A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
A 24-esek felújításának értelmét abban találtam meg, hogy volt pilótának, műszakinak értelmes dolga. Harcértékük a sokat emlegetett "milíciák" ellen releváns, más tekintetben nem értelmezhető.
A többiekre pedig csak azt látom, hogy OK, eltesszük valahová, mert nem dobjuk ki. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy ott áll halomszám egy nagy rakás ócskavas. Mint, ahogy mondjuk Tatáról vonatszám kellett elhordani a "jó lesz még valamire" technikákat. Ezzel is pont erre számítok, semmi egyébre.
Lesz új fegyver, azokhoz remélhetőleg lesz kellő mennyiségű új lőszer. Inkább abból vegyünk még annyit, ami a mi kis tartalékosainknak is jó, mint betároljuk a múzeumot.
Ezen 4 tételből nagyjából a 7.62-es karabély és puskalőszeres fegyverekből tudsz pénzt csinálni. Azok mondjuk időtállóak. Egy esetlegesen lejáró rakétás RPG-7 készlettet már csak háborús övezetbe tudsz eladni, azt meg a különböző embargók azonnal tiltják. A T-72 ugyan ez, csak ott még költeni is kellene rá, hogy legalább valamelyik 3. világban uralkodó hadúr legalább kicsit villoghasson velük a dísszemlén. Másrészt a NATO vállalások sem biztos, hogy mennének még a Leok rendszerbe állításáig.
A Mi-24-esek eladása is meredek. Azt max. Olyan venné meg, akinek van saját felújító kapacitása, mert a gyártói élettartamot már lassan elérik.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 840
113
Az odáig rendben van, hogy az én hozzászólásomra válaszoltál, de a hsz -ed tartalma miatt nem vagyok biztos benne, hogy nem nyomtál-e félre ... Úgy egyébként gondoltam, hogy "angolosan" távolmaradok, de aztán így mégse :)

Ugye a mai nap/a héten/elmúlt időszakban kb. raklap számra írtam, hogy amennyiben bármi komolyabb "galiba" lenne a reguláris erőkkel vagy azok felszerelésével (ilyen-olyan fogyás miatti jelentős képességcsökkenés) - akkor kb. k@rva gyorsan fehér zászlót lengetni, mert a "B terv" a mészárlás (mármint a rossz oldalán). Ennek melyik része nem érthető?

A tartalékosokkal kapcsolatban szintjén sokadszorra az elképzelésem - most csak nagyon zanzásítva:

- ÖMT (ha eljutunk oda, hogy túlnyomórészt aránylag frissen leszerelt hivatásosok/szerződésesek alkotják): fő manővererők békelétszámának feltöltése - amennyiben marad, akkor sorban a többi egységet is.
- ÖTT : Teherautósofőr, targoncás/pakoló a logisztikai központban vagy egyéb raktárakban, őrszolgálat kiegészítése laktanyákban/raktárakban egyéb, tűzoltó szolgálat, konyhás, "kiskutyafülefarka", de leginkább a hátországban. Azaz nemhogy az ellen "élcsapatai" közelébe nem engedném Őket, hanem még a szabadcsapatai közelébe sem ...

És egyelőre még a fentiek is a "fantázia birodalma" ...

Azt is írtam párszor, hogy az ellen szabadcsapataI/sokadvonalas brigádjai ellen egy jól felszerelt és modern regulárisokat könnyű dandár konstrukcióban (KMZ -t nem ide) képzelek el, ha majd egyszer lesz ilyen. Ezek nem AK -s bakák - lépcsőházról-lépcsőházra stílusban. Hanem az olyan "szó nélkül bontjuk a fél várost, ha kell" típusú arcok illetve felszerelésekkel ...

Az eddigiekkel nem értesz egyet? OK, mondj jobbat.

Namost az urasan kihajigálunk mindent (mármint irreverzibilis módon) dologgal továbbra sem értek egyet. Részletesen leírtam miért nem. Egyelőre a "letolt gatyán" (technika vonalon) kívül nincs semmi. Amennyiben majd lassan csorog egy-két dolog, akkor az volt a mondás a részemről, hogy toljuk be a laktanya sarkába a mostani dolgokat. Nulla költéssel, nulla semmivel (bakker még a kohó is egy rakás pénzbe kerül ezeknél).

