A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Indulás az éjszakába - Bepillantás a folyamatosan zajló harcihelikopteres NVG kiképzési repülés világába

https://harcihelikopter.blog.hu/202...arcihelikopteres_nvg_kikepzesi_repules_vilaga
20200827-7v2a4588.jpg

20200827-7v2a4904.jpg
 
R

Ruby de Puteaux

Guest
ahogy mi is tesszük a BTR-ekkel
Kényszerből teszünk így, mert nincs rendes IFV kategóriás cuccunk. Már csak azért is preferálom a 30mm-es gépágyút mert a potenciális ellenség létszámfölényét tűzerővel lehet enyhíteni.

Fuchs vagy FNSS PARS.
Nem igazán értem, ezeket a közepes dandárnak szánnád?

A Fuchs szerintem kiesik, nem sokkal modernebb mint a BTR-széria, Európai haderőknél ráadásul már csak nagyrészt kisegítő szerepet játszik: harctéri mentő, vegyi felderítő. A Pars pedig egy járműcsalád, akkor lenne gazdaságos rendszeresíteni, ha a 4x4 verziót is ők adnák, az meg már eldöntött tény hogy a Yalcin/NMS lesz.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 124
113
Olvasva a H145M - 125M vitat a masik forumban..., annak mennyi realitasa van hogy a masik milliardocskabol esetleg dronokat vennenk a nagybacsitol?
 
  • Tetszik
Reactions: sisimoto

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 698
32 374
113
Olvasva a H145M - 125M vitat a masik forumban..., annak mennyi realitasa van hogy a masik milliardocskabol esetleg dronokat vennenk a nagybacsitol?
Zero szerintem fegyveres dront nem adnak el. Fegyver nelkulibol meg mind kis es nagy hatotavolsagu uav t olcsobban tudnank mas allamoktol beszerezni extra nagy hatotavolsagura meg nekunk nincs szuksegunk...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 462
113
Zero szerintem fegyveres dront nem adnak el. Fegyver nelkulibol meg mind kis es nagy hatotavolsagu uav t olcsobban tudnank mas allamoktol beszerezni extra nagy hatotavolsagura meg nekunk nincs szuksegunk...
De eladnak.
Az extra nagy hatótávolság pedig messze nem luxus idehaza. De nem a hatótávolság a lények, hanem a repülési idő. Annál meg felderítési okokból mindenképpen a több a jobb.
Bár felderítő drónnak kicsi és közepes méretűek hatékonyabbak lehetnek, mivel nehezebben felderíthetőek, de ezek hasznos terhe kimerül egy kisebb EO toronyban.
Ha fegyvereset szeretnénk, akkor közepestől felfelé kell gondolkodni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 531
113
Ez kell a magyar katonának!

Opcionálisan pilóta által is vezethető, OV-10X Super Broncóra hajazó kanadai tervezet.

https://www.icarus-aerospace.com/tactical-air-vehicle-tav/

https://www.icarus-aerospace.com/branta/

A prototípus megépüléséig sem fog eljutni...

Ha már ember nélküli, akkor inkább Lynx IFV-nek az ember nélküli változata kellene, amit az amerikai tenderen indít az RM... amolyan szárazföldi "Loyal Wingman"-ként mehetne az emberes verzióval vegyesen rendszeresíteni.
 
K

kamm

Guest

Szamomra legerdekesebb ebben a 2017-es tavaszi cikkben az arakrol szolo resz:

A BOXER JÖVŐJE

Jelenleg a Boxer az egyik legdrágábban beszerezhető harcjármű a piacon, árával kapcsolatban több számadat is kering az interneten. Hozzá kell tenni azonban, hogy a csomagban beszerzett járműveknél nagyon nehezen lehet következtetni egyes eszközök bekerülési költségére, lévén az árak olyan tételeket is tartalmaznak, amelyek amúgy nem szerepelnek a járművek árában. Ilyenek lehetnek a kiképzés, a logisztikai csomag költsége, amely tartalmazhatja a járművek garanciális javítási költségeit, a karbantartási költségeket, egyéb szolgáltatások árait is. Amennyiben ezeket figyelmen kívül hagyjuk és feltételezzük, hogy ezek minden eszköz esetében hasonló mértékben megjelennek, akkor csak pusztán az elérhető, közzétett számok alapján, azt kell mondani, hogy a
– németek 2006. évi 272 db-s beszerzése járművenként 1000 MFt-ba,
– hollandok 2006. évi 200 db-s beszerzése járművenként 975 MFt-ba,
– németek 2015. évi 131 db-s megrendelése járművenként 1200 MFt-ba,
– litvánok 2015. évi 88 db-s megrendelése járművenként 1500 MFt-ba került.


