és meg kb. tök esélytelen erre földről indítva 20 km ferde hatótávval reális scenárió keretében. Semmi extra, csak fizika tudod 600kg vs 150 kg.
KEdves "Nem tudhatjuk" zsolt, akkor kérlek nézzed már meg...
  1. A Kub átmérőjét. Ha nagy átmérő, nagy a légellenállás
  2. Az AIM-120 igen karcsú.
  3. A Kub HMZ ezért is nagyobb.
A Kub HMZ pont úgy szubszonikus nem manőverező célra van megadva, mint az AIM-120.
Igen, itt tart ma a technika, hogy ennyivel kisebb tömegből ezt ki lehet hozni. Nézzed meg az ESSM Block II és a Volhov-M3 HMZ-t és a rakéta tömegét úgy, hogy a HMZ az extrém nagy magasságot leszámítva hasonló, aminek 0 jelentősége van.

Ha nem értesz hozzá, akkor nem értem, hogy miért próbálsz okoskodni.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Python

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Semekkora, csak sokkal nagyobb a teljesítményük, nem időjárásfüggők és mivel nem sok km magasan vannak, ezért gépágyús CIWS vagy SAM meg tudja védeni egy adott fenyegetettségi szintig. Egy ballanot AAA CIWS sehogy. Soha.
Igazad van,mint ahogy abban is,hoigy a lufi jó eséllyel elveszik a háború elsó órájában.De addigra már betöltötte feladatát.Hogy ugy mondjam,betervezett veszteség.Bár mivel nem várható,(viszont ki sem zárható) a közeli jövőben háború lenne,valószinűbb,hogy az amortizáció végezne a lufival.Realitás szempontjábol meg az,hogy se lufiradar,se radarrepülő nem lesz.
Különben a hátrányai ellenére azért a zsidók és az amerikaiak is használják és fejlesztik őket.Gondolom,nem csak uri hóbortbol.
ELTA lufiját pár éve rendszeresitették a hinduk,akkor volt valami irás róluk.Arrows módositott radarját használja,és elég jó a szélállósága.De ti jol tudtok angolul,és netet is gyorsabban kezelitek nálam.
Különben az jobban érdekelne,hogy mérnöki szemmel mit mondasz az ESSM block II és a Stunner rakétákkal kapcsolatban.
 
M

molnibalage

Guest
Igazad van,mint ahogy abban is,hoigy a lufi jó eséllyel elveszik a háború elsó órájában.
De addigra már betöltötte feladatát.
Egy felderítő radar elsődleges feladata a minél folyamatosabb légi helyzetkép biztosítása. Erre benyögöd azt, hogy ha elveszik a konfliktus legelején betöltötte feladát.

Bocs, ez nettó marhaság.

Különben a hátrányai ellenére azért a zsidók és az amerikaiak is használják és fejlesztik őket.Gondolom,nem csak uri hóbortbol.
Az IAF légi fölényét kb. senki nem tudja a környéken megkérdőjelezni és USA a drogecsempész gépek ellem, ahol nincs ellenséges fenyegetés rá nézve. Egy konvencionális nagyobb léptékű háborúban ez hol igaz...?

Különben az jobban érdekelne,hogy mérnöki szemmel mit mondasz az ESSM block II és a Stunner rakétákkal kapcsolatban.
Ami benne van a HTÖ-ben annál többet mit mondjunk róla? Az ilyen kérdésekre nem tudok választ adni. Szűkítsd le a kérdést. Sokkal jobban.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Egy felderítő radar elsődleges feladata a minél folyamatosabb légi helyzetkép biztosítása. Erre benyögöd azt, hogy ha elveszik a konfliktus legelején betöltötte feladát.
Ha az elsődleges feladat a békeidős és a rajtaütés akadályozás,akkor betölti a feladatát.Olcsóbban biztosit légi radarpontot,mint az AWACS.Ennyi.
Vagyis a feladata nem a konkrét háborúban való részvétel,hanem annak a helyzetnek a megakadályozása,hogy egy 67es tipusú támadás áldozatai legyünk.Plusz a békeidőben tehermentesitheti a radarrepülőt,ezzel annak üzemidejét háborús helyzetre tartalékolva.A békeidős üzemeltetési költségmegtakaritás meg pénzügyileg is visszahozza az árát.
Szűkítsd le a kérdést. Sokkal jobban.
ESSM valon képes e harcászat BM elháritásra?Elvileg 3M sebességű ASMek ellen tervezték,talán igen.És a Stunner integrálása a rendszerbe hasznos lenne e ugyanezért,illetve lopakodó/vontatott radarcsalival rendelkező célok ellen?
Érdekes ez az ELTA elm-2084 multifunkci radar+ rendszer is
 