Erre jönnek a válaszok (nem Tőled), hogy akkor a tartalékosnak/milicistának majd az USA/német és az orosz élcsapatokat kellene legyalulni (hogymi? :confused:) ... Még jó, hogy nem egyszerre ... :D

A 'Negan' -nak írt válaszodra - csak azért, mert ezt a témakört is pedzegettem részleteiben korábban.

"Semmit nem ér a milícia, ha nem találkozik hozzá méltó erővel. Senki nem tart fenn ilyen erőt a környéken. Vagy én nem látok valamit?"

Na ebben pont 100% -ban nincs igazad. Úgy egyébként a saját civil lakosságot tekinthetjük "méltó erőnek"? Ugye ezen országokban (sajnos) sok esetben nem mindig az ellen fegyveres erőivel (legyen az bármilyen) keresik a "harcérintkezést ...

Pont a szomszédos államok baromira erős "szabadcsapat képző" képességgel rendelkeznek. Ld. közelmúlt illetve jelen (délszlávok, ukránok) vagy akár az elmúlt bő egy évszázadban kb. minden "jószomszédnál". Több- akár soktízezres nagyságrendben. Semmilyen erkölcsi- vagy morális gáttal (!!). Úgy mellesleg itt-ott némi (sokadvonalas) nehéztechnikával is.

Csak példaként - ugye pont most volt nemrégen bedobva egy YT videó asszem a 300 kilőtt ukrán T-64 tankról. Namost azokat a kilőtt roncsokat nem a madarak hordták ám oda össze ...
Felejsd már el hogy a ÖMT/ÖTT csak volt katonákra épüljön. Ezzel nem leszel előrébb max a rendelkezesre álló humán erőforást konzerválod le egy szük körben.
Normális kiépitett ÖTT/ÖMT re lenne szükség. Ahhoz meg nem csak szűk humán erőforrásokra épüljön. Ép ezert jegyeztem meg korábban hogy jó lenne ezt a 6 hónapos speciális tartalékos rendszert meghagyni és kibővítenni a polgári/rendvédelmi irányba is.
A honvédelmi alapismereteket meg rábővítenni a cégekre. 20 napra még a járvány után se fogják engedni legtöbb helyen el az embert. De iskolarendszerű modulban. Plusz némi "kárpotlásért" már enyhülne a jég. Utánna ha ismét gebasz lenne akkor pl lehetne olyan szerződést is kötni hogy ha csökken a termelés akkor azok az emberek akik valamilyen honvédelmi alapismeret rendszerben vannak vagy ÖTT be akkor szabadon választhatóan tudjanak belépni il visszalépni a spec tartalékos rendszerbe. Mivel már részben kiképzet/felkészített emberekről van szó így szolgálatott is tudnának vállalni egy felkészítés után ott ahol lehet. A cégeknek meg azért lenne jó részben ha ismét beindulnak akkor nem 0 ról kellene nekik betanítani az embert.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 840
113
nemrég vettek a szerbek kínai drónokat, itt van néhány kép . van hozzá rakéta is, irányított
csak hogy ismerjük a potenciális ellenséget is


ctMJBwb.jpg

X7Ah5rU.jpg

LmVaP7D.jpg

RV06Fh5.jpg

9Fzubq3.jpg

etG1lj4.jpg

0Wnnub6.jpg
A szerbek párran már megj itt hogy azért vehetek kínai dront hogy a saját fejlesztéseiket ki tudják építenni il szintet lépjenek.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Az a gond,hogy kiindúlsz az amcsi csúcsteknikábol.Ezzel szemben mifelénk arkan van,meg kicsi és hiányossan felszerelt hadseregek.Mindtöbbször leirtam,ez a módszer nem működik egy nagy ésélvonalbeli sereggel szemben.Ha valaki 3000 T90/type98/M1A2(nem kivánt rész törlendő) tankal jön,meg félmiliós szuper IFVkel ellátott gyalogsággal,legmodernebb tüzérséggel meg 800gépes 4++/5.generációsgépekkel-hát inkább tűzzűk ki a fehér zászlót.NATO nélkül esélyünk sincs.Ha akarnak,szarrá lőnek minket.
De a környékünkön nem ilyenek a haderők.És az országok legtöbbször a szomszédjukkal keverednek háborúba.

