F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Szerintem a Lengyelek iszonyú balekok hogy hogy hagyják az USA Lengyelországot új hidegháborús stratégiájának a játszóterévé változtassa.
Az Oroszoknak eszük ágában sincs megtámadni Lengyelországot akivel közös határuk is legfeljebb Königsbergnél van.

Nekem sokkal inkább úgy tűnik hogy a Lengyelek visszaálmodják magukat a XVII. századi Nagy Lengyelország korába és komolyan elhiszik hogy Ők lesznek az új K.Eu.i középhatalom - mindezt persze úgy hogy USA szoknyája alól mutogatják a középső ujjukat az Oroszoknak.
Szerintem röhejesek...
Mellőzhetnénk a bizpol hülyeséget?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Új hírek a Lengyel F35 beszerzés és árazás körül...

- az első gépet várhatóan 2024-ben kapják meg;
- a darabszám: 32 db F35A;
- a vételár: na ez jó kérdés...
Eredetileg arról volt szó hogy $6.5 milliárd. (= $203.15 millió / db)
Majd jött a hír hogy ha lemondanak az ellentételezésről akkor $1 milliárddal kevesebbet kell fizetni (= $5.5 milliárd = $171.8 millió / db)
- a mostani hír szerint a Lockheed Martin-nal a várhatóan jövő héten aláírandó szerződés $4 milliárdról fog szólni ($125 millió / db), de ez csak pusztán a 32 gép vételára lesz, mindenféle kiegészítő szolgáltatás, infrastruktúra, fegyverzet, reprogramming office, stb… nélkül. Ha azokat is hozzávesszük, akkor szerintem várhatóan meglesz az eredetileg előre jelzett ellentételezés nélküli $5,5 milliárdos ár.

Magánvélemény: Lengyel barátainknak nagyot akarnak domborítani ezzel az F35-tel, de végeredményben lesz egy olyan gépük aminek a beszerzésére az ingük - gatyájuk rámegy ( ~$170 millió / db), eszméletlen drágán üzemeltethető (~$30-40 ezer / óra), az iparuk semmit nem fog profitálni a beszerzésből, végül pedig nem is ők döntik el hogy mikor, ki ellen vethetik be.
Mit mondhatnék...bravó!

De miért bontották így ketté hogy csak a gépek ára van benne, ha végül úgy is kifizetik a 1,5 milliárdot is?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Valóban többféle kontextusban lehet és kell elemezni ezt a beszerzést.
  • Technológiai-üzemeltetési vonalon teljesen érthető, sőt, mindent összevetve, ez az egyetlen jó döntés.
  • Védelempolitikai-logisztikai vonalon már nem feltétlenül, hiszen drágább és - jelenlegi ismereteink szerint - nagyobb kötöttségekkel is jár
  • Politkai-történelmi vonalon meg egyrészt dologozik a "történelem ismétli önmagát" effektus, ami az 1934-es a német-lengyel és az 1932-34-es szovjet-lengyel megnemtámadási szerződés adta túlzott magabiztosság alapján előbb 1938-ban a megszállt Csehszlovákia elleni agresszió (egész pontosan, a németekkel közösen vettek részt a déli szomszédjuk feldarabolásában), majd az 1939-es németek és szovjetek ellenében elszenvedett pofáraeséshez vezetett.
Ez utóbbi miatt van az, hogy dolgozik egy sajátos kettősség a lengyel belpolitikiában, ezáltal a kül- és védelempolitikában is. Nevezzük mérsékeltebb vonalnak azokat, akik szimplán csak a jelenlegi helyzetet szeretnék szavatolni egy nem európai szövetségessel a hátuk mögött megerősített haderővel, ami mindekor és mindenhol egyenrangú tárgyalófélnek, vagy kikerülhetetlen, megtámadásra nem javasolt tényezőnek tartja őket fenn. A másik, a jelenkor realitásoktól jóval elrugaszkodottabb irányvonal egyfajta Nagy-Lengyelországban látja biztosítva ugyanezt, amit óhatatlanul is összekapcsolnak a mai ukrán helyzettel. A 32 darab F-35A egyértelműen csak arra elég, hogy az első irányzat szándékait segítse, de egyúttal konzerválhatja is az oroszokkal szembeni feszültséget. Csak ez utóbbi miatt nyílván nem kéne magyaros módon a "jajj, mit szólnak majd ehhez a szomszédos országok" felkiáltással elállni az ügylettől, hiszen a 32 darab potens gép ellenére is enyhülhet a viszony, ha mindkét fél úgy akarná. Ugyanakkor valóban arra is jó lehet egy ilyen látványos erősítés, hogy egyes illuzórikusabb és radikálisabb irányzatok hatalomra jutásával fals önámításba verje magát a lengyel külpolitikia, mert akkor szokott jönni náluk a pofon.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
De miért bontották így ketté hogy csak a gépek ára van benne, ha végül úgy is kifizetik a 1,5 milliárdot is?
Mert pl. játszanak az ÁFA-val.
Azt írják hogy a $4.6 milliárdos ár NETTÓ ár és nem tartalmazza azt a közel 3 milliárd zlotyis ÁFA összeget amit az államkincstárnak kéne befizetni a beszerzés után.
Azt is írták hogy az eredeti FMS megállapodás tartalmazta a logisztikai és tréning klts.eket, az infrastruktúrális beruházásokat és némi fegyverzetet is amik nincsenek benne a mostani General Dynamics-al aláírt szerződésben. Azokról más cégekkel kell megegyezni és más szerződések lesznek róluk
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 113
45 413
113
De miért bontották így ketté hogy csak a gépek ára van benne, ha végül úgy is kifizetik a 1,5 milliárdot is?
Mert egy igen feszes honvédelmi költségvetésbe kell ezeket beilleszteni.
Arról nem is beszélve, hogy a végcél nem 32, hanem 64 darab gép lesz.
A lengyelek nagyon akarják ezeket a gépeket. De vért izzadnak értük. Már az első bejelntésnél 64db-ról volt szó 2 részre osztva.
Tényleg mindent megpróbálnak, hogy modern, masszív haderőt építsenek.
Szerintem a trükk az lesz, hogy a kiegészítő szolgáltatásokat, infrastruktúrát azért nem kérik most, mert egyrészt rohadt drága, de attól a gépeket le lehet gyártani. És szerintem arra számítanak, - ha eddig már nem történt megállapodás erről - hogy az infrastruktúrát a USA fogja neki abból az alapból kifizetni, amiből nekünk fizették volna a kecskeméti fejlesztések.
Szimplán megjátsszák 2 év múlva, hogy az orosz fenyegetés miatt ne csak amerikai szárazföldi erők érkezzenek, de 1 F35-ös ezred is települjön át. Azt meg nem lehet csak úgy a sztyeppére.
Az amerikai szenátus meg majd jól be fogja látni, hogy ez az ő érdekük is, így pénz is lesz rá a Pentagon keretéből. :rolleyes:
De nem véletlen az ellentételezés mellőzése is.
Gondolom a Lockheednek is a háta közepére kívánkozik egy új beszállítóra való átállás most, amikor a törökök miatt teljesen fel kellett forgatni a teljes beszállítói hálózatot. Gondolom a "wingman"-nel, - aminek még nincs végleges gyártói struktúrája - még nagyobb ellentételezést is tudnak elérni.
Szerintem ugyan ez az opció lesz beajánlva a kanadaiaknak, sőt talán a finneknek is! (Feltételezés!!!)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 113
45 413
113
Mert egy igen feszes honvédelmi költségvetésbe kell ezeket beilleszteni.
Arról nem is beszélve, hogy a végcél nem 32, hanem 64 darab gép lesz.
A lengyelek nagyon akarják ezeket a gépeket. De vért izzadnak értük. Már az első bejelntésnél 64db-ról volt szó 2 részre osztva.
Tényleg mindent megpróbálnak, hogy modern, masszív haderőt építsenek.
Szerintem a trükk az lesz, hogy a kiegészítő szolgáltatásokat, infrastruktúrát azért nem kérik most, mert egyrészt rohadt drága, de attól a gépeket le lehet gyártani. És szerintem arra számítanak, - ha eddig már nem történt megállapodás erről - hogy az infrastruktúrát a USA fogja neki abból az alapból kifizetni, amiből nekünk fizették volna a kecskeméti fejlesztések.
Szimplán megjátsszák 2 év múlva, hogy az orosz fenyegetés miatt ne csak amerikai szárazföldi erők érkezzenek, de 1 F35-ös ezred is települjön át. Azt meg nem lehet csak úgy a sztyeppére.
Az amerikai szenátus meg majd jól be fogja látni, hogy ez az ő érdekük is, így pénz is lesz rá a Pentagon keretéből. :rolleyes:
De nem véletlen az ellentételezés mellőzése is.
Gondolom a Lockheednek is a háta közepére kívánkozik egy új beszállítóra való átállás most, amikor a törökök miatt teljesen fel kellett forgatni a teljes beszállítói hálózatot. Gondolom a "wingman"-nel, - aminek még nincs végleges gyártói struktúrája - még nagyobb ellentételezést is tudnak elérni.
Szerintem ugyan ez az opció lesz beajánlva a kanadaiaknak, sőt talán a finneknek is! (Feltételezés!!!)
Helyesbítek: csak szét akarták szedni, először 2x16-ra.
Tehát a mostani 32 volt az eredetileg tervezett gépmennyiség.:oops:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 113
45 413
113
Különben a lengyel nyelvű defence24 azt is leírja, hogy csak 24 pilótát és 90fő földi kiszolgáló személyzetet tartalmaz a szerződés.
A többiek képzését otthon akarják megoldani.
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Ez nem húlülye játszás.Hanem egy nagyon logikus kérdés.Miért támadnák meg a lengyeleket az oroszok rövid és középtávon?
A lengyeleket az oroszok sokszor megtámadták. Emlékszünk még arra, hogy hercegség volt az orosz birodalomban. Többször nekik mentek a bajorok, osztrákok, németek. Ez orosz fóbia, hiszen szomszédok.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Ki ellen kellene fejleszteniük?
-közel keleti bombázgatás - ezt már most is tudják f-16-al
-balti államok és Fehéroroszorság, Ukrajna - már most is elég erősek, bőven
-Németország - hazahíják a vízvezeték szerelőket és megvárják míg a németek belefulladnak a szarba
Nekik Oroszország az ellenségkép, mint nekünk mindenki aki szomszédunk...
Talán az osztrákok nem.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
2024-ben kerül az első 6 lengyel gép a Luke támaszpontra Arizonába, kiképzésre. 2026-ban indul meg a szállítás a lengyel bázisokra és 2030-ra lesz leszállítva mind a 32 darab.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 818
113
Árulja már el nekem valaki,hogy miért olyan jó dolog nagy illesztési hézagokkal dolgozni?Az F-35-nél és a SZU-57-nél is jelentős hézagok vannak a nyíló ajtók illesztéseinél(főleg az utóbbinál a fegyverté ajtók közt)egy Gripennel vagy F-22-vel összehasonlítva.