M

molnibalage

Guest
ESSM valon képes e harcászat BM elháritásra?Elvileg 3M sebességű ASMek ellen tervezték,talán igen.
Legfeljebb önvédelmi céllal. Az M3.5-4 körüli égésvégi sebessége annyira kicsi, hogy a védendő terület néhány km-nél nem lehet nagyobb és az is csak a lasabb BM-ek ellen, ami ma már lassan nincs is.

Ha a BM tőled 20-30-40 km-re csapódik be és M7 táján száguld, akkor a felderítés után egész egyszerűen 40 km-re úgy 1 perc alatt ér a rakéta. Ha lapos röppályán és gyorsan horizont felett megjelenik a cél az jön ki, hogy oda sem érhet a rakéta, mielőtt a BM becsapódik. Nem viccből kétfokozatú az Sz-300V(M) rakéta és gyorsul 5 sec alatt úgy M7 tájára.

És a Stunner integrálása a rendszerbe hasznos lenne e ugyanezért,illetve lopakodó/vontatott radarcsalival rendelkező célok ellen?
Magának a Stunner rakétának a HMZ és kinematikájáról semmit sem tudok, de a multi szezoros kialakítás miatt elvi szinten jó lehet, csak mivel az BM-ek ellen (?) tervezték tutira kell szoftvert is gyúrni.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Magának a Stunner rakétának a HMZ és kinematikájáról semmit sem tudok, de a multi szezoros kialakítás miatt elvi szinten jó lehet, csak mivel az BM-ek ellen (?) tervezték tutira kell szoftvert is gyúrni.
Éppenséggel eredetileg AAMnek tervezték.Érdekes,hogy annak (egyenlőre) nem használják.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Hát kérem, mindig mondtam, hogy mérhetetlenül tehetséges nép a magyar, legyen szó bármiről, azonnal előkerül nálunk tízmillió specialista, és úgy megszakérti a vita tárgyát, hogy az utána arról koldul, vagy tán még arra sem lesz képes a végére. Kérem, mi szakértőnek születünk, és azok is maradunk egész életünkben. Univerzális szakértők, specialisták vagyunk, profik mindenben IS.
Most éppen a honvédségi rakétabeszerzés forog a szőnyegen (meg keserű levében) pár napja, nem kell mondanom, ehhez is mindenki jobban ért, mint akire bízták, bár, mint majd látni fogjuk, az a sok tudomány csak árt, ehhez igazából nem is kell érteni. Nem baj, értünk a témához. És vitatjuk is! Megfele. Nyíltan és demokratikusan, ami annyit jelent hogy mindenkinek lehet véleménye, minek következtében mindenki úgy érzi, hogy kell is legyen neki ilyesmije. És mondja, bátran, bele a világba, minél kevésbé van köze a légi hadviseléshez, annál harsányabban. Magam sem szolgáltam soha, egyetlen légierőnél sem, csakhogy ötven év alatt – mivel szenvedélyem minden, ami repül – megtanultam egyet és mást, de amint látom, nálam csak okosabbak szólalnak meg ez ügyben.

