Dehogy. A SAMP/T mindent tud, amit a NASAMS, utbbi egy joval kisebb kepessegu rendszer. A raketakat kulon odairtam, mint max 40-50% kulonbseget, nem igazan valtoztat a SAMP/T messze komolyabb hatosugaran.
Mégegyszer mondom, nem egymással versenyeznek.
Ne akard az ország és a csapatok védelmét egyféle rendszerrel megoldani. Nem véletlenül van a hajókra telepítve minimum 2-3 féle.
De az US Army AA Artillery Brigade-ja is 3-4 féle elemből épül fel. THAAD, Patriot, NASAMS, Avanger. Nekünk kb. az ország teljes védelmére egy olyan légvédelmi dandárt kell összerakni.
Ha THAAD szintű ABM-re nincs is szükségünk, a másik 3 kategóriával rétegezned kell a rendszert, mert ha csak 1 rendszert használsz, és azt túlterhelik, akkor kakukk.
A SAMP/T üteget elsősorban telepített rendszernek találták ki. 1 radar + max. 6 indító.
Ha az 1 radart kiiktatják - akár zavarással, akár rakétával - akkor lesz 6 használhatatlan indítód.
A NASAMS rendszer gyakorlatilag - helyes használat mellett - nem igazán kijátszható. Ugye minimum 2-3 radar van egy ütegben, amelyeknek nem kell mindegyiknek egyszerre bekapcsolva lennie (az ellenségnek fingja nem lesz róla, hogy a spare radarok hol vannak). Szerintem emellett a NASAMS a Link16 miatt akár teljesen lekapcsolt radarokkal is képes indítani, ha nagyon akarja (hasonlóan, mintha egy vadászgép lenne, mondjuk a céladatokat egy AWACS-tól kapva). Ebben segíthet a rendszerbe integrálható EO érzékelő is. Hja és a NASAMS rendszer tud maga alá integrálni másik VSHORAD rendszert is. Pl.: a Rheinmetall Skyranger rendszerét, vagy más CRAM rendszert.
Szóval szerintem lesz a NASAMS mellett egy long range (ez akár lehet az Aster 30-as SAMP/T) rendszer is, és egy csöves is beszerezve. Mármint a Mistralok mellé...