A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
megint kezdjük Isteníteni a szőröstalpúakat? vettek himars oké, más? semmi , nulla, az hogy meg túlerőben vannak... hát azért a technikai részét is nézzük már... és most nem arról beszélek vagy ne arról beszéljünk hogy miket mondtak hogy MAJD vesznek, hanem amit tényleg le is rendeltek.


Pontosabban amit ki is fizettek. :D

Mar linkeltem, de itt van ujra, hihetetlen, mi mindent berendeltek a romanok, amibol aztan a fele sem lett kifizetve, 2019 tavaszig: https://www.roec.biz/project/the-known-unknowns-of-romanias-defense-modernization-plans/

image.png


image.png
 
K

kamm

Guest
Attól nagyobb hibát nem követhetünk el, hogy lebecsüljük a románokat. Hála az égnek vettek egy halom jó drága Patriot üteget, remélhetőleg elköltenek pár milliárd dollárt a haditengerészetre is, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy vettek - érdekesen nagy számú - nagyon potens és számunkra több, mint veszélyes HIMARS sorozatvetőt is. Arról nem beszélve, hogy még mindig többszörös túlerőben vannak.

Ez nem lebecsules.
Korabban mar irtam, hogy arrol ne almodjunk, hogy tulkoltjuk oket, viszont az teny, hogy mivel rongyos a valaguk es ostoba a verzkaruk is, a politikai vezetes meg plane, igy elerhetunk fegyvernemi folenyt, tobb esetben is.
Ujabb 2 szazad E/F Gripennel (Meteor stb) akar masik 20 oregecske F-16 beszezese utani 30 gep ellen is folenyben lennenk.
Siman maris minimum paritasban leszunk masik 60-80 2A7HU meg 200 Puma/Lynx beszerzese utan a szirszar kohoszokeveny, sajat maguk hekkelte T-55/T-85-osok meg a maroknyi mukodokepes BMP-1 avagy 8 (!) darab Piranha ellen. A 100-200 mukodokepes BTR-60 (!) es hasonlo osoreg APC meg mar a mi lefaradt BTR-80A ellen sem jok mar.
A roman hadsereg szarazfoldi pencelos ereje komolytalan hosszu evek ota. Ha a 220 Puma/Lynx melle jon masik 300-400 kerekes Boxer/Patria, akkor gyakorlatilag folenyben lenne a magyar szarazfoldi ero.
Ahol lehet meg eselyunk idovel, de meg rank vernek, az a tuzerseg ill az ATGM/anti-tank tuzero - utobbit tuti fejleszteni is fogjak, mert az a legolcsobb ellenszere a mi hk+IFV eroinknek.
Amiben valoszinuleg nem fogunk felzarkozni az a helikoptereik, de nem tudom, azoknak milyen szazaleka uzemkepes avagy mivel vannak felszerelve...
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Az nem el képzelhető, hogy mi is majd idővel, de HIMARS-ot veszünk? Mert vmilyen rakératüzérségi rendszer gondolom nálunk is tervbe van véve.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
Bocsánat, nem rémhírterjeszteni akartam, csak nekem a legutóbbi V4-es védelmi miniszteri találkozóból az maradt meg,hogy a T-72-esek felújítását mint lehetséges együttműködési lehetőséget említették.....csak nem Benkő papa, hanem Metnar. Gondolom arra gondolt, hogy a lengyelek ráhajtanak a szlovák felújításra.

Nagyon remelem hogy ebbol kimaradunk de a szappanoperara befizetek, mire eldontik hogy szlovak, cseh vagy lengyel verzio vagy ezek kombinacioja legyen az tiz ev... :p:D

Ez az a tipikus eset amikor egy orszagnak van hadiipara de mar nem tudja hozni a vilagszinvonalat de megis tolni kell bele penzt hogy a hazai cegek ne menjenek tonkre.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and arcas

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 277
7 738
113
meg a maroknyi mukodokepes BMP-1 avagy 8 (!) darab Piranha ellen.
Nem tom hol olvastam, de mintha megkapta a sereg az első 32 db (vagy36?)Piranha-t.. De lehet rosszul emlékszem..
Nem kell őket sem alul, sem felülbecsülni, de nekünk sem jött még meg, egyetlen A7 sem, az IFV, APC-t meg még nem is tudjuk mi lesz.. szóval... Jelen pillanatban biztos jobban állnak mint mi, még helikopterekkel is.(Persze tudom az minden ócska régi, csak nálunk az az 5000 tényleges katona győzi le még a Szíriuszról jövőket is.) Más hadsereg sem butább, sem okosabb mint a mienk.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A 24-esek felújításának értelmét abban találtam meg, hogy volt pilótának, műszakinak értelmes dolga. Harcértékük a sokat emlegetett "milíciák" ellen releváns, más tekintetben nem értelmezhető.
Az összes környező ország tud MANPADS-ot adni a milicistáinak, szóval nem. Nincs értelmezhető harcértékük, csak hírértékük lenne, amikor lelövik őket és kiteszik a videót erről a netre.
 
K

kamm

Guest
Nem tom hol olvastam, de mintha megkapta a sereg az első 32 db (vagy36?)Piranha-t.. De lehet rosszul emlékszem..

Dehogy kaptak. Az lett volna a svajci gyartasu elso szeria, amibol *talan* valami 6-8, ird es mondd, 8 darabot vettek at, amit a svajciak gyartottak le, de mar a tobbit sem sikerult kifizetniuk. Tovabbi 150-200-at naluk kellett volna elkezdeni gyartani, de arra vegkepp nincs egy kanyi sem, beinditani a gyartast.

Nem kell őket sem alul, sem felülbecsülni, de nekünk sem jött még meg, egyetlen A7 sem,

Kiveve, hogy mi mar fizettunk es fizetjuk, a kikepzo 2A4-ek mar erkeznek, no meg mi nem jelentgetunk be semmit elore, max utolag. A mi szavahihetosegunk erintetlen, az oveke kozelit a nullahoz es egyelore meg mindig ott tartanak, hogy 'de nekunk magunknak kell gyartani;'... modern hk. erted? A romanok. :D

az IFV, APC-t meg még nem is tudjuk mi lesz.. szóval...

Az IFV nemet lesz, barmelyik is, a csucs a mai haditechnikaban ill hadviselesben es 2-3 even belul itt lesz.

Jelen pillanatban biztos jobban állnak mint mi még helikopterekkel is.(Persze tudom az minden ócska régi, csak nálunk az az 5000 tényleges katona győzi le még a Szíriuszról jövőket is.) Mád hadsereg sem butább, sem okosabb mint a mienk.

Naluk mar sinen van par dolog, naluk meg nyoma sincs, hogy egyaltalan ertenek a problemajukat. Ha holnap rendelnek 120 normalis hk es esetleg ki is fizetik, akkor is a mieink utan erkezik es akkor nem rendelnek semmi mast az oroszok ellen, sem IFV-t, sem semmi egyebet.
 
K

kamm

Guest
Az összes környező ország tud MANPADS-ot adni a milicistáinak, szóval nem. Nincs értelmezhető harcértékük, csak hírértékük lenne, amikor lelövik őket és kiteszik a videót erről a netre.

Ez megint a szokasos autoskartya-szintu hulyeseged.
Attol, hogy van MANPAD, attol meg a Hindrol inditott Spike leszedi a roman T-85-ot problema nelkul, ez nem zero sum game.
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 277
7 738
113
Ez megint a szokasos autoskartya-szintu hulyeseged.
Attol, hogy van MANPAD, attol meg a Hindrol inditott Spike leszedi a roman T-85-ot problema nelkul, ez nem zero sum game.
Milyen Hindről? Milyen spike?(a Románoknak van de nekünk?) S ezek után beszélni autód kártyáról...
Na jó éjt!
 
  • Tetszik
Reactions: borisz
K

kamm

Guest
Az nem el képzelhető, hogy mi is majd idővel, de HIMARS-ot veszünk? Mert vmilyen rakératüzérségi rendszer gondolom nálunk is tervbe van véve.

De igen, peldaul a lengyelekevel megegyezo 20 inditot (18 eles + 2 trainer), az 108 M270 cso avagy 84 plusz 8 ATACMS $415M korul - csak nem tudom, akarunk-e amerikait venni... van barmifele europai rendszer, ami ilyesmit tud?
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 357
113
K

kamm

Guest
hát, elég sok canceled van, mondom már egy ideje de ez is csak azt mutatja nekem hogy pénz náluk nagyon hamar elfogy, nincs is baj ezzel, legérdekesebb pont a MBT " under consideration" :D :D :D

Minden, ami nem "acquired", az csak terv maradt, nem volt avagy nincs ra penz. :)

Uszkve 8-10 ev alatt elkoltottek cirka $4B korul es ebbol sikerult venniuk 12 darab hasznalt F-18A-t, egy marek HIMARSot, egy adag Patroitot, mutatoba 6-8 darab kerekes 8x8-at es egy csomo 6x6 teherautot, vettek egy csomo Spike-ot mindenre es hasonlok, ennyi. :D
A katonak regi acelsisakban rohangasznak, AK-kat markolaszva, BTR-60-asokban, BMP-1esekben meg T-55/65-ben furikaznak.