A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Hasonló okok miatt írtam pár hónapja (és éve is) itt a HTKA-n, hogy 8-10 fegyverhordozó drónnal (ami tudja a lépést -sebességet- tartani a Griffel, "fillérekből" meg lehet duplázni/háromszorozni a magyar légierő képességeit.
Most már van hozzá "gyárunk" is, géptípusunk is, kib@szott nagy marhák lennénk, ha nem élnénk a lehetőséggel ! ! ! :hadonaszos:

...és végre egy -fontos- területen nem mi loholnánk -százmilliárdokért- mások után, hanem mások néznék a távolodó lámpáinkat (autós hasonlattal élve :p ) ! ! !
De egy wingman jellegű drón sosem lesz filléres.... Főleg hogy se drónunk se AI fejlesztésünk nincs a kanyarban se hozzá.
 
K

kamm

Guest
A tulzott digitalis kapcsolatnak van egy olyan hatranya hogy minel komplexebb egy rendszer annal konmyebb bejutni es onnettolmkezdve ha az ellen bejutott a komunikacioba es 0-24 be folyamatosan nyomon tudja azt kovetni mar nem elony a tul nagy informacio aramlas hanem egyenesen karos nagyon nagyon karos.

Ugyan dehogy, de hulyeseg. Az attack vector esetleg nagyobb (designtol meg scenariotol fugg), de semmikeppen sem konnyebb feltorni (az kizarom, hogy valami osdi, 20-30 eves crypto lenne, ami nagy adatfolyambol kikovetkeztetheto.)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Na akkor ide is.
Sem a dán sem a svájci tartalékosok nem kapnak elavult szart a kezükbe,ugyan úgy vannak felszerelve mint a profi hadsereg,csak a gépesítésük más.
Most.De mikor még nagyobb haderők voltak,bizony volt különbbség.Pl a 80as években a labanc sereg már az AUGt használta,de a területvédelmi milicia még az M58(FN FAL licenc) puskát.Pedig ők akkor is gazdagabbak voltak mint mi.Közben eltelt 40 év,kikoptak a régiek.Amcsiknál már megjelent az M16,mikor a Nemzeti Gárdánál még rendszerben volt a Garand.70es évek elején koptak ki.
Kelet ukiban II.vh-s PTRDkel lötték ki az ukrán BTR és BMP járgányokat.Mert az volt kéznél.Az orosz regulárisok nem azonnal jelentek meg a legújabb fegyverekkel.
Különben az orosz erők pontosan a helyi milicia-központi manővererő rendszerben harcoltak Kelet Ukrajnában.
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach
K

kamm

Guest
Kb hogy egy sima kezi radiot is torolni kell majd szetloni ha fogsagbaeses vagy a biztos halal veszelye fenyeget.

Az nem azt jelenti, hogy az az ossz adatvedelme, hej. :D Mindossze ha fizikailag meg tudod semmisiteni vagy legalabb mukodeskeptelenne tenni, akkor aztan sokkal tovabb jatszhatnak vele az ellenseges szolgalatok utolag...

Most gondolj bele ha egynormal baka a felhobe tud turkalni vagy fel le toltogetni...es ismeri a sajat latja a sajat es ellenseg felderitett pozicioit. Szinte minden info rendelkezesere al a sajat alegywegrol es ott all feketen feheren hogy mit tudnak az ellen erejerol elhelyezkedeserol stb...ennyi erovel kartyazhatsz olyan lapokkal amiknek mindket oldalan a lap erteke van nyomtatva.es ezek az infok egy bakatol begyujthetok.

No offense, de neked halvanylila fogalmad nincs titkositasrol, de mar layered securityrol ugy altalaban sem. :)
Ez nem ugy megy, hogy egyszer hozzafer es mindent lat minden baka... :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Most.De mikor még nagyobb haderők voltak,bizony volt különbbség.Pl a 80as években a labanc sereg már az AUGt használta,de a területvédelmi milicia még az M58(FN FAL licenc) puskát.Pedig ők akkor is gazdagabbak voltak mint mi.Közben eltelt 40 év,kikoptak a régiek.Amcsiknál már megjelent az M16,mikor a Nemzeti Gárdánál még rendszerben volt a Garand.70es évek elején koptak ki.
Kelet ukiban II.vh-s PTRDkel lötték ki az ukrán BTR és BMP járgányokat.Mert az volt kéznél.Az orosz regulárisok nem azonnal jelentek meg a legújabb fegyverekkel.
Különben az orosz erők pontosan a helyi milicia-központi manővererő rendszerben harcoltak Kelet Ukrajnában.
2020-van nem 1980...Teljesen más szemléletű haderők vannak mint ezelőtt 30-40 évvel.

