1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] NASAMS

Diskurzus a(z) 'Légvédelem' témában - Hpasp által indítva @ 2020. augusztus 12..

 1. dkes

  dkes Well-Known Member

  Én itt azért árnyalnám kicsit a képet ugyanis maga a forrás (USA nagykövetség) volt "keszekusza" e tekintetben. Az MTI meg egy-az-egyben idézte Őket és ilyenformán "ráfutottak".

  A Jogalappal.hu az alábbi idézetet emelte ki, hogy szerintük mi alapján kellett volna "jól" megfogalmaznia az MTI -nek a dolgot:

  "“a mai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat. Az ügylet Külföldi Katonai Értékesítési és Közvetlen Kereskedelmi Értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek Magyarország biztonságának jövőjébe.” "

  No ez alapján legyen okos az MTI ... :D:D Nem akarok mély szemantikai elemzésbe belefolyni, de azért szerintem egy rövid olvasás és értelmezést követően rájöhetünk, hogy itt nem "rakétarendszer-komponensek" -ről van szó a kiemelt részen (ez a cikkben volt kiemelve) - de még csak nem is "légvédelmi rakétarendszer" -ről. Hanem a katonai értékesítési- és a közvetlen kereskedelmi értékesítési elemeiről (!!). Ugye csak ez alapján lehetne szó "gumimaciról" is - ezt a részét csak a cikk többi részéből lehet kihámozni (valamennyi konkrétum meg csak a rakétákról van leginkább csak).

  Ugyanakkor nézzük meg a forrásként használt USA nagykövetség további megfogalmazását (a vastagbetűs kiemelésért ezúttal én felelek):

  "Elismeréssel illetjük a magyar kormány erős elkötelezettségét az iránt, hogy Magyarország haderejének modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytassa, ami növeli Magyarország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre. Örömmel tekintünk a projekt keretében végezendő közös munka elé NATO szövetségesünkkel, Magyarországgal, és örömmel várjuk hosszútávú stratégiai partnerségünk további erősödését."

  Na ezek után legyen okos a Domokos (MTI) ... :) Pláne, ha ezt ezzel a címmel tették közre az amcsik: "Cornstein amerikai nagykövet üdvözli Magyarország egymilliárd dolláros légvédelmi beszerzését" . Ugye ami ez alapján biztosnak tűnik az az, hogy lesz valamennyi (pontos számokról itt nem esett szó, csak a pénz nagyságrendjéről) AMRAAM (/AMRAAM ER ?) rakéta meg egy kis "ez-az".

  Ez alapján én nem húznám rá ekkora elánnal a vizeslepedőt az MTI -re. Egész egyszerűen szóról-szóra lehozták azt ami a forrásban volt. Egyébként alább az eredeti forrás (USA nagykövetség) :

  https://hu.usembassy.gov/hu/cornste...-egymilliard-dollaros-legvedelmi-beszerzeset/
   
  vata, arcas, Blitz97 and 1 other person like this.
 2. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Ez jó terv. Az MNB nagyon sokat tudna spórolni a magyar államnak. Tudjuk az utalás (váltás) napját, az MNB rendelkezik eszközökkel, hogy rövidtávon megmozgassa az árfolyamot. Sőt. A piaci ártól eltérően is tud váltani, de az a nyereség az ő vesztesége lenne, nem valószínű, hogy így csinálnák, azzal csak a költségek egy része máshol (MNB veszteségében) jelenne meg.
  De dollár milliárdos üzleteknél igenis le kell hajolni a pár száz millió FT-ér is. :)
  Reméljük, ha már kormányzati szinten döntenek, lesz ennyi eszük ..... o_O
  És ez igaz egy IFV vagy hk beszerzés évi részleteire is ....., nagy pénzt lehet spórolni, ha ügyesek. Sőt, ebből politikai tőkét is lehetne kovácsolni megfelelő kommunikációval, tompítva az ellenzék jajveszékelését....
   
  fip7 and LMzek 2.0 like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hívjuk inkább osztálynak, de 1 mrd USD-ből kétlemhogy kijönne 6 db osztály és 12 db radar és a rakéták. Még a 4 is sci-fi és erősen tartok attól, hogy 1 db radar / osztály lesz. A rendszer lelkét herélnék ki ezzel sajnos...
   
