A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Kik azok az egyebek?
Kik vettek?
pl a szaúdi különlegesek

CWVvRjhUkAA2V7Y
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 600
46 465
113
1.Mert én nem vagyban,hanem ésben gondolkodom.Mert nem magában,összefüggéseiből kiragadva vizsgálik egy kérdést.
A tétel marha egyszerű.A kis dronok kicsik,komoly fegyverzet hordozásához.A megfelelő méretű dron meg könnyű célpontja a légvédelemnek.Dronok még igazán dronokra is felkészült légvédelemmel nem kerültek szembe,mégis elég jol hullanak.Pansirröl meg a gyakorlatban kiderűlt,hogy akármelyik komolyabban felkészült ellenfél kiüti.Felderitő-célkövető rendszerei nem tudnak mit kezdeni a dronokkal (meg még a török EW is szénné zavarja).Gá részt meg szépen leirja Molni gá-s cikke.
2.Miért,Te tudod,hogy végülis mi van a Z2026ban?Itt egy nyilatkozat nem jelent semmit.Multirole harcászati szállitó A319,harci heli képességet visszaadó pénzkidobás értékű restaurált Mihu.Harcászati busz.1 osztálynyi PzH,mint KM-ben egyedülálló tüzérképesség (a kinkrét tipusbol ugyanennyi van a horvátoknak)-csupa agitprop.Rossz nyilas duma,ahogy régen mondtuk egy hóhányó hazudozásra.
SEAD képesség meg egyébbként is sokkal többröl szol,mint egy adott bomba/rakéta fajta.Nekünk meg még egy kósza EW konténert se sikerűlt 20 év alatt beszerezni....-vagyis a Gripenjeink tényleges háborús helyzetben lényegében bevethetetlenek jelenleg.Békebeli diszcigánykodásra jók csak,a mostani román/ukrán légvédelem blokkolja a gépeinket.
Helikopter képes a terepkövető,bujkáló repülésre.Kicsi felderitődronokkal való együtműködéssel kiemeli a komolyabb csapatlégvédelmet,utána meg az olcsóbb fegyverzettel aprit.IR MANPADok ellen van védelem.
Továbbra is ott a probléma,hogy csapatok (mi esetünkben csak kis záró osztagok,diverziosok már csak-nincs többre kapacitásunk) leggyorsabban helikopterekkel lehet mozgatni hadműveleti szinten.Szintén helikopterekkel mozgatsz a leggyorsabban tűzerőt-ami utána ott is tud maradni.Mert a heli le tud szállni,és úgy adni készültséget.Gripen meg csak korlátozott ideig tud jelen lenni (de az ellen légvédelme miatt még az is necces)
Ebben annyi hülyeség van, hogy áthoztam ide, hogy válaszolja meg neked, aki akarja.
Én már csak tőmondatokban vagyok hajlandó.
Az UAV képtelen a terepkövetésre! Ez teljesen nyilvánvaló.:p:D
Továbbá javasolnám tanulmányozni a Benkő papa tavaly nyári előadását, mert fingod sincs a beszerzés alatt lévő dolgokról.
Az a vicces, hogy már most további dolgok derültek ki, mint amit akkor előadott.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Ebben annyi hülyeség van, hogy áthoztam ide, hogy válaszolja meg neked, aki akarja.
Én már csak tőmondatokban vagyok hajlandó.
Az UAV képtelen a terepkövetésre! Ez teljesen nyilvánvaló.:p:D
Továbbá javasolnám tanulmányozni a Benkő papa tavaly nyári előadását, mert fingod sincs a beszerzés alatt lévő dolgokról.
Az a vicces, hogy már most további dolgok derültek ki, mint amit akkor előadott.
Egyes részei bőven beférnének az olvasói aranyköpések, illetve a humor témákba is.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 665
3 992
113
Pkm et egy ember is elkezeli. Folosleges a 2 fo tartalek cso sem kell

Szia,

Ket "apro" problema van csak az PKM-eddel:
-Egy csovel lebutitod egy golyoszoro szintjere.
-Mivel kevesebb loszer lenne hozza, mint akar egy gepkarabelyhoz akar egy golyoszorohoz, ezert se egy golyoszoro, se egy gepkarabely erteket sem erne el.

ui. az SAS-nel divat, hogy egy fo kezeli a golyoszorot (amit neha hibasan geppuskanak forditanak magyarul), de ott cserebe mindenki cipel hozza loszert, vagyis ott sem egyeni fegyver.

