A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
Mit paraztok allandoan... /jobb helyzetbe vagyunk mint barki mas itt europaba.../ a lengyel fosik /az orosztol / de ha van esze jon ukrajnaba... Skandinavia gyenge. Generaciorol generaciora gyengebb az osi csaladokntartjak meg magukat igaz... De orulnek ha kimaradnak mindenbol...pusztan onvedelem... Nem rizikoznak... Csendes pontra jatszannak /az eszaki sarki teruletekbe se bonyolodnak tulsagosan bele csaknami jogos de inkabb engednek is.,../minimalisan nem ingyen de nem gronlandot az mar onvedelem./ok fedeztek fel meg joval kolonbusz elott nem engedik.../nem csak dan csaladok elnek ott..,/neves csaladok./nepes
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
Nalluk nem ugy futott a rendszer :D mint nallunk... A nemesseg arisztokracia meg van ha nincs is elonevesitve csaladok klanok a mai napig kiralysag... /es ez nem cak nevben jelenik meg anyagiaktol nagyon sok mindenen at./parvalasztas../nehogy rokonok legenek es beltenyesztettek a gyerekek./ megvan melyik nagy csalad miutan mivel hazasodhat mivel nem es ez komoly /izlandon is gronlandon is daniaba is norvegoknal is a svedek annyira nem tartjak mert orszagon kivul szeretnek hazasodni jobbanmondva parthozni.../ a seved terjeszkedobb.../a szlavok is javareszt sved csalad vereit hordozza... Azert a sok szoke../viking hodits meg korabban telepesek./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
Balti is sok volt a keleti szlavokba...mig a nyugati szlavok germanosodtak a totok horvatok magyarosodtak a szerbek balkanosodtak./ hataror oda telepitett nep volt morva bizrodalomba./ a lenygel meg mindig mas volt. Se nem morva se nem viking de nemetesedo se.../a ssztyeppei nepek es a baltiake bviszont eros./ egyebkent az ukranba is van sztyeppei..de fokepo viking... A rutenokkal ezert nem jonnek ki azokba nincs viking... Mig a feherorosz nagyfoku baltiasodast folytat es folytatott szlav fo irannyal nemi nomad beutessel es lengyel rahatassal.../ezert nem jut sehova mert sok az irany...szethuzas van...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
Ja a lenyeg lemaradt. A roman hatarra sertespestis allando gocpont miatt felhuzott vadhalo orzeserol gondoskodni kell mert felonhogy ellopjak... A vadak biztos tavolban tartasa erdekeben neha loni is kell igaz csak ilyen patronos idozitett durrogtato vadkar mentesito eszkozzel.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
Nem tudom hogy a lengyelek annyira számítanak-e hisz ha nincs pénzük jelentős mennyiségű új modern 2 -es Leot venni akkor miből telne 3-as új Leo-ra? Ez igaz a többi kis országra is - horvátok, bulgárok, ha most nincs pénz A7+-re akkor majd biztos lesz a vadonatúj qrvadrága 3-asra?Szerintem valószínűbb hogy még kitolják T-72-vel amíg lehet, és még tovább is, majd 20 év múlva meg majd jó lesz nekik a használt német A7.
Ha még a gazdag országok is "csak" upgradelnek 7-esre akkor miért kéne gyorsan gyorsan kifejleszteni a 3-ast? Nem látom magam előtt azt a klienst aki százszámra venné majd a 3-ast és aki miatt megérné felgyorsítani a fejlesztést.
Ki mondta, hogy a horvátok, bolgárok, stb. Leo3-at fognak venni? A fentebbi link szerint spanyolok és görögök is elsősorban upgrade-en gondolkodnak. Viszont a svédek, norvégok, dánok, osztrákok, svájciak mind mind régi Leokkal tolják. Két utóbbi nem is kis számmal rendelkezik tudtommal.
Ne felejtsd el, hogy lengyeleknek hozzánk hasonlóan mindent cserélni kellett. Ők előrébb járnak, mert hamarabb kezdték. De messze nem az a helyzet, hogy ne lenne pénzük. Jelenleg a GDP 2,2%-át költik honvédelemre, de ez 2030-ig folyamatosan emelkedve el fogja érni a 2,5%-ot, miközben a gazdaságuk hozzánk hasonlóan hozza a 4-5%-os növekedéseket. Szóval neki 2-300 tank (2-3Mrd USD) egyszerre történő megrendelése nem téma (2-3 év alatt talán legyártják), különösen úgy, hogy kizárólag otthon hajlandóak az ilyet legyártani. Aminek az ellenértéke megint nagyon komolyan visszakerül a saját gazdaságba.
És, hogy miért nem vesznek most A7-et? Mert náluk zajló haderőfejlesztési kirakósban az nem lenne észszerű döntés. Náluk a Mig-29-esek kivonása nem halasztható tovább, viszont elérhető az F-35. A T-72-esek cseréje is elkerülhetetlen, de a hk.-k majd 1/3-ada nemrég lett korszerűsítve (Leo-k), és az aktuális csúcsmodell csak 4-5 év múlva lesz elérhető. 3-4-5 év ebben a szegmensben nem komoly időtáv. A T-72-esek életben tartásával kibekkelik az időt, cserébe a legmodernebbet kapják kicsit később.
 
