A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Plussz még ezt a Patria összeszerelést sem értem (ugye a lengyeleknél van Rozsomák). Egyébként V4 szinten lehetne ilyen összeszerelősdi elméletben - javítandó a gazdaságosságot, de szerintem még ez sem menne. Most csak példák (mindenki beillesztheti a szívecsücskét ezek helyére):

- Lengyelország: Pátria (Rosomak),
- Csehország: Lynx,
- Magyarország: mondjuk teherautók MAN licensz alapján, SRAM (Hirtenberger) integrálható módon APC -re, MRAP -ra, dzsihádmobilra, rózsaszínű csillámpónira, bármire ...
- Szlovákia: másodvonalas önjáró löveg (könnyű- illetve közepes dandárba, tartalékosoknak - avagy csak utóbbiaknak).

Namost néhány ellenérv is:

- Nekünk még jó lehetne a Pátria - lehet a csehszlovákoknak nem kellene,
- Pl. mi lehet mást (pl. Puma -t) választunk. A csehek is régóta kínlódnak ebben a témakörben ...
- a csehszlovákok valószínűleg nem engednék el a Tatra kezét ...
- a szlovák önjáró löveg olyan-amilyen - nem biztos, hogy kellene bárkinek ...

És még ezek lettek volna a "legegyértelműbb" példák talán ...

Ez az egesz borazsztoan atpolitizalt mindenhol, plane a regionkban.

A litvan 30mm Boxereknel is erezheto a politikai "olcsositas, $5M koruli aruk joval ar alatt van, mondjuk elvileg nagyobb uzlet resze is... szerintem nalunk is ez az irany.

Eszakon a Patria a svedeknel, letteknel, eszteknel mar van, sot, az eszt hadicegbe be is vasaroltak magukat a finnek, helyben fejlesztik a varianst.
Szlovakoknal lett volna Patria (Vydra - uszokepes! :)), de dragan, vmi $5M korul, ami igy aztan belefulladt a lokalpolitika mocsaraba: https://euro-sd.com/2019/08/news/14351/slovakia-prolongs-procurement-of-armoured-vehicles/
Szlovenek Patriat vettek 2006-ban, $2.3M korul.
Horvatok Patriat vettek 2007-ben, $1,5M korul.
A cseheknel is a Patria gyozott a tenderen, majd hirtelen megis Pandurt vettek...

...ez egy mocskos csata a finn-europai Patria es az amerikai oriasceg General Dynamics kozott, evek ota.
Az amerikai GD (vmi 40x akkora, mint a finn ceg), miutan felvasarolt szinte mindenkit Europaban, penzt akar csinalni es kokemeny politikai sullyal siman kitolja a Patriat mindenhonnan (portugal, sved, szaudi, belga, spanyol, dan, roman stb tenderek), a finnek meg vissza akarnak vagni, mindegy hogyan - jo starter a temaban: https://en.wikipedia.org/wiki/Patria_case

Orbanek - okosan - komolyabban ra sem neznek semmilyen GD cuccra, lathatoan Boxert es Patriat versenyeztetnek/ttek.
A finneke uszokepes, mozgekonyabb, legalabb 30% olcsobb es bizonyitott mar a lengyeleknel is, nem veletlenul mondom, hogy nekunk bizony Patria kellene.
Ha a Boxert le is arazzak a nemetek a Patria szintjere, meg mindig idegesitene az uszokepesseg hianya es a limitalt fegyverzet opcio (kb van a Puma tornya meg esetleg a Lance 2.0 rahekkelik, oszt jonapot). A Boxernek biztosan dragabb az uzemeltetese is, bar ez utobbi belearazhatjak.

