A magyar hadiipar napjainkban

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Tudom higy durván hangzik, de az utóbbi 5 - 8 évben Kelet-Európa sokat lépett előre. Ki, mikor hogy és mennyit az változó, de igy volt. Nincs miért szégyenkeznünk.

Az emberek mindig váltanak, ha elxaródik a buli.
En drukkolok.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Hát van abban igazság amit mondasz DE ne haragudj nálatok most egy félbolond az elnök. :D

Amúgy ha megnézed egy magyar parlamenti közvetítést vagy sírva fakadsz, vagy röhögő görcsöt kapsz.
Az aki politikusnak áll, egy különleges állatfaj. Ezen a kisember nem tud változtatni.
Becsületes normális ember hosszútávon nem áll politikusnak.

Csak felbolond??? Az egy szintiszta pszihiatriai eset. De ha a kisember itt ugy dont hogy meneszti akkor menni is fog.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 960
113
Hát az USA-ban akkora a korrupció hogy inkább legalizálták ahelyett, foglalkoztak volna vele.
Üdv!
De azért valahogy mégis működik a dolog, mint ahogy a fenti példa is mutatja. Nem úgy mint a Rába futóműtömítéses esetnél. Persze, ott is vannak cifra sztorik.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 960
113
Az összes szárazföldi beszerzési program az elmúlt 20 évben amiben dollármilliárdok szálltak a semmibe?
Meg haditengerészeti beszerzések, meg a NASA hordozórakétás móka stb. Ezek a cifra sztorik. De azért valahogy eldöcög a haderő. Meg üzemeltetnek egy bazi flottát. Képzeld el, hogy működne itthoni mentalitással. (lefestett szendvics stb-stb).
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 705
113
Csak felbolond??? Az egy szintiszta pszihiatriai eset. De ha a kisember itt ugy dont hogy meneszti akkor menni is fog.

Mivel fogalmam sincs az amerikai átlag választópolgár hogyan gondolkodik, elhiszem neked.
Bár akkor szerinted ezek a kisemberek rakták oda ahol most van.
Szerintem meg a mögötte álló gazdasági erők.
Csak míg pl egy agyhalott ifjabb Busht tudtak irányítani, addig ezt az egoista jóembert nem. Na de ez már nem a topic témája.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell
K

kamm

Guest
Szep fejlodest produkaltunk anno ez nem kerdes de pl a Csehek koroket vertek rank. Mi meg akkor is meg azuan is a mezogazdasagban voltunk erosek.
{/quote]

Ez egy kozkedvelt teveszme, amugy a Weiss Manfred kb 3x akkora volt, mint mondjuk a Skoda, messze a legnagyobb military-ipari konglomeratum lett a Monarchiaban, majd a Horthy-korszakra valami 50 ezer fosre nott.
Amugy az is ismert, hogy industrial outputban a Monarchia a negyedik (!) volt a vilagon a szazadfordulo kornyeken - mindez azutan, hogy szinte az osszes fejlodes, amit a technologiai forradalom hozott, a Magyar Kiralysag teruleten landolt. Az egesz technologiai atalakulas lenyege volt, hogy 1970-ben meg mezogazdasagi nagyhatalombol 30 ev alatt egy korrekt mezogazdasagi es ipari-technologiai gazdasagga valtozott (a penzugyek mindig gazosak voltak, de az ugye a tolvaj, kvazi eloskodo arisztokracianak koszonheto.)

Ahogy a reges regi vicc mondja.

Talalkozik a lengyel a roman es a magyar. A lengyel buszken mondja "Nekunk van Polski Fiatunk" A roman " Nekunk van Daciank" A magyar meg csendesen " En meg megyek ebedelni"

A csehek lengyelek ma is korokkel vannak elottunk. Osztrakok szinten. A szlovakokat sem mernem lesajnalni a Szloveneket meg plane. Tul sok alternativa nem maradt hogy ne utolsok legyunk de ha igy folytatjuk osszejohet az is.


Nincs ipar kepzett szakember nelkul.

Ehh. A csehek gyakorlatilag nemet terulette valtak azutan, amikor kihaltak a sajat uralkodoik - ha jol remlik kb akorul, amikor nalunk kihalt az Arpad-haz )csak ugye nalunk megmaradt az onallo allamisag meg jo sokaig, ok viszont nem sokkal utana mar nemet tartomanykent funkcionaltak egeszen a csehszlovak muallam letrehozasaig. :p)
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Ezt ide rakom be...ez is hadiipar...:):)

A penge lelke

A kincsesbányai Kovács András a szamurájkard-készítés magyar mestere. Tudását Japánban háromdanos címmel ismerték el. Vallja, hogy egy kard legalább annyira egyedi, mint a forgatója. Hozzáállásával és világlátásával nem egy ember életvitelére hatást gyakorolt, s ha lehet, ezt ugyanolyan fontosnak tartja, mint a szakmai sikereit.

Részlet a cikkből:

"A Magyar Honvédség ma is komoly vásárlóként van jelen ezen a piacon, hiszen a legnagyobb ünnepi esemény, az augusztus 20-i tisztavatás alkalmából minden eskütevő vadonatúj szablyát kap ajándékba. A szablya milyenségét a díszegyenruhára vonatkozó előírások pontosan rögzítik. Eszerint a díszegyenruhához egy osztrák–magyar 1861 mintájú gyalogostiszti szablya tartozik, melynek teljes hossza 960 milliméter, tömege 800 gramm, fából és bőrből készült, sodronyozott markolata pedig markolatlemezzel és egyedi zárócsavarral díszített. E kézi gyártású szablyák szállítási jogát közbeszerzés útján a talán legismertebb hazai fegyverkovács, Berbekucz Viktor vállalkozása nyerte el három évvel ezelőtt."

A teljes írás itt olvasható:
https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/a-penge-lelke-8141573/
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
https://m.origo.hu/itthon/20200715-hatvanharom-specialis-jarmuvet-kapott-a-katasztrofavedelem.html
"Újabb hatvanhárom speciális gépjármű állt a katasztrófavédelem szolgálatába, az új eszközöket Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője adta át szerdán Budapesten."
Ez ugyan nem hadiipar, de úgy néz ki a Komondor tűzoltó változata legalább sikeres...
3 db-ot vettek.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and Loken

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113
https://m.origo.hu/itthon/20200715-hatvanharom-specialis-jarmuvet-kapott-a-katasztrofavedelem.html
"Újabb hatvanhárom speciális gépjármű állt a katasztrófavédelem szolgálatába, az új eszközöket Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője adta át szerdán Budapesten."
Ez ugyan nem hadiipar, de úgy néz ki a Komondor tűzoltó változata legalább sikeres...

Nézz be az " RDO 3221 Komondor" topikba, ott is ez a téma megy...
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 357
113
A pakisztáni hadsereg új Al Khalid-I harkocsikat kap
Író Melis Kesen
Publikálva 7 órája




A pakisztáni hadsereg megkapta az Al Khalid modernizált változatát a Al Khalid-I.

A pakisztáni katonaság 2020. július 28-án hivatalosan megkapta a Al Khalid-I-et, az Al Khalid harckocsi modernizált változatát.

Az Al Khalid harckocsit a pakisztáni hadsereg számára a pakisztáni Heavy Industries Taxila vállalat tervezte és gyártotta. A harckocsit a Type 90-IIM
kínai típus alapján fejlesztették ki, amelyet a NORINCO kínai vállalat gyártott. Az Al Khalid fejlesztése során Kínából és Ukrajnából származó alkatrészeket használtak. A meghajtását dízelmotorral oldották meg a dízelmotort és váltóművet az ukrán KMDB biztosította. 2001-ben rendszeresítették a pakisztáni hadseregnél.

Az Al Khalid-I új jellemzői között szerepel egy új tűzvezetési rendszer. Az új tűzvezetési rendszer,hatékony azonosítási tartománya maximum 7 km. A célzási távolságot kibővítették maximum 3,5 km-re. Ezen felül felszerelték új oldalsó szoknyákkal ,új digitális vezérlésű, FPGA-alapú, automata töltővel és javítottak löveg stabilizátoron is . A rendszer tűzsebessége 9 lövés / perc. A harckocsit felszerelték az ukrán Varta elektro-optikai berendezéssel amely révén javult a harckocsi páncéltörő rakéta észlelési képessége ,valamint felszerelték a Sagem harmadik generációs hőkameráival és a továbbfejlesztett légkondícionáló rendszerrel.



Pakistani_army_take_delivery_of_new_Al_Khalid-I_MBT_main_battle_tanks_925_002.jpg

A pakisztáni hadsereg új Al Khalid-I harckocsija

Az Al Khalid-I védettségét kompozit páncélzat biztosítja. Az Al Khalid-I meghajtásáról egy 6TD-2 folyadékhűtéses dízelmotor gondoskodik ,amelyhez egy francia tervezésű hidraulikus mechanikus sebességváltóhoz csatlakoztattak 5 előremeneti és 2 hátrameneti fokozattal. A harckocsi maximális sebessége közúti 70 km / h, a maximális hatótávolság 450 km.


Többek között ezért tartom az egyik legfontosabb lépésnek a hazai kompozit-páncél gyártást. VALÓBAN hazait, az folyamatban lévó IFV/APC bevásárlában is "szép tétel", bármilyen szárazföldi továbbfejlesztésnél szükséges.

Ha pedig "komolyra fordul" napi szükséglet, átmenetileg helyettesíthet/kiválthat aktív rendszereket.
...életek, csatákat nyerhet meg.

Ha nem csinálják meg, "leverem rajtuk" (...2022-ben :cool: )
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Többek között ezért tartom az egyik legfontosabb lépésnek a hazai kompozit-páncél gyártást. VALÓBAN hazait, az folyamatban lévó IFV/APC bevásárlában is "szép tétel", bármilyen szárazföldi továbbfejlesztésnél szükséges.

Ha pedig "komolyra fordul" napi szükséglet, átmenetileg helyettesíthet/kiválthat aktív rendszereket.
...életek, csatákat nyerhet meg.

Ha nem csinálják meg, "leverem rajtuk" (...2022-ben :cool: )

Azért van amit nem tesz meg az ember még büntiből sem. :rolleyes: Már ha a felhozatalt nézzük...
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Kicsit más vizek. Úgy néz ki Sudánt le fogják venni a szankciók súlytotta országok listájáról egy ideig. Pompeo ott volt. Nagyon elégedett volt.
Nos részünkről szerintem ha afrikában akarunk majd valami "kereskedelmi" poziciókat szerezni akkor ideje lenne felvenni valami kapcsolatott. Jó esélyel a sok rohadó vasat tudnák ott elpaszolni. Igaz szerintem csak úgy hogy valami közösbe velük tessék lássék módon kicsit feljavítanánk amit lehet. Ne várjuk meg a cseheket stb.....
Utánna meg, meg lehetne probálkozni magasabb szintű értékesítéssel is pl L-39NG stb.... valamint további ipari nyomulás se ártana ott. Addig amíg viszonylag béke van ott és a zsíros falatokat a nagyok el nem harapják. Na nem is ábrándozok tovább :D
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
2 db teszem azt t 72 kitudna fesziteni egy tobb ezer m es drotkotelet duplan es egy csigas szerkezettel lehetne azt felvonokent hasznalni??? Vagy feszites utan valami kiegeszito talpalas covekeles talajhoztrogzitest igenyelne? Civil mobil felvonokent /ideiglenes telepitessel./ lenne ertelme?