Puma IFV / SPz (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
A STANAG 4569 aknarobbanásra előírt védelmi szintjei két helyen vizsgálnak minden garcjárművet_
- A jármű középvonala alatt, ez a padlólemez kialakítását befolyásolja;
- A jármű kerekei/lánctalpai alatt; ez már egy kicsit komplikáltabb megoldást igényel, viszont nagyobb robbanás ellen (hk. akna) lehetséges a védelem kialakítása.

A szintek a robbanóanyag tömegére vonatkoznak, nem pedig az akna tömegére, ez fontos különbség.
level 1: kézigránátnak megfelelő robbanásnak kell ellenállni a fenéklemeznek.
level 2a: 6 kg robbanóanyag a járószerkezet nyomvonalaiban;
level 2b: 6 kg robbanóanyag a test középvonala alatt;
level 3a: 8 kg robbanóanyag a járószerkezet nyomvonalaiban;
level 3b: 8 kg robbanóanyag a a test középvonala alatt;
level 4a: 10 kg robbanóanyag járószerkezet nyomvonalaiban;
level 4b: 10 kg robbanóanyag a test középvonala alatt.

Aknavédelem szempontjából ettől nagyobb szint nincs, a 10 kg-nál nagyobb töltetű harckocsi elleni akna ritka és valószínűleg mindent átütne.

A futómű alatt robbanó aknák ellen relatíve védettebbek a különböző járművek, mert a futómű elemeinek leszakadása, illetve a jármű test és a futómű kapcsolata sok energiát elnyel, illetve a jó kialakítás elvezet (felfelé). A fenéklemez gyenge pont, statikai szempontból a lemezre merőleges erőhatás mindenképp roncsolja, szakítja a lemezt, a robbanás energiája hatékonyan hasznosul. Emiatt a járművek aknavédelme szinte mindig 3a/2b, vagy 4a/3b jellemzőkkel van megadva, magyarán nem mindegy, hogy egy 6-8 kg-os töltetű akna a fenéklemez alatt vagy a futómű alatt robban.
A test V alakú kialakítása a dél-afrikai harci tapasztalatok alapján lett populáris a páncélos erők alkalmazása során napjainkban. A tapasztalatok alapján korunk aszimmetrikusnak mondott konfliktusaiban az akna és IED jelenti a legnagyobb veszélyforrást a harcjárművek személyzetére, jóval inkább, mint a hagyományos ATGM, vagy más páncéltörő eszközök.
A V alakú test segít elvezetni oldalra a robbanás energiáját, viszont szűkíti a deszanttér alsó részét, illetve megnöveli a járműtest magasságát. Emiatt olyan bazi magasak az első MRAP járművek.
A Puma esetében a lapos kialakítás miatt az irgalmatlanul erős fenéklemez kialakítás és a deszanttér minimális szűkítése mellett döntöttek. Ez tömeget jelent, illetve egy sajátos futómű felfüggesztést. Ez utóbbit decoupled running gearnak hívja a gyár, magyarul talán elkülönített, vagy függetlenített futóműszerkezetnek lehetne nevezni. Lényege, hogy az egész lánctalpas járószerkezet egy teljesen külön egységet alkot, melyet rugalmas elemekkel rögzítenek a járműtesthez. Ez a hagyományos lánctalpas futóművekhez képest nagyon csendes és rázkódásmentes menetkényelmet biztosít a benn ülőknek, másrészt aknarobbanáskor az egész szerkezet a test V alakú oldaláról leszakadva kifelé és felfelé mozdul el. Tekintve hatalmas tömegét (üzemanyagtartályt alakítottak ki a rugó és lengéscsillapító elemek közötti térben), elég nagy energiát képes elnyelni, így a járműtest dinamikus terhelése (robbanásból eredő gyorsulása) csökken.

A Puma rugalmas rögzítésű "függetlenített" futóművének csatlakozása a páncéltesthez.
y8qem5zl2rxme15axoow.jpeg



A döntött deszanttér/járműtest oldalfal kialakítás másik előnye, hogy az igazán sebezhető merőleges fenéklemez kialakítás minél keskenyebb legyen. Magyarul a leggyengébb rész aránya csökkenjen a katonák alatt, ezáltal növelve esélyüket az igazán nagy erejű harckocsiaknák és IED robbanásakor.
Ez utóbbit nem látom a Lynx esetében, ami nem jelentené, hogy egyértelműen gyengébb a fenéklemeze, ha a szélesebb padló jóval vastagabb, ezáltal nehezebb, mint a Pumáé. Emiatt mondom, hogy a nagy méretű szögletes keresztmetszetű deszant és küzdőtér kialakítás nem előnyös, következésképp csak nagyon vastag páncélzattal lehet olyan védelmet kialakítani, ami hasonló a Pumáéhoz. Erre lehet mondani, hogy majd az 50 tonnába belefér, de én nem hiszek ebben, szerintem a páncélozott járművek fejlesztése nem egyszerűen a páncélzat vastagságának és tömegének növelése, sokkal inkább tapasztalatokon és számításokon alapuló, kompromisszumok megkötésével járó tudomány.
Tehát a az a hármas képességjellemző, amit minap is emlegettünk (védelem, tűzerő, mozgékonyság) a Puma és a Lynx esetében is olyan kompromisszumok megkötését igényli, melyek optimális egyensúlyt teremtenek e három tulajdonság között. A kocka keresztmetszet és a bazi sok páncél nem ebbe az irányba mutat a Lynx esetében. Szerintem a Puma tervezői alaposabb munkát végeztek, akkor is ha az ő kompromisszumuk, (amit a BW hozott), valaki szerint nem elfogadható (a relatív kis belső tér miatt). Én a kisebb, de védettebb jármű híve vagyok, az egyéb harci tulajdonságok változtathatóak, fejleszthetőek, a konstrukció sajátosságaiból eredőek viszont sajnos nem. A Lynx emiatt zsákutca a jövőt tekintve. Nem szabad megvenni, vagy csak jelentős áttervezés után. Erre nekünk nincs már időnk és pénzünk.

A Puma test páncélozásához annyit, hogy a test oldalfal felső része viszont befelé dől, kb. 80 fokos szögben, a Lynx prototípus függőlegesnek látszik. Ha a Marder test van még a protó burkolatai alatt, - amit a deszanttér képei alapján nem hiszek -, akkor az még akár jó is lehetne. Az kb. 45 fokban dől, szűkítve a tered, de hatékonyabbá téve a védelmet.
Itt a Puma prototípusa a kiegészítő páncélzatnak megfelelő súlyokkal felszerelve, gondolom a menetdinamikai jellemzők vizsgálatához. Jó vastag rajt minden. Nekem sem tűnik hatalmasnak a test.
4721774453_5353ba741d.jpg


4721773263_5ec3e404f3.jpg
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Ez már viszont páncélnak tűnik.:rolleyes: Erre jönnek még felül az ERA kazetták, alul meg egy üreges kiegészítő páncélzat, legalul ráccsal és lemezzel kiegészítve.
Panzer.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and Python

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 532
72 524
113
Az angol wikipedián ezt írják forrás nélkül:

"The Croatian Army is looking at replacing 128 M80A IFV in its inventory, CV-90 and Puma are front contenders. Croatian Army requires 108 Vehicles, 88 Infantry combat vehicles, 4 Driver training vehicles, 8 Armoured Ambulance vehicles and 8 command vehicles. Budget for 108 Vehicles hasn't yet been set, however €400 million is projected cost of the vehicles. Croatian version will also come with 30mm cannon and twin anti tank launchers. Likely purchase of said vehicles is expected after 2021."


Ez mikori hír lehet? 2018 októberében már volt linkelve ebben a fórumban.

400 millió Euró 108 járműért? Az hogy jön ki, amikor egy jármű felszerelve kb. 10 millió Euró? És még speciális, eddig ki nem fejlesztett járműveket is kérnek... 3,7 millió Eurós darabárnál szerintem még az első szériás használt Pumákért is többet kérnek a németek. Vagy 400 millió hiányzik nekik az 1,2 milliárdhoz? :rolleyes:
 
K

kamm

Guest
Az angol wikipedián ezt írják forrás nélkül:

"The Croatian Army is looking at replacing 128 M80A IFV in its inventory, CV-90 and Puma are front contenders. Croatian Army requires 108 Vehicles, 88 Infantry combat vehicles, 4 Driver training vehicles, 8 Armoured Ambulance vehicles and 8 command vehicles. Budget for 108 Vehicles hasn't yet been set, however €400 million is projected cost of the vehicles. Croatian version will also come with 30mm cannon and twin anti tank launchers. Likely purchase of said vehicles is expected after 2021."


Ez mikori hír lehet? 2018 októberében már volt linkelve ebben a fórumban.

400 millió Euró 108 járműért? Az hogy jön ki, amikor egy jármű felszerelve kb. 10 millió Euró? És még speciális, eddig ki nem fejlesztett járműveket is kérnek... 3,7 millió Eurós darabárnál szerintem még az első szériás használt Pumákért is többet kérnek a németek. Vagy 400 millió hiányzik nekik az 1,2 milliárdhoz? :rolleyes:

Ez hulyeseg, meg eleve kizart, hogy lenne ra penzuk.
Ez amugy viszonylag kozismert, hogy a Puma bizony $10M korul jar, csakugy, mint a CV90 is, sot, a Boxer sem kulonosebben olcsobb.

