mi fiaink már régen AIM-120C-7-l repkednek a Gripeneken
Ez szép, csakhogy az Ukránok barmilyen gépbe a saját gyátmányú R-27 fogják akarni integrálni, ami mondjuk értheto. Megnéztem a legújjabb modellek paramétereit, és ha nem ülnék, segre esnék. Persze, van egy óriási technikai hátranyuk, mégpedig hogy nagyok és nehezek az AMRAAMhoz képest. Gripenek tehát egy hypotetikus légi csátába tobb rakétát lennének képesek vinni, viszont per pillanat kicsi a flotta, minden veszteség kemény lenne. Ez csak további gépek vásárlásával lenne félig-meddig megoldható. Amúgy pedig jobb elektronikus harc és valami XQ-58A féle wingman bezetése lenne a tuti megoldás.
Másik kérdés, amitt már é fórumon felvetettem, de érdemi vállaszt nem kaptam rá, hogy mekkora befolyása van az Amerikaiaknak az AMRAAMok használatára, mert az Ukránok saját rakétaikat nyilván bármikor és bármilyen szituáciobán szabadon bevethetikk.
csakhogy az inkriminált kommentben gépcsere utánni szituációról volt szó - ki ellen mire mennének asztán az Ukránok ...

.A rakétára visszatérve a papír mindent elbír,nem tudom milyen anyagi szellemi és technikai erőforrásokkal bír a kijevi Artem és,hogy a valóságban mit tud az általuk gyártott R-27 de én nem félteném a saját Gripenjeinket AIM120-C7 -l a szárnyaik alatt egy feltételezett összecsapásban.
vannak azért más módszerek: lehet hogy aktuális kód kel hozzá, vagy egyszeruen aki nem akar bajt, inkább nem használja. Például nekunk az oroszok ezidáig csak egyetlen egyszer addtak engedélyt éles kilovésre az S-300-ból, egy romániai NATO gyakorlat alkalmából. Tehát van ilyen.