A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Nincs kész Lynx.Én Lynx párti vagyok,dehogy rajzasztalrol rendelünk meg egy járművet,az nagyon kockázatos.Egyszerűen ilyen kockázathoz nem vagyunk elég gazdagok.

Saját tapasztalataim (munka) alapján mondom neked,hogy ilyen esetben a megrