Érdekességek a világ országaiból

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
A demokrácia véleményem szerint nem működik, egy utópia!

A többség diktatúrája a kisebbség felett, akkor is ha sok hülye van és kevés értelmes. Hozzáteszem ez tisztán látszik az oroszoknál, nekik pont az a legnagyobb szerencséjük, hogy előkerült a kalapból Putyin, mikor olyan nagy szarban voltak, hogy nem fért volna bele egy 10 pártból álló kis szivárványkoalíció, akik marakodtak volna élből akár évekig azon, hogy most akkor melyik tárca meg bizottság kinek járjon, és utána imitálták volna a kormányzást, mint ahogy Brüsszel teszi évek óta. Tökéletesen látszik, hogy ha nagy szar van a palacsintában, mindenki akinek esze van, azonnal egy emberbe vágja bele a bizalmat, és tejhatalommal ruház fel valakit, mivel egy szar döntésnél csak az rosszabb, ha egyáltalán nincs döntés!

Azt kéne látni, hogy az egyszemélyi vezetős modellt a szükségállapot teremti, az igény arra, hogy prompt legyen valami direktíva, és ne a pöcsét vakargassa 500 hülye, akik oda vissza ötletelnek azon hogy most akkor a következő napirendi pont az mikorra legyen egyáltalán kitűzve!

Meg a korszellem!
(ezért írtam fél éve, hogy a liberálisok nem fognak örülni majd a királyságok elterjedésének, pedig ez jön)
Tolják a digitalizációt ezerrel, s ezzel azt is (csak nem látják át), hogy nem születik elég gyerek, sok lesz az öreg konzervatív nagyon két generáció múlva!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 517
113
orosgdp-344527.png


Szerintem ez jól összefoglalja:
"Putyin elnök elégedetlensége nem újkeletű. Oroszország vezetője már több éve kénytelen szembesülni azzal, hogy gazdasága kiábrándítóan alacsony ütemben fejlődik. Ez pedig a sajátos politikai berendezkedésű országban előbb-utóbb a hatalom tartós megtartásának korlátja lehet. Bár az évezred elején (Putyin hatalomra kerülésekor) még szép növekedést produkált a gazdaság, de a válság óta nem tud magára találni. Az elavult gazdaságszerkezet, a nyersanyagfüggő (és nyersanyagárfüggő) struktúra, a korszerűtlen intézmények a gátját képezik a közepes jövedelmű ország előrelépésének. 1990 óta az éves átlagos gazdasági növekedés az 1%-ot sem éri el, ez pedig finoman szólva sem jelent felzárkózási pályát. (Ugyanennyi idő alatt az Egyesült Államok gazdasága megduplázta a méretét.) Különösen 2013 óta szembeötlő, hogy a viszonylag erős nemzetközi környezetben mennyire nem tudott teljesíteni Putyin rezsimje. Ebben külső sokkok is közrejátszottak, mint a nyersanyagárak összeesése, illetve a Krím-félsziget bekebelezése miatti nemzetközi szankciók." (portfólió vélemény)

Csak, hogy lássuk hogy lesz Oroszország szuperhatalom. Szerintem sehogy. Viszont atomhatalom marad.