  • Tetszik
Reactions: therob

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Jogos észrevétel. Én inkább a dél-afrikai Denel T5-52 (TATA 8x8 alvázon) vagy a svéd Archer (Volvo 6x6) rendszert választottam volna a Pzh2000 helyett. Ugyanaz az űrméret, de Pzh2000-rel ellentétben közúton is elmegy. Itt Európa közepén már szerintem túlhaladott a lánctalpas tüzérség vagy APC. Az nagyon jó volt a II. VH idején, amikor köves út legfeljebb a nagyvárosokban akadt, de most már az Atlanti-óceántól Oroszországig olyan sűrű úthálózat van, hogy a közúton nem mozgatható lánctalpas járművek inkább csökkentik, mintsem növelik az egységek mobilitását. Egy mai 8x8 terepjáró harcjármű kb. egy Panzer IV terepjáró képességeivel rendelkezik, de azzal ellentétben 70km/h óra feletti sebességet tud közúton is. Ha nem akarunk menni meghódítani az orosz sztyeppéket vagy a Kaukázust akkor bőven elég nekünk az Archer is a Pzh2000 helyett. Nem tudja valaki, hogy alakulnak a Pzh2000 / Denel T5-52 / Archer árai egymáshoz?
Archer nagyon drága a tudásához képest, és emelet nem bizonyított még. A norvégok vissza is mondták a rendelését és csak a svédeknek lesz.
Pzh 2000 esetében önjáró tüzérség tekintetében nincs kompromisszum és nagyon is lehet vele közlekedni, emelett erősen páncélozott is. Egy Archerer nem fogsz nehéz dandárkodni és egyedül rambózni, de egy pzh 2000 minimálisan harckocsit is tud játszatni.
A gumikerekes önjárók max kiegészitésnek jók a háttérben, és úgy, hogy nem nagyon támadják őket...
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Értem. És az üzemanyagot majd repülőn/helikopteren visszük a Pzh2000 után, miután agyonvágta az utat? Ugyanis megeszik kb. 300 liter üzemanyagot 100km-en, és sokra nem mész, hogy túlélted az első csapást, ha utánpótlás hiányában leállt a technika. A logisztikát nem csak a katonák bosszantására találták ki, higgyétek el nekem, hogy jó lesz ha megmarad az út mögöttetek, amin jön üzemanyag, lőszer, erősítás, stb.
Egy háborúban nem a közútra alapoznak, mert azt fogják először kicsinálni. A logisztikát pedig meg lehet oldani akár repülőkkel is, de ha nincs semmi más van ló is. A németek is előszeretettel használták a lovakat :D
Pzh 2000 nem egy király tigris mert lassan úgy állítod be..... Nem kell neki külön vonat. Nagyon jól el van magába és pont az a lényege, hogy mindenfajta támogatás nélkül elég jól elvan egyedül is az önjáró löveg. Megy bárhol közúton is. Az, hogy az egyébként is kátyús fos utakon egy karcot hagy az szerintem mellékes főleg háború idején.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Ki mondta, hogy a horvátok, bolgárok, stb. Leo3-at fognak venni? A fentebbi link szerint spanyolok és görögök is elsősorban upgrade-en gondolkodnak. Viszont a svédek, norvégok, dánok, osztrákok, svájciak mind mind régi Leokkal tolják. Két utóbbi nem is kis számmal rendelkezik tudtommal.
Ne felejtsd el, hogy lengyeleknek hozzánk hasonlóan mindent cserélni kellett. Ők előrébb járnak, mert hamarabb kezdték. De messze nem az a helyzet, hogy ne lenne pénzük. Jelenleg a GDP 2,2%-át költik honvédelemre, de ez 2030-ig folyamatosan emelkedve el fogja érni a 2,5%-ot, miközben a gazdaságuk hozzánk hasonlóan hozza a 4-5%-os növekedéseket. Szóval neki 2-300 tank (2-3Mrd USD) egyszerre történő megrendelése nem téma (2-3 év alatt talán legyártják), különösen úgy, hogy kizárólag otthon hajlandóak az ilyet legyártani. Aminek az ellenértéke megint nagyon komolyan visszakerül a saját gazdaságba.
És, hogy miért nem vesznek most A7-et? Mert náluk zajló haderőfejlesztési kirakósban az nem lenne észszerű döntés. Náluk a Mig-29-esek kivonása nem halasztható tovább, viszont elérhető az F-35. A T-72-esek cseréje is elkerülhetetlen, de a hk.-k majd 1/3-ada nemrég lett korszerűsítve (Leo-k), és az aktuális csúcsmodell csak 4-5 év múlva lesz elérhető. 3-4-5 év ebben a szegmensben nem komoly időtáv. A T-72-esek életben tartásával kibekkelik az időt, cserébe a legmodernebbet kapják kicsit később.