Ha meglenne a politikai akarat, akkor a V4 beleallhatna a Patriaba, plane a lengyelekkel, de a csehek-szlovakok teljesen elmerultek a politikaban, remenytelenek ezugyben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 438
113
Azért érdekes, hogy ez a "jó lesz az még valamire" hozzáállás vezetett a Mi-24-esek reaktiválásához, amit most a T-72, RPG, 7,62, stb. mellett tovább kardoskodók meg amúgy nagy élvezettel szidnak.
Tiltakozom bíró úr!
A véleményem röviden a projektről:
  • A Mi-24 helyett egyelőre nincs más, és közvetlen utód sem látszik (Mi-24 felújítás: indokolható ).
  • A T-72-esek helyett már van más (T-72-es felújítás: no way, csak ha azért hozzák rendbe, mert akkor többet ér eladásnál).
  • Az RPG nem kér enni. Raktárban elvan, még mindig van rá sok kiképzett leszerelt, korlátaival használható, én tartalékosoknak letárolnám, új/fejlesztett rakétát csak konfliktus esetén szereznék be)
  • 7,62 nagyjából ugyan az, mint az RPG. Mind a karabélyra mind a PKM-re, mind a SVD-re értem. Ha van hozzá még lőszer, akkor tessék letárolni. Újat már nem kell hozzá venni.
    Ha kellemetlenné válik a szitu, akkor a tartalékosoknak/lakosságnak ki lehet osztani, ha már más nem maradt. Ez olyan, mint a konzerv löncshús a spájzban. Magadtól nem kívánod, de ha karanténba kerülsz, akkor nagyon jól jön, ha csak másnap hajlandó neked valaki bevásárolni. o_O:)
 
K

kamm

Guest
Ezzel szemben érdekes megnézzni az itt gyakran lenézzett romulánokat.MiG21 korszerűsitésnél nem csak a vasat vették,hanem fegyverzetet,felderitő és zavaró,valamint célmegjelölő konténereket is.Vagyisegy teljes harci rendszert,nem csak diszszemlére való mutogatnivalót.F16MLU esetében ugyanigy jártak el.Nekünk viszont máig hiányos a Gripenek fegyverzete,nincs se felderitő,se zavarókonténerünk.Utólagosan beszereztünk célzókonténert,amre ugyan ráfogják,hogy egyben felderitő is,de ez csak szimpla parasztvakitás.Ahogy a Mihuk restaurálását harcihelikopter képesség visszaszerzésének nevezni is az.Viszont jol mutat a Duna felett.
Az a honvédelmi szervezet,ami ilyesmiket csinál,szerintem igencsak rászorul egy rekonstrukcióra.



Te mi a banatrol beszelsz? Meg repulni as alig tudjak a romanok a gepeiket, az egvilagon semmit nem vettek hozza.
 
  • Tetszik
Reactions: Fundin
K

kamm

Guest
Ezt az idézet végén ugye csak viccnek szántad? Mit vettek az F-16-hoz? Semmit! Mutass nekem romulán F-16-ot AMRAAM-al! Vagy zavaró konténerrel! Vagy mutass valakit aki valaha látott ilyet. Az, hogy a kongresszus az USA-ban engedélyezte 20db!!! AMRAAM és 5db!!! ilyen konténer beszerzését nem azt jelenti, hogy meg is történt a beszerzés. Ennyit a jól felszerelt romulán F-16-ról. Se BVR se zavaró elektronika.

Pontosan, Mar 10x leirtuk, a romanok Europa Indiaja, meg az iparag szerint is: osszevissza bejelentenek mindent, a megrendelest, annak elfogadasat, engedelyezest, aztan amerikai engedelyezest, annak elfogadasat stb - aztan nincs penz semmire, igy nem is vesznek semmit vagy max a toredeket.
Egy vicc az egesz roman modernizalas, total kaosz es irgalmatlan osszegeket elcsapnak olyasmire, amire az amerikaiak - okosan - behulyitik oket, csak kezeljek oket felnottkent es baratkent az amcsik, ennyi.
 