Nem lesznek szuperhatalom, már Azok.
Ezek szupi grafikonok lófuttyot ha érnek, az usában 60 éve alig no a fizuk vásárlóértéke, csak a nagytoke gyarapszik exponenciálisan, míg szergelyék 15 év alatt kb 10x-ezték a fizetéseket.
Ebbol az utolsó 5 fino an szólva is ellenszélben telt, kozben felorlik az ukrán hdsereget, felszabadították Szíriát, halad a sereg modernizációja, csobbant pár tengó, ez az, diszkréten ovék az arktisz, alatt a kevés olajjal, szinte 0 államadósság, arany boven, Szóval ja, nagy sz@rban vannak. :D
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Meg a korszellem!
(ezért írtam fél éve, hogy a liberálisok nem fognak örülni majd a királyságok elterjedésének, pedig ez jön)
Tolják a digitalizációt ezerrel, s ezzel azt is (csak nem látják át), hogy nem születik elég gyerek, sok lesz az öreg konzervatív nagyon két generáció múlva!
Dehogy nem születik sok gyerek, naív vagy! Afrikában, meg a közel keleten, hozzák is serényen őket helyettünk, öreg konzervatívok helyett!
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 570
113
Nem tudom nézte-e valaki élőben Putyin beszédét-ha nem- akkor megpróbálom összefoglalni.
Kijelethetjük, hogy megkezdődött a hatalmi átmenet Oroszországban.
A beszéd lényeges része a politikai rendszer megújítását, és a stabil hatalmi átmenetet szolgáló alkotmánymódosítás.
" Az alkotmánymódosítási csomag értelmében erősödik a parlament szerepe. Az alsóháznak immár nem csak véleményezési joga lesz a miniszterelnök és a kormány többi tagjának kinevezésében. A kormányfőt a parlament hagyja majd jóvá.
Az államfőnek emellett jogában áll a miniszterelnök, valamint a kormány, az alkotmány- és legfelsőbb bíróság tagjainak, továbbá a védelmi testületek és erőszakszervezetek vezetőinek kinevezése. A javaslat értelmében a parlament felsőháza leválthatja majd a szövetségi bírókat, az alkotmánybíróság pedig felhatalmazást kap a jogszabálytervezetek elnöki jóváhagyást megelőző normakontrolljára.
Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága. Nem lehet kormányzó, kormánytag, szenátor, képviselő és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik.(!!!) "
A felvázolt csomag fontos része az Államtanács szerepének megerősítése. Minden jel szerint ez a szervezet lesz ugyanis az új hatalmi struktúra csúcsán. Ennek az állam- és a kormányfőből, valamint a kulcstárcák vezetőiből álló biztonsági tanácsnak a feje az államelnök, a létrehozandó elnökhelyettesi posztot pedig Putyin felajánlotta Dmitrij Medvegyevnek.
Államtanács´= Nemzetbiztonsági tanács.

Másik része a demográfiai helyzetről, a szociális csomagok ,családtámogatások , a születési számok növelésére fogantasított intézkedések ismertetéséről és gazdasági helyzetről szólt.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Ez számomra színtiszta királyság (itt cárizmus esetünkben)!
Mint régen, király+arisztokratákból álló államtanács, főrendek = államhatalom!
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 570
113
Felepiti az 54 eves Misusztyint maga helyere utodnak ha mar Medvegyev nem jott be?

Putyin az elnöki ciklus lejártáig,tehát az elkövetkezendő 4 évben a belső kérdésekre , mint a gazdaság, családtámogatás, demográfia, egészségügy , oktatás...stb fókuszál az ország biztonságának biztosítása mellett. Ehhez egy új technokrata kormányra van szükség, amely képes megvalósítani a kitüzött célokat.
Mihail Misusztyin kijelölt kormányfő egy technokrata, kiváló menedzser, a közgazdasági tudományok doktora. Az orosz adóhivatal élén jelentős sikereket ért el reformjaival. Nem lesz Putyin utódja. A legesélyesebb az általam posztolt fiatalember a képen feljebb -1972-es születésü.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Dehogy nem születik sok gyerek, naív vagy! Afrikában, meg a közel keleten, hozzák is serényen őket helyettünk, öreg konzervatívok helyett!