F-35:

83953478-3301791659848043-5652799276527386624-o.jpg


SZU-57:

65-658125-su-57-wallpaper-hd.jpg


Ilyenek azért az F-22-n nincsenek.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and fishbed

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Akkor talán nem is szomszédok? Akkor miért félnek a ruszkiktól ennyire?
Pontosan ezt kérdeztem én is(miért félnek ennyire).

Nem félnek, hanem fegyverkeznek. Kaczinski fejében van a probléma, ő súlyos beteg ruszofób. Mióta ő van hatalmon teljesen megbomlott a lengyel bel és külpolitika. Kalinyingrád egy jelentéktelen-katonailag gyenge kis régió-senkire sem jelent veszélyt. Lengyelek feladata a NATO-n belül azt elfoglalni. Azt fogják gyakorolni a márciusban kezdő nagyszabásu NATO hadgyakorlaton.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Úgy tűnik elhárultak az akadályok a Görög F-35 beszerzés elől.

A Görög Parlament ratifikálta az októberben aláírt új Görög-USA védelmi együttműködési megállapodást (Mutual Defense Cooperation Agreement)
Ennek értelmében úgy tűnik az USA átteszi Török.o.ból a szomszédos Gö.o.ba katonai tevékenységének a jelentős részét.
Jelentős USA beruházások kezdődnek Larissa, Stefanovikio, és Alexandroupolis bázisokon közép és észak Gö.o.ban valamit bővítik Souda Bay tengerészi bázist is Krétán.

Mint ismert Kyriakos Mitsotakis Görög miniszterelnök a hónap elején Washingtonban jelezte hogy szívesen csatlakoznának az F-35 programhoz és vásárolnának MQ-9 Guardian drónokat is. Az USA ezeket eddig az új együttműködési megállapodás ratifikálásától tette függővé.