[HUN] NASAMS

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ne csodálkozz rajta nincs benne gyakorlatuk,eddig nem kellett ilyen szándéknyilatkozatokkal molyolniuk ráadásul légvédelmi rakétakomponensekről van szó sokkal összetettebb kifejezés mint a tank,hát persze,hogy belezavarodtak.:):):).Ebből is látszik sokkal jobb,hogy csak akkor jelentenek be bármit is amikor már lepapiroztak mindent akkor elég egy pár szavas közlemény:):)

Én itt azért árnyalnám kicsit a képet ugyanis maga a forrás (USA nagykövetség) volt "keszekusza" e tekintetben. Az MTI meg egy-az-egyben idézte Őket és ilyenformán "ráfutottak".

A Jogalappal.hu az alábbi idézetet emelte ki, hogy szerintük mi alapján kellett volna "jól" megfogalmaznia az MTI -nek a dolgot:

"“a mai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat. Az ügylet Külföldi Katonai Értékesítési és Közvetlen Kereskedelmi Értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek Magyarország biztonságának jövőjébe.” "

No ez alapján legyen okos az MTI ... :D:D Nem akarok mély szemantikai elemzésbe belefolyni, de azért szerintem egy rövid olvasás és értelmezést követően rájöhetünk, hogy itt nem "rakétarendszer-komponensek" -ről van szó a kiemelt részen (ez a cikkben volt kiemelve) - de még csak nem is "légvédelmi rakétarendszer" -ről. Hanem a katonai értékesítési- és a közvetlen kereskedelmi értékesítési elemeiről (!!). Ugye csak ez alapján lehetne szó "gumimaciról" is - ezt a részét csak a cikk többi részéből lehet kihámozni (valamennyi konkrétum meg csak a rakétákról van leginkább csak).

Ugyanakkor nézzük meg a forrásként használt USA nagykövetség további megfogalmazását (a vastagbetűs kiemelésért ezúttal én felelek):

"Elismeréssel illetjük a magyar kormány erős elkötelezettségét az iránt, hogy Magyarország haderejének modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytassa, ami növeli Magyarország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre. Örömmel tekintünk a projekt keretében végezendő közös munka elé NATO szövetségesünkkel, Magyarországgal, és örömmel várjuk hosszútávú stratégiai partnerségünk további erősödését."

Na ezek után legyen okos a Domokos (MTI) ... :) Pláne, ha ezt ezzel a címmel tették közre az amcsik: "Cornstein amerikai nagykövet üdvözli Magyarország egymilliárd dolláros légvédelmi beszerzését" . Ugye ami ez alapján biztosnak tűnik az az, hogy lesz valamennyi (pontos számokról itt nem esett szó, csak a pénz nagyságrendjéről) AMRAAM (/AMRAAM ER ?) rakéta meg egy kis "ez-az".

Ez alapján én nem húznám rá ekkora elánnal a vizeslepedőt az MTI -re. Egész egyszerűen szóról-szóra lehozták azt ami a forrásban volt. Egyébként alább az eredeti forrás (USA nagykövetség) :

https://hu.usembassy.gov/hu/cornste...-egymilliard-dollaros-legvedelmi-beszerzeset/
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
A Forint-Dollár árfolyam alakulása is hatással lehet a szerződésre majd. Lehet kivárjuk a konkrét aláírással a legjobb időpontot, amikor a legolcsóbban vehetjük a Dollárt! A demokrarák és majmaik lehet megspórolják nekünk a rendszer árának tíz százalékát!

Ez jó terv. Az MNB nagyon sokat tudna spórolni a magyar államnak. Tudjuk az utalás (váltás) napját, az MNB rendelkezik eszközökkel, hogy rövidtávon megmozgassa az árfolyamot. Sőt. A piaci ártól eltérően is tud váltani, de az a nyereség az ő vesztesége lenne, nem valószínű, hogy így csinálnák, azzal csak a költségek egy része máshol (MNB veszteségében) jelenne meg.
De dollár milliárdos üzleteknél igenis le kell hajolni a pár száz millió FT-ér is. :)
Reméljük, ha már kormányzati szinten döntenek, lesz ennyi eszük ..... o_O
És ez igaz egy IFV vagy hk beszerzés évi részleteire is ....., nagy pénzt lehet spórolni, ha ügyesek. Sőt, ebből politikai tőkét is lehetne kovácsolni megfelelő kommunikációval, tompítva az ellenzék jajveszékelését....
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and LMzek 2.0
M

molnibalage

Guest
Itt beraktam a holland és a litván rendszereket.


