Felejsd már el hogy a ÖMT/ÖTT csak volt katonákra épüljön. Ezzel nem leszel előrébb max a rendelkezesre álló humán erőforást konzerválod le egy szük körben.
Normális kiépitett ÖTT/ÖMT re lenne szükség. Ahhoz meg nem csak szűk humán erőforrásokra épüljön. Ép ezert jegyeztem meg korábban hogy jó lenne ezt a 6 hónapos speciális tartalékos rendszert meghagyni és kibővítenni a polgári/rendvédelmi irányba is.
A honvédelmi alapismereteket meg rábővítenni a cégekre. 20 napra még a járvány után se fogják engedni legtöbb helyen el az embert. De iskolarendszerű modulban. Plusz némi "kárpotlásért" már enyhülne a jég. Utánna ha ismét gebasz lenne akkor pl lehetne olyan szerződést is kötni hogy ha csökken a termelés akkor azok az emberek akik valamilyen honvédelmi alapismeret rendszerben vannak vagy ÖTT be akkor szabadon választhatóan tudjanak belépni il visszalépni a spec tartalékos rendszerbe. Mivel már részben kiképzet/felkészített emberekről van szó így szolgálatott is tudnának vállalni egy felkészítés után ott ahol lehet. A cégeknek meg azért lenne jó részben ha ismét beindulnak akkor nem 0 ról kellene nekik betanítani az embert.
A válaszom kicsit több embernek is szól majd. Köztük több olyannak is akik valószínűsíthetően aktív állományban vannak és általánosságban a véleményüket ezért tiszteletben is tartom. Sőt nagyon sok mindenben egyet is értek amit írnak, ugyanakkor amikor olyan jellegű "egyszerűsítenek", hogy kivesznek a képletből olyan "bagatell" dolgokat, mint pl. a "valóság", akkor az előbb-utóbb keményen pofán fog vágni.
Először konkrétan az ezen válaszodban felvetett dolgokra. Mindenekelőtt:
"Felejsd már el hogy a ÖMT/ÖTT csak volt katonákra épüljön."
Namost, csak a tényszerűség kedvéért szögezzük le, hogy ilyet nem írtam soha. Még csak hasonlót sem. Bontsuk ketté ezt az ÖMT/ÖTT dolgot és nézzük meg miket is írtam abban a hozzászólásban amire reagáltál (meg az összes korábbi hsz -emben is):
- ÖTT: itt soha nem írtam, hogy volt katonákból kellene állniuk. Egyszer sem. Persze nem kizárható, hogy idekeverednek "komolyabb" figurák is (első körben mindegy honnan), de arra mindenkor törekedni szükséges, hogy lehetőleg aktív állomány felé keveredjenek vagy legalább idővel az ÖMT felé. A leszerelő katonákról írtam (pláne, ha bírnak bármilyen harcértékkel), akkor azokat az ÖMT felé terelni lehetőleg ...
- ÖMT: mindig ügyeltem arra, hogy mindig ott szerepeljen az a bizonyos "túlnyomórészt" szócska (azaz a "csak" még itt sem állja meg a helyét). Most van (illetve nincs) ami van most. Idővel célszerűen itt gyűljenek fel lehetőleg a leszerelt, de még amúgy harcértékkel bíró katonák. Sőt ideális esetben Ők alkossák legalább a magját - de inkább a többségét a tartalékosok ezen válfajának ...
Ugye pont pár hónapja, de akár egy éve azon ment a lamentálás tartalékos ügyben, hogy a kényszerből oda rakott 50 éves adminisztratív "Mancikák" meg pocakos irodistáknak kőkemény nulla harcértékük van. Namost feltételezzük, hogy a helyzet idővel változni fog - ráadásul a jobb irányban. Ugyanakkor akkor is szembe fog jönni a valóság akkor is, ha a számukat nézzük vagy éppen a minőségi szórást. Hiába a terv 20.000 tartalékos - most nincs annyi és nem is olyan harcértékben. Továbbá egy ideig nem is lesz - sajnos "ilyen a popszakma", hogy minőségi(bb) tartalékos állományhoz nem csak "pénz, paripa, fegyver" kell, hanem az
idő is. Amennyiben önállóan is harcolni képes valós értékkel rendelkező - nehéztechnikát is használó - tartalékos rendszert képzelünk el, akkor meg pláne.
A másik ami itt a fórumon sokat emlegetve volt. A jelenlegi alakulatok feltöltöttségi szintje. Ezt harci helyzetben mivel tervezzük feltölteni? Mondjuk vegyük a "csilivili" modern technikával rendelkező nehéz- illetve közepes dandárt? Mondjuk legyen kicsit személyesebb: mondjuk velem, aki 40 év feletti és volt sorkatona (mondjuk akkor fizikailag top -on voltam, általánosságban érdekelt is a dolog illetve "van agyam", szaksziként szereltem, .22 -essel cilvilben is lőtéren a múltban sokat lövöldöző - illetve a szerencsére különböző AK variánsokkal is emberes mennyiséget elpuffogtató, de pl. T-72 -est is csak képeken láttam ...) és mondjuk letudott 10 modul ÖTT -t (ez speciel nem igaz - csak a példa kedvéért)? Beülnél mellém az új Leo 2 -be mondjuk?
VAGY mondjuk feltenné a kezét egy "országos cimborád", akivel 5 évet szolgáltál együtt Leo 2A7+ -on (nyilván jövő idő), csak mondjuk tavalyelőtt leszerelt magánéletbeli kérdés miatt. Fizikailag penge fiatal srác, elméletet és gyakorlatot keni-vágja. Na ki mellé ülnél be, ha lehetne választani? Vagy kit látnál szívesen a melletted masírozó (a seggedet védő) Puma IFV -ben? Gyanítom engem meg kb. az összes ÖTT -st olyan messzire zavarnál amennyire csak lehet. Továbbá ne feltételezzük, hogy ezzel ne lenne így kb. minden aktív állományú kolléga ... Na itt van az első dolog ahol a VALÓSÁG (nagybetűvel) szembejön ...
Azaz, a békelétszámot továbbra is az ÖMT -ből tartanám célszerűnek feltölteni (a fő manővererőknél mindenképpen, de általánosabban is) - lehetőleg ugye volt katonákból (legalább a fő manővererőkkel kapcsolatban). Persze mondhatod, hogy a példaként felhozott alakulatoknál magas(abb) feltöltöttség lesz alapból (legalábbis remélhetőleg így lesz). Persze -
A KEZDETBEN. Ugyanakkor ennek az is az oka, hogy ezt a modern technikát tudó jelenlegi tartalékos állomány most még
NINCS.
Ugyanakkor amiket leírtam az ÖTT -hez azt még egy magamfajta "sehonnai bitang" is tudja. Mindegyiket (itt is szembejön a VALÓSÁG ...). Molnibalage írta, hogy a magamfajták (mondjuk ÖTT -sek) "Civielekt megfékeznek meg arkan féle seggfejeket". OK, de pl. egy felállított őrnek nem is kell tudnia többet.
Pont ezért rakják oda. Továbbra sem a "Best of" USA/német/orosz élcsapatokat kell leküzdenie a szolgálata alatt. Amennyiben a csilliárdba kerülő ropotrepülőket küldenek rám meg siklóbombákat akkor az Neked miért fáj? Addig sem rád küldik a modern technikában ülő manőverező élcsapatra ... Vagy lehet mégis inkább Te leszel a prioritás és rám meg a "civileket" meg az "arkan seggfejeket" küldik?
Ugyanakkor vegyük észre azt is, hogy a békeidős létszámigény az általam emlegetett feladatok körében
brutálisan megnő háborús helyzet esetén. Amennyiben lenne egy kis fennforgás, akkor kit ültetnél a targoncára az új logisztikai központban? Egy KMZ -st vagy egy ÖTT -st (OK, kisarkított a példa, de talán érted mire akarok kilyukadni)? Ugye békeidőben néhány raklap/egyéb bejön - néhány kimegy, némi adminisztráció azt szevasz. Na ez "fennforgás" esetén nagyságrendileg fog változni - minden tekintetben. Továbbá lehet nem lesz elég a környéken csatangoló egy-két fegyveres őr sem akkor ...
Na most kicsit személyesebb példán keresztül érzékeltetve. Egy olyan ezred laktanyában szolgáltam sorkatonaként, ahol nem is sokkal régebben még két ezred volt (helye még akkor is meg lett volna). Namost ezt a laktanyát békeidőben akkoriban 4 őrtorony és egy tucatnyi őr (4*2, 2 járőr, őr pk. és felvezető) vigyázta. Akkor ezt az 1-2 ezred nagyságrendű létesítményt (üzemanyag raktárastól, anyag raktárastúl, járművekkel, fegyverekkel, zárolt készletekkel, EÜ részleggel - adott alegységek törzseivel stb.) háborús helyzetben ugyanennyivel védenéd vagy mondjuk inkább a duplájával - akkor is, ha mondjuk az állomány javarésze már kitelepült külső körletbe? Ahhoz a (csak) "dupla" őrséghez honnan szednéd az embert? Mondjuk szóba jöhetne, hogy mondjuk a megyei ÖTT ezredből (ki tudja milyen feltöltöttséggel) kiválasztva szervezel és küldesz egy őrszázadot (sajna ennyi kellene a "duplázáshoz" ugye) a megerősítésre? Meg mondjuk az erőművekhez, áram- és egyéb elosztó hálózatokhoz meg olajfinomítóhoz meg minden egyébhez amiket írogattam? Vagy totál hülyeség lenne? Tisztelettel kérlek ne abba a részébe kössél bele például, hogy az ezred szintű szerveződés már "kiment a divatból" és már leginkább zászlóalj-dandár szervezeti szintek "dívnak". Ezt én is tudom.
Amennyiben a fentebbi példákat illetve olvasmányos leírásokat is figyelembe vesszük (elnézést kérek a terjedelemért), akkor is teljesen fogalmatlan marhaságnak tűnik amiket korábban írtam?
Továbbá azt a részét sem értem, hogy miért ég most ekkora hőfokon a fórum - pl. a T-72 -esek/RPG -k/egyebek kidobálásával meg ezen témakörökkel kapcsolatban. Mégha legalább egy-kettő Leo 2A4 beérkezett volna már, akkor még valamelyest érteném, de ugye - még ez sincs ... Hol vagyunk még attól, hogy akár a nehéz- illetve könnyű dandár technikai értelemben felálljon (5 év múlva alhangon) vagy a "képesség" is létrejöjjön (még jópár év). Ugye én "képesség" terén nem azt értem, hogy "ki tudok állni a Leo 2 -ssel a parkolóból" vagy a "már tök jól megy az Y -onozás" jellegű dolgok ...