F-15 Eagle (McDonell Douglas/Boeing)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 490
113
"WASHINGTON, October 29, 2019 -

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to Japan for the upgrade of up to ninety-eight (98) F-15J aircraft to a Japanese Super Interceptor (JSI) configuration for an estimated cost of $4.5 billion.

The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of Japan has requested the upgrade of up to ninety-eight (98) F-15J aircraft to a Japanese Super Interceptor (JSI) configuration consisting of up to one hundred three (103) APG-82(v)1 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radar (includes 5 spares); one hundred sixteen (116) Advanced Display Core Processor II (ADCP II) Mission System Computer (includes 18 spares); and one hundred one (101) ALQ-239 Digital Electronic Warfare System (DEWS) (includes 3 spares). Also included are Joint Mission Planning System (JMPS) with software, training and support; Selective Availability Anti-spoofing Module (SAASM); ARC-210 radio, aircraft and munition integration and test support; ground training devices (including flight and maintenance simulators); support and test equipment; software delivery and support; spare and repair parts; communications equipment; facilities and construction support; publications and technical documentation; personnel training and training equipment; U.S. Government and contractor engineering; technical and logistics support services; studies and surveys; and other related elements of logistical and program support. The estimated total program cost is $4.5 billion.

This proposed sale will support the foreign policy goals and national security objectives of the United States by improving the security of a major ally that is a force for political stability, and economic progress in the Asia-Pacific region. It is vital to U.S. national interest to assist Japan in developing and maintaining a strong and effective self-defense capability.

This proposed sale will provide Japan a critical air defense capability to assist in defending the Japanese homeland and U.S. personnel stationed there. Modernized F-15J assets will better enable Japan to respond to airborne threats and defend its airspace. Japan will have no difficulty absorbing this equipment and support into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The prime contractor for the FMS portion will be Boeing Aircraft Company, Everett, WA. The prime contractor for the DCS portion will be Mitsubishi Heavy Industries (MHI) with Boeing being a sub-contractor in supporting integration of the FMS and DCS elements.

There are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale.

Implementation of this sale will require the assignment of one U.S. Government representative in Japan.

There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

This notice of a potential sale is required by law and does not mean the sale has been concluded."
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 089
113
Mire nem jó egy ilyen nagy dög :D

EI7L93PU8AAgkYC
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 089
113
A törzs alatt milyen konténer lehet? Póttartálynak kicsi, és ha jól látom, légbeömlő van a végén-alján.

76710728_10156990612649601_3152668770229551104_n.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
Az egész sajnos egy mezei autóskártyás hasonlítgatás.
Igen és úgy, hogy az F-15EX egyes értékeinél mosolygok.

  • Mert pl. mitől repülne több műszaki tartalommal cirka 30%-kal olcsóbban az F-15E-nél az igen homályos...
  • Az különösen vicces, hogy építenek egy kétüléses gépet, hogy majd egy repüljön vele az infografika szerint.
  • Bocsánat, de én továbbra is azt mondom, hogy ennek semmi értelme. Mert, ha nem kell stealth, akkor főleg az egy fős F-15EX által észszerűen hordozott fegyverzetet viszi az F-35A is. Csak töredék légellenállással és RCS-sel.
 
  • Tetszik
Reactions: Rotten878

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Az F-15EX netto politika, semmi más.
Azzal, hogy fel lehet rá aggatni egy halom fegyvert, elveszti azt az előnyét, amit egyedüliként bír az F-35A-val szemben, vagyis az elméleti maximális sebességét.
Csak ezért tehát nincs értelme ennek a típusnak. Míg egy aszimmetrikus konfliktusban az amúgy abszolút mértékben is olcsób és csak együléses 35-ös is ugyanúgy eredményesen használható, hiszen külső függesztési pontjaira is hasonlóan nagy tömegű fegyverzet függeszthető.

Arról nem is beszélve, hogy az így megnövekedő felszállótömeg és légellenállás is jóval költséghatékonyabban kompenzálható egy továbbfejlesztett P&W F135-ös, vagy akár a politikai okokból egyszer már elutasított GE F136-os installálásával.
Ez utóbbi kiváló kenyér lehetne a mostani F-15EX kapcsán helyzetbe hozni kívánt GE-nek, csak a zuhanóágban levő Boeing maradna hoppon.
Ez meg nyílván a jelenlegi védelmi miniszter személye okán szóba se jöhet.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 490
113
A múltkor még az volt a mantra, hogy a felderítő rendszerek és a számítástechnikai háttér gyors fejlődése miatt az F-35 egyetlen előnye, a csökkentett észlelhetőség hamarosan elveszik és akkor már a 4,5 generációs gépek jobbak és olcsóbbak... és hogy aki okos az nem fejleszt "lopakodó" gépet (Oroszország, Svédország, német-francia együttműködés) és hogy ebbe az irányba mutat az amerikai vegyes flotta is... :oops:
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 416
44 028
113
A múltkor még az volt a mantra, hogy a felderítő rendszerek és a számítástechnikai háttér gyors fejlődése miatt az F-35 egyetlen előnye, a csökkentett észlelhetőség hamarosan elveszik és akkor már a 4,5 generációs gépek jobbak és olcsóbbak... és hogy aki okos az nem fejleszt "lopakodó" gépet (Oroszország, Svédország, német-francia együttműködés) és hogy ebbe az irányba mutat az amerikai vegyes flotta is... :oops:
Várjuk azért meg hogy mi lesz a jövő, te a jelenből indulsz ki.