Jó, egyelőre lássuk a tényeket. Mit tudunk?
Azt tudjuk, hogy 500 millió dollár (148,5 milliárd forint) értékben tervezünk 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát vásárolni az Egyesült Államoktól. Az eszközöket a Raytheon gyártaná le. A rakétákkal a Honvédség Gripenjeit szerelnék fel, az amerikaiaktól az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk.
Itt van egy fontos momentuma a hírnek, melyről mindenki megfeledkezni látszik, éspedig az, hogy a vételi megállapodás még nincs kőbe vésve, egyelőre még csak az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy. A meghatározott keretösszeg is változhat a konkrét megállapodásban foglaltaktól függően, ha erre a szintre eljutnak a tárgyalások.
Azt is meg kell jegyeznünk, miszerint ugyanilyen AMRAAM-rakétákat használ egyébként a NASAMS rakétavédelmi rendszer is, melyet szintén tervezünk beszerezni. Hát, ez a világ minden más országában honvédelmi ügy volna, nálunk kezd közügy lenni. Kérdések zúgnak át a virtuális téren: „Minek?” „Kire fognak lőni vele?” „Mennyi az annyi?”
Rakéták és pénzek
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 018
113
KEdves "Nem tudhatjuk" zsolt, akkor kérlek nézzed már meg...
  1. A Kub átmérőjét. Ha nagy átmérő, nagy a légellenállás
  2. Az AIM-120 igen karcsú.
  3. A Kub HMZ ezért is nagyobb.
A Kub HMZ pont úgy szubszonikus nem manőverező célra van megadva, mint az AIM-120.
Igen, itt tart ma a technika, hogy ennyivel kisebb tömegből ezt ki lehet hozni. Nézzed meg az ESSM Block II és a Volhov-M3 HMZ-t és a rakéta tömegét úgy, hogy a HMZ az extrém nagy magasságot leszámítva hasonló, aminek 0 jelentősége van.

Ha nem értesz hozzá, akkor nem értem, hogy miért próbálsz okoskodni.
Persze
KEdves "Nem tudhatjuk" zsolt, akkor kérlek nézzed már meg...
  1. A Kub átmérőjét. Ha nagy átmérő, nagy a légellenállás
  2. Az AIM-120 igen karcsú.
  3. A Kub HMZ ezért is nagyobb.
A Kub HMZ pont úgy szubszonikus nem manőverező célra van megadva, mint az AIM-120.
Igen, itt tart ma a technika, hogy ennyivel kisebb tömegből ezt ki lehet hozni. Nézzed meg az ESSM Block II és a Volhov-M3 HMZ-t és a rakéta tömegét úgy, hogy a HMZ az extrém nagy magasságot leszámítva hasonló, aminek 0 jelentősége van.

Ha nem értesz hozzá, akkor nem értem, hogy miért próbálsz okoskodni.
A kub is karcsú, a hossz/törzsátmérő aránya nagyon közel van a két rakétának, tehát 1. 2. pontod ezzel, illetve még azzal válaszolnám meg, hogy a kub ráadásul két fokozatú, és az utazója a környezeti oxigént használja, nem pedig cipeli magával.
Én továbbra is tartom, hogy a kub reálisan képes elcsapni egy harcászati repülőgépet 10 km körül is értelmes ferde hatótávolságon, a C7 földről meg max a prospektusában. Az az Amraam ER/Essm 2 nem viccből jön, illetve ha más modern rendszert megnézel, és hasonlítasz vele össze, ott egy Aster15, szintén karcsú, hasonló L/D arány, több mint 2x nehezebb, és arra adnak 30 km ferde hatótávolságot. Az a C7 ÖNMAGÁBAN földről kevés. Kiegészítő eszközként kiváló.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Persze

A kub is karcsú, a hossz/törzsátmérő aránya nagyon közel van a két rakétának, tehát 1. 2. pontod ezzel, illetve még azzal válaszolnám meg, hogy a kub ráadásul két fokozatú, és az utazója a környezeti oxigént használja, nem pedig cipeli magával.
Én továbbra is tartom, hogy a kub reálisan képes elcsapni egy harcászati repülőgépet 10 km körül is értelmes ferde hatótávolságon, a C7 földről meg max a prospektusában. Az az Amraam ER/Essm 2 nem viccből jön, illetve ha más modern rendszert megnézel, és hasonlítasz vele össze, ott egy Aster15, szintén karcsú, hasonló L/D arány, több mint 2x nehezebb, és arra adnak 30 km ferde hatótávolságot. Az a C7 földről kevés.

