Nem jó a sértés/sértődés, ne maradjon "tüske":
- tényeket írtam, "kissé" személyeskedő általánosságokat válaszoltál,
- nem vagyok "mimóza", jelzem a nem szimpatikus tendenciát, (pl: most, neked, mert, " néma gyereknek, ... {megérdemli} ), ahogy a jó dolgaidra is szoktam/"jár" a like, "nagyfiúk" vagyunk, -így gondolom-,
- tényeket, adatokat, realitásokat csoportosítottam/szedtem össze,
- ha nem adod meg mit látsz gondnak, nem tudok válaszolni,
- ???
tudod mit, oké, igazad van (felbasztak bent), akkor nézzük meg mi pontosan a bajom ezzel az írásoddal lépésről lépsére:
Tehát újabb 100 Leo-t reálisnak tartasz (2030 után kb 15m$/db áron) úgy, hogy fenn kell tartani már kb:
1.) honnan v4eszed azt a darabárat? sokallod? vagy mi? a világ legmodernebb harckocsi zászlóalját vettük meg, az sosem lesz olcsó de úgy főleg nem hogy kb a nulláról indulunk ami az üzemeltetési és karbantartási kultúrát illeti, persze hogy nem olcsó de HA rendelnénk még akkor mivel az első ügyletben szereplő kiadásokkal már nem kéne számolni így a következő darabok darabára drasztikusan csökkenne, és igen reálisnak tartom
úgy, hogy fenn kell tartani már kb:
- 14 Gripen
- 60 Leopard
- 200 Lynx
- 250(-300) 4X4, a "Törökök"
- szállítógépek (a jelenlegiek, +3 rámpás)
- +7.500 fő MH állomány (legkevesebb)
- egyebek.(+ lehet: 6-10 L-39NG és/vagy 4-10 újabb Gripen)..
picsányi technika bocs
ez nem érv hogy jaj hát ezeket is fenn kell tartani, igen, képes lennénk ezek mellett további 100 Leo "eletartására" de most az említett számok realitásába nem mennék bele pedig az is érne egy misét
Háborús veszély én nélkül nem tartom valószínűnek, hogy egy újabb 1,2-2,5 milliárd €-s fejlesztést(100 Leo, radarok, Griffek, drónok,...) elfogad a magyar társadalom.
Te igen.
1.) ahogy látod, nem csak én, és én/mi még elég visszafogottak illetve reálisak voltunk, biztos olvastad hogy valaki itt több100 harckocsira meg hadosztályokra gondol....
2.) persze hogy elfogadna, haló, a Z2026 az megvan hogy 3500 milliárd forint? az megvan hogy a 700 milliárdos IFV beszerzésünkre az ellenzék már rá se repült a múltkori (1 milliárdos légvédelmi képességfejlesztés) buktájuk után? attól függ hogy van eladva a dolog mert ha van rá akarat hogy eladják akkor hidd el ez nem probléma mint ahogy a Z2026 eladása sem volt probléma, akarat pedig msot van (legalábbis több mint mondjuk 1996-2013ig)
Sajnos szinte biztos, hogy ennyi idő alatt(2030+...) "becsúszik" (remélem legfeljebb csak) egy, 4 éves "csipet-csapat/Fletó/egyéb selejtek..." időszak, a biztosra vehető megtorpanással/töréssel !
ezzel Veled 100%-ban egyetértek hogy jelen pillanatban a haderőfejlesztésünkre ez jelenti kb a legnagyobb veszélyt. más nem
Egy mondat geo-politika:
A biztosnak vehető egy ellenfél/ellenséggel (ismét szövetséges ) az 5-6 szomszéd közül hány fog kezet fogni?
na ez a legnagyobb faszság nekem a válaszodban. Azt elárulod hogy az 5-6 szomszédunkból hány LENNE képes 2 napnál tovább támadó hadművelet végrehajtására? ( persze csak ha leszámítjuk azt hogy amúgy a szomszédainkból 2 nem NATO tag .... és ebből a kettőből is ukrajna épp az ami -tehát nato- seggét nyalja mert fosnak putyintól?) felesleges ilyeneket felhozni mert már 4szer lebontottam országról országra miért hülyeség ezzel jönni
Az anyagilag megvalósíthatatlan, de szintén reális "körkörös védelem" igényét fel sem vetem.
ne is az előbb elmondottak alapján ugyanis ez is hülyeség kategória
A bő "félkörös védelem" Trianon utáni realitását figyelembe véve te reálisan elégnek tartasz kb. 150 hk-t ? ? ?
jelen pillanatban mivel a 3 dandáros struktúrából kell kiindulni azt kell mondjam hogy ennyire van lehetőségünk és a térségben ezzel is rohadt jók lennénk, mivel nekünk nem 150-200 kohószökevény levedlett szarjaink lennének
Minden szomszédnak az addig beszerzett új technikák mellett "maradt" 2-3-400 konzervált, részben modernizált "kohószökevény", +BMP/BTR/Grad/....
Nekünk ehhez képest(összesítve) ugye kb: 0, az az nulla !
ki szerzett be a románokon kívül modern technikát bocs? szlovákok? még semmit, osztrákok? nagyon nincs ilyenre pénzük, horvátok? levedlett ami szart fognak kapni MAJD egyszer, grat, szerbek? semmi nyugati modern technikájuk nincs max ruszki technika, ukránok? a saját szarjaikat festik újra meg picit tuningolják és állítják vissza ja meg vettek pár javelint az amiktól, oké, miről beszélsz itt amikor ilyeneket mondasz??? nem értem
A továbbra is "nem-létezó" magyar második vonal(as technika) ???
mi van vele?
Ezért "mantrázzuk" mi néhányan az izraeli (régit-jól-modernizálni) receptet/megoldást, az anyagilag(kelló mennyiségben ! ! !) megvalósíthatatlan "mindenból a legjobbat" illúzióval.
maradjunk annyiban hogy ami most itthon van, azt nem nagyon érdemes már tuningolni mert több pénzt visz el mint amennyi képességbeli növekedést adna , lásd T72 tuning, btr modernizáció (teljes faszság), ruszki cuccot nem igazán tudunk venni, nyugati vasak mert gondolom Te is gondoltál már használt Leo2A4-ekre nem éri nagyon meg. miért? megint elmondom, a dánoknak a Le2A5-jeiket 5 misi/darab áron húzták fel A7-re, DE a dánoknak a legmodernebb A5 volt és volt rájuk költve is rendesen, ami jelen pillanatban a piacon elérhető Leo lenne az max A4 és ki tudja milyen állapotban, lásd spanyol amit mindig mondok hogy felesleges lenne elhozni mert a megvásárlással,nagyjavítással és tuninggal ott vagy majdnem mint egy Leo2a7+ , akkor minek a szarnak egy pofon?
Mivel nincs másodvonalas -korábbi, valóban "hulladék"- tartalék technikánk, azért sajnos azt meg kell teremteni(venni), és hazai iparral felújíttatni ! ! !
nem
nem baszod nem így kell hazai ipart megteremteni újra, hanem úgy ahogy csinálják épp, elhozni a legmodernebbet kerül amibe kerül és azt valahogy integrálni a hazai iparba, ameddig nincs hazai ipar (mert egy currust nem fogok annak mondani bocs) addig meg nem is tudsz ilyenekről álmodni. Nincs erre pénzünk hogy megvegyük a szart lásd mondjuk valahonnan kukázott 72-eseket aztán itthon a currus majd tuningolja őket és ugyanúgy kutyaszart se érnének
mondhatod itt a másodvonalat
@Pogány al meg
@vasszekely el együtt de fogjátok már fel hogy most van pénz és főleg nagyjából akarat arra hogy egy kis haderőt felszereljünk a legmodernebb technikával, most NINCS arra pénz hogy ilyen hülyeség tuningra költsünk, meg új motor a btr-be meg mit tudom én Ti mi a tökömről beszéltek????? a BTR már akkor szar volt mikor ide megérkezett Ti meg majd 30 évre rá milliókat akartok beléjük rakni, T72 ugyanez, lásd a lengyel példát, kb hazaárulásnak veszik kint (pont 1 hete beszéltem egyik lengyel katonával és Ő is ezt mondta) hogy a régi szar 72-esbe rakják a pénzt ahelyett hogy már építenék otthon a K2-ket vagy a LeoPL ( ami szerintem meg megint felesleges nekik mert nem nagy előrelépés, ott a németek ügyesen játszottak)
Na, ennyi volt CSAK a bajom az írásoddal. Várom hogy ezek után mit nem értesz vagy mibe szeretnél belekötni de kérlek előbb a lemezt akaszd ki és végre térjünk rendes vizekre mert ez már unalmas.