  • Tetszik
Reactions: marton
M

molnibalage

Guest
Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Fehéroroszország, UK, Ausztria, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Írország, Olaszország így fejből.
A Dán Nemzeti Gárda hadnagya.
34F0CA8B00000578-3628473-image-a-1_1465271678072.jpg

60th-anniversary-of-the-danish-homeguard-nymindegab-denmark-shutterstock-editorial-884447a.jpg

193f282dac10f2f36ab8fc9acfc6c326.jpg
Az NG-nek milyen más fegyverzete van? Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.
Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.
 
K

kamm

Guest
Nem hulyeség.Amilyen korszerűsítésről te beszélsz az összegszeruen az orosz illetve a lengyel T-72 korszerűsítést jelenti a csehek ennél jóval szerényebb korszerűsítésre vállalkoztak (és még ezzel sem haladnak) pl a T-72 védelmét nem korszerűsítik,ott van a másik cikkben,hogy mit modernizálnak ráadásul az erre szánt összeg még erre sem elég ezért megy a huzavona:)

En ertem, hogy az iras mit akar mondani, de ezt kar manipulalt avagy teves szamokkal megtamasztani. Soha nem kapsz $8M 2A7-et, ez biztos. :)

Várjál! A lengyelek egy külön "állatfajta" (ezt most csak félig pejoratívan értem, és senki lengyel fel és lemenőit nem szeretném megsérteni).
A Lengyelek upgrade-jét szerintem fele annyiért is megcsinálták volna a németek, ha nem oktondiskodnak a saját elemek integrálásával, valamint a saját kivitelezéssel.
Miközben a Leo 2PL valahol az A6 szintjén lesz.
A rendes A7+ upgrade-re is lett volna lehetőség, de csak full német kivitelezésben. Tudtommal a németek a saját A7V upgradejük esetén hozzányúlnak a páncéltesthez is.

Hat, megneznem a nemetek arait is... egy biztos, uj 2A7 nem lesz $8M, az biztos.
 
K

kamm

Guest
Az NG-nek milyen más fegyverzete van?

Minden, ami kell. Olvass utana, ne probalj szamon kerni.

Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.

Egyreszt azert, mert nagy orszag, masreszt azert, mert az amerikai NG egy nagy hazugsag mar regen - nem teruletvedelmi ero, hanem siman olcso expedicios ero is, bevetik oket mindenhol, Irakban stb.

Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.

Szoval mindenhol van is, csak te nem tudsz rola, viszont nagyhangon velemenyt alkotsz. RPG-CG szintu eszkozuk mindenhol van, mortarok stb - Svajcban lathatsz parasztokat aknavetovel a vallukon setalni a hegyekben nemi gyakorlasra...
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
Tiltakozom bíró úr!
A véleményem röviden a projektről:
  • A Mi-24 helyett egyelőre nincs más, és közvetlen utód sem látszik (Mi-24 felújítás: indokolható ).
  • A T-72-esek helyett már van más (T-72-es felújítás: no way, csak ha azért hozzák rendbe, mert akkor többet ér eladásnál).
  • Az RPG nem kér enni. Raktárban elvan, még mindig van rá sok kiképzett leszerelt, korlátaival használható, én tartalékosoknak letárolnám, új/fejlesztett rakétát csak konfliktus esetén szereznék be)
  • 7,62 nagyjából ugyan az, mint az RPG. Mind a karabélyra mind a PKM-re, mind a SVD-re értem. Ha van hozzá még lőszer, akkor tessék letárolni. Újat már nem kell hozzá venni.
    Ha kellemetlenné válik a szitu, akkor a tartalékosoknak/lakosságnak ki lehet osztani, ha már más nem maradt. Ez olyan, mint a konzerv löncshús a spájzban. Magadtól nem kívánod, de ha karanténba kerülsz, akkor nagyon jól jön, ha csak másnap hajlandó neked valaki bevásárolni. o_O:)

Letárolni?Amugy az nem lehet hogy lejárt a fejek szavideje és ezért gondolták hogy lecserélik az rpg-t?Mint a pct rakétáknál,csak itt senkinek sem jutott eszébe ellőni.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Az NG-nek milyen más fegyverzete van? Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.
Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.

