Igen, ha 2x ekkora lenne a Magyar Honvédség!
Az valami 9-10 zászlóalj! Jelenleg 5 gépesített lövész zászlóalja van "kishazánknak".![]()
Kell tartalék is.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Igen, ha 2x ekkora lenne a Magyar Honvédség!
Az valami 9-10 zászlóalj! Jelenleg 5 gépesített lövész zászlóalja van "kishazánknak".![]()
5 gl zlj a németeket alapul véve 5x44 = 220. És akkor a mentő, parancsnoki, stb változatokról nem is beszéltünk.Igen, ha 2x ekkora lenne a Magyar Honvédség!
a nehézben nem APC-k lesznek , ha csak debreceni dandárt nézed akkor inkább csak 3x44 (+kiegészítők) , 150-160 vasnál nem több5 gl zlj a németeket alapul véve 5x44 = 220. És akkor a mentő, parancsnoki, stb változatokról nem is beszéltünk.
Neki csak a lobonc haja akad majd bele a szederindaba... Legalabb fonna be a szerencsetlen, vagyis fonatna be vele valaki pk, ha mar megengedett a hosszu haj.Azért nem mindenhol...
![]()
De nem s debreceni a nehéz.a nehézben nem APC-k lesznek , ha csak debreceni dandárt nézed akkor inkább csak 3x44 (+kiegészítők) , 150-160 vasnál nem több
a nehézben nem APC-k lesznek , ha csak debreceni dandárt nézed akkor inkább csak 3x44 (+kiegészítők) , 150-160 vasnál nem több
igen , pont erre utaltam hogy a nehézbe nem apc kell majd , tehát ha a debreceni dandárt nézzük ( ami ugye elvileg a közepes lesz) akkor oda minimum 3x44 apc kell (nem pedig a fent említett 5x44 vas mert a nehézzel nem kell számolni ilyen téren)De nem s debreceni a nehéz.
látod ez a bajTermészetesen én nem úgy gondoltam hogy akkor most mi is vegyünk 500 Boxert.![]()
Természetesen én nem úgy gondoltam hogy akkor most mi is vegyünk 500 Boxert.![]()
erről nem tudni hivatalos/elérhető információt csak annyit amit most is tudunkS akkor az országban lévő összes más alakulatnak nem lesz APC-je? Vagy az összes többi tulajdonképpen Debrecenhez, Tatához, Szolnokhoz tartozik? Kicsit fura ez nekem.. vagy legalábbis homályos...
Szerintem meg zavaró is lehet.A kiegészítő markolat az ki van osztva a fegyverrel de nem mindenki használja szívesen.
Tatán két gl zászlóalj van jelenleg: az 2x44 IFV lenne.Ha a Bocskai lesz a közepes, akkor mit kap(hat)nak majd?a nehézben nem APC-k lesznek , ha csak debreceni dandárt nézed akkor inkább csak 3x44 (+kiegészítők) , 150-160 vasnál nem több
Én úgy látom, hogy te írtál marhaságot az RM-ről, csak azért, mert a Pumát preferálod. A PSM egyébkén, ha nem lesz megrendelésük 2020 után akár Lynxet is gyárthatna - mi az akadálya az átállásnak? És igen, csehországi gyárról fantáziálnak. Az ARTEC-ben (Boxer) van 64% részesedésük, így gondolom teljesen tapasztalatlanok a harcjármű gyártásban. Meg azt a néhányezer Mardert is legyártották valahol. Szerintem az a baromság, amit írtál:"Na mi az érdekes? Igen eltaláltad: egy sem a saját termékük, mindegyiket más gyártóval közösen csinálják. Ilyeneket, mint Puma, Leopard 2, Pzh 2000, ezeket gyártják, közös cégekben (PSM Puma, ATK Boxer). Saját termék csak a lynx lenne majd, amihez csak a fegyverzet, torony lesz RM. Érted biztos a nagy rutin miatt."
Ja, nincs rutinjuk, mert a Pumát is 50%-ban az ő tulajdonukban lévő cég gyártja, a Boxer gyártója 64%-ban az övék. (És akkor ne is beszéljünk arról, hogy ők szállítják a járművek fegyverzetét és a páncélzatot is. Meg korábban a BW Mardereit. De nincs gyakorlatuk.... Margit, normáááális?
Az a te bajod..Nekem nem engedi az asszony, hogy a közös franciaágyunkba ne mi ketten legyünk.....
