Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 365
113
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
W

Wilson

Guest
Szerintem sem a PS-t sem a 444-et és a hasonló heccblogokat nem ide kellene linkelni. Vagy akkor kurucinfót is lehet ugye?
Persze nem a htka témáiba vágó cikkekre gondolok, az jöhet bármelyikről.

Már elnézést de miért ne lehetne?Ha valakit zavar akkor maximum nem nyitja meg,én is ezt a már bevált módszert szoktam alkalmazni.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 211
3 560
113
https://m.origo.hu/itthon/20200429-...-mert-rossz-ember-elott-ment-be-a-boltba.html
"A Tatabányán élő férfi csak egy sörért ment el a lakótelepi boltba, nem sokkal később egy férfi meggyilkoltra. A Blikk információi szerint az volt a bűne, hogy valaki előtt bement a boltba. A támadója már azzal megmenthette volna az életét, ha az oldalára fordítja."
Komolyan mi ez a cikk :mad: a végén oda van biggyesztve, hogy nem ott történt, nem úgy tört|ént, nem azok tették. Az ilyen újságírót amellett, hogy örökre eltiltanám az újságírástól, és leültetném hangulat keltésért. Beperelném a lappal együtt rágalmazásért is. Persze a hátravinni és agyonlőni is megoldás.:cool:
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113

Gondolom nem tartotta senki sem ezt a bakit, malőrt olyan fokúnak, hogy emiatt kitegyék a csapatból!
Azért legyünk őszinték, az időfaktor miatt hány tízezres közösséget alkotnak az ún. 56-osok manapság?
És szerintem nem is csepegett le ez a mellélövés olyan mélységben a magyar társadalom eresztékeibe, hogy ez bármilyen
népszerűségi indexeket befolyásoljon. Végül is Schmidt Mária nem az első vonalban van.
..
Szerintem valami hasonló lehet. Nyilván négyszemközt nem dicsérték meg...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Simicska Lajos és Borkai Zsolt, vagy a komondoros ember (nevét már el is felejtettem) esetében ez a faktor más szinten volt pl.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 365
113
Szerintem a beszélgetőnek pont az a lényege,hogy tág határok között lehet benne témát felhozni.
Jó, csak kérdés, hogy jó ötlet-e elmenni belpolba, nem azt mondom hogy tilos legyen szóba hozni, de ez semmilyen szemszögből nem kapcsolódik a HTKA témáihoz. Az ilyesmire ott van az index fórum pl.
 
W

Wilson

Guest
Jó, csak kérdés, hogy jó ötlet-e elmenni belpolba, nem azt mondom hogy tilos legyen szóba hozni, de ez semmilyen szemszögből nem kapcsolódik a HTKA témáihoz. Az ilyesmire ott van az index fórum pl.

Különbözőképpen látjuk ezt a dolgot szerintem ha nem lenne helye a belpolnak a htka-n, akkor csak az adott haditechnikai topikok lennének, és nem létezne sem a kantin sem a beszélgető.Amúgy meg szerintem van kapcsolódás a (bel)politika és a hadászat és haditechnika között.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 365
113
Különbözőképpen látjuk ezt a dolgot szerintem ha nem lenne helye a belpolnak a htka-n, akkor csak az adott haditechnikai topikok lennének, és nem létezne sem a kantin sem a beszélgető.Amúgy meg szerintem van kapcsolódás a (bel)politika és a hadászat és haditechnika között.

Schmitt Mária mindenesetre mindettől elég távol esik.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 365
113
Ahogy pl:Magyar György vagy Karácsony Gergely is,mégis rendszeresen szóba kerülnek a htka fórumain.

A járvánnyal kapcsolatban kerültek szóba mindketten eddig, illetve KG a sebességkorlátozás miatt. SM évekkel ezelőtti kijelentései viszont semmilyen módon nem kapcsolódnak semmelyik témához.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
Nem szakmám az acélgyártás és a metallurgia így számszerű szorzóra nem vállalkozok, de:
- 80 év alatt mindenben volt technológiai fejlődés, így a kohászatban, alapanyagban, ötvözés és edzéstechnikában is
- már 30 évvel a háború után is olyan acélok, ötvözők és ötvözési eljárások voltak, amiről a háború előtt/alatt álmodni se tudtak, nem véletlen hogy az első sugárhajtóművek élettartama pár-tíz üzemóra volt, ma meg ezeket ezer-órákban mérik
- ráadásul a harckocsik páncélzata már jó ideje nemcsak acél, hanem mindenféle spec anyagokat tartalmazó szendvics-páncélzat - szóval szerintem elég nehéz a korrekt összehasonlítás.
Jó lenne ha Ozymandias ide tévedne, metallurgia-témában ő biztos többet tudna mondani.

pont ezért kérdezem,nem acél páncél van már régóta így nem is kell olyan hangsúlyt fektetni az acél komponensre mintha kizárólag az lenne.

