Kézigránátok, gránátvetők, puskagránátok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rathelor

Member
2011. március 10.
40
31
18
De a Javelin az kiszed egy tankot
MInden másra ott a 70mm es lézeres Hydra

Az irányított Hydra jóval nehezebb, mint ez, szóval azzal kb ugyanott lennél, mint egy Javelinnel.
De az utóbbi kategóriát ezután is vinni fogják, csak kisebb számban, mert lesz könnyebb alternatíva olyan helyzetekre, amikor az egyszerűen overkillnek számítana.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
Ennek a <b>AirTronics</b>nak kell valami liszenszdíjjat fizetni a Bazaltnak vagy jogutódjának?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Akkor mi van ha kiég a hajtómű 300 méter után?Álló célra még az oroszok is 500 métert adnak meg hagyományos rakétagránáttal.
 

telak

Member
2013. június 26.
367
5
18
A kérdés csak az, hogy a hozzá adott plusz árban megéri-e? Az RPG-7 egy viszonylag olcsó cucc, ami ahoz képest egész hatékony, ha jól használják (megjegyzem ez a legcsúcsabb hi-tech cuccra is igaz) ha viszont az AirTronics verzió ára mondjuk 2-3 szorosa, már nem biztos, hogy érdemes az RPG-t helyettesíteni vele.

Másik kérdés, hogy a régi töltetek, vagy az orosz PG-7M/VR gránátok csereszabatosak-e?
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 831
113
8efmvQ5.gif
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Semmi sem tökéletes.És nem is a 40milis helyet,hanem mellet képzelték használni.
Egy elég összetett és moduláris fegyverrendszert képzeltek el.De közben volt 40milis gránátra is fejlesztés(rakéta póthajtás,és felpattanó is).
Igy fejböl.Alapesetben egy vaktöltény inditja,ami benne van a gránátban.De terveztek hozzá egy kifejlesztve modulárisan csatlakoztatható rakéta póthajtást is.2 féle kumulativ fejjel probálták ki a koncepciót.Az AMP és a K100 töltetével.A könnyebb K100 a vaktöltényes inditással 120méterre tudott elsőlövésre eltalálni egy hk-t.Ez megfelel az átlag páncéltörő puskagránátnak.Az AMPs változat ugyanezt tudta,a rakéta póthajtással-de egy jóval nagyobb robbanófejjel.A repesz/köd/shrapnel fejekkel 6-700méteres lőtávot értek el,5-10méteres CEP-pel.
Valójában az AMP hozta az átlagos puskagránátok lőtávján azok lőszabatosságát,egy az átlagnál jóval nehezebb gránáttal.Olyan 120méterről elsőlövésre el lehetett vele találni egy tankot.Csakhogy az MN 450métert akart.A rakétapóthajtással a távolságot tudták is hozni-de a találati pontosság ott már a 20%ot se érte el.
Libanonban különben az AMP élesben is be lett vetve.Szir T62t és izraeli Merkavát is lóttek ki vele.
Igazi előnye a városharcban lenne páncélosok(ma már inkább csak lövészjárművek ellen,Hk-t erős modernizálás után sem tudna kilőni.Legalábis modernet nem.) ellen.Nincs kifúvás.Akármilyen kis lukbol,zárt helyröl inditható.És nincs porképződés,láng vagy füst.Nyilt területen inkább a repesz,köd és shrapnel fejek lennének használhatók.A francia LRI(ami egyébként német,Rheinmetall fejlesztés) lőtávját és tűzhatását is simán tudná hozni.Kvázi egy raj szintű aknavetőként használva.
Ez nagyjából egyesítette magában a cső alatti gránátvetők és puskagránátok hátrányait.
Sokkal több értelme lett volna simán lemásolni valamelyik cső alatti gránátvetőt, esetleg csinálni belőle egy standalone verziót, meg lemásolni az RPG-7-et(ahogyan a bolgárok is tették), esetleg fejleszteni hozzá új rakétákat mindenféle harci résszel.
Ebből elélt volna a magyar hadiipar tán' még most is, helyette lett ez a kutyámajom LT.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 784
30 563
113
Ez nagyjából egyesítette magában a cső alatti gránátvetők és puskagránátok hátrányait.
Sokkal több értelme lett volna simán lemásolni valamelyik cső alatti gránátvetőt, esetleg csinálni belőle egy standalone verziót, meg lemásolni az RPG-7-et(ahogyan a bolgárok is tették), esetleg fejleszteni hozzá új rakétákat mindenféle harci résszel.
Ebből elélt volna a magyar hadiipar tán' még most is, helyette lett ez a kutyámajom LT.
Másképpen gondolom.És terveztek 40milis gránátot is.Magát a vetőt licencben gondolták.
Táhát úgy gondolták,hogy egy rajban lenne egy 40milis csőalatti,égy LT és egy kézi HSN vető.És minden egyéni fegyvernek alkalmasnak kéne lennie puskagránát inditására.Nem vagy-vagy,hanem és.A fegyverfajták kiegészitik egymást.
Az RPG-7 modern hk-k ellen is hatásos duálfejének kicsi a lőtávja,igen hosszú és nehéz.A kezelhetőség határán van.
CG tandem fejes gránátja ugyanez pepitában.Könnyebben kezelhető,de kisebb is a teljesitménye.Modern tankot szemböl az sem lő ki.És bár van hozzá csökentett kifúvású gránát,annak is kell pár méter szabad tér.A gránátok málházhatósága szintén korlátos.Drága.Maga a vető is csak mint HSN vető kicsi,de mint kézifegyver,már nem annyira.
Hiába,semmi sem tökéletes.
LT elvileg bármelyik karabély jellegű fegyverre felszerelhető lenne.Maga a vető kicsi és könnyű,nem akadályozná a karabély rendes használatát különösebben.Használaton kivül lényegében egy némileg nehezebb elülső markolatként funkcionálna.Tűzkészé tétele egyszerű és gyors.Csak rá kell hűzni a gránátot,és kész.100-150méterig alkalmas lenne közepesen páncélozott célok leküzdésére.Szük helyekröl,kicsi zárt terekböl,szinte bármilyen lőhelyzetböl rejtetten inditható.Városharchoz ideális.Termobár fejjel 100méterről az ablakon belőve kitakaritana egy egész lakást.Olcsó.Nyilt terepen meg kb ugyanarra lehetne használni,mint az LRI-t.Mai elektronikai szinten az sem lenne nonszensz,hogy a shrapnel közelségi gyújtos legyen.Vagy végfázis irányitású.Mondjuk egy ilyen gránát már aligha lenne olcsó.De 60milis aknagránáthoz már régóta van közelségi gyújtó.Izraeliek meg fejlesztenek 60milis gránáthoz olyan utolag becsavarható orrgyójtót,ami ugyanúgy végfázisirányithatosági képességet adna a kicsi aknagránátnak,mint amit a nagyobb 122(152(155milis gránátoknál már megcsináltak.
Szóval én nagyon is látok fantáziát a dologban-csak rendesen ki kéne fejleszteni.
És pont az a baj,hogy nem lett se ez,se az,se semmi.Ami kész volt,az se kellet.Lásd Vasziljok.Ez meg az alapkutatás szintjén megrekedt.Ahogy a 40milis gránátfejlesztés is.
 