Az a te dolgod,hogy valamilyen nosztalgikus romantika vonz a 80-as évekhez de ne próbáld megmagyarázni,hogy az ami akkor működött az most is jó.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
2020-van nem 1980...Teljesen más szemléletű haderők vannak mint ezelőtt 30-40 évvel.
Teljesen más méretű haderők vannak, ez így pontos.

Mindazonálltal tartalékos egységesek újjonan csak első vonalbeli technikával szabad felállítani. Ők is több mint egy emberöltőig fogják azt használni, ha már most nem kiváló, képzelhetjük mi lesz harminc év múlva!
 
K

kamm

Guest
A vadonatúj Leopard 2 ára körülbelül nyolc millió dollár. A T-72M4 CZ korszerűsítésének értéke öt ilyen leopárdra lenne elég. Mivel ezeket a harckocsikat az aktív tartaléknak szánják, a korszerűsítésre szánt összegből nagyon jól vásárolhatunk olyan (Leo 2) régebbi változatokat, amelyek még mindig legyőzik a T-72M4 CZ-t, és mindenekelőtt a karbantartási logisztika jelentős részét megosztják azokkal a harckocsikkal, amelyeket a cseh hadsereg professzionális egységek számára vásárol. Abból a pénzből, amelyből megszerezhetnénk a NATO hadseregeiben rendszeresített modern harckocsikat,mi inkább harminc régi harckocsit javítunk, és csak annyit érünk el,hogy néhány évvel elhalasztjuk a selejtezésüket.


Ez hulyeseg, mar a legelso mondat is, mai 2A7 ara kabe 2x annyi, mig a korszerusites sokkal tobb lenne, mint lattuk a lengyelek maguk is csak $5M/hk aron hoztak ki ugy, hogy a test pancelja maradt.
 
K

kamm

Guest
Akkor ne értékeld őket, ami persze tök szubjektív amúgy, is hanem kezeld tényként a pályafutásuk éveinek számát. Tudniillik ez a tapasztalat ismérve. Lásd tapasztalt és tapasztalatlan pilótát pl. Lehet, hogy az utóbbi jobb, de attól még a jelző érvényes rá.

Pontosan errol beszelek, Kovacs teljesitmenye egyenesen siralmas volt, hiaba toltott eveket a kulugyben. Ertem, hogy Horn sajat projektkent kezelte a kulpolt, o iranyitotta Kovacsot, de ez meg Kovacs alkuja, hogy feliratkozott es maradt egy mameluknak. EMberileg lehet nagyon kedves ember, de kulpolitikuskent egyetlen komoly akciot nem tudok felhozni mellette.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Azért érdekes, hogy ez a "jó lesz az még valamire" hozzáállás vezetett a Mi-24-esek reaktiválásához, amit most a T-72, RPG, 7,62, stb. mellett tovább kardoskodók meg amúgy nagy élvezettel szidnak.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Pedig valahol igaza van. Kornyekunkon mindenkinek dronjai vannak, mindenkinek jobb tuzersege, mint nekunk. A legvaloszinubb (keletrol jovo) konfliktusokban mind sokkal tobb harckocsi valamint sorozott/hivatasaos katona szerepelhet, dronokkal, miegymassal. Szedett-vedett, de perpillanat mind azukranok, mind a romanok meg folenyben lennenek.
Velünk szemben,és a MHval szemben vannak fölényben.De attol még a hadműveleti területhez mérten (az ukik kivételével talán) a manővererők kicsik,és az élvonalhoz képest hiányos felszereltségűek.
Konkrét pl..Szerbeknek van 8db valóban harcképes Mihujuk-de nincs rajtuk DRCM,Légierejük lényegében nincs.Vannak dronjaik,de korlátozott számban.Vagyis szárazfőldi haderejük,konkrétan a tüzérségük,ugyan nekünk félelmetes-de nem egy US Army páncélos hadosztálynak,az megeszi reggelire.Már ha az USAF hagy belőle valamit nekik
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Mert valahonnan kordinálni kell az akciót és ami még fontosabb: mélységben rendkívül sérülékeny egy kis könnyűgyalogos csapat, majdhogynem lehetetlen helyzetben lennének, ha nem lenne annyi előnyük, hogy ők pontosan tudják mi zajlik körülöttük és ezért ők tudnak kezdeményezni.
A SF műveletek nem feltétlenül így működnek ebben a környezetben. A Közel-Keleten, abszolút légifölény mellett esetleg.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 690
13 356
113
De egy wingman jellegű drón sosem lesz filléres.... Főleg hogy se drónunk se AI fejlesztésünk nincs a kanyarban se hozzá.

