A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 787
6 803
113
ye.gif
ye.gif
ye.gif






"...This is aligned with the available data on the prices of the brand new equipment. According to one of the reports that have been issued by the German MoD a few years back, a single Leopard 2A7+ MBT has a price tag of EUR 13-15 million. ..."

...és még sok más forrás, például 20+ esetben maga a HTKA(sokszor forrással) !!!
cl.gif









Leopard, Lynx, "Törökök" fenntartása százas darabszámban szinte "fillérek" mint tudjuk. Korábban nem létező kategória alkatrész-árban, karbantartásban !
...vagy a Román "gyakorlat".
"Jót tesz" a technikának !


A repülés-technika is "olcsó".
A korábban szintén nem létező méretű/számú 5-6 szállító pedig "alig fogyaszt".

A lényeg:
Nem szabad kiindulni az amúgy olcsóbb karbantartású VSZ technika korábbi költségeiből, főleg, hogy azt is "megspóroltuk"! Tudjuk az eredményt.

Van pénz? Nagyon jó. Ennek örülök. Akkor a hiányzó másodvonalas technikára szánni kell 250 millió-t a 10 Milliárdból. A teljes összeghez képest morzsa.

Max 15 Leopard árából 100+ T-72-t lehet "szénné páncélozni" a'la IDF, és ellátni másodvonalas NATO célzó/ ...elektronikával.
Tudod, ez az a modernizált T-55, amit alig lehetett mostanában kilóni az amicsi top-on kívul minden *(is) rendelkezésére állt a palesztin/iráni Forradalmi Gárdá-s "versenyzőknek". ...tizessével per tank is ! ! !
Nem ukrán, nem cseh, nem lengyel nem ... kipróbálatlan, "mesés" marketinges verzió.
Az izraeli felújított T-55-nek nagyobb a túlélési esélye mint a pillanatnyi "top", török Leo-knak ! ! !







ye.gif
ye.gif
ye.gif









Ukrán - román szinte testvér lesz ellenünk.

Mit raksz bárhova máshova, ha csak felmerül is a lehetőség, mondjuk a horvátok,, szerbek valamelyikében, egy gyenge pillanatukban ? ? ?
Elég ha csak elkezdenek felvonulni a határra. harmada az első-vonalunknak -indokoltan- "lerohan" délre, a többiek meg ott állnak "kevesen" .

"Szinte ismeretlen" a hasonló eu-s eset: Történelem könyv ? ? ?





Ja. Két-/ több-frontos háború. Hülyeség. Az Sőt: Rémálom. Töri-könyv? ...ismét?

Ukrán és/vagy román valakivel "délről"?
Ebben mi is a hülyeség.
Az, ha nem gondolnak rá itthon !
Ez lenne a qrva nagy hülyeség ! ! !





Ismétles !!!
Ukrán és/vagy román valakivel délen? Ebben mi is a hülyeség.
Az, ha nem gondolnak rá itthon !
Ez lenne a qrva nagy hülyeség ! ! !






...valami 2030 utáni időket emlegettél.
...vagy az csak "rám" vonatkozik a "szomszédokra" nem.
A többi "játékost"/országot "beszerzésileg" addig hibernálod?
...vagy megáll az idő ? ? ?
En terveztem "velük". Hibának tartod?







..."csak" a fennmaradó "nem-létezése" a másodvonalunknak, ellentétben m i n d e n k i m á s s a l a környéken ! ! !

A,
Mert "morzsányi mennyiségű" Leo árából a többi Leo képességeit meg lehet sokszorozni(ha "mixelve" vannak 2:1/3:1 arányban, mint anno' a Tigrisek "...egyszer régen...").

B,
Nem kellene mindenhova Leo-t küldeni -oda is ahova nem is kellene-, csak azért, mert nincs más !
wb.gif


C,
Izrael sem ért/értett veled egyet, a magyar költségvetés sokszorosából !!!







Van pénz? Van akarat. Nagyon jó. Ennek még mindig örülök.
Akkor az elb@szott, hiányzó másodvonalas technikára szánni lehet/kell 250 millió-t a 10 Milliárdból. A teljes összeghez képest morzsa.