A helyzet az, hogy méretünk és erőforrásaink folytán, hazánknak soha nem lesz több százezer főt felvonultató hadereje a közeljövőben. Ami realitás lehet, hogy a rendelkezésünkre álló katonákat, a legkorszerűbb technikával szereljük fel és megpróbáljuk a legjobb és leghatékonyabb kiképzést biztosítani számukra. A tartalék, ami most kezd formálódni, két fő dolgon áll vagy bukik majd, ha kiforrja magát. Mármint eredményesség, vagy eredménytelenség terén. Az egyik, hogy nekik is a lehető legjobb fegyverzetet és felszerelést kell biztosítani. A másik, a szintén magas színvonalon álló kiképzés, amiről eddig nem sokat tudunk még. Mindenképp el kell jutni a tartalékos erőkkel is oda, hogy valamikor majd, nehéz fegyverzettel bírjanak, amennyiben komolyan vesszük őket. Nehézfegyverben kaphatják, az aktív alakulatoknál lecserélt eszközöket, ezt el tudom fogadni, hisz az isten minden pénze nincs nálunk. Viszont kézifegyverekben, személyi felszerelésben, ugyan azt a szintet kell hozni náluk is, mint a profinak mondott erőknél. Akkor rendelkezni fognak értéklehető harcértékkel is. Az esetben, nem csak hátországi objektumvédelemre, utcai járőrözésre, közlekedési utak, csomópontok biztosítására lehet használni őket.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 358
113
Őőő... Amennyire Benkő papa temette őket 1 évvel ezelőtt, annyira meglepődtem, hogy most meg valami olyat nyilatkozott, hogy "Még kiderül."
ezt mikori nyilatkozat? csak mert én úgy tudom hogy azóta hogy lenyilatkozta hogy az A7-ek érkezésével ki lesznek vonva nem jött új hivatalos álláspont
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
A helyzet az, hogy méretünk és erőforrásaink folytán, hazánknak soha nem lesz több százezer főt felvonultató hadereje a közeljövőben. Ami realitás lehet, hogy a rendelkezésünkre álló katonákat, a legkorszerűbb technikával szereljük fel és megpróbáljuk a legjobb és leghatékonyabb kiképzést biztosítani számukra. A tartalék, ami most kezd formálódni, két fő dolgon áll vagy bukik majd, ha kiforrja magát. Mármint eredményesség, vagy eredménytelenség terén. Az egyik, hogy nekik is a lehető legjobb fegyverzetet és felszerelést kell biztosítani. A másik, a szintén magas színvonalon álló kiképzés, amiről eddig nem sokat tudunk még. Mindenképp el kell jutni a tartalékos erőkkel is oda, hogy valamikor majd, nehéz fegyverzettel bírjanak, amennyiben komolyan vesszük őket. Nehézfegyverben kaphatják, az aktív alakulatoknál lecserélt eszközöket, ezt el tudom fogadni, hisz az isten minden pénze nincs nálunk. Viszont kézifegyverekben, személyi felszerelésben, ugyan azt a szintet kell hozni náluk is, mint a profinak mondott erőknél. Akkor rendelkezni fognak értéklehető harcértékkel is. Az esetben, nem csak hátországi objektumvédelemre, utcai járőrözésre, közlekedési utak, csomópontok biztosítására lehet használni őket.
Tea jenki NG-t látod mintának,amire szerintem nincs pénzünk.Én a svájci területvédelmi miliciát.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
Pontosan, Mar 10x leirtuk, a romanok Europa Indiaja, meg az iparag szerint is: osszevissza bejelentenek mindent, a megrendelest, annak elfogadasat, engedelyezest, aztan amerikai engedelyezest, annak elfogadasat stb - aztan nincs penz semmire, igy nem is vesznek semmit vagy max a toredeket.
Egy vicc az egesz roman modernizalas, total kaosz es irgalmatlan osszegeket elcsapnak olyasmire, amire az amerikaiak - okosan - behulyitik oket, csak kezeljek oket felnottkent es baratkent az amcsik, ennyi.
Attól nagyobb hibát nem követhetünk el, hogy lebecsüljük a románokat. Hála az égnek vettek egy halom jó drága Patriot üteget, remélhetőleg elköltenek pár milliárd dollárt a haditengerészetre is, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy vettek - érdekesen nagy számú - nagyon potens és számunkra több, mint veszélyes HIMARS sorozatvetőt is. Arról nem beszélve, hogy még mindig többszörös túlerőben vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 358
113
Attól nagyobb hibát nem követhetünk el, hogy lebecsüljük a románokat. Hála az égnek vettek egy halom jó drága Patriot üteget, remélhetőleg elköltenek pár milliárd dollárt a haditengerészetre is, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy vettek - érdekesen nagy számú - nagyon potens és számunkra több, mint veszélyes HIMARS sorozatvetőt is. Arról nem beszélve, hogy még mindig többszörös túlerőben vannak.
megint kezdjük Isteníteni a szőröstalpúakat? vettek himars oké, más? semmi , nulla, az hogy meg túlerőben vannak... hát azért a technikai részét is nézzük már... és most nem arról beszélek vagy ne arról beszéljünk hogy miket mondtak hogy MAJD vesznek, hanem amit tényleg le is rendeltek.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Tea jenki NG-t látod mintának,amire szerintem nincs pénzünk.Én a svájci területvédelmi miliciát.