Az L-59NG pilóta nélkül sokkal kevesebbe kerül, és 1-2 hónapja levezettük többekkel, hogy 0.85 Mach kihozható belőle. Magyar fejlesztés jelenleg is van drón-pilóta le-/felszállással, utána programozott útvonal repüléssel, cserélhető Gripen követésre pl.
Az "AI kell" csak "vakítás" plusz pár milliárdért ($) az USA kongresszusnak, a fegyverhordozói alkalmazáshoz nem kell.
A Griff (is) tud indítani más platformon(másik Gripen-en, ...) lévő fegyvereket ! ! !
...Link-16, ha jól emléxem...

A "fullos" L-59NG 10m $. Az F-16 átalakítás lett volna 20 éve 500e $, pilóta/drón kettős üzemmódra. A technikai fejlődés miatt ma sem lenne már drágább, sőt...
A "fullos" Bayractar-2 felderítő/csapásmerő drón piaci ára 3m $.
Nekünk, nem nulláról indulva(L-59NG), saját-magunknak(nyereséget nem rakunk egyik zsebből a másikba), 2-5 között lenne, és nem 250 km/h sebességgel(mint a B-), hanem kb. 0.85 M-el.

Vannak technikai kérdések nyilván, amiket saját magunknak -fizetve :) - kellene megoldani végre, nem pedig a "fejős-tehén" szerepet vállalni ! ! !
 
W

Wilson

Guest
Ez hulyeseg, mar a legelso mondat is, mai 2A7 ara kabe 2x annyi, mig a korszerusites sokkal tobb lenne, mint lattuk a lengyelek maguk is csak $5M/hk aron hoztak ki ugy, hogy a test pancelja maradt.

Nem hulyeség.Amilyen korszerűsítésről te beszélsz az összegszeruen az orosz illetve a lengyel T-72 korszerűsítést jelenti a csehek ennél jóval szerényebb korszerűsítésre vállalkoztak (és még ezzel sem haladnak) pl a T-72 védelmét nem korszerűsítik,ott van a másik cikkben,hogy mit modernizálnak ráadásul az erre szánt összeg még erre sem elég ezért megy a huzavona:)
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Semmit nem ér a milícia, ha nem találkozik hozzá méltó erővel. Senki nem tart fenn ilyen erőt a környéken. Vagy én nem látok valamit?
Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Fehéroroszország, UK, Ausztria, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Írország, Olaszország így fejből.
A Dán Nemzeti Gárda hadnagya.
34F0CA8B00000578-3628473-image-a-1_1465271678072.jpg

60th-anniversary-of-the-danish-homeguard-nymindegab-denmark-shutterstock-editorial-884447a.jpg

193f282dac10f2f36ab8fc9acfc6c326.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
Ez hulyeseg, mar a legelso mondat is, mai 2A7 ara kabe 2x annyi, mig a korszerusites sokkal tobb lenne, mint lattuk a lengyelek maguk is csak $5M/hk aron hoztak ki ugy, hogy a test pancelja maradt.
Várjál! A lengyelek egy külön "állatfajta" (ezt most csak félig pejoratívan értem, és senki lengyel fel és lemenőit nem szeretném megsérteni).
A Lengyelek upgrade-jét szerintem fele annyiért is megcsinálták volna a németek, ha nem oktondiskodnak a saját elemek integrálásával, valamint a saját kivitelezéssel.
Miközben a Leo 2PL valahol az A6 szintjén lesz.
A rendes A7+ upgrade-re is lett volna lehetőség, de csak full német kivitelezésben. Tudtommal a németek a saját A7V upgradejük esetén hozzányúlnak a páncéltesthez is.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nem tűnik fel, hogy senki nem tart fenn ilyen sokadvonalas haderőt, amiatt, amit leírtam...?

Akkor videól illusztrálva. Balra a sokadvonalas erős, jobboldalról meg jön az első vonal.

Persze, ha valaki a tálib vs. jenki haderő lebunkózásokat akarja újrajátszani, szíve joga, de oda nem fog találni katonát, azt garantálom. Vagy az első összecsapás és eredménye után mindenki elfut, mert a semmiért nincs értelme megdögleni teljesen esélytelenül. Ez a II. vh idején az őrület tetőfokára hágva ment, amikor totalitárius diktatúrák köcsögök által vezetve tették azt, amit. A másik véglet meg Falkland. A reménytelen helyzetben 10k+ sorkatona adta meg magát a szigeten. Nem 10 ezer britnek tudtommal...

Lásd kemény mag, hivatásos RM, ejés + RN vs sorkatonák...