Nem veletlenul szajkozom, hogy ha a lancos beszerzes megvolt, akkor kerekesnek a BTR-ek levaltasara a Patria kellene, mert nemcsak uszni tud, de az $5-6M megall felfegyverezve, azaz mondjuk 200 Boxer arabol kijon 300-350 Patria/XP, ami azert lenyeges kulonbseg.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Az angol wikipedián ezt írják forrás nélkül:

"The Croatian Army is looking at replacing 128 M80A IFV in its inventory, CV-90 and Puma are front contenders. Croatian Army requires 108 Vehicles, 88 Infantry combat vehicles, 4 Driver training vehicles, 8 Armoured Ambulance vehicles and 8 command vehicles. Budget for 108 Vehicles hasn't yet been set, however €400 million is projected cost of the vehicles. Croatian version will also come with 30mm cannon and twin anti tank launchers. Likely purchase of said vehicles is expected after 2021."


Ez mikori hír lehet? 2018 októberében már volt linkelve ebben a fórumban.

400 millió Euró 108 járműért? Az hogy jön ki, amikor egy jármű felszerelve kb. 10 millió Euró? És még speciális, eddig ki nem fejlesztett járműveket is kérnek... 3,7 millió Eurós darabárnál szerintem még az első szériás használt Pumákért is többet kérnek a németek. Vagy 400 millió hiányzik nekik az 1,2 milliárdhoz? :rolleyes:

Ez hulyeseg, meg eleve kizart, hogy lenne ra penzuk.
Ez amugy viszonylag kozismert, hogy a Puma bizony $10M korul jar, csakugy, mint a CV90 is, sot, a Boxer sem kulonosebben olcsobb.

Nem veletlenul szajkozom, hogy ha a lancos beszerzes megvolt, akkor kerekesnek a BTR-ek levaltasara a Patria kellene, mert nemcsak uszni tud, de az $5-6M megall felfegyverezve, azaz mondjuk 200 Boxer arabol kijon 300-350 Patria/XP, ami azert lenyeges kulonbseg.

Mintha mostanában lett volna egy hír, hogy amcsi birodalomból kapnak használt, felújítandó Bradley M2-ket.
Itt is van:
https://www.armyrecognition.com/dec...y_fighting_vehicles_from_u.s._government.html

Szerintem ezek felújítása meg rendszerben tartása a következő évtizedekben segít elkölteni azt a pénz amiből egy rendes IFV-t vehettek volna. Kapnak 25 millió $-t, aztán darabonként 2-5 millióért felújíthatják saját zsebből a 30 éve sivatagban letárolt 91-es Desert Storm veteránokat. Nem kell nekik Pumát nézegetni már.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi
K

kamm

Guest
Mintha mostanában lett volna egy hír, hogy amcsi birodalomból kapnak használt, felújítandó Bradley M2-ket.
Itt is van:
https://www.armyrecognition.com/dec...y_fighting_vehicles_from_u.s._government.html

Szerintem ezek felújítása meg rendszerben tartása a következő évtizedekben segít elkölteni azt a pénz amiből egy rendes IFV-t vehettek volna. Kapnak 25 millió $-t, aztán darabonként 2-5 millióért felújíthatják saját zsebből a 30 éve sivatagban letárolt 91-es Desert Storm veteránokat. Nem kell nekik Pumát nézegetni már.

Hat, akkor elmondhatjak, hogy a kerekeseik (Patria) jobbak, mint a lancosaik...
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 124
113
Ez nekunk sehogy se jo hir tekintve hogy a Lynx fele Puma, masik fele Boxer, harmadik fele :eek: meg Pzh, igy ha annyira szar hogy meg a nemeteknek is tul draga akkor az nekunk se jo hir.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator
K

kamm

Guest
Ez nekunk sehogy se jo hir tekintve hogy a Lynx fele Puma, masik fele Boxer, harmadik fele :eek: meg Pzh, igy ha annyira szar hogy meg a nemeteknek is tul draga akkor az nekunk se jo hir.

Ez milyen logika menten jott ki neked?

Egyreszt egyik fele sem egyik, masreszt egy szot nem irnak arrol, mi olyan maceras a Pumaban... gyanitom, pont az, amiert en kifogasoltam: a valoban impressziven kicsi, de szarra integralt, ezert sokkal macerasabb rendszerei (versus a Lynx modularis, ezert nemikepp nagyobb es nehezebb, viszont konnyen upgradelheto ill karbantarthato szerkezete.)