Milyen feladatra szánod őket? Hátországban ellátmánylerakatok őrzésére, rendészeti feladatokra, kapcsolattartásra a lakossággal, vagy mennek a darálóba. Első esetben tökéletesen megfelel a terepjáró, teherautó levedlett előző generációs karabély is.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz
T

Törölt tag 467

Guest
Tiltakozom bíró úr!
A véleményem röviden a projektről:
  • A Mi-24 helyett egyelőre nincs más, és közvetlen utód sem látszik (Mi-24 felújítás: indokolható ).
  • A T-72-esek helyett már van más (T-72-es felújítás: no way, csak ha azért hozzák rendbe, mert akkor többet ér eladásnál).
  • Az RPG nem kér enni. Raktárban elvan, még mindig van rá sok kiképzett leszerelt, korlátaival használható, én tartalékosoknak letárolnám, új/fejlesztett rakétát csak konfliktus esetén szereznék be)
  • 7,62 nagyjából ugyan az, mint az RPG. Mind a karabélyra mind a PKM-re, mind a SVD-re értem. Ha van hozzá még lőszer, akkor tessék letárolni. Újat már nem kell hozzá venni.
    Ha kellemetlenné válik a szitu, akkor a tartalékosoknak/lakosságnak ki lehet osztani, ha már más nem maradt. Ez olyan, mint a konzerv löncshús a spájzban. Magadtól nem kívánod, de ha karanténba kerülsz, akkor nagyon jól jön, ha csak másnap hajlandó neked valaki bevásárolni. o_O:)
A 24-esek felújításának értelmét abban találtam meg, hogy volt pilótának, műszakinak értelmes dolga. Harcértékük a sokat emlegetett "milíciák" ellen releváns, más tekintetben nem értelmezhető.
A többiekre pedig csak azt látom, hogy OK, eltesszük valahová, mert nem dobjuk ki. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy ott áll halomszám egy nagy rakás ócskavas. Mint, ahogy mondjuk Tatáról vonatszám kellett elhordani a "jó lesz még valamire" technikákat. Ezzel is pont erre számítok, semmi egyébre.
Lesz új fegyver, azokhoz remélhetőleg lesz kellő mennyiségű új lőszer. Inkább abból vegyünk még annyit, ami a mi kis tartalékosainknak is jó, mint betároljuk a múzeumot.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 438
113
Miért indokolható? Pont az a képessége hiányzik, amiért értelme lett volna a felújításnak; nincs hozzá irányított tankelhárító fegyverzet...
Háát egyrészt erről fingunk sincs, hogy mi van hozzá. Azt hittük, hogy a Gripenekre sincs AIM-9, aztán csak megjelent, amikor ki kellett menni a BAP-ra.
Nagyjából szerintem a Mi-24-esek is egy olyan ügy, mint a T-72. KB. fél évente változik, hogy mit fognak vele csinálni. Erre meg felesleges bármilyen régi ATGM-et beszerezni. Meg lehet nézni az AN-26-osokat is. Tavaly év végén még felújítás volt napirenden.
Pozitív hozadéka még, hogy a hajózó állomány a rendszerben maradt.
Ezen felül meg szerintem a MH vezetése ezek meglétét egy szükséges minimumnak gondolja, mint a maradék 1 zl.nyi rendszerben tartott T-72-est.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and marton

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
Érdekes, hogy szerinted eltitkolják a harckocsik számát a németek. Leopard 2A5, A6, A6M és A7 van nekik. Szerinted melyiket bontották vissza nekünk?:rolleyes:
Nem kell mindent elhinni, amit az M1-en mondanak... o_O