Mi az ami 2-3év múlva elérhető és a legmodernebb?A T14 talán kész lesz 2-3év múlva de az nem elérhető a lengyeleknek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
Mi az ami 2-3év múlva elérhető és a legmodernebb?A T14 talán kész lesz 2-3év múlva de az nem elérhető a lengyeleknek.
Akkor most még egyszer figyelmesen. A 2-300 db legyártására írtam 2-3 évet. Az elérhetőséget 4-5 évre írtam. Én azt gondolom ezt tartani is lehet.
Az NGP project és a Puma program után szerintem nem szükséges mindent újra tervezni. A Puma tervezése 2 évbe tellett. Meg további 3 év a teszteléshez szükséges 5 jármű legyártásához. Azaz
2002-től 5 éven belül leadta rá a BW a megrendelést.
Az új MBT tervezése már javában folyik. A KNDS 2015-ben jött létre. Azt gondolom, hogy nem elrugaszkodott ötlet az, hogy 4-5 év múlva, azaz 2023-24 magasságában már rendelhető verziók fognak rendelkezésre állni.
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 691
93
Az új MBT tervezése már javában folyik. A KNDS 2015-ben jött létre. Azt gondolom, hogy nem elrugaszkodott ötlet az, hogy 4-5 év múlva, azaz 2023-24 magasságában már rendelhető verziók fognak rendelkezésre állni.

ezt figyelembe véve elképzelhető hogy a 44 db-os szerény a7-es rendelésünk valahogy ezzel állhat összefüggésben? mármint a szerénysége...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Akkor most még egyszer figyelmesen. A 2-300 db legyártására írtam 2-3 évet. Az elérhetőséget 4-5 évre írtam. Én azt gondolom ezt tartani is lehet.
Az NGP project és a Puma program után szerintem nem szükséges mindent újra tervezni. A Puma tervezése 2 évbe tellett. Meg további 3 év a teszteléshez szükséges 5 jármű legyártásához. Azaz
2002-től 5 éven belül leadta rá a BW a megrendelést.
Az új MBT tervezése már javában folyik. A KNDS 2015-ben jött létre. Azt gondolom, hogy nem elrugaszkodott ötlet az, hogy 4-5 év múlva, azaz 2023-24 magasságában már rendelhető verziók fognak rendelkezésre állni.

Javában folyik?A Leclerc tornyos Leót azért csinálták,hogy megnézzék hogyan képes együttműködni a két cég.Jó ha papíron kész van az új harckocsi.A büdös életben nem lesz az 4-5 év múlva gyártásra készen!
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Aztán mire abból sorozatgyártott darab lesz, még öt év. Én 2030 előtt nem számítok újra.

Meg meg mennyibe is fog kerulni az uj, kinek gyartanak le eloszor - nem nekunk az biztos. Plusz ot ev legalabb a varolistan a "nagyok" utan. Lehet ugy 15 ev mulva megkapnank az elsot, bar szerintem meg ez is tul optimista.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Javában folyik?A Leclerc tornyos Leót azért csinálták,hogy megnézzék hogyan képes együttműködni a két cég.Jó ha papíron kész van az új harckocsi.A büdös életben nem lesz az 4-5 év múlva gyártásra készen!
Azt írták, hogy 2018-ig a kocepciók kidolgozása és összehasonlítása folyik. A tervezést talán már elkezdték.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Ja a lenyeg lemaradt. A roman hatarra sertespestis allando gocpont miatt felhuzott vadhalo orzeserol gondoskodni kell mert felonhogy ellopjak... A vadak biztos tavolban tartasa erdekeben neha loni is kell igaz csak ilyen patronos idozitett durrogtato vadkar mentesito eszkozzel.
Nem akarlak elkeseríteni, de a sertéspestist a vadháló (sem) fogja tudni megállítani, a román határon egyedül felhúzott kiváltképp nem.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
ezt figyelembe véve elképzelhető hogy a 44 db-os szerény a7-es rendelésünk valahogy ezzel állhat összefüggésben? mármint a szerénysége...
Nem hinném. Szerintem mi max. 1-2 "lepattanóra" várunk. Nem hinném, hogy az idénre ígért A4-eket elvitetnénk a lízing végén. Felhúzatjuk őket A7-re, és tartalékot képezünk belőlük. Ha esetleg leesik egy hasonló üzlet, mint a finneknek, akkor rákapunk, de ennyi...
Ekkora méretű országnak/hadseregnek ennyi nagyjából a normája.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Azt írták, hogy 2018-ig a kocepciók kidolgozása és összehasonlítása folyik. A tervezést talán már elkezdték.

Jelenleg a Lopárd 2 A7+ olyan színvonalat képvisel, hogy sehova nem kell kapkodniuk. Akár 10 év múlva is bejelenthetik, hogy az új harckocsi sorozatgyártásra kész. Akkor sem késnek el. 10 év múlva is ezek a harckocsik lesznek, amelyek ma korszerűnek számítanak. Armata, Leo 2A7+, Abrams, K2, stb. Inkább csinálják meg német alapossággal.