Mert egy igen feszes honvédelmi költségvetésbe kell ezeket beilleszteni.
Arról nem is beszélve, hogy a végcél nem 32, hanem 64 darab gép lesz.
A lengyelek nagyon akarják ezeket a gépeket. De vért izzadnak értük. Már az első bejelntésnél 64db-ról volt szó 2 részre osztva.
Tényleg mindent megpróbálnak, hogy modern, masszív haderőt építsenek.
Szerintem a trükk az lesz, hogy a kiegészítő szolgáltatásokat, infrastruktúrát azért nem kérik most, mert egyrészt rohadt drága, de attól a gépeket le lehet gyártani. És szerintem arra számítanak, - ha eddig már nem történt megállapodás erről - hogy az infrastruktúrát a USA fogja neki abból az alapból kifizetni, amiből nekünk fizették volna a kecskeméti fejlesztések.
Szimplán megjátsszák 2 év múlva, hogy az orosz fenyegetés miatt ne csak amerikai szárazföldi erők érkezzenek, de 1 F35-ös ezred is települjön át. Azt meg nem lehet csak úgy a sztyeppére.
Az amerikai szenátus meg majd jól be fogja látni, hogy ez az ő érdekük is, így pénz is lesz rá a Pentagon keretéből.
De nem véletlen az ellentételezés mellőzése is.
Gondolom a Lockheednek is a háta közepére kívánkozik egy új beszállítóra való átállás most, amikor a törökök miatt teljesen fel kellett forgatni a teljes beszállítói hálózatot. Gondolom a "wingman"-nel, - aminek még nincs végleges gyártói struktúrája - még nagyobb ellentételezést is tudnak elérni.
Szerintem ugyan ez az opció lesz beajánlva a kanadaiaknak, sőt talán a finneknek is! (Feltételezés!!!)