Max. 15 Leopard árából 100+ T-72-t lehet "szénné páncélozni" a'la IDF, és ellátni másodvonalas NATO célzó/ ...elektronikával.
Tudod, ez az a modernizált T-55, amit alig lehetett mostanában kilőni az amcsi top-on kívül minden (is) rendelkezésére állt a palesztin/iráni Forradalmi Gárdá-s "versenyzőknek". ...tizessével per tank is ! ! !
Nem ukrán, nem cseh, nem lengyel nem ... kipróbálatlan, "mesés" marketinges verzió.
Az izraeli felújított T-55-nek nagyobb a túlélési esélye mint a pillanatnyi "top", török Leo-knak ! ! !




Lassan pár közös pontot felsejlik "kemény küzdelemben"...
n2.gif

További jó fórumozást kívánok Magunknak
rl.gif
én ezt feladtam, gondolj amit akarsz inkább,nincs kedvem ehhez az arcoskodásodhoz, hiába mond Neked az ember bármit, le se szarod, csak a beakadt lemezzel jössz úúúújra és újra
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 200
113
én ezt feladtam, gondolj amit akarsz inkább,nincs kedvem ehhez az arcoskodásodhoz, hiába mond Neked az ember bármit, le se szarod, csak a beakadt lemezzel jössz úúúújra és újra



Elnézést kérek, hogy egy fórumban érvelek, alátámasztom és ragaszkodom a véleményemhez, mert jónak tartom.

Hidd el, ez máskor, mással is elő fog fordulni. Szerintem ez is az élet része, el tudom fogadni.
További jókat!
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 200
113
Amúgy meg aki nagyon gyalogsági tűztámogatót akar az nem harckocsikat vizionáljon mert az ökörség.1000× több értelme van annak ha az IFV -re egy nagykaliberű gépágyút raknak mint ahogyan az oroszok csinálták az 57-es gépágyúval.

Az egyik válasz a kérdésre, hogy a 30 tonna körülire tervezett IFV konstrukciókat "sz@rrá"/mozgásképtelenné páncélozzák, mire az tank-súlyú(és védettségű) lesz, egy számmal nagyobb fegyverzettel, korszerű elektronikával.

A másik fejlesztő/alkalmazó csapat a "felesleges", de ide "pont jó"(-l páncélozott), már elavult tankjait faragja át erre a feladatra, sokkal jobb páncélozottság/mozgékonyság mutatóval(sokkal kevesebb pótpáncél kell), lecserélve a korszerűtlen fegyverzetet és/vagy elektronikát.

Tipikusan az oroszoknak/ex-SzU/ex-VSz-nek vannak "felesleges" tankjaik ez behatárolja, hogy hol melyik megoldás gazdaságosabb/hatékonyabb.
Ez szerintem -a politikai okok mellet- jelentős anyagi/észszerűségi érv.

Minkét megoldás mellett hosszú az előny/hátrány lista.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Az egyik válasz a kérdésre, hogy a 30 tonna körülire tervezett IFV konstrukciókat "sz@rrá"/mozgásképtelenné páncélozzák, mire az tank-súlyú(és védettségű) lesz, egy számmal nagyobb fegyverzettel, korszerű elektronikával.

Ugyan mar. A Lynx sehol nem all ki egy hklovedeket, a hk viszont igen, mikozben eleg messze van a mozgekonysaga egy 65 tonnas 2A7HU-nak meg a legnehezebb, 40-45 tonnas Lynxetol is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 183
78 818
113
A gepad 10 es cigaval 18 2m2 viszont ugyanazzal a 10 es csigaval csak 14. /konyebb nato loszer miatt konnyebb cso teleszkopos loszer konnyebb tar. Konnyebb optika konnyebb suly./tehat a vege 12 korul lenne.
Pkm et egy ember is elkezeli. Folosleges a 2 fo tartalek cso sem kell csak vedelmi allasba ott meg... A cg kezelesere is kepes egy ember loszereinek mint irtam pk pkh/a cgs meg koveti mint a hirados anno pincsibe... Egyebkent az m2 es egy emberes ak szolok m2m is. Akiszabott loszert nem mas viszi. Es nem kell rombolopuskaval mamoverezni. A jarmutol par szaz m r nem strapal le senkit. /a panceltorok ugy rohangasznak a gepardal m1 el altalaba mint mas a pkm el.../ahhoz vannak szokva./

Hülyeségeket beszélsz...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 183
78 818
113
Most nem akarok mélyen belefolyni a vitába, de látom 'dudi' nagyon "forgatja benned a kést" és sajnos igaza van.

Egyfelől amire óvatosan próbálja felhívni a figyelmet (de még nem vitte be a "kegyelemdöfést"), hogy a dobtárat nem veheted ekvivalensnek a szekrénytárral semmilyen szempontból - Nálad már itt elromlott a matek.

Mi a "gond" a dobtárral? Röviden: őrült nagy a kiterjedése, nagy a súlya és az előző kettőből is ered, hogy őrült kényelmetlen a kezelése. E legutolsóba érdemes lehet még olyat is belegondolni, hogy mondjuk 3 dobtárral a mellény elejében (és oldalában is, mert úgy férne el) vágd magad a földhöz hirtelen, ha kell. :) Nem lehetetlen csak kényelmetlen ...

Ugye a dobtár nem "kétdimenziós", mint a szekrénytár (előre is kilóg). A mellényen pont kétszer annyi helyet foglal el. Így már itt nem fog kijönni az 5 szekrénytár helyett a 3 dobtár+2 szekrénytár vagy éppen az 5 dobtáras forgatókönyv. Gondolj bele az USMC M27 IAR koncepcióba - ott is egy dobtár+3 szekrénytár van a mellényen. És még akkor sem gondolkodtak több dobtárban, hogy pont a SAW szerepkört szerették volna váltani vele ...

Továbbá (feltöltve) kétszer akkora a súlya. Nagyobb fizikai méretekkel, kétszer akkora súlyú --> szar fogása van, harci helyzetben melyikkel molyolnál inkább? Nem véletlen, hogy az USMC -nél is sokkal inkább kedvelik az 5 szekrénytáras konfigot és inkább csak, mint "kicsivel jobb gépkarabélynak" használják vagy hova tovább jobb optikával DMR (-szerű) szerepkörben képeznek embereket rá? Pedig a lőszere a létező legkisebb NATO karabélylőszer - 5,56×45 mm (azaz nem puskalőszer vagy hovatovább rombolópuskalőszer). Persze igaz, hogy a dobtárba 60 lőszer mehet, de a gyakorlatban ez sok ...

PKM, rombolópuska, CG és egyéb hasonszőrűek. Ezeknél az alapplatformnak is komoly súlya van. Főleg, ha feltételezzük, hogy a katona visz magával valamilyen "önvédelmi jellegű fegyvert is" lőszerestül (pisztolyt vagy akár komolyabbat). Az OK, hogy annyi lőszer lesz nála, mellyel tud azonnali tűzkiváltást kezdeményezni, de annyit egyszerűen nem fog egyedül elbírni, mely a művelet során az elvárt lenne. Ezért a lőszer mennyiség egy részét egy másik rajtag fogja vinni és ilyenformán más területen korlátozottan igénybevehető (azaz nem fog elmenni ajtókat berugdosni a többiekkel). Másfelől ez az ember:

- általában szintén ki van képezve az adott fegyverre - így amennyiben a kezelő harcképtelenné válik, akkor korlátozottan folytathatja a tevékenységét,
- tud felderíteni, célt kijelölni,
- tud tölteni (egy CG -nél is sokkal gyakoribb tűzkiváltás érhető el, ha ebben segítenek), csövet cserélni, de még a cuccot odébbrángatni is tud segíteni. E mellett közvetlen fedezetet is tud biztosítani korlátozottan, amíg a kezelő éppen (céloz/)tüzel ...

Azaz, igen - lesznek két személyes fegyverrendszerek is, mert ezt egy ember nem tudja a kívánt hatékonysággal ellátni. Másfelől, ha kiesne, akkor a képesség is kiesne - OK, ez lehet kiképzés kérdése is, de ha éppen tök máshol vagy, akkor nem tudod átvenni a szerepkörét ... Sőt géppuskáknál van olyan is, hogy három (németeknél láthatsz olyat, hogy a gpu -st még mindig kétoldalról fetrengik körbe, de a VH -ban is) - pl. tartaléklőszer egy része illetve gépkarabélyos fedezet. Meg persze olyan is, hogy az egyik tölt (balról) - kérésre meg a másik csövet cserél (jobbról, de ezt követően újra gépkarabéllyal fetreng és nézelődik a környékre) ...



Amennyiben el akarnám viccelni a dolgot, akkor arra, hogy "rombolópuskával (legyen mondjuk .50 -es) sorozatot lőni lőszerpocsékolás lenne" kérdésre a következőt válaszolnám. Sőt - még bevállalva némi kevésbé pontosságot is ezt igen hasznos funkciónak találják és nem szokott akkora problémát okozni a "plussz lőszerfogyasztás" sem. Ugyanis ez lenne a nehézgéppuska ... :p:D:D

Persze értem a gondolatmenetedet és nem a lényegi részébe kötöttem bele ...

Azt el is felejtetted,hogy ha nálad van a CG akkor a lőszete nem lehet nálad mert nem tudod hova rakni.A CG lőszere űrméretes ha ahátadra veszed akkor a vetőt már nem tudod.

No meg a 18kg-s Gepárdból hogyan lett 12 kg azt nem is értem.Az M82 az 14kg üresen és az nagyon ki van könnyítve...

Teljesen el van rudaszkodva minden realitástól.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 588
34 668
113
Azt el is felejtetted,hogy ha nálad van a CG akkor a lőszete nem lehet nálad mert nem tudod hova rakni.A CG lőszere űrméretes ha ahátadra veszed akkor a vetőt már nem tudod.

No meg a 18kg-s Gepárdból hogyan lett 12 kg azt nem is értem.Az M82 az 14kg üresen és az nagyon ki van könnyítve...

Teljesen el van rudaszkodva minden realitástól.
Ugy hogy a m2m csak 14 kg. /a hiuz ennek a tovabbgondolasa./ es azokkal amit leirtam az a 2 kg megsporolhato. A gepard csalad is nagyon ki van konnyitve az m1 egy cso meg egy psisztoly :D ez van rombolopuskaba jok vagyunk...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 588
34 668
113
Elarulom hogy azt a kameras celzorendszert ami egy kamera meg egy lencse mar az m2 hoz a 90 es evekben remdelkezesre allt /ennyire elprremutato fegyver volt./ kapaslovesre./ a hiuznal modernizaltak a glassal. /hol van meg csak hasonlo is./ vagy sorozatloves leadasara kepes rombolopuska? / vilagelsok vagyunk profik ezen a teren annyi hogy nincs reklamozva... /az m1 csak kikepzo fegyver haboru eseten a tobbi M szeria lenne alkalmazva./
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 183
78 818
113
Ugy hogy a m2m csak 14 kg. /a hiuz ennek a tovabbgondolasa./ es azokkal amit leirtam az a 2 kg megsporolhato. A gepard csalad is nagyon ki van konnyitve az m1 egy cso meg egy psisztoly :D ez van rombolopuskaba jok vagyunk...

Az M1 az 18kg...Csak ennyire vagyunk jók(nem mellesleg egy szar fegyver).
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 646
122 006
113
A gm6 hiúz 12 kg. És az a legkönnyebb amúgy sok köze nincs az elődökhöz. Más a működési el, más a tervező, más a gyártó.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 588
34 668
113
En ket dolgot tartok fotosnak.
Az eggyikhez hidvetokre van /lehet/szukseg mobilitasra. Elprretolt konnyu egywegekre akik a megakasztast vegzik akadalyozakk az ellen allasainak kiepiteset /figyelem eltereles gyanant./ mig a sajat vedelem kiepul.

A masodik.
Atcsomagolas rejtett raktarozas epitkezes erdo vagas renovalas.
Beszivargas alcazott megszallas kettevagas. Tartos vedelem es biztonsagos felszamolas.
Ehhez nagy tuzerore van szukseg raj szinten. A tavolsagok miatt fokozottan. Es kell amivel zarni lehet. Be kell nyulni az ellenseghez erre aknaveto es kb 1 tucat nagyobb hatotavolsagu /pl raketa fegyver./ a legvedelem gerincet itt nem lehet nagy tavolsagokra tervezni de nem is feltetlen szukseges a hangsuly a csapat legvedelmi kepessegen eleg elrettento ero.

Barmily meglepo is az elso a nehezebb. A masodik idobe hosszabb nagyobb melo de megis konnyebb kivizelezhetoseg teren. Hisz azt mimdha direkt nekunk alakitottak volna igy ki. Meg az ellen szantoi utjai is tele nyilt terepszakaszokkal.

Az elso resznel a gyalogos manover talan fontosabb a masodiknal ugyes beszivargassal es raktarozassal esetleg konnyu jarmuvekkel qvad. Konnyen megoldhato a kesobbi ellatas meg megoldhato misszios tapasztalat mindenesetre van.