Ezek az összegek bár jelentősnek tűnnek, de a jelenlegi harcjármű-piacon, a nagy kereslet miatt, nagyjából ugyanezekbe az árakba ütközünk. Álljon itt néhány példa az elmúlt három év beszerzéseiből kalkulált darabárak tekintetében:

Lánctalpas gyalogsági harcjárművek:

  • CV9040 (svéd) 1740 MFt;
  • PUMA (német) 3000 MFt;
  • Marder-1 (német)* 600 MFt;
  • DARDO (olasz) 2100 MFt;
  • M2A3 (amerikai) 1740 MFt;
  • M113M (amerikai)* 700 MFt;
  • K21 (dél-koreai) 1000 MFt;
  • BMD-4 (orosz) 1200 MFt;
  • BMP-3 (orosz) 1250 MFt;
  • ASCOD (spanyol) 1150 MFt;

Kerekes gyalogsági harcjárművek:

  • VBCI (francia) 1350 MFt;
  • PATRIA AMV (finn) 950 MFt;
  • Stryker (amerikai)* 750 MFt;
  • BTR-90 (orosz) 650 MFt.

*Használt, lekonzervált eszközök

Látható tehát, hogy bár a Boxer harcjárművet, amely egy sor olyan egyedi megoldással rendelkezik, amely más, kerekes – de a legtöbb lánctalpas eszköznél is – ritkán fedezhető fel, nemzetközi összehasonlításban az egyik legdrágább kerekes, azonban az egyik legolcsóbb lánctalpas harcjárművek közé lehetne sorolni. Mivel tulajdonságai jobbak a jelenlegi kerekes harcjárműveknél, és – legalábbis az üzemeltetői szerint – megegyeznek a lánctalpas harcjárművekénél az ár az elfogadhatóság határán van.
A fenyegetettség szintje Európában az utóbbi időszak konfliktusai miatt egyre nagyobb mértékben növekszik, a NATO is egyre jobban támogatja a magasabb védelmi szintű páncélvédelemmel rendelkező harcjármű-flották alkalmazását. A Boxer harcjárművek moduláris kialakítása nagy lehetőséget és rugalmasságot biztosít, mind a hadműveleti szakemberek, mind az alkalmazó egység/alegység parancsnokok részére, hogy az adott fenyegetettséghez, kialakult hadszíntéri helyzethez legjobban igazodó konfigurációt vessék be a legnagyobb siker elérése érdekében. A járművek modularitása előnyt jelenthet olyankor is, amikor egy missziós tevékenységre kell összeállítani a járműparkot, mert ilyenkor elég, ha csak a FOM-ot cserélik ki az eszközöknél, ami jelentősen olcsóbb egy komplett jármű-beszerzéséhez képest. Az új járműkialakítás esetében az alapjármű továbbra is maradna a jól megismert bázisjármű, amelynek alkalmazásával csökkenthető a kiképzési idő, mind a kezelők, mind a kiszolgálók, a logisztikai szakemberek tekintetében.
Mindezen felul az is kozismert, hogy az ausztral Boxer CRV konfigbol tavaly 211 darabot cirka 750 milliard forintert rendeltek, azaz 3.5 milliard korul jarmuvenkent - szerintem az lenne szamunkra is a mervado, mind felszereltsegben, mind arban... sajat gyartassal ez leszorithato mondjuk 3 milliard ala, ha legalabb 200-300 lenne abbol is, gondolom.
 
Last edited by a moderator:

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 307
113
Amúgy, a szlovákiai 8x8-as beszerzésnél a Boxert azzal próbálták elgándzolni, hogy nem ajánlot hazai réstvételt a gyártásban (ezt a RM cáfolta) és hogy nem úszóképes. Nem pedig azzal, hogy drágább lenne. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
S

speziale

Guest
Szamomra legerdekesebb ebben a 2017-es tavaszi cikkben az arakrol szolo resz:

A BOXER JÖVŐJE

Jelenleg a Boxer az egyik legdrágábban beszerezhető harcjármű a piacon, árával kapcsolatban több számadat is kering az interneten. Hozzá kell tenni azonban, hogy a csomagban beszerzett járműveknél nagyon nehezen lehet következtetni egyes eszközök bekerülési költségére, lévén az árak olyan tételeket is tartalmaznak, amelyek amúgy nem szerepelnek a járművek árában. Ilyenek lehetnek a kiképzés, a logisztikai csomag költsége, amely tartalmazhatja a járművek garanciális javítási költségeit, a karbantartási költségeket, egyéb szolgáltatások árait is. Amennyiben ezeket figyelmen kívül hagyjuk és feltételezzük, hogy ezek minden eszköz esetében hasonló mértékben megjelennek, akkor csak pusztán az elérhető, közzétett számok alapján, azt kell mondani, hogy a
– németek 2006. évi 272 db-s beszerzése járművenként 1000 MFt-ba,
– hollandok 2006. évi 200 db-s beszerzése járművenként 975 MFt-ba,
– németek 2015. évi 131 db-s megrendelése járművenként 1200 MFt-ba,
– litvánok 2015. évi 88 db-s megrendelése járművenként 1500 MFt-ba került.


Ezek az összegek bár jelentősnek tűnnek, de a jelenlegi harcjármű-piacon, a nagy kereslet miatt, nagyjából ugyanezekbe az árakba ütközünk. Álljon itt néhány példa az elmúlt három év beszerzéseiből kalkulált darabárak tekintetében:

Lánctalpas gyalogsági harcjárművek:

  • CV9040 (svéd) 1740 MFt;
  • PUMA (német) 3000 MFt;
  • Marder-1 (német)* 600 MFt;
  • DARDO (olasz) 2100 MFt;
  • M2A3 (amerikai) 1740 MFt;
  • M113M (amerikai)* 700 MFt;
  • K21 (dél-koreai) 1000 MFt;
  • BMD-4 (orosz) 1200 MFt;
  • BMP-3 (orosz) 1250 MFt;
  • ASCOD (spanyol) 1150 MFt;

Kerekes gyalogsági harcjárművek:

  • VBCI (francia) 1350 MFt;
  • PATRIA AMV (finn) 950 MFt;
  • Stryker (amerikai)* 750 MFt;
  • BTR-90 (orosz) 650 MFt.

*Használt, lekonzervált eszközök

Látható tehát, hogy bár a Boxer harcjárművet, amely egy sor olyan egyedi megoldással rendelkezik, amely más, kerekes – de a legtöbb lánctalpas eszköznél is – ritkán fedezhető fel, nemzetközi összehasonlításban az egyik legdrágább kerekes, azonban az egyik legolcsóbb lánctalpas harcjárművek közé lehetne sorolni. Mivel tulajdonságai jobbak a jelenlegi kerekes harcjárműveknél, és – legalábbis az üzemeltetői szerint – megegyeznek a lánctalpas harcjárművekénél az ár az elfogadhatóság határán van.
A fenyegetettség szintje Európában az utóbbi időszak konfliktusai miatt egyre nagyobb mértékben növekszik, a NATO is egyre jobban támogatja a magasabb védelmi szintű páncélvédelemmel rendelkező harcjármű-flották alkalmazását. A Boxer harcjárművek moduláris kialakítása nagy lehetőséget és rugalmasságot biztosít, mind a hadműveleti szakemberek, mind az alkalmazó egység/alegység parancsnokok részére, hogy az adott fenyegetettséghez, kialakult hadszíntéri helyzethez legjobban igazodó konfigurációt vessék be a legnagyobb siker elérése érdekében. A járművek modularitása előnyt jelenthet olyankor is, amikor egy missziós tevékenységre kell összeállítani a járműparkot, mert ilyenkor elég, ha csak a FOM-ot cserélik ki az eszközöknél, ami jelentősen olcsóbb egy komplett jármű-beszerzéséhez képest. Az új járműkialakítás esetében az alapjármű továbbra is maradna a jól megismert bázisjármű, amelynek alkalmazásával csökkenthető a kiképzési idő, mind a kezelők, mind a kiszolgálók, a logisztikai szakemberek tekintetében.
Mindezen felul az is kozismert, hogy az ausztral Boxer CRV konfigbol tavaly 211 darabot cirka 750 milliard forintert rendeltek, azaz 3.5 milliard korul jarmuvenkent - szerintem az lenne szamunkra is a mervado, mind felszereltsegben, mind arban... sajat gyartassal ez leszorithato mondjuk 3 milliard ala, ha legalabb 200-300 lenne abbol is, gondolom.

Nem bántásképpen, de már többedjére tűnik fel, hogy nagyon furcsán kezeled az árfolyamokat. Az ausztrál beszerzés 3mrd USD ami 900 mrd forint. 250-es árfolyam már nagyon régen volt...ráadásul fel nem foghatom, hogy egy ausztrál megrendelés értékét miért forintban írod ide be...
a 3 mrd usd meg 14,3mUSD/darab, ami jelenlegi árfolyamon 4,2-43, mrd HUF
 
K

kamm

Guest
Nem bántásképpen, de már többedjére tűnik fel, hogy nagyon furcsán kezeled az árfolyamokat. Az ausztrál beszerzés 3mrd USD ami 900 mrd forint. 250-es árfolyam már nagyon régen volt...ráadásul fel nem foghatom, hogy egy ausztrál megrendelés értékét miért forintban írod ide be...
a 3 mrd usd meg 14,3mUSD/darab, ami jelenlegi árfolyamon 4,2-43, mrd HUF


Az ugye megvan, hogy ezek nem valutaarfolyamok?

Az ausztral beszerzes 3B AUD, nem amerikai, ami 2.1 milliard euro.

https://lmgtfy.com/?q=2.1+billion+euro+to+huf

Meg kerekítettem is felfelé.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 791
30 568
113
Nem azért az 1Ft20fillérért,de ki tudja itt a fórumon,hogy hány db Lynx lesz(lett?) rendelve?Hogy milyen felszereltséggel?
SENKI.
Még a tervezett hadrend se publikus,amiből egyáltalán becsülni lehetne.
Zavaros az egész.Pl több száz kebabos kocsi lett lenyilatkozva.Hova kerül több száz?(lehet,hogy az egész Boxer/Pátria/Mbombe/Btr/AT-AT birodalmi lépegető vita csak farokkergetés,mert kebabosok lesznek a gépesitett ezrednél.Ki tudja?)
Azonkivűl osztom @tonyo agodalmát a virus/gazdasági válsággal kapcsolatban.Nagyon képlékeny a helyzet.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Az ugye megvan, hogy ezek nem valutaarfolyamok?

Az ausztral beszerzes 3B AUD, nem amerikai, ami 2.1 milliard euro.

https://lmgtfy.com/?q=2.1+billion+euro+to+huf

Meg kerekítettem is felfelé.

AU$5.2Bn volt az a 211 db Boxer a Land Phase 2 -ben. Ez most kb. €3.226Bn .

Igaz, ebben minden benne van gyárastul (első 30 db megy csak németből - a többi helyi gyártás), szolgáltatásokkal meg "kiskutyafülével".

https://euro-sd.com/2020/02/articles/16054/australias-armour-renaissance-the-land-400-programme/
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and Pogány

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 028
66 486
113
Mindezen felul az is kozismert, hogy az ausztral Boxer CRV konfigbol tavaly 211 darabot cirka 750 milliard forintert rendeltek, azaz 3.5 milliard korul jarmuvenkent - szerintem az lenne szamunkra is a mervado, mind felszereltsegben, mind arban... sajat gyartassal ez leszorithato mondjuk 3 milliard ala, ha legalabb 200-300 lenne abbol is, gondolom.

Azért ha belegondolok, hogy ekkora számok röpködnek egy páncélozottabb teherautóért amire nem csak egy dolgot tudsz rápakolni(nahát), azért elég durva. Átszámolva egy leo2a7 már csak tanksága miatt kerül valamivel többe. Oké, hogy többcélú, ha sok konfigot veszel hozzá, de vajon tud e annyit ez a sok konfig, amennyibe kerül, amennyiért vehetnél a4-et, felújítás után értelmes szinten fel is fejlesztheted és még mindig megmaradt az összeg 60%-a üzemeltetésre, alkatrészre?
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nem azért az 1Ft20fillérért,de ki tudja itt a fórumon,hogy hány db Lynx lesz(lett?) rendelve?Hogy milyen felszereltséggel?
SENKI.
Még a tervezett hadrend se publikus,amiből egyáltalán becsülni lehetne.
Zavaros az egész.Pl több száz kebabos kocsi lett lenyilatkozva.Hova kerül több száz?(lehet,hogy az egész Boxer/Pátria/Mbombe/Btr/AT-AT birodalmi lépegető vita csak farokkergetés,mert kebabosok lesznek a gépesitett ezrednél.Ki tudja?)
Azonkivűl osztom @tonyo agodalmát a virus/gazdasági válsággal kapcsolatban.Nagyon képlékeny a helyzet.


Igen, még nincsenek konkrét számok - a hírek szerint a részletek tárgyalása még folyamatban. Igazából csak keretszámokat jelentettek be ezzel kapcsolatban. Azt nem tudom mikor zárulnak le a tárgyalások és mikor kerülnek nyilvánosságra a részletek. Továbbá vannak egyéb tényezők is amik képlékennyé tehetik a dolgokat.

Ugyanakkor még katonáknál két dolgot kb. az elsők között tanultam meg és ez esetben is mérvadó lehet:

- csak az a biztos, ami elmúlt,
- az se biztos ami elmúlt.

(ugye logikailag nem mond ellen a két dolog - sőt. Megtapasztalhatta az ember mind a kettőt bőven ... :))
 
  • Tetszik
Reactions: Negan and Pogány