Mégegyszer. Nincs másik olyan rendszer, amelyik AMRAAM rakétákat használna. A kedvünkért (értsd: nagyon sok pénzbe kerülne) meg nem fogják másik rendszerbe integrálni az AMRAAM-ot, amikor minden más gyártónak van saját rakétája a célra. Az összesen 240db rakéta pedig olyan tétel, ami feltételezi, hogy ez lesz a rendszer fő típusa.
UGYANAKKOR!
Nem tudjuk, hogy kizárólag csak AMRAAM és AMRAAM ER-t fognak-e kapni az indítók. Mert ugye egy hatos indító blokkba akár vegyesen is kerülhetnek a rakéták, és eddig AIM-9-ről egy szó sem esett, pedig azért az is költséghatékonyság lehet, ha azokkal picit felhígítjuk a rakéta portfoliót. Mondjuk egy hatos indítóba 2-2-2 arányban kerül ER, AIM-120, és AIM-9.
Ha tippelnem kellene, akkor 4-6 légvédelmi ütegre (battery) számítok. Ütegenként 4-6 indítóval, és 2-2db Sentinel radarral, valamint 1-1 FDC-vel és EO érzékelővel.
Ha 6 üteg lenne és ütegenként több, mint 4 indítóval, akkor szerintem vesznek majd hozzá még AIM-9-et is.
Szerintem az is fontos lenne, hogy a holland rendszerhez hasonlóan minden ütegnek kellene kapnia egy nagyobb felderítő képességű mobil radart.
A hat üteget be lehet osztani 2 osztályba (1 osztály objektumvédelemre, 1 osztály csapatvédelemre). A 3.-ra meg talán egy ABM rendszert kell élesíteni (2-3 üteggel) ;).
A SHORAD (Mistral) és VSHORAD (érkező csöves) rendszereket pedig meg lehet tartani Győrben is 4. osztálynak, vagy leszervezni a lövész dandárokhoz csapatlégvédelemnek.
Mindenesetre én számítok a győri ezred, dandárrá szervezésére is. Ha a 4 osztály mind Győrben marad, akkor szerintem elkerülhetetlen.
Hívjuk inkább osztálynak, de 1 mrd USD-ből kétlemhogy kijönne 6 db osztály és 12 db radar és a rakéták. Még a 4 is sci-fi és erősen tartok attól, hogy 1 db radar / osztály lesz. A rendszer lelkét herélnék ki ezzel sajnos...
 
  • Tetszik
Reactions: endre and blogen

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Hívjuk inkább osztálynak, de 1 mrd USD-ből kétlemhogy kijönne 6 db osztály és 12 db radar és a rakéták. Még a 4 is sci-fi és erősen tartok attól, hogy 1 db radar / osztály lesz. A rendszer lelkét herélnék ki ezzel sajnos...
Nem, ne hívjuk osztálynak (batallion, zászlóalj). Az osztály a zászlóalj tüzérségi megfelelője (utóbbit használják a légvédelmi tüzérek is).
Nézd, egy Patriot üteg (battery, század) így néz(et) ki:
dclb9o7-d3b26535-5f98-4dcf-bae9-df0113e60778.png


Én nem 6 osztályról beszéltem, hanem csak 2-ről. Az általam felvázolt 2 osztály/max. 6 üteg/12 Sentinel radar/ 6 FDC/6 EO torony konfigban. Az FDC és a Sentinel radar, EO torony hardware ára szerintem kijön az 1Mrd USD-ből fennmaradó pénzből.
Marokkó 8 radart kapott minden hozzávalóval 67M USD áron.
Azaz még szerintem inflációval együtt is ki kell jöjjön a 12db Sentinel radar 100M USD-ből. Ha meg a kiképzést az US ARMY intézi, akkor azon elég sokat spórolhatunk. Az FDC meg pl. nem is biztos, hogy benne van az 1Mrd-ban, merthogy ugye az nem Raytheon termék. De különben azok sem horror tételek.
AZ 1Mrd-ban pl. a hordozó és egyéb logisztikai járműveknek sem kell benne lennie, mert azokat valószínűleg MAN-okra tesszük.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi
M

molnibalage

Guest
Nem, ne hívjuk osztálynak (batallion, zászlóalj). Az osztály a zászlóalj tüzérségi megfelelője (utóbbit használják a légvédelmi tüzérek is).
Nézd, egy Patriot üteg (battery, század) így néz(et) ki:
dclb9o7-d3b26535-5f98-4dcf-bae9-df0113e60778.png


Én nem 6 osztályról beszéltem, hanem csak 2-ről. Az általam felvázolt 2 osztály/max. 6 üteg/12 Sentinel radar/ 6 FDC/6 EO torony konfigban. Az FDC és a Sentinel radar, EO torony hardware ára szerintem kijön az 1Mrd USD-ből fennmaradó pénzből.
Marokkó 8 radart kapott minden hozzávalóval 67M USD áron.
Azaz még szerintem inflációval együtt is ki kell jöjjön a 12db Sentinel radar 100M USD-ből. Ha meg a kiképzést az US ARMY intézi, akkor azon elég sokat spórolhatunk. Az FDC meg pl. nem is biztos, hogy benne van az 1Mrd-ban, merthogy ugye az nem Raytheon termék. De különben azok sem horror tételek.
AZ 1Mrd-ban pl. a hordozó és egyéb logisztikai járműveknek sem kell benne lennie, mert azokat valószínűleg MAN-okra tesszük.
A Patriot referenciád szerintem téves.
Egy Patriot zászlóalj felépítése, 6 db osztályból / ütegből áll.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
Nem ertetted felre, valoban nem megy ra semmilyen fighterre. :)



Az is surface-to-air raketa (naval), nem repulorol inditjak.

De nem is állítottam.
Úgy értettem félre, hogy rámegy mint kopó a nyúlra hisz az lett írva, nem az, hogy repcsiről lehet indítani. Szóval félreértettem, de csupán megfogalmazás miatt.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
A Patriot referenciád szerintem téves.
Egy Patriot zászlóalj felépítése, 6 db osztályból / ütegből áll.
Mégegyszer. Rosszul használod a osztály-t.

zászlóalj=osztály=(battalion)
század=üteg=(battery)
szakasz=tűzszakasz=(platoon)

zárójelben az angol megfelelője
Sejtem, hogy mi a kavarás oka. A Patriot esetén a Battery helyett újabban Fire Unit-ot használnak.
figb-31.gif
figb-29.gif
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Bocsi,mint laikus kérdezném. Ez az 1 miliárd dolláris beruházás kb mennyi léggvédelmi üteget jelenthet számunkra és kb szerintetek hova telepíthetik majd?
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
A Patriot referenciád szerintem téves.
Egy Patriot zászlóalj felépítése, 6 db osztályból / ütegből áll.
Még annyit, hogy Shipbucket összeállításoknál hitelesebbet nem nagyon találsz. Ezek zsaniálisak, és ráadásul mindig korabeli hiteles katonai adatok alapján készülnek. Ha alaposan megnézed, minden eszköznek még a pontos típusa is rajta van. Mi több az adott eszköz alrendszerei is gyakran. Pl.: a fenti képen az egyes járművek, alegységekhaz tartozó fegyverek, rádiók pontos típusa is.
Sajnos ezeket úgy kell egy ideje összevadászni. Nagyon sok kikerült a Pinterestre, de az eredeti helyén is meg lehet őket találni, csak sok türelem kell hozzá.

Ha esetleg van valakinek valahol ilyen gyűjtemény forrása, szóljatok! :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi
M

molnibalage

Guest
Mégegyszer. Rosszul használod a osztály-t.

zászlóalj=osztály=(battalion)
század=üteg=(battery)
szakasz=tűzszakasz=(platoon)

zárójelben az angol megfelelője
Sejtem, hogy mi a kavarás oka. A Patriot esetén a Battery helyett újabban Fire Unit-ot használnak.
figb-31.gif
figb-29.gif
Nincs általános megfeleltetése az "osztálynak". Pl. osztálynak hívtak itthon egyetlen Nyeva/Volhov TÁS-t. Meg a Kub ezredben levő osztályokat is. Pedig méretben nem igazán vannak azonos súlycsoportban.

A honi légvédelmi osztályok meg dandárba voltak sorolva. Pedig egy ilyen TÁS legfeljebb század méretű egység volt. Bár a lefelé skálázás miatt akkor lényegében azok zl-ak voltak névben? A dandárokban zl. szoktak lenni.

A Kub meg osztály volt, oszt ezredbe volt.

No, ezt add össze...

A Buk-nál akkor hogyan neveznéd az egyes részeit?

Akkor nevezéktan helyett inkább használjunk ábrákat és vagy mennyiségekekt, mert anélkül ez így érthetetlen.

Osztály = zászlóalj, üteg = század. A tüzéreknél mások a hagyományos elnevezések, de ezek felelnek meg egymásnak.
Lásd fent. Elméletnek szép, csak nem igaz.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Oké, egyszerűsítsünk!

Egy katonai alakulat a dezignációja alapján méretben lefele lehet akármekkora, de fölfele az irányíthatóság szab határt a méretének (fel kell osztani kisebb alegységekre! Pláne, ha szakembert kíván, gyakran a megkövetelt szakértelemmel járó tiszti rendfokozat miatt is lehet egészen kis alakulat magas besorolású! Egy osztály lehet üteg, vagy akár tűzszakasz méretű is ezért, de két-három tűzszakasznyi alakulat már üteg lesz és nem tűzszakasz.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
NASAMS esetén szerintem az FDC, és a hozzá tartozó MML-ek alkotnak egy üteget.
Sem a Sentinel-ek, sem az EOS-ek nem feltétlen vannak egy-egy adott üteghez rendelve, hanem hálózatot alkotnak, így számuk független az ütegek számától.
Ezek elvileg lehetnek osztály, vagy akár dandár szinten is.

A képen balról-jobbra: EOS, FDC, Sentinel, MML

NASAMS-03.jpg
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
A lérak osztályoknál voltak századok - néhány tíz fővel. Nem emlékeztem pontosan, ezért megkerestem: a VOLHOV komplexummal felszerelt osztályok rendszeresített állománya 13 tiszt, 21 tiszthelyettes, 217 sorállományú katona és 2 polgári alkalmazott volt.
A csöves légvédelmi tüzérségnél (SZ-60) egy ütegben 6 löveg volt, egy ezredben pedig 4 ilyen üteg (+ a törzs). Ha úgy tetszik, két üteg képezett egy osztályt.

Nem olyan rossz az az elmélet....
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Bocsi,mint laikus kérdezném. Ez az 1 miliárd dolláris beruházás kb mennyi léggvédelmi üteget jelenthet számunkra és kb szerintetek hova telepíthetik majd?
A rendszer lényege (a központOK és a szoftver) norvég. A hardver, a radarok és a rakéták amerikaiak. 180 rakéta (feltételezve hogy mindet földi indításúnak szánják) - 6 rakéta az indítóban - két teljes töltet minden indítóhoz = 15 db indító. A rakéták amúgy jók a Gripenekre is. Jó 600M Ft darabja.

(?)
A rakéták nagyon új és fejlett amerikai AMRAAM rakéták, +40db megnövelt hatótávút is kaphatunk, ha megvesszük.

15 indítót legfeljebb max 3 osztályba szervezhetnek, ami 3 parancsnoki
kabint és 6-9 db Sentinel radart feltételez (meg talán kb. u.ennyi optikai és infra célzó
egységet).

A három osztály, három védett pontot jelent.
 
  • Tetszik
Reactions: Vasgyar

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
NASAMS esetén szerintem az FDC, és a hozzá tartozó MML-ek alkotnak egy üteget.
Sem a Sentinel-ek, sem az EOS-ek nem feltétlen vannak egy-egy adott üteghez rendelve, hanem hálózatot alkotnak, így számuk független az ütegek számától.
Ezek elvileg lehetnek osztály, vagy akár dandár szinten is.

A képen balról-jobbra: EOS, FDC, Sentinel, MML

NASAMS-03.jpg
Lövegraj = indítóállás.
Tűzszakasz = elvben ami a képeden van. Min két indító, remélem így vesszük, 2 indító +FDC, +Sentinel, stb.
Üteg = 2-3 tűzszakasz, azaz 4-6 indító, 2-3 FDC, radar, stb.
Osztály = legalább két üteg.
Ezred = két-három osztály
Dandár = négy vagy több osztály.
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
NASAMS esetén szerintem az FDC, és a hozzá tartozó MML-ek alkotnak egy üteget.
Sem a Sentinel-ek, sem az EOS-ek nem feltétlen vannak egy-egy adott üteghez rendelve, hanem hálózatot alkotnak, így számuk független az ütegek számától.
Ezek elvileg lehetnek osztály, vagy akár dandár szinten is.

A képen balról-jobbra: EOS, FDC, Sentinel, MML

NASAMS-03.jpg
Majdnem pont így gondolom én is. Az FDC a battery alapja. A hivatalos Nasams battery megfogalmazás szerint 12db indítót tud lekezelni egyetlen FDC. Viszont azért kell egy batterynek minimum 1 db radar, mert neki önnállóan is tudnia kell célokat leküzdeni. Értem ezalatt, hogy megszakad a hálózati kapcsolat a légvédelmi központtal.
Az igaz, hogy rugalmasan lehet be és kivenni érzékelőket, de érzékelő nélkül nincs önálló működés, ha esetleg az FDC alkalmas is lenne erre.
Az lehet különben a kavar masik oka a NASAMS-szal kapcsolatban, hogy az eddigi vásárlók nagyon egyedi konfigurációkat rendeltek. Mindenki a saját igénye szerint.
Volt aki csak objektum, vagy egy szűk terület védelmére alkalmazza, és vannak, akiknek csapatlégvédelmet építettek belőle.
A holland és a litván verziók azért szimpatikusak nekem, mert látszik, hogy ők nem csak arra találtak ki, hogy egy statikus objektumot védjen.