Az európai társadalmakról írtam, amit írtam. De azt gondolom, hogy ott is ugyanezek a tendenciák fognak lezajlani majd, csak gyorsabban egyébként, mert egy korábbi demográfiai fázisban vannak jelenleg! (érthetőbben: Európában a ~3 közeli TFR zuhant be 1.5-ös érték, azaz 2 alá! Ott az 5+-os TFR fog 2 alá zuhanni, ami kb. két és félszeres különbség lesz).
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Az európai társadalmakról írtam, amit írtam. De azt gondolom, hogy ott is ugyanezek a tendenciák fognak lezajlani majd, csak gyorsabban egyébként, mert egy korábbi demográfiai fázisban vannak jelenleg! (érthetőbben: Európában a ~3 közeli TFR zuhant be 1.5-ös érték, azaz 2 alá! Ott az 5+-os TFR fog 2 alá zuhanni, ami kb. két és félszeres különbség lesz).
Azokon a helyeken az iszlám konzerválja a nagy gyerekszámot.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem lesznek szuperhatalom, már Azok.
Ezek szupi grafikonok lófuttyot ha érnek, az usában 60 éve alig no a fizuk vásárlóértéke, csak a nagytoke gyarapszik exponenciálisan, míg szergelyék 15 év alatt kb 10x-ezték a fizetéseket.
Ebbol az utolsó 5 fino an szólva is ellenszélben telt, kozben felorlik az ukrán hdsereget, felszabadították Szíriát, halad a sereg modernizációja, csobbant pár tengó, ez az, diszkréten ovék az arktisz, alatt a kevés olajjal, szinte 0 államadósság, arany boven, Szóval ja, nagy sz@rban vannak. :D
Csak bejött az a tetves szankció.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Csak bejött az a tetves szankció.
Részben, a dolog másik oldala meg az hogy meg nem roppantak, vissza nem húzódtak sehonnan, sőt inkább további befolyást szeeztek, Putyin továbbra is megingathatatlan, s nem kevés dologban meg átmeneti zavar után önellátók lettek.


Aki indította, nem biztos hogy így tervezte...
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Részben, a dolog másik oldala meg az hogy meg nem roppantak, vissza nem húzódtak sehonnan, sőt inkább további befolyást szeeztek, Putyin továbbra is megingathatatlan, s nem kevés dologban meg átmeneti zavar után önellátók lettek.


Aki indította, nem biztos hogy így tervezte...
Azért az a pár ezer mrd $ nagyon hiányzik.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
A demokrácia véleményem szerint nem működik, egy utópia!

A többség diktatúrája a kisebbség felett, akkor is ha sok hülye van és kevés értelmes. Hozzáteszem ez tisztán látszik az oroszoknál, nekik pont az a legnagyobb szerencséjük, hogy előkerült a kalapból Putyin, mikor olyan nagy szarban voltak, hogy nem fért volna bele egy 10 pártból álló kis szivárványkoalíció, akik marakodtak volna élből akár évekig azon, hogy most akkor melyik tárca meg bizottság kinek járjon, és utána imitálták volna a kormányzást, mint ahogy Brüsszel teszi évek óta. Tökéletesen látszik, hogy ha nagy szar van a palacsintában, mindenki akinek esze van, azonnal egy emberbe vágja bele a bizalmat, és tejhatalommal ruház fel valakit, mivel egy szar döntésnél csak az rosszabb, ha egyáltalán nincs döntés!

Azt kéne látni, hogy az egyszemélyi vezetős modellt a szükségállapot teremti, az igény arra, hogy prompt legyen valami direktíva, és ne a pöcsét vakargassa 500 hülye, akik oda vissza ötletelnek azon hogy most akkor a következő napirendi pont az mikorra legyen egyáltalán kitűzve!
Marhaság az első mondatod. Ott működik, ahol ennek kultúrája vagyon.
Mellesleg később feltaláltad a dictator intézményét...:)
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Nincs. Fordított arányban van vele. Talán vess egy pillantást az ábrára. Oroszország hat év alatt vagy egy negyed évi GDPt vesztett.

Ez csak akkor igaz, ha USD-ben számolunk, mert egyébként nem ez a helyzet!
https://tradingeconomics.com/russia/currency
Állítsd át 10 éves intervallumra a keresztárfolyamot és máris látható lesz, hogy mennyit gyengült a rubel a dollárhoz viszonyítva!
Na most ebből adódik javarészt, az amit a fentebb belinkelt grafikon mutat, mert hiába van egy magasabb orosz nemzeti össztermék, ha azt jelentősen gyengébb rubel/dollár árfolyamon "dollárosítod", akkor még jó hogy az jön ki, hogy "nincs és nem is volt növekedés"! De épp emiatt ez nem igaz!
..
Érdemesebb mindig a vásárlóerő paritáson számított GDP adatokat nézni mindig, az sokkal reálisabb képet ad:
https://tradingeconomics.com/russia/gdp-per-capita-ppp
..
Volt egy megtorpanás, majd emelkedés, tehát összességében nőtt az orosz gazdaság mérete még így is 2014-hez képest, csak ne "dollárosítsuk" és ne abban nézzük!