  endre and blogen like this.
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem, ne hívjuk osztálynak (batallion, zászlóalj). Az osztály a zászlóalj tüzérségi megfelelője (utóbbit használják a légvédelmi tüzérek is).
  Nézd, egy Patriot üteg (battery, század) így néz(et) ki:
  [​IMG]

  Én nem 6 osztályról beszéltem, hanem csak 2-ről. Az általam felvázolt 2 osztály/max. 6 üteg/12 Sentinel radar/ 6 FDC/6 EO torony konfigban. Az FDC és a Sentinel radar, EO torony hardware ára szerintem kijön az 1Mrd USD-ből fennmaradó pénzből.
  Marokkó 8 radart kapott minden hozzávalóval 67M USD áron.
  Azaz még szerintem inflációval együtt is ki kell jöjjön a 12db Sentinel radar 100M USD-ből. Ha meg a kiképzést az US ARMY intézi, akkor azon elég sokat spórolhatunk. Az FDC meg pl. nem is biztos, hogy benne van az 1Mrd-ban, merthogy ugye az nem Raytheon termék. De különben azok sem horror tételek.
  AZ 1Mrd-ban pl. a hordozó és egyéb logisztikai járműveknek sem kell benne lennie, mert azokat valószínűleg MAN-okra tesszük.
   
  Firga bácsi likes this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Patriot referenciád szerintem téves.
  Egy Patriot zászlóalj felépítése, 6 db osztályból / ütegből áll.
   
 6. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  De nem is állítottam.
  Úgy értettem félre, hogy rámegy mint kopó a nyúlra hisz az lett írva, nem az, hogy repcsiről lehet indítani. Szóval félreértettem, de csupán megfogalmazás miatt.
   
  kamm likes this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A nemzetközi NASAMS topikból kb. innen kezdve át lehetne másolni mindent ebbe a topikba...

  De a fórumtársak szorgalmasak, néhány napon belül le fogják írni ugyanezeket ide is még egyszer :)
   
  Firga bácsi and Szittya like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mégegyszer. Rosszul használod a osztály-t.

  zászlóalj=osztály=(battalion)
  század=üteg=(battery)
  szakasz=tűzszakasz=(platoon)

  zárójelben az angol megfelelője
  Sejtem, hogy mi a kavarás oka. A Patriot esetén a Battery helyett újabban Fire Unit-ot használnak.
  [​IMG] [​IMG]
   
  kamm likes this.
 9. Rferi66

  Rferi66 Active Member

  Osztály = zászlóalj, üteg = század. A tüzéreknél mások a hagyományos elnevezések, de ezek felelnek meg egymásnak.
   
  kamm likes this.
 10. Vasgyar

  Vasgyar Member

  Bocsi,mint laikus kérdezném. Ez az 1 miliárd dolláris beruházás kb mennyi léggvédelmi üteget jelenthet számunkra és kb szerintetek hova telepíthetik majd?
   
  gacsat likes this.
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Még annyit, hogy Shipbucket összeállításoknál hitelesebbet nem nagyon találsz. Ezek zsaniálisak, és ráadásul mindig korabeli hiteles katonai adatok alapján készülnek. Ha alaposan megnézed, minden eszköznek még a pontos típusa is rajta van. Mi több az adott eszköz alrendszerei is gyakran. Pl.: a fenti képen az egyes járművek, alegységekhaz tartozó fegyverek, rádiók pontos típusa is.
  Sajnos ezeket úgy kell egy ideje összevadászni. Nagyon sok kikerült a Pinterestre, de az eredeti helyén is meg lehet őket találni, csak sok türelem kell hozzá.

  Ha esetleg van valakinek valahol ilyen gyűjtemény forrása, szóljatok! :rolleyes:
   
  Firga bácsi likes this.
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Olvass már egy picit vissza!!! o_O
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nincs általános megfeleltetése az "osztálynak". Pl. osztálynak hívtak itthon egyetlen Nyeva/Volhov TÁS-t. Meg a Kub ezredben levő osztályokat is. Pedig méretben nem igazán vannak azonos súlycsoportban.

  A honi légvédelmi osztályok meg dandárba voltak sorolva. Pedig egy ilyen TÁS legfeljebb század méretű egység volt. Bár a lefelé skálázás miatt akkor lényegében azok zl-ak voltak névben? A dandárokban zl. szoktak lenni.

  A Kub meg osztály volt, oszt ezredbe volt.

  No, ezt add össze...

  A Buk-nál akkor hogyan neveznéd az egyes részeit?

  Akkor nevezéktan helyett inkább használjunk ábrákat és vagy mennyiségekekt, mert anélkül ez így érthetetlen.