Ezt a képet biztos láttad, a test színe sokat elárul.....
5184.jpg
"Nem kell mindent elhinni amit az M1-en mondanak." Ezt sem gyakran lehet olvasni ezen az oldalon. Már ezért megérte.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 984
113
Háát egyrészt erről fingunk sincs, hogy mi van hozzá. Azt hittük, hogy a Gripenekre sincs AIM-9, aztán csak megjelent, amikor ki kellett menni a BAP-ra.
Nagyjából szerintem a Mi-24-esek is egy olyan ügy, mint a T-72. KB. fél évente változik, hogy mit fognak vele csinálni. Erre meg felesleges bármilyen régi ATGM-et beszerezni. Meg lehet nézni az AN-26-osokat is. Tavaly év végén még felújítás volt napirenden.
Pozitív hozadéka még, hogy a hajózó állomány a rendszerben maradt.
Ezen felül meg szerintem a MH vezetése ezek meglétét egy szükséges minimumnak gondolja, mint a maradék 1 zl.nyi rendszerben tartott T-72-est.
Kivéve, hogy a T-72 sose változott, mióta 2026 a 2026.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Az NG-nek milyen más fegyverzete van? Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.
Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.
Hát a jenk NG pont rossz analóg nekünk.Az nem területvédelmi erő ma már,hanem tartalékos manővererő.
És nem csak ATGM-ből áll a világ.Az ócska,elaggott,de filléres és könnyen kezelhető Type63 sorozatvető,ha kap egy kummulativ altöltetes kazettás fejet,egy tűzcsapással kiiktathat egy századnyi méregdrága szupermodern hk-t.Ha utána otthagyja a kezelőszemélyzet,akkor is megérte az árát-annyira olcsó.Ősöreg M40 hsn ágyúbol ki lehet lőni a LAHAT rakétát,miközben 6km távra támogató tüzet tud adni-és primitiv,könnyen kezelhető eszköz.Bozótnéger is elboldogul vele.Stb.
Egy csomó olyan eszköz van,aminek már a manővererőknél semmi keresnivalója,de területvédelmi miliciáknak meg nagyon jó.Mert olcsó és egyszerűen kezelhető.RPG7 is ilyen.Nyilt prérin már nem sokat ér,de városvédelemben még jol használható.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 438
113
Letárolni?Amugy az nem lehet hogy lejárt a fejek szavideje és ezért gondolták hogy lecserélik az rpg-t?Mint a pct rakétáknál,csak itt senkinek sem jutott eszébe ellőni.
Nem hinném, akkor vennének hozzá a bolgároktól, csehektől, szerbektől másik rakétát. A CG-vel generáció váltás van folyamatban. Ami jó még azt addig kell tartani, amíg OK, utána meg elbúcsúzni. RPG-7-et már senki nem vesz meg tőlünk. A 7,62-es fegyverek viszont még elég sokáig piacképesek lehetnek.
 
W

Wilson

Guest
En ertem, hogy az iras mit akar mondani, de ezt kar manipulalt avagy teves szamokkal megtamasztani. Soha nem kapsz $8M 2A7-et, ez biztos. :)



Hat, megneznem a nemetek arait is... egy biztos, uj 2A7 nem lesz $8M, az biztos.

A cikkben csak annyi szerepel,hogy Leo 2 nem ír konkrét variánsról
a cseh fórumon azt írták,hogy a csehek kértek 2013 magasságában árajánlatot a németektől új gyártású a Leo2A5 illetve Leo2A6-a a cseh fórumozók szerint ezt az árat használta a cikkíró.
 
G

Galthran

Guest
nemrég vettek a szerbek kínai drónokat, itt van néhány kép . van hozzá rakéta is, irányított
csak hogy ismerjük a potenciális ellenséget is


ctMJBwb.jpg

X7Ah5rU.jpg

LmVaP7D.jpg

RV06Fh5.jpg

9Fzubq3.jpg

etG1lj4.jpg

0Wnnub6.jpg