De értem. Viszont, ha a Pumára nem lesz megrendelés (amire van esély), akkor szerinted mit fognak inkább gyártani: fazekat, semmit vagy az egyik tulaj termékét, a Lynxet? De megint leírom, nekem mindegy melyik lesz, csak a katonáink mondják ki a döntő szót, a politikusok ne szóljanak bele, melyik német lesz.Gondolkodj egy picit.....A KMW hogy viszonyul a konkurens RM termékhez .......
Még mindig nem érted?
Nekem nem engedi az asszony, hogy a közös franciaágyunkba ne mi ketten legyünk.....
Gondolkodj egy picit.....A KMW hogy viszonyul a konkurens RM termékhez .......
Még mindig nem érted?
Én úgy látom, hogy te írtál marhaságot az RM-ről, csak azért, mert a Pumát preferálod. A PSM egyébkén, ha nem lesz megrendelésük 2020 után akár Lynxet is gyárthatna - mi az akadálya az átállásnak? És igen, csehországi gyárról fantáziálnak. Az ARTEC-ben (Boxer) van 64% részesedésük, így gondolom teljesen tapasztalatlanok a harcjármű gyártásban. Meg azt a néhányezer Mardert is legyártották valahol. Szerintem az a baromság, amit írtál:"Na mi az érdekes? Igen eltaláltad: egy sem a saját termékük, mindegyiket más gyártóval közösen csinálják. Ilyeneket, mint Puma, Leopard 2, Pzh 2000, ezeket gyártják, közös cégekben (PSM Puma, ATK Boxer). Saját termék csak a lynx lenne majd, amihez csak a fegyverzet, torony lesz RM. Érted biztos a nagy rutin miatt."
Ja, nincs rutinjuk, mert a Pumát is 50%-ban az ő tulajdonukban lévő cég gyártja, a Boxer gyártója 64%-ban az övék. (És akkor ne is beszéljünk arról, hogy ők szállítják a járművek fegyverzetét és a páncélzatot is. Meg korábban a BW Mardereit. De nincs gyakorlatuk.... Margit, normáááális?
Az a te bajod..
De értem. Viszont, ha a Pumára nem lesz megrendelés (amire van esély), akkor szerinted mit fognak inkább gyártani: fazekat, semmit vagy az egyik tulaj termékét, a Lynxet? De megint leírom, nekem mindegy melyik lesz, csak a katonáink mondják ki a döntő szót, a politikusok ne szóljanak bele, melyik német lesz.
Úgy legyen. Ámen.Tatán két gl zászlóalj van jelenleg: az 2x44 IFV lenne.Ha a Bocskai lesz a közepes, akkor mit kap(hat)nak majd?
Egy német, közepesnek nevezhető dandárban (41. Panzergrenadierbrigade) van 2 gépesített lövész zlj (Mechanized Infantry Battalion) 2x44 Pumával, meg 1 lövész zlj (Infantry Battalion) GTK Boxer APC-kkel (gondolom az is 44 db).
Ha ezt követjük, akkor összesen 4x44 = 176 IFV és ~ 44 APC kellene/lesz. Plusz a kiszolgáló/támogató járművek.
Nem akarok tovább kötözködni, csak utoljára mégis beteszem: a Marderből 2136 darabot gyártott a Rheinmetall Landsysteme 6 év alatt Kielben. A gyár még mindig megvan és működik. (Nem az egyetlen.) Gondolom már nem a hatvanas évek technológiájával gépészkednek. Abban igazad van, hogy fel kell szerszámozni a gyárat, de erre meg nincs rálátásunk, csak találgathatunk, hogy mennyi idő és pénz kellene hozzá, vagy a jelenlegi eszközökkel is el lehetne indítani legalább a kisszériás gyártást.Amúgy meg soha nem mondtam, a Lynxre, hogy szar. Olynokat mondtam, hogy:
.... Konstrukciós hiányossága van a Pumához képest....
..... Ígéret, nincs kifejlesztve, be kell fejezni.....
......Sok-sok integráció, teszt, javítás, teszt, javítás kell (lövészet, gyakorlat, stb.), újabb és ujabb változatok, átalakítások, ez mind sok-sok pénz.....
A projekt cég egy adott termék gyártására létrehozott vállalkozás, jól körülhatárolva hogy ki ,miért felel, ki mit tesz be a közösbe.
Például a gyártóberendezéseket a Pumához beszerezték, felállították, közös marketing tevékenységet is folytathatnak (mostanában szerintem annyira nem), közös oktatási és logisztikai tevékenységet folytathatnak. A lynx egy másik termék, más gyártóeszközök kellenek hozzá, nem lehet csak úgy átállni. Az üres csarnoknál sokkal több egy gyártómű felépítése, berendezése, szakemberek betanítása, gyártási folyamatok megszervezése, alvállalkozók tevékenységének felügyelete.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..