(alábbiak 'Negan' -nak válaszod)

Semmit nem ér a milícia, ha nem találkozik hozzá méltó erővel. Senki nem tart fenn ilyen erőt a környéken. Vagy én nem látok valamit?
Egy kb. Volksturm szerű izé "harcértékét" láthattuk 1945-ben. Kösz. Nem.
És ma a technika miatt ez még szélsőségesebb...

Az odáig rendben van, hogy az én hozzászólásomra válaszoltál, de a hsz -ed tartalma miatt nem vagyok biztos benne, hogy nem nyomtál-e félre ... Úgy egyébként gondoltam, hogy "angolosan" távolmaradok, de aztán így mégse :)

Ugye a mai nap/a héten/elmúlt időszakban kb. raklap számra írtam, hogy amennyiben bármi komolyabb "galiba" lenne a reguláris erőkkel vagy azok felszerelésével (ilyen-olyan fogyás miatti jelentős képességcsökkenés) - akkor kb. k@rva gyorsan fehér zászlót lengetni, mert a "B terv" a mészárlás (mármint a rossz oldalán). Ennek melyik része nem érthető?

A tartalékosokkal kapcsolatban szintjén sokadszorra az elképzelésem - most csak nagyon zanzásítva:

- ÖMT (ha eljutunk oda, hogy túlnyomórészt aránylag frissen leszerelt hivatásosok/szerződésesek alkotják): fő manővererők békelétszámának feltöltése - amennyiben marad, akkor sorban a többi egységet is.
- ÖTT : Teherautósofőr, targoncás/pakoló a logisztikai központban vagy egyéb raktárakban, őrszolgálat kiegészítése laktanyákban/raktárakban egyéb, tűzoltó szolgálat, konyhás, "kiskutyafülefarka", de leginkább a hátországban. Azaz nemhogy az ellen "élcsapatai" közelébe nem engedném Őket, hanem még a szabadcsapatai közelébe sem ...

És egyelőre még a fentiek is a "fantázia birodalma" ...

Azt is írtam párszor, hogy az ellen szabadcsapataI/sokadvonalas brigádjai ellen egy jól felszerelt és modern regulárisokat könnyű dandár konstrukcióban (KMZ -t nem ide) képzelek el, ha majd egyszer lesz ilyen. Ezek nem AK -s bakák - lépcsőházról-lépcsőházra stílusban. Hanem az olyan "szó nélkül bontjuk a fél várost, ha kell" típusú arcok illetve felszerelésekkel ...

Az eddigiekkel nem értesz egyet? OK, mondj jobbat.

Namost az urasan kihajigálunk mindent (mármint irreverzibilis módon) dologgal továbbra sem értek egyet. Részletesen leírtam miért nem. Egyelőre a "letolt gatyán" (technika vonalon) kívül nincs semmi. Amennyiben majd lassan csorog egy-két dolog, akkor az volt a mondás a részemről, hogy toljuk be a laktanya sarkába a mostani dolgokat. Nulla költéssel, nulla semmivel (bakker még a kohó is egy rakás pénzbe kerül ezeknél).

Erre jönnek a válaszok (nem Tőled), hogy akkor a tartalékosnak/milicistának majd az USA/német és az orosz élcsapatokat kellene legyalulni (hogymi? :confused:) ... Még jó, hogy nem egyszerre ... :D

A 'Negan' -nak írt válaszodra - csak azért, mert ezt a témakört is pedzegettem részleteiben korábban.

"Semmit nem ér a milícia, ha nem találkozik hozzá méltó erővel. Senki nem tart fenn ilyen erőt a környéken. Vagy én nem látok valamit?"

Na ebben pont 100% -ban nincs igazad. Úgy egyébként a saját civil lakosságot tekinthetjük "méltó erőnek"? Ugye ezen országokban (sajnos) sok esetben nem mindig az ellen fegyveres erőivel (legyen az bármilyen) keresik a "harcérintkezést ...

Pont a szomszédos államok baromira erős "szabadcsapat képző" képességgel rendelkeznek. Ld. közelmúlt illetve jelen (délszlávok, ukránok) vagy akár az elmúlt bő egy évszázadban kb. minden "jószomszédnál". Több- akár soktízezres nagyságrendben. Semmilyen erkölcsi- vagy morális gáttal (!!). Úgy mellesleg itt-ott némi (sokadvonalas) nehéztechnikával is.

Csak példaként - ugye pont most volt nemrégen bedobva egy YT videó asszem a 300 kilőtt ukrán T-64 tankról. Namost azokat a kilőtt roncsokat nem a madarak hordták ám oda össze ...