Bel
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 665
3 992
113
Ez van a karabely a mellenyeknek hala oda jutott mint anno a geppiszoly...
Pontos loves tomeges elterjedesenek lehetosegenek biztositasa hatterbe szoritja a karabelyt.

Szia,

Mar sok-sok evvel ezelott gyartottak Magyarorszagon olyan 7.62x39 loszert, ami 13 mm acelpancelt atutott, az valoszinuleg az osszes jelenleg elterjedt mellenyt atviszi; kulonosen a mellkas meretenel joval kisebb kozepso zseben kivuli reszen.

Pontos loves: nagyon keves olyan katona van, aki az AK pontossaganak megfeleloen tud loni, vagyis 100 m-rol a mozgo ellenseg fejbelovese tul kicsi kihivas neki (kb 18 cm-es szoras varhato el az AK-tol 100 m-en tomeggyartott loszerrel).
Nekik megoldas lenne egy jo minosegu loszer, amivel ugyanezt 200 m-rol tudjak megtenni. :)

Bel
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 188
66 891
113
hja várjál, te még itt tartasz?
Ezek az emberek jelentős része már javában németet tanulnak, és vagy az osztrákoknál vagy a németeknél éppen átképződik a német technikára.
Mert hidd el, hogy jelenleg - meg előtte 2018 decemberéig - nem állt rendelkezésre a tatai harckocsizászlóaljnál egy árnyék zászlóalj, amelyik majd kimegy átképződni, a "rendesek" meg tolják a T-72-eseket. Nem-nem! Itten kérem a foghíjas legénységből lettek kiemelve az emberek az átképzésre.
Szóval nem nincsen elég ember a T-72-re sem, és egyre kevesebb lesz, ahogy turnusonént átképzik őket - talán már itthon.
Milyen logisztikára gondolsz?


Az állománnyal kapcsolatban igazad van, de azért részben azért is alakult így, mert sokáig tolták a balfasz könnyű lövész doktrínát a leépítés mellett. Persze ettől, hogy ez alapindok, még nem lesz jelenleg ember, de azért ez könyékig benne van. Amikor anno én voltam a toborzóban, és fogcsikorgatva igyekeztem bekerülni a haláldoboz T-72-be és minden második mondatban ki kellett a helyi úriembert javítanom Szolnok helyett Tatára, akkor legalábbis velem mínusz egy emberrel számolhatott a hazai harckocsizó fegyvernem, illetve kompletten a honvédség, mert pontosan nulla esélyt lobogtattak fel erre, hogy legyen elég könnyű lövész. Lett volna a jelenre is harckocsizó ha nem balfasz a nép a vezetőválasztásban, alig valamivel voltunk az őszödi beszéd után. Szóval ezért is nem volt árnyékzászlóalj, tekintve, hogy nem voltam egyedül ezzel az azelőtti és azutáni években.

A logisztika kérdésében erre gondolok (fúj lesz, de hát ez van)
https://docplayer.hu/161264626-1-a-hm-currus-zrt-bemutatasa.html

Tudom, hogy a toronytervezetem nem szerepel a prospektusban, bár nem gondolnám, hogy nem lennének képesek arra is főleg úgy, hogy a Leonardo meg hajlandó kihelyezni a gyártást, de legalábbis a 72-es alváz, motor, hajtáslánc, futómű nem okozna nekik gondot.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 400
120 539
113
Az állománnyal kapcsolatban igazad van, de azért részben azért is alakult így, mert sokáig tolták a balfasz könnyű lövész doktrínát a leépítés mellett. Persze ettől, hogy ez alapindok, még nem lesz jelenleg ember, de azért ez könyékig benne van. Amikor anno én voltam a toborzóban, és fogcsikorgatva igyekeztem bekerülni a haláldoboz T-72-be és minden második mondatban ki kellett a helyi úriembert javítanom Szolnok helyett Tatára, akkor legalábbis velem mínusz egy emberrel számolhatott a hazai harckocsizó fegyvernem, illetve kompletten a honvédség, mert pontosan nulla esélyt lobogtattak fel erre, hogy legyen elég könnyű lövész. Lett volna a jelenre is harckocsizó ha nem balfasz a nép a vezetőválasztásban, alig valamivel voltunk az őszödi beszéd után. Szóval ezért is nem volt árnyékzászlóalj, tekintve, hogy nem voltam egyedül ezzel az azelőtti és azutáni években.