Tartalékos erőknek, alakulatoknak is csak akkor van értelmük és illeszthetők a hadrendbe, ha normális harcértékkel bírnak. Olyan tartalékosoknak, akik csak egy alap lőgyakorlatot lőttek AK-val és alig kaptak harcászati kiképzést, támogató nehézfegyverük nincs, harcbavetésük komoly kockázatot rejt, negatív értelemben. Márpedig olyan haderő, amelyiknek csak 2 lövész dandára, 1 felderítő ezrede, 1 különleges erejű dandára jelenti a harcoló erőt, az bizony háborús helyzetben harca fogja vetni a tartalékosait is az első vonalban. Bármit is állít most békében erről, bárki is. Mert rákényszerül.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus
M

molnibalage

Guest
Milyen feladatra szánod őket? Hátországban ellátmánylerakatok őrzésére, rendészeti feladatokra, kapcsolattartásra a lakossággal, vagy mennek a darálóba. Első esetben tökéletesen megfelel a terepjáró, teherautó levedlett előző generációs karabély is.
És az első helikopter szétlövi az egészet, mert nincs légvédelme... Még NIR-rel is..
Ez a bibi...
 
  • Tetszik
Reactions: endre

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Mikor? Pár hónapja is kijelentette, hogy az A7-esek beérkezésekor kivonásra kerülnek és eddig sem volt más az álláspont.

ezt mikori nyilatkozat? csak mert én úgy tudom hogy azóta hogy lenyilatkozta hogy az A7-ek érkezésével ki lesznek vonva nem jött új hivatalos álláspont
Bocsánat, nem rémhírterjeszteni akartam, csak nekem a legutóbbi V4-es védelmi miniszteri találkozóból az maradt meg,hogy a T-72-esek felújítását mint lehetséges együttműködési lehetőséget említették.....csak nem Benkő papa, hanem Metnar. Gondolom arra gondolt, hogy a lengyelek ráhajtanak a szlovák felújításra.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Mikor? Pár hónapja is kijelentette, hogy az A7-esek beérkezésekor kivonásra kerülnek és eddig sem volt más az álláspont.
ezt mikori nyilatkozat? csak mert én úgy tudom hogy azóta hogy lenyilatkozta hogy az A7-ek érkezésével ki lesznek vonva nem jött új hivatalos álláspont
A legutolsó hivatalos nyilatkozat az volt a Leo A4-esek mostani átvételénél, hogy az A7+HU verziók rendszerbe állításáig a T72-esek maradnak, további sorsukról pedig még nincs kormánydöntés.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Ezen 4 tételből nagyjából a 7.62-es karabély és puskalőszeres fegyverekből tudsz pénzt csinálni. Azok mondjuk időtállóak. Egy esetlegesen lejáró rakétás RPG-7 készlettet már csak háborús övezetbe tudsz eladni, azt meg a különböző embargók azonnal tiltják. A T-72 ugyan ez, csak ott még költeni is kellene rá, hogy legalább valamelyik 3. világban uralkodó hadúr legalább kicsit villoghasson velük a dísszemlén. Másrészt a NATO vállalások sem biztos, hogy mennének még a Leok rendszerbe állításáig.
A Mi-24-esek eladása is meredek. Azt max. Olyan venné meg, akinek van saját felújító kapacitása, mert a gyártói élettartamot már lassan elérik.
Igen, voltaképpen ez itt a lényege az egésznek. Ami nekünk van, az olyan, hogy még eladni is lehetetlen. Egy átlagos afrikai törzsi milícia jobb cuccokkal van felszerelve. Na. Most akkor minek tartogassuk?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
A legutolsó hivatalos nyilatkozat az volt a Leo A4-esek mostani átvételénél, hogy az A7+HU verziók rendszerbe állításáig a T72-esek maradnak, további sorsukról pedig még nincs kormánydöntés.
Ez volt a másik kétségekre okot adó nyilatkozat. Csak én a V4-es meetinghez kötöttem.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Attól nagyobb hibát nem követhetünk el, hogy lebecsüljük a románokat. Hála az égnek vettek egy halom jó drága Patriot üteget, remélhetőleg elköltenek pár milliárd dollárt a haditengerészetre is, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy vettek - érdekesen nagy számú - nagyon potens és számunkra több, mint veszélyes HIMARS sorozatvetőt is. Arról nem beszélve, hogy még mindig többszörös túlerőben vannak.
Azt hiszem, hogy 54 db. Himarsot terveztek venni, de csak 18 lett belőle, mert elfogyott vagy sosem volt elég pénzük rá. Azóta sokkal rosszabban állnak, és jócskán túlköltekeztek. Sok tervük dugába dőlt, vagy alig halad pl. Piranha V gyártás, F16 flotta beszerzése, működtetése, stb ....
De 18 HIMARS is 18 Himars, konfliktus esetén a 18-ból 16 felénk nézne.... és van hozzá ATACMS rakétájuk...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Igen, voltaképpen ez itt a lényege az egésznek. Ami nekünk van, az olyan, hogy még eladni is lehetetlen. Egy átlagos afrikai törzsi milícia jobb cuccokkal van felszerelve. Na. Most akkor minek tartogassuk?
Van a használt áruk piacának egy olyan kategorizálása, hogy vannak:
  1. Vannak valós piaci értékkel rendelkező eszközök (kézi balisztikus fegyverek, An-26 osok)
  2. Vannak olyanok, amelyeknek piaci értékük ugyan nem nagyon, de használati még van. (Mi-24, RPG)
  3. És vannak amelyeknek sem használati, sem piaci értéke sincs (T-72, Mig-29-es és Mi-24-es roncsok)
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 467
W

Wilson

Guest
Bocsánat, nem rémhírterjeszteni akartam, csak nekem a legutóbbi V4-es védelmi miniszteri találkozóból az maradt meg,hogy a T-72-esek felújítását mint lehetséges együttműködési lehetőséget említették.....csak nem Benkő papa, hanem Metnar. Gondolom arra gondolt, hogy a lengyelek ráhajtanak a szlovák felújításra.

Nem,a szlovákok akarnak kooperálni a csehekkel és a lengyelekkel kb a vak vezet világtalant esete áll fent.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz