Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nagyjából minden hónapban megválasztom a "hónap kommentje" díjazottamat. Na ma meg is van a szeptemberi!Többen leírták nektek, akiknek ha nem is teljes, de jóval nagyobb rálátása van a z2026 megvalósulásának folyamatára, hogy a honvédség megvizsgálta, a meglévő eszközeink közül mit lehet modernizálni, illetve honnan lehetne használt de felújítható eszközöket beszerezni, amelyek megfelelnek a modern harctéri követelményeknek.
Szóval leírták nektek, hogy volt szándék arra, hogy használt eszközökkel, olcsóbban oldjanak meg bizonyos beszerzéseket, mert minden is kell.
Aztán leírták nektek, hogy arra jutottak, nem lehet gazdaságosan, használt eszközökkel megoldani ezeket a beszerzéseket. Jelenleg már nincsenek a hidegháborús tömeghadseregekből maradt, relatíve modern és ütőképes eszközök raktáron, szétrohadtak, megvették őket, illetve mindenki inkább ùjra rendszerbe állítaná az elraktározott, de potens eszközeit.
Szívetek joga erre azt mondani, hogy nem így van, és a szakembereink tévedtek, de fájdalmas oldalakon keresztül olvasni a kissujból szopott állításokat, évtizedekkel ezelőtti hadiipari marketing anyagokból vett "tényeket".
Szóval, aki felújítandó cuccot akar, az kérhetném hogy tűzdelje meg a hozzászólását releváns és friss linkekkel, hogy látható legyen, nem a levegőbe beszél.
Az én véleményem erről az, hogy ha nincs pénzünk nagy mennyiségű modern harckocsira, akkor ne erőltessük most azt a fegyvernemet.
A Lehet venni kevesebb pénzből, használt t-72esek (lol) vagy a4-ek helyett pl. modern Atgm-et, vagy tüzérségi eszközöket, és ehhez igazítani a doktrínát.
Persze ez a kérdés már eleve csak akkor releváns, ha a meglévő egységeink felszerelése biztosított.
Szerintem maga a gepkarabely mint fegyvertipus fog hatterbe szorulni. A jovobe ezert nem is nagyon lessz hozzanyulva.
Meg jonideig megmarad a katonak fegyvertaraba mint alap fegyver. De szerintem komolyabb tuzero hatekonyabba fog vallni a jovobe. En az automata/felautomata rombolopuskak hsn lovegek geppuskak granatvetok tavcsoves puskak tomeges hasznalatat vizionalom a rajokba a karabely pisztoly/geppisztoly szintjere fog visszacsuszni. A rombolo puskak loszerei szerintem a jovobe roviditett /teleszkopos?/ loszerek lessznek... Es ezek a fegyverek foglyak uralni a harctereket... Varosiharc epuletharcaszat or jarorszolgalat eap bekeidos szolgalat kiszolgalo biztosito csapatoknal hasonlokba fog szerepet kapni a karabely a jovobe /a kerdes hogy ezt ki es mikor kezdi el./ a loveszek fegyverzete szerintem teljesen atalakul abbol a szempontbol hogy teszem azt egy 8-10 fos desszantba legfeljebb 2 karabelyos fog lenni azok is granatvetovel ellatva. Az osszes tobbi mind komolyabb fegyvert fognak hordani. / en mondjuk el tudnak kepzelni egy konnyitett pkm et nato caliberbe nagyobb szamba./ golyoszoro szerintem ertelmetlen jelenleg meg lefogasra alkalmas de elobb utobb kiderul hogy modern mellenyekbe sisakokba nem annyira para ha karabelyal lonek lefogotuzet... /nem azt allitom hogy sebezhetetlenne valna barki is de sokkal konnyebb lessz batorsagot meriteni es higadt maradni ha karabelyal pirickazgatnak a jovobe ami harcertek novelo./
Ez van a karabely a mellenyeknek hala oda jutott mint anno a geppiszoly... Rendszerbe fog maradni ahogy az is letezik es hasznos de a szerepe a jovoben egyre csokkenni fog.Eezután nagyon nehezen tudja befogadni az agyam, hogy te tényleg voltál lövész katona(pedig tudom,hogy voltál!!!).