  • Tetszik
Reactions: jOkA

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Másképpen gondolom.És terveztek 40milis gránátot is.Magát a vetőt licencben gondolták.
Táhát úgy gondolták,hogy egy rajban lenne egy 40milis csőalatti,égy LT és egy kézi HSN vető.És minden egyéni fegyvernek alkalmasnak kéne lennie puskagránát inditására.Nem vagy-vagy,hanem és.A fegyverfajták kiegészitik egymást.
Az RPG-7 modern hk-k ellen is hatásos duálfejének kicsi a lőtávja,igen hosszú és nehéz.A kezelhetőség határán van.
CG tandem fejes gránátja ugyanez pepitában.Könnyebben kezelhető,de kisebb is a teljesitménye.Modern tankot szemböl az sem lő ki.És bár van hozzá csökentett kifúvású gránát,annak is kell pár méter szabad tér.A gránátok málházhatósága szintén korlátos.Drága.Maga a vető is csak mint HSN vető kicsi,de mint kézifegyver,már nem annyira.
Hiába,semmi sem tökéletes.
LT elvileg bármelyik karabély jellegű fegyverre felszerelhető lenne.Maga a vető kicsi és könnyű,nem akadályozná a karabély rendes használatát különösebben.Használaton kivül lényegében egy némileg nehezebb elülső markolatként funkcionálna.Tűzkészé tétele egyszerű és gyors.Csak rá kell hűzni a gránátot,és kész.100-150méterig alkalmas lenne közepesen páncélozott célok leküzdésére.Szük helyekröl,kicsi zárt terekböl,szinte bármilyen lőhelyzetböl rejtetten inditható.Városharchoz ideális.Termobár fejjel 100méterről az ablakon belőve kitakaritana egy egész lakást.Olcsó.Nyilt terepen meg kb ugyanarra lehetne használni,mint az LRI-t.Mai elektronikai szinten az sem lenne nonszensz,hogy a shrapnel közelségi gyújtos legyen.Vagy végfázis irányitású.Mondjuk egy ilyen gránát már aligha lenne olcsó.De 60milis aknagránáthoz már régóta van közelségi gyújtó.Izraeliek meg fejlesztenek 60milis gránáthoz olyan utolag becsavarható orrgyójtót,ami ugyanúgy végfázisirányithatosági képességet adna a kicsi aknagránátnak,mint amit a nagyobb 122(152(155milis gránátoknál már megcsináltak.
Szóval én nagyon is látok fantáziát a dologban-csak rendesen ki kéne fejleszteni.
És pont az a baj,hogy nem lett se ez,se az,se semmi.Ami kész volt,az se kellet.Lásd Vasziljok.Ez meg az alapkutatás szintjén megrekedt.Ahogy a 40milis gránátfejlesztés is.

Mejik jármű teszi meg neked azt a szivességet,hogy megáll amíg kilövöd.Ki ne találd,hogy egy puskagránát szerű valamivel te eltalálsz egy mozgó járművet mert kinevetlek.Nem véletlen koptaki ki a puskagránátok.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 784
30 563
113
Mejik jármű teszi meg neked azt a szivességet,hogy megáll amíg kilövöd.Ki ne találd,hogy egy puskagránát szerű valamivel te eltalálsz egy mozgó járművet mert kinevetlek.Nem véletlen koptaki ki a puskagránátok.
Nem koptak ki.Ma is gyártják és fejlesztik őket.Olaszok,belgák,zsidók,kinaiák,stb.Biztos mind hülyék.
JGaqawb.jpg
image018.jpg
340
maxresdefault.jpg

image001.gif
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Már tudtál mondani mondjuk egy komoly hadsereget ahol használják,a kínaiak meg kb mindent is fejlesztenek!
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 469
113
Nem koptak ki.Ma is gyártják és fejlesztik őket.Olaszok,belgák,zsidók,kinaiák,stb.Biztos mind hülyék.
Én a kínaiaknál csak ezeken a képeken láttam őket. Szerintem, legyártották, kipróbálták és ezen a ponton meg is álltak. Nem erőltették tovább a dolgot.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 784
30 563
113
Már tudtál mondani mondjuk egy komoly hadsereget ahol használják,a kínaiak meg kb mindent is fejlesztenek!
Én a kínaiaknál csak ezeken a képeken láttam őket. Szerintem, legyártották, kipróbálták és ezen a ponton meg is álltak. Nem erőltették tovább a dolgot.
Izrael azért elég komoly.
Puskagránát egy részletecske.Vannak helyzetek,amikor roppant hasznos,de az átlagos manőverező harcban nincs jelentősége.
A hk elleni dedikált puskagránátot már nem fejlesztenek.Modern tankok már oldelrol is olyan páncélozottak,hogy ilyen kis robbanótöltettel nemsok kárt lehet tenni bennük.
80as évek óta a repesz-kumulativ gránát számit az alapnak.Élőerő és gyalogsági harcjárművek ellen még jók.De jellemző,hogy a legutoljára kifejlesztett ilyen eszköz az izraeli ajtótörő Simon.
Ahol nálunk jol használható lenne,az a területvédelem,azon belül is a városharc.Kis lőtávok,rengeteg fedezék.Itt rendkivűl előnyös,hogy nincs gázkifúvás.Egyszerű kezelhetőség(LT tervezetre ez fokozottan igaz,Tanultak az AMP hibáibol)
És ami azt illeti,korszerű hk ellen a CG is bajban van.Fejlesztettek hozzá ugyan egy ürméret feletti kétrészes gránátot,de sikertelen lett.ERAba burkolt majom72 a max,amivel elbir.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka