Ne csodálkozz rajta nincs benne gyakorlatuk,eddig nem kellett ilyen szándéknyilatkozatokkal molyolniuk ráadásul légvédelmi rakétakomponensekről van szó sokkal összetettebb kifejezés mint a tank,hát persze,hogy belezavarodtak..Ebből is látszik sokkal jobb,hogy csak akkor jelentenek be bármit is amikor már lepapiroztak mindent akkor elég egy pár szavas közlemény
Én itt azért árnyalnám kicsit a képet ugyanis maga a forrás (USA nagykövetség) volt "keszekusza" e tekintetben. Az MTI meg egy-az-egyben idézte Őket és ilyenformán "ráfutottak".
A Jogalappal.hu az alábbi idézetet emelte ki, hogy szerintük mi alapján kellett volna "jól" megfogalmaznia az MTI -nek a dolgot:
"“a mai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat. Az ügylet Külföldi Katonai Értékesítési és Közvetlen Kereskedelmi Értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek Magyarország biztonságának jövőjébe.” "
No ez alapján legyen okos az MTI ... Nem akarok mély szemantikai elemzésbe belefolyni, de azért szerintem egy rövid olvasás és értelmezést követően rájöhetünk, hogy itt nem "rakétarendszer-komponensek" -ről van szó a kiemelt részen (ez a cikkben volt kiemelve) - de még csak nem is "légvédelmi rakétarendszer" -ről. Hanem a katonai értékesítési- és a közvetlen kereskedelmi értékesítési elemeiről (!!). Ugye csak ez alapján lehetne szó "gumimaciról" is - ezt a részét csak a cikk többi részéből lehet kihámozni (valamennyi konkrétum meg csak a rakétákról van leginkább csak).
Ugyanakkor nézzük meg a forrásként használt USA nagykövetség további megfogalmazását (a vastagbetűs kiemelésért ezúttal én felelek):
"Elismeréssel illetjük a magyar kormány erős elkötelezettségét az iránt, hogy Magyarország haderejének modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytassa, ami növeli Magyarország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre. Örömmel tekintünk a projekt keretében végezendő közös munka elé NATO szövetségesünkkel, Magyarországgal, és örömmel várjuk hosszútávú stratégiai partnerségünk további erősödését."
Na ezek után legyen okos a Domokos (MTI) ... Pláne, ha ezt ezzel a címmel tették közre az amcsik: "Cornstein amerikai nagykövet üdvözli Magyarország egymilliárd dolláros légvédelmi beszerzését" . Ugye ami ez alapján biztosnak tűnik az az, hogy lesz valamennyi (pontos számokról itt nem esett szó, csak a pénz nagyságrendjéről) AMRAAM (/AMRAAM ER ?) rakéta meg egy kis "ez-az".
Ez alapján én nem húznám rá ekkora elánnal a vizeslepedőt az MTI -re. Egész egyszerűen szóról-szóra lehozták azt ami a forrásban volt. Egyébként alább az eredeti forrás (USA nagykövetség) :
https://hu.usembassy.gov/hu/cornste...-egymilliard-dollaros-legvedelmi-beszerzeset/