A gond az volt régen, hogy a szennyezőkkel nem tudtak mit kezdeni, plusz az ötvözők hatásai sem voltak igazán a mélységig feltérképezve. Ahhoz, hogy egy páncél jól működjön, 4 dolog kell:
- legyen kellően szívós az anyag, ne ridegedjen (ha meglövik, akkor ott elég komoly dinamukus/termikus hatások vannak, a ridegtörésnek nem kellene bekövetkeznie. Előfordulhat, hogy meglövik a páncélost mondjuk egy 20mm-essel mínusz 10 fokban. A páncélon nem fog áthatolni a lövedék, de a páncélt elrepeszti.
- legyen kellően kemény és szilárd, mivel ellen kell állnia a lövedéknek. A szívósság és a szilárdság alaphelyzetben egymás ellentétei. Valami vagy szívós lesz, de akkor nem lesz kemény és fordítva.
- lehessen hegeszteni. Ezt nem azért mondom, mert hegesztőmérnök vagyok, hanem azért, mert valahogy a lemezeket egymáshoz kell erősíteni, plusz az sem árt, ha lehet javítani - adott esetben tábori körülmények között. (van, amit nem lehet, mert nem láttam még hordozható 250 köbméteres vákuum kamrát elektronsugaras hegesztőgéppel, akad ilyen megoldás is..)
- az anyagminőségek ne nagyon változzanak a vastagsággal. Komoly gond lenne, ha a páncél inhomogén, illetve belső anyaghibák se legyenek.

A világháborús időszakban ezeket nehezen tudták elérni. A szívóssági problémákat nem ismerték, lásd Liberty hajók (első hegesztett hajók, középen törnek, ha víz hőmérséklete 10 fok alá került). Kemény lehetett az anyag, ha agyon edzették, ez azt jelenti, hogy nagyon gyorsan hűtötték le, ami egyúttal azt is jelenti, hogy rengeteg feszültség maradt az anyagban (ez megint csak a ridegtörést erősíti), plusz felületi repedések voltak - de ezeket sem ismerték akkoriban.

A hegesztés is gyerekcipőben járt, a kohászat akkori szintjén a széntartalom bajosan volt 0,25% alatt szerkezeti acélokban, a rozsdamentes acélok ugyancsak a magas széntartalomtól szenvedtek, de az egy másik történet. Maximum lánggal vagy elektródával lehetett valamit hegeszteni, VAGY öntvényekben gondolkodtak. Az öntvényeknél a belső anyaghibák akkoriban törvényszerűek voltak. Nagyon jól tudtak már hengeres alkatrészeket önteni, de egy olyan tagolt alkatrészt, mint egy harckocsi tornya hiba nélkül leönteni akkoriban lehetetlen volt. Komoly kétségeim vannak, hogy akkoriban páncéllemezt tudtak repedésmentesen hegeszteni (nagy összegben mernék rá fogadni, hogy nem), így esetleg maradt a szegecselés.

Emiatt nehéz számszerűen mondani bármit is, mert ha csak az anyag folyáshatárából indulok, akkor ma van egy 7-os szorzó. A páncéllemezeket keménységre osztályozzák, 350-400, akár 600HB keménységű is lehet az anyag - ha valakinek a kopásálló lemez ugrik most be, nem téved sokat. Az ARMOREX vagy egy HARDOX lemez ugyanott készül és nagyjából ugyanaz az összetétel, maximum az utólagos hőkezelésben van némi eltérés (a páncéllemeznél alacsonyabb az utolsó megeresztési hőmérséklet, emiatt lehet keményebb, mint a "sima" lemez)

Aztán manapság nagyon pontosan lehet összetételt beállítani, a szemcsefinomítás, szekunder metallográfia ismert, így az anyag lehet egyszerre kemény és szívós is. Az anyaghibák kimutathatósága kb. olyan szintű, mint a mai orvosi diagnosztika vs. 1940-es évek orvosi diagnosztikája. 120mm-es anyagot már le lehet úgy hengerelni, hogy az rendben legyen. Az anyaghibákat is lehet modifikálni a gyártásnál, hogy ne rétegesen, hanem finoman, gömbszerűen legyenek jelen (Ca, Zr, Ce mikroötvözés), illetve már a betétoldal olyan, hogy nagyon tiszta anyagok kerülnek az ívfényes kemencébe.

Ha ezt hozzáveszem, akkor sanszos az elméleti 10-es szorzó - ACÉLRA. De az anyagtudomány nem csak az acél esetében fejlődött, hanem a többi vonalon is. Kerámiák, törésmechanika, alakoptimalizálás, statisztikai alapon változó keresztmetszet, stb..
 
W

Wilson

Guest
Simicska Lajos és Borkai Zsolt, vagy a komondoros ember (nevét már el is felejtettem) esetében ez a faktor más szinten volt pl.

Ebben egyettértunk,de az határozottan jól megfigyelhető,hogy a Fidesz hajdani (szerintem) az ország legjobb értelmiségi hátországa,bázisa teljesen elerodálódott.A Schmidt Máriához kapcsolódó botrány ennek az erodálódásnak az egyik következménye.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 858
113
A járvánnyal kapcsolatban kerültek szóba mindketten eddig, illetve KG a sebességkorlátozás miatt. SM évekkel ezelőtti kijelentései viszont semmilyen módon nem kapcsolódnak semmelyik témához.

"Kipróbáltam egyébként, hogy milyen lenne, ha életbe lépne Karácsony terve (a szabályozás egyébként legkorábban 2021-től lehet hatályos) és szörnyű tapasztalatokat szereztem. A Hungária körúton nagyjából négyen dudáltak le, amikor megpróbáltam a leendő 50-es korlátozást betartani, amikor pedig megjelentek a középsőujjak, akkor visszagyorsítottam 70-re és újra a budapesti autósok normális tagjának érezhettem magam. Teszteltem a “nem főutas” 30-as korlátozást is, amikor viszont megelőzött egy elektromos rolleres, akkor éreztem, hogy itt valami nem stimmel."
https://888.hu/piszkostizenketto/karacsony-jatszotere-4246086/
 
Status
Not open for further replies.