Kellene az AMRAAM-ER is, de ez csak a mi vágyálmunk, hogy legyen kb. 40 km -es hatótáv rádiusz, meg némileg nagyobb hatómagasság, mint kb. 10 km! De ismerve a hazai realitásokat ez az ER beszerzés 10 év múlva is csak vágyálom lesz! :p :(
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 018
113
Kellene az AMRAAM-ER is, de ez csak a mi vágyálmunk, hogy legyen kb. 40 km -es hatótáv rádiusz, meg némileg nagyobb hatómagasság, mint kb. 10 km! De ismerve a hazai realitásokat ez az ER beszerzés 10 év múlva is csak vágyálom lesz! :p :(
Nagyon remélem hogy tévedsz, és jön még fölé képességben valami, minimum ER/ESSM2.
 
  • Tetszik
Reactions: Python

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 306
113
Abszolut nem kizart hogy jon valami nagyobb raketta... /ha igy lessz a db szam kozel se lessz olyan combos mint a c7.../
 
M

molnibalage

Guest
Hát kérem, mindig mondtam, hogy mérhetetlenül tehetséges nép a magyar, legyen szó bármiről, azonnal előkerül nálunk tízmillió specialista, és úgy megszakérti a vita tárgyát, hogy az utána arról koldul, vagy tán még arra sem lesz képes a végére. Kérem, mi szakértőnek születünk, és azok is maradunk egész életünkben. Univerzális szakértők, specialisták vagyunk, profik mindenben IS.
Most éppen a honvédségi rakétabeszerzés forog a szőnyegen (meg keserű levében) pár napja, nem kell mondanom, ehhez is mindenki jobban ért, mint akire bízták, bár, mint majd látni fogjuk, az a sok tudomány csak árt, ehhez igazából nem is kell érteni. Nem baj, értünk a témához. És vitatjuk is! Megfele. Nyíltan és demokratikusan, ami annyit jelent hogy mindenkinek lehet véleménye, minek következtében mindenki úgy érzi, hogy kell is legyen neki ilyesmije. És mondja, bátran, bele a világba, minél kevésbé van köze a légi hadviseléshez, annál harsányabban. Magam sem szolgáltam soha, egyetlen légierőnél sem, csakhogy ötven év alatt – mivel szenvedélyem minden, ami repül – megtanultam egyet és mást, de amint látom, nálam csak okosabbak szólalnak meg ez ügyben.

Jó, egyelőre lássuk a tényeket. Mit tudunk?
Azt tudjuk, hogy 500 millió dollár (148,5 milliárd forint) értékben tervezünk 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát vásárolni az Egyesült Államoktól. Az eszközöket a Raytheon gyártaná le. A rakétákkal a Honvédség Gripenjeit szerelnék fel, az amerikaiaktól az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk.
Itt van egy fontos momentuma a hírnek, melyről mindenki megfeledkezni látszik, éspedig az, hogy a vételi megállapodás még nincs kőbe vésve, egyelőre még csak az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy. A meghatározott keretösszeg is változhat a konkrét megállapodásban foglaltaktól függően, ha erre a szintre eljutnak a tárgyalások.
Azt is meg kell jegyeznünk, miszerint ugyanilyen AMRAAM-rakétákat használ egyébként a NASAMS rakétavédelmi rendszer is, melyet szintén tervezünk beszerezni. Hát, ez a világ minden más országában honvédelmi ügy volna, nálunk kezd közügy lenni. Kérdések zúgnak át a virtuális téren: „Minek?” „Kire fognak lőni vele?” „Mennyi az annyi?”
Rakéták és pénzek

Félelmetesen ostoba cikk. Persze kommentelni nem lehet, nehogy még megmondják neki, hogy mekkora balfék...

Persze

A kub is karcsú, a hossz/törzsátmérő aránya nagyon közel van a két rakétának, tehát 1. 2. pontod ezzel, illetve még azzal válaszolnám meg, hogy a kub ráadásul két fokozatú, és az utazója a környezeti oxigént használja, nem pedig cipeli magával.
Ez megvan, hogy ez az akkori hajtóanyagok miatt volt? Ma a hajtóanyagok ISP-je jobb...