Ez van a karabely a mellenyeknek hala oda jutott mint anno a geppiszoly... Rendszerbe fog maradni ahogy az is letezik es hasznos de a szerepe a jovoben egyre csokkenni fog.
Pontos loves tomeges elterjedesenek lehetosegenek biztositasa hatterbe szoritja a karabelyt. Es elohozza ujra a puska loszereket. A rombolopuska loszerek/nehezgeppuska loszerek meg bejonnek mint kissebb szamban hasznalatos nagy ereju tamogato /a puskaloszer helyebe./ le fel ugralas csupan ami a tuzfegyverek nem tul izmos tortenelme soran parazor mar elofordult./
hja várjál, te még itt tartasz?hogy a T-72-höz van logisztikánk, képzett szerelőink, meg miegymás
A 9 mm nyugodtan kihuzhatoÍrd már le kérlek,hogy szerinted egy mozgó alakot mennyi eselyed van puskával eltalalni legyen az bármilyen pontos.Sorozatot lőni meg lőszerpocséklás velük.
Azt is leírod nekem,hogy szerinted egy rombolópuska hány kiló lenne üresen és mekkora lenne a lőszer tömege?
Elárulom,hogy bár nem fejtetted ki a rajodat részletesen az biztos,hogy egy málhásszamár is kell neki,no meg minden századba egy logisztikai tálantum aki ennyiféle lőszert képes megfelelő mennyiségben és a kellő időben odajuttatni ahová kell.
Nem csak nagyobb tavolsagbol pontosbban tudsz loni /nehogy mar a dmr baromsag legyen.../Arról nem is beszélve,hogy puskával ugyan úgy nem lövöd át a mai mellényeket mint gépkarabéllyal.
Ha meg előállsz a .338-as kaliberrel akkor sem fog semmi történni azon kívül hogy nem 3 kg lesz egy plate hanem 6 és ugyan úgy nem fogod tudni átlőni...
Hoppá! Átmegyünk USMC-be? Ha jól számolok, akkor ez 10 fő, és még a járműnek nincs személyzete!2 karabelyos granatvetovel. 2 cgs /karabelyal./ 2 dmr /puskaloszerrel mint neve is adja./ 2 pkm /natositott ha kell szinten puskaloszerrel/ es 2 rombolo puska egy m2 /modernizalva/ es egy hiuz. A rombolopuskat lehet natositani rovidebb csovel /m2/ es maris sok suly meg van sporolva /ha nem nazositva egybelszerrel vagy roviditett vagy teleszkopos nemtudom mi a neve bevallom./
Igazabol szerintem te is tudod fejbol a szamokat.Totális elmebaj amit leirtál!Akkora marjaság,hogy arra szavak sincsenek.
Lefekszek aludni,neked pedig azt adom házifeladatként,hogy írd már le,hogy hány lőszert gondolaz egyszeri javadalmazáskent a fent sorolt fegyverekhez.
Egyszeri javadalmazás az ami tűzkészen a katonánál van.
Mit értesz azalatt,hogy feltöltve?Már nincs olyan,hogy M zárolt beosztás mint régen(a Néphadseregben volt minden rajból 1 ember tartalékos azaz zárolva volt a helye,csak haború eseten töltötték fel a beosztást),minden raj minden beosztása betölthető ha van eleg katona akivel betöltsd.
De akkor már az új rajséma szerint folyik a kiképzés? Vagy mindez csak tervezet.Arra gondoltam, hogy a 8 fő deszant ki lesz-e használva? Mert a BTR-ben sem annyian ültek/nek, mint amennyire tervezték.
A tervezett raj letszáma és fegyverzete pedig még nem nyilvános.![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..