A logisztika kérdésében erre gondolok (fúj lesz, de hát ez van)
https://docplayer.hu/161264626-1-a-hm-currus-zrt-bemutatasa.html

Tudom, hogy a toronytervezetem nem szerepel a prospektusban, bár nem gondolnám, hogy nem lennének képesek arra is főleg úgy, hogy a Leonardo meg hajlandó kihelyezni a gyártást, de legalábbis a 72-es alváz, motor, hajtáslánc, futómű nem okozna nekik gondot.
Sima ipari nagyjavításra sem képes a currus. Azért vannak olyan állapotban a gépek amilyenben.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 719
6 568
113
Elnézést kérek, hogy egy fórumban érvelek, alátámasztom és ragaszkodom a véleményemhez, mert jónak tartom.

Hidd el, ez máskor, mással is elő fog fordulni. Szerintem ez is az élet része, el tudom fogadni.
További jókat!
Nem azzal van baj hogy érvelsz , hanem hogy szar , nem valós érveket hozol fel amikhez úgy ragaszkodsz hogy mást nem is látsz miattuk , hoztál egy érvet , elmondtam hogy miért nem igaz/jó érv , erre Te jöttél ugyanazzal és valahogy nem találtuk hogy mit is mond és miért a másik a stílus meg megint más kérdés
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 600
46 465
113
Az az érdekes, hogy ez a Rábás hír valószínűleg a fórum terméke. Vastaps @kamm -nak!
Mert ugye milyen valószínűsége van annak, hogy a MN vagy az origó megtalálja a lengyel lapban az interjút?
Ehhez képest a kormánymédiát már bejárta a hír.
2 opció van.
- Vagy az egyik itteni ember dolgozik a MN-nek, és aktívan figyeli az itt megjelent híreket.
- Vagy szolgálatok aktívan figyelik (mondjuk ez nyilvánvaló) ezt a csatornát is, és a helyt álló - nemzetközi sajtóból - kikerült információkról tájékoztatják a HM sajtósait, akik kiadnak háttéranyagokat a médiának.

Mondjuk bármelyik is igaz, azt azért megérdemelhetnénk, hogy pár exkluzív fülest kaphatnánk 1-1 bejelentést megelőzően mondjuk 24-48 órával.

Érdekes, hogy többen abból próbálnak levonni következtetéseket, hogy melyik topic lódul meg.
Szerintem ezek azért nem logikus kapcsolódási pontok, mert ezzel az erővel már 670 db 130mm-es RM ágyúval felszerelt, Leo 2 A8-as szintre, az izraeliek által felújított T-72-es állna a Currus udvarán, közvetlenül a 120mm-es CMI tornyos Barys mellett! :p:D
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 382
31 768
113
Ebben annyi hülyeség van, hogy áthoztam ide, hogy válaszolja meg neked, aki akarja.
Én már csak tőmondatokban vagyok hajlandó.
Az UAV képtelen a terepkövetésre! Ez teljesen nyilvánvaló.:p:D
Továbbá javasolnám tanulmányozni a Benkő papa tavaly nyári előadását, mert fingod sincs a beszerzés alatt lévő dolgokról.
Az a vicces, hogy már most további dolgok derültek ki, mint amit akkor előadott.
A nyilatkozatok nem mérvadóak,azt már észrevehetted volna.
Láttál már Kaszást terepfedezék mögött bújkálni?
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 718
5 761
113
Az az érdekes, hogy ez a Rábás hír valószínűleg a fórum terméke. Vastaps @kamm -nak!
Mert ugye milyen valószínűsége van annak, hogy a MN vagy az origó megtalálja a lengyel lapban az interjút?
Ehhez képest a kormánymédiát már bejárta a hír.
2 opció van.
- Vagy az egyik itteni ember dolgozik a MN-nek, és aktívan figyeli az itt megjelent híreket.
- Vagy szolgálatok aktívan figyelik (mondjuk ez nyilvánvaló) ezt a csatornát is, és a helyt álló - nemzetközi sajtóból - kikerült információkról tájékoztatják a HM sajtósait, akik kiadnak háttéranyagokat a médiának.