Én továbbra is tartom, hogy a kub reálisan képes elcsapni egy harcászati repülőgépet 10 km körül is értelmes ferde hatótávolságon, a C7 földről meg max a prospektusában.
És ezt a veretes véleményt mire alapozod túl ,hogy "szerintem"...?

Az az Amraam ER/Essm 2 nem viccből jön, illetve ha más modern rendszert megnézel, és hasonlítasz vele össze, ott egy Aster15, szintén karcsú, hasonló L/D arány, több mint 2x nehezebb, és arra adnak 30 km ferde hatótávolságot. Az a C7 ÖNMAGÁBAN földről kevés. Kiegészítő eszközként kiváló.

C7 - 20 km
ER - 40 km
ESSM BII - 50 km

Ebből te mit vezetsz le?

Az Aster 2 kétfokozatú és amiatt nehéz, de csak alig 300 kg felett. Viszont az a +3km magasság úgy, hogy 10 km-rel több HMZ-t ad az elég markáns difi. Azt nem érted meg, hogy ha van egy rakétád, ami egyszer felmászott már 5-8 km-re és ott még gyorsít, akkor ballisztikus pályán kurva messzire elrepül. Tehát egy ponton túl kis plusz tömeg is sok HMZ-t ad hozzá kinematikailag. Viszont az Aster 15 és az AIM-120C-7 ezt még nem tudja, mert az utóbbi hajtóműve 9 sec után kiég. Az átlag sebessége ezelatt úgy nézd már, hogy mennyi. Égésvégi legyen M3.0 és 0-ról indul. Kb. lineáris gyorsulással ez 500 m/s átlag. Már 4,5-5 km magasan kiég a hajtómű.

Nézd meg, hogy mai 500-600 kg-os rakéták hová szállnak el. Aztán nézd meg, hogy az Sz-300 első rakétája is ballisztikusan simán elrepül 300 km-re is és 30 km fölé megy közben.

A Kub HMZ-t elsősorban az limitálta le, hogy nagyobb magassában gyenge volt már a rakéta manőverezhetősége, de ez a kutyát nem érdekelte, mert a harcászati realitás az volt, hogy 5 km alatti célokra kellett lőni vele.

Mondom megtennéd azt a szívességet, hogy nem próbálsz szakértani úgy, hogy eddig a legfőbb érved az volt, hogy nem tudhatjuk? Ja persze, kivéve, ha te állítasz valamit... Akkor az betonszilárd...

Egyszerűen tojsz a fizikára.
 
M

molnibalage

Guest
Az Index -es "agymenésnél" még mindig jobb, és tartalmaz azért részigazságokat is ez a blogbejegyzés. :p ;)
Igazad van, újra elolvasva csak az egyik fele egyoldalú. Bár azért nem hinném, hogy annak kellene lenni a mércének, hogy teljesen tökkeltütötteknél írunk jobbat.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Csak nagyonkevés lérak komplexum HMZ-je négyzet alakú, mint amit az olvtárs hevesen számonkér a NASAM-tól.
Egy valós HMZ így néz ki (ez egy Osza HMZ):
2019-09-01-14-22-14-Osa-1991-djvu-Win-Dj-View.jpg


A NASAMS-II -ről publikus információ sem annak HMZ-jéről, sem pedig annak alakjáról eddig igencsak elvétve jelent meg.
Mint például Lappi könyve...

2019-09-01-14-25-49-Ilmatorjuntaohjukset-Suomen-Puolustuksessa-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg


...ahol 25km vízszintes, és 10km függőleges maximum hatótávolságot ír, megemlítve hogy a rakéta 1300m/s-ra gyorsul induláskor.
(1300m/s indítási sebességet, érdemes lenne a KUB rakétájának max. végsebességével, illetve a kettő homlokfelületét összevetni)

2019-09-01-14-28-16-Ilmatorjuntaohjukset-Suomen-Puolustuksessa-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg


Szintén komoly taktikai előnyt jelent (tiszta időben) akár éjjel is az infra optika, amely 40km-ről is képes célt követni, illetve a beépített lézerrel távolságot mérni.
Ideális esetben egyáltalán nem szükséges a lokátoroknak dolgozniuk, amennyiben az optika már követi a célt...
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Csak nagyonkevés lérak komplexum HMZ-je négyzet alakú, mint amit az olvtárs hevesen számonkér a NASAM-tól.
Egy valós HMZ így néz ki (ez egy Osza HMZ):
2019-09-01-14-22-14-Osa-1991-djvu-Win-Dj-View.jpg


A NASAMS-II -ről publikus információ sem annak HMZ-jéről, sem pedig annak alakjáról eddig igencsak elvétve jelent meg.
Mint például Lappi könyve...