  Lásd fent. Elméletnek szép, csak nem igaz.
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Modern rakétákkal erősítik a légvédelmi képességet

   
  Blitz97 and SilvioD like this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Oké, egyszerűsítsünk!

  Egy katonai alakulat a dezignációja alapján méretben lefele lehet akármekkora, de fölfele az irányíthatóság szab határt a méretének (fel kell osztani kisebb alegységekre! Pláne, ha szakembert kíván, gyakran a megkövetelt szakértelemmel járó tiszti rendfokozat miatt is lehet egészen kis alakulat magas besorolású! Egy osztály lehet üteg, vagy akár tűzszakasz méretű is ezért, de két-három tűzszakasznyi alakulat már üteg lesz és nem tűzszakasz.
   
 16. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  NASAMS esetén szerintem az FDC, és a hozzá tartozó MML-ek alkotnak egy üteget.
  Sem a Sentinel-ek, sem az EOS-ek nem feltétlen vannak egy-egy adott üteghez rendelve, hanem hálózatot alkotnak, így számuk független az ütegek számától.
  Ezek elvileg lehetnek osztály, vagy akár dandár szinten is.

  A képen balról-jobbra: EOS, FDC, Sentinel, MML

  [​IMG]
   
 17. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  A lérak osztályoknál voltak századok - néhány tíz fővel. Nem emlékeztem pontosan, ezért megkerestem: a VOLHOV komplexummal felszerelt osztályok rendszeresített állománya 13 tiszt, 21 tiszthelyettes, 217 sorállományú katona és 2 polgári alkalmazott volt.
  A csöves légvédelmi tüzérségnél (SZ-60) egy ütegben 6 löveg volt, egy ezredben pedig 4 ilyen üteg (+ a törzs). Ha úgy tetszik, két üteg képezett egy osztályt.

  Nem olyan rossz az az elmélet....
   
  alfa74 likes this.
 18. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A rendszer lényege (a központOK és a szoftver) norvég. A hardver, a radarok és a rakéták amerikaiak. 180 rakéta (feltételezve hogy mindet földi indításúnak szánják) - 6 rakéta az indítóban - két teljes töltet minden indítóhoz = 15 db indító. A rakéták amúgy jók a Gripenekre is. Jó 600M Ft darabja.

  (?)
  A rakéták nagyon új és fejlett amerikai AMRAAM rakéták, +40db megnövelt hatótávút is kaphatunk, ha megvesszük.

  15 indítót legfeljebb max 3 osztályba szervezhetnek, ami 3 parancsnoki
  kabint és 6-9 db Sentinel radart feltételez (meg talán kb. u.ennyi optikai és infra célzó
  egységet).

  A három osztály, három védett pontot jelent.
   
  Vasgyar likes this.
 19. blogen

  blogen Well-Known Member

  Lövegraj = indítóállás.
  Tűzszakasz = elvben ami a képeden van. Min két indító, remélem így vesszük, 2 indító +FDC, +Sentinel, stb.
  Üteg = 2-3 tűzszakasz, azaz 4-6 indító, 2-3 FDC, radar, stb.
  Osztály = legalább két üteg.
  Ezred = két-három osztály
  Dandár = négy vagy több osztály.
   
  Masztiff likes this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Majdnem pont így gondolom én is. Az FDC a battery alapja. A hivatalos Nasams battery megfogalmazás szerint 12db indítót tud lekezelni egyetlen FDC. Viszont azért kell egy batterynek minimum 1 db radar, mert neki önnállóan is tudnia kell célokat leküzdeni. Értem ezalatt, hogy megszakad a hálózati kapcsolat a légvédelmi központtal.
  Az igaz, hogy rugalmasan lehet be és kivenni érzékelőket, de érzékelő nélkül nincs önálló működés, ha esetleg az FDC alkalmas is lenne erre.
  Az lehet különben a kavar masik oka a NASAMS-szal kapcsolatban, hogy az eddigi vásárlók nagyon egyedi konfigurációkat rendeltek. Mindenki a saját igénye szerint.
  Volt aki csak objektum, vagy egy szűk terület védelmére alkalmazza, és vannak, akiknek csapatlégvédelmet építettek belőle.
  A holland és a litván verziók azért szimpatikusak nekem, mert látszik, hogy ők nem csak arra találtak ki, hogy egy statikus objektumot védjen.
   

Ezen oldal megosztása