Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha jobban belegondolsz - és tényleg 6 hónap a szolgálati idő -, akkor egy évben 2 turnus vonul be. A 20 és 24 éves kor között gyakorlatilag nem négy, hanem 5 év van. Mert a 20-at betöltve azonnal vihetnek, és egészen addig 24 vagy, amíg a 25-öt be nem töltöd...Az osztrák sorkatonaságról.
Ausztriában a 20-24 év közötti férfi lakosság 255 705 fő ha ezt elosztjuk néggyel
akkor az 63 926 fő, jelenleg 15 500 fő sorkatona van 6 hónapos szolgálati idővel.
akkor ez azt jelenti ,hogy a sorkötelesek fele nem vonul be.
Minek akarsz a rajba még több fegyvert bezsúfolni?
A CG erénye pont az, hogy többféle gránáttal/rakétával képes a célok nagy spektrumát leküzdeni. Ráadásul fizikailag sokkal kezelhetőbbek a lövedékei. Raj szinten ha mellé teszel 1db 40mm-es csőalattit (szigorúan nem cső alá!!!) akkor mellé feleslegesek az eldobható egylövetű megoldások. Méretben és súlyban is nagyobbak.
Nálam (fejben) az ideális tűzrendszerben (direkt/indirekt) a rajnál 40mm és CG4 van. Szakasz szinten ez kiegészülhet esetleg egy nagyobb átütéssel rendelkező Panzerfaust 3-mal, és egy 60mm-es commando aknavetővel, de csak akkor, ha külön támogató raj van a szakaszban. Század szintre már megjelenhet az alap hordozható ATGM, és a 81mm-es aknavető. Zászlóaljnál meg a 120mm-es aknavető és mondjuk az NLOS ATGM.
Ahol előkerülhetnek az igénytelenebb eldobható megoldások, az a tartalékos rendszer.
Szaksz szinten semmi.Ezen kívül a CG a kiegeszítő fegyver,nem pedig annak van kiegészítő fegyvere.Ha arra vagy kíváncsi,hogy milyen ATGM-lesz akkor azzal várnod kell.
Ez megint csak szervezés kérdése ugyanúgy, mint a GPMG-LMG. Simán mehet a lövészrajba egy könnyű, pici, egyszer használatos páncéltörő, miközben a szakasz támogató raja meg kapja a komolyabb cuccot.
Pont ezért létezik az AT-4/CG páros is ebben a formában, de hasonló volt az elgondolás a LAW meg a SMAW esetén is, vagy akár megemlíthető az RPG 7 mellett megjelenő RPG 18 is. A rajban ott a kicsi, olcsó, egyszerű, ha valami zsíros páncélozott célpont ugrik elő a bokorból, vagy olyan ami nem HEAT rakétát igényel, akkor jön az erre specializált drágább eszköz.
Szerintem ez nem egy rossz rendszer, főleg a mai csatatereken, ami tele van könnyen páncélozott vackokkal. Ugyanakkor most, hogy a CG tömege visszaesett a felére, már erősen kérdéses a dolog értelme. Nyilván a két eszközös megközelítésnek nagyobb a lábnyoma. Több ember, 2 eszköz, ugyanakkor mellette szól, hogy kisebb a katona leterheltsége, nem kell mellé egy segítő, kompaktabb, egyszerűbben használható és baromi olcsó.
Az ATGM-nek örülni fogunk?
már válaszoltak rá de annyit azért hozzá tennék hogy ahogy szittya mondta, az ex-tulaj/tulajoknak nem volt nagy szívfájdalom eladni, másba akartak kezdeni, a kor is szerepet játszott már amúgy is, én is nagyon örülök nekiElfogadom amit mondasz, de az osztrákoknak nem megy a matek? Ha minden olyan jól megy akkor miért adták el? Mindezen túl örülök a cég megvételének....
mindig lesz olyan aki örül de nyilván majd valaki/valakik ezt is agyon fogja savazni mint kb minden eddig bejelentett technikát...Az ATGM-nek örülni fogunk?
És csak 1-et tudsz lőni,ha mellé megy akkor nincs lehetőséged újra lőni helyesbítve.
Így van! Viszont ebből egy katona röhögve visz a hátán 4 darabot, ha nagyon kell meg ott lapít mögötted 30 méterre a komolyabb eszközzel a support meg a segítője a 4 + rakétával. Mondom pro és kontra is van a dologban.
![]()
![]()
Miért lenne ott 30 méterre mögöttem?A CG gránatból is elviszel 4-et.
Miért lenne ott 30 méterre mögöttem?A CG gránatból is elviszel 4-et.
Ezzel a rendszerrel értelmetlenné teszed a CG-4-et. A 2 eszköz átütő képessége között minimális különbség van. Nagy valószínűséggel, amit az AT4-gyel nem ütsz át azt a CG4-gyel sem fogod (420mm/500mm RHA max.). Akkor meg már menjünk a század támogató szakaszához segítségért? (nem gúnyolódom!)Oké, nem értem mit nem értesz?
@pöcshuszár egy olyan szakaszról értekezett amiben van egy támogató raj. Erre mondtam, hogy nem ördögtől való gondolat, hogy ez a raj a géppuska mellett kapjon normális páncéltörőt. Így a szakasz rajainak van mondjuk AT4 a szakasz támogató rajának meg CG. Szóval nem elvettük a CG-t a szakasztól, hanem adtunk mellé egy könnyebben használható, kompaktabb, olcsóbb de kisebb tudású eszközt.
Nah, kicsit még böngésztem.
Szóval ennyit találtam a Hirtenberger megrendeléseiről.
- Franciao. 120 60mm-es aknavető, célzórendszer, logisztikai és képzési támogatás. 45 hónapos szállítási idő. 7 milliárd HUF.
- Hollandia tavaly rendszeresített ezt a 60 mm-es aknavetőt. 155-öt vettek és egy 5 éves lövedék szállítási keretmegállapodás is van, ami még 2 évvel meghosszabbítható. https://esut.de/2019/08/fachbeitrae...neinfanterie-und-spezialkraeften-freigegeben/
- És az igazán érdekes az egy német pályázat. Ha itt nyerünk az sok mindent elmond... A Bundeswehr is 159 db 60 mm-es aknavetőrendszert és 26.000 lövedékeket kíván beszerezni. Mellettünk a Rheinmetall és Expal is pályázik.
Az osztrák sorkatonaságról.
Ausztriában a 20-24 év közötti férfi lakosság 255 705 fő ha ezt elosztjuk néggyel
akkor az 63 926 fő, jelenleg 15 500 fő sorkatona van 6 hónapos szolgálati idővel.
akkor ez azt jelenti ,hogy a sorkötelesek fele nem vonul be.
Ha jobban belegondolsz - és tényleg 6 hónap a szolgálati idő -, akkor egy évben 2 turnus vonul be. A 20 és 24 éves kor között gyakorlatilag nem négy, hanem 5 év van. Mert a 20-at betöltve azonnal vihetnek, és egészen addig 24 vagy, amíg a 25-öt be nem töltöd...
Azaz 25ezerből kell a 15 ezret számolni. Azaz 40 százalék nem vonul be.
De ez nagyjából részletkérdés.
Különben ez az arány nem olyan rossz ám. Ha leveszed az alkalmatlanokat, a kisgyerekeseket, a kummantókat, akkor a 60%-os bevonulás egyáltalán nem rossz.![]()
Oké, nem értem mit nem értesz?
@pöcshuszár egy olyan szakaszról értekezett amiben van egy támogató raj. Erre mondtam, hogy nem ördögtől való gondolat, hogy ez a raj a géppuska mellett kapjon normális páncéltörőt. Így a szakasz rajainak van mondjuk AT4 a szakasz támogató rajának meg CG. Szóval nem elvettük a CG-t a szakasztól, hanem adtunk mellé egy könnyebben használható, kompaktabb, olcsóbb de kisebb tudású eszközt.
Ezzel a rendszerrel értelmetlenné teszed a CG-4-et. A 2 eszköz átütő képessége között minimális különbség van. Nagy valószínűséggel, amit az AT4-gyel nem ütsz át azt a CG4-gyel sem fogod (420mm/500mm RHA max.). Akkor meg már menjünk a század támogató szakaszához segítségért? (nem gúnyolódom!)
Az ilyen RPG75/LAW szintű 300mm-rel meg pláne nincs értelme manapság már kezdeni a raj szinten. Ugye a németek rajszintre pakolták a PF3-at, a maga 800+mm RHA-jával.
Az viszont szerintem egy túl specifikus fegyver raj szintre. Ezért írtam, hogy ha egy általánosan (értsd sokféle cél ellen használható) jó képességű fegyver lekerül a rajba, akkor a szakasz támogató raja megkaphatja az egyel komolyabb vállról indíthatót. (PF3)
Szerintem fontos, hogy a különböző szinteknek jól elkülöníthető képességnövekedést kell mutatniuk.
Ha a raj alap támogató mindenese a CG4, akkor a támogató rajba mehet a már specifikusabb 60mm-es commando aknavető + PF3 + 2 GPMG. (ezeket természetesen nem egyszerre kell vinniük, mert akkor besz@rnak!)
A század támogató szakasza meg már kaphatja a top attack ATGM-et meg a 80-as aknavetőt meg a .50-es géppuskát. Ott már van erre ember, aki cipelje.
Hát erre van a jármű.Felejtsd el ezt a nem egyszerre kell vinniük dolgot.Hová fogja rakni a 60-as aknavetőt amikor nem viszi?Ki fog arra vigyázni?Ki fogja karbantartani?Ki fogja odavinni nekik ha meg is kell?Raj/szakasz/század szinten annyi és olyan fegyverzet áll rendelkezésre amit egyszerre magaddal is tudsz vinni.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..