2019-09-01-14-25-49-Ilmatorjuntaohjukset-Suomen-Puolustuksessa-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg


...ahol 25km vízszintes, és 10km függőleges maximum hatótávolságot ír, megemlítve hogy a rakéta 1300m/s-ra gyorsul induláskor.
(1300m/s indítási sebességet, érdemes lenne a KUB rakétájának max. végsebességével, illetve a kettő homlokfelületét összevetni)

2019-09-01-14-28-16-Ilmatorjuntaohjukset-Suomen-Puolustuksessa-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg


Szintén komoly taktikai előnyt jelent (tiszta időben) akár éjjel is az infra optika, amely 40km-ről is képes célt követni, illetve a beépített lézerrel távolságot mérni.
Ideális esetben egyáltalán nem szükséges a lokátoroknak dolgozniuk, amennyiben az optika már követi a célt...
Nincs kedved kicsit megszagérteni ezt az ELTA elm-2084 mmr szerkezetet?Ékes közérthető magyar nyelven.Esetleg összevetve hasonló radarokkal.......
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Csak nagyonkevés lérak komplexum HMZ-je négyzet alakú, mint amit az olvtárs hevesen számonkér a NASAM-tól.
Egy valós HMZ így néz ki (ez egy Osza HMZ):
2019-09-01-14-22-14-Osa-1991-djvu-Win-Dj-View.jpg


A NASAMS-II -ről publikus információ sem annak HMZ-jéről, sem pedig annak alakjáról eddig igencsak elvétve jelent meg.
Mint például Lappi könyve...

2019-09-01-14-25-49-Ilmatorjuntaohjukset-Suomen-Puolustuksessa-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg


...ahol 25km vízszintes, és 10km függőleges maximum hatótávolságot ír, megemlítve hogy a rakéta 1300m/s-ra gyorsul induláskor.
(1300m/s indítási sebességet, érdemes lenne a KUB rakétájának max. végsebességével, illetve a kettő homlokfelületét összevetni)

2019-09-01-14-28-16-Ilmatorjuntaohjukset-Suomen-Puolustuksessa-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg


Szintén komoly taktikai előnyt jelent (tiszta időben) akár éjjel is az infra optika, amely 40km-ről is képes célt követni, illetve a beépített lézerrel távolságot mérni.
Ideális esetben egyáltalán nem szükséges a lokátoroknak dolgozniuk, amennyiben az optika már követi a célt...

Hogy jön ki a szögletes alakú HMZ?
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Hogy jön ki a szögletes alakú HMZ?

Amikor az ecceri olvtárs a maximális hatótávolságon elvárja a találatot a komplexum maximális hatómagasságán.
A Nyeva például (ugyan teljesen más okból), de tudta ezt:

2019-09-01-15-42-25-125-djvu-Win-Dj-View.jpg


Haditechnika összefoglalóba (a 337-ik oldalon) bekerült ennek az üvegből megépített 3d modellje is.
:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Python and fishbed

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Amikor az ecceri olvtárs a maximális hatótávolságon elvárja a találatot a komplexum maximális hatómagasságán.
A Nyeva például (ugyan teljesen más okból), de tudta ezt:

2019-09-01-15-42-25-125-djvu-Win-Dj-View.jpg


Haditechnika összefoglalóba (a 337-ik oldalon) bekerült ennek az üvegből megépített 3d modellje is.
:rolleyes:

Az indítási ponttól a sarokig nagyobb a távolság mint egy másik tetszőleges végpontig.Ez hogy lehet?