Mondjuk bármelyik is igaz, azt azért megérdemelhetnénk, hogy pár exkluzív fülest kaphatnánk 1-1 bejelentést megelőzően mondjuk 24-48 órával.

Érdekes, hogy többen abból próbálnak levonni következtetéseket, hogy melyik topic lódul meg.
Szerintem ezek azért nem logikus kapcsolódási pontok, mert ezzel az erővel már 670 db 130mm-es RM ágyúval felszerelt, Leo 2 A8-as szintre, az izraeliek által felújított T-72-es állna a Currus udvarán, közvetlenül a 120mm-es CMI tornyos Barys mellett! :p:D

Nem vagy, hanem és - szerintem.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 382
31 768
113
Az az érdekes, hogy ez a Rábás hír valószínűleg a fórum terméke. Vastaps @kamm -nak!
Mert ugye milyen valószínűsége van annak, hogy a MN vagy az origó megtalálja a lengyel lapban az interjút?
Ehhez képest a kormánymédiát már bejárta a hír.
2 opció van.
- Vagy az egyik itteni ember dolgozik a MN-nek, és aktívan figyeli az itt megjelent híreket.
- Vagy szolgálatok aktívan figyelik (mondjuk ez nyilvánvaló) ezt a csatornát is, és a helyt álló - nemzetközi sajtóból - kikerült információkról tájékoztatják a HM sajtósait, akik kiadnak háttéranyagokat a médiának.

Mondjuk bármelyik is igaz, azt azért megérdemelhetnénk, hogy pár exkluzív fülest kaphatnánk 1-1 bejelentést megelőzően mondjuk 24-48 órával.

Érdekes, hogy többen abból próbálnak levonni következtetéseket, hogy melyik topic lódul meg.
Szerintem ezek azért nem logikus kapcsolódási pontok, mert ezzel az erővel már 670 db 130mm-es RM ágyúval felszerelt, Leo 2 A8-as szintre, az izraeliek által felújított T-72-es állna a Currus udvarán, közvetlenül a 120mm-es CMI tornyos Barys mellett! :p:D
Ami azt illeti,találkoztam már komoly haditechnikai cikk forrásfelsorolásában a HTKA fórummal.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 004
91 917
113
Az az érdekes, hogy ez a Rábás hír valószínűleg a fórum terméke. Vastaps @kamm -nak!
Mert ugye milyen valószínűsége van annak, hogy a MN vagy az origó megtalálja a lengyel lapban az interjút?
Ehhez képest a kormánymédiát már bejárta a hír.
2 opció van.
- Vagy az egyik itteni ember dolgozik a MN-nek, és aktívan figyeli az itt megjelent híreket.
- Vagy szolgálatok aktívan figyelik (mondjuk ez nyilvánvaló) ezt a csatornát is, és a helyt álló - nemzetközi sajtóból - kikerült információkról tájékoztatják a HM sajtósait, akik kiadnak háttéranyagokat a médiának.

Mondjuk bármelyik is igaz, azt azért megérdemelhetnénk, hogy pár exkluzív fülest kaphatnánk 1-1 bejelentést megelőzően mondjuk 24-48 órával.

Érdekes, hogy többen abból próbálnak levonni következtetéseket, hogy melyik topic lódul meg.
Szerintem ezek azért nem logikus kapcsolódási pontok, mert ezzel az erővel már 670 db 130mm-es RM ágyúval felszerelt, Leo 2 A8-as szintre, az izraeliek által felújított T-72-es állna a Currus udvarán, közvetlenül a 120mm-es CMI tornyos Barys mellett! :p:D
Sztem nem bonyolult. Az újságíró benézeget ide, ami arra érdemes lecsekkolja a minisztériumi kapcsolatainál és ha sok az egyezés megírja.

Ami még érdekes, hogy a lengyelek már az augusztusi bejelentéskor megírták, kibővítve a PzH2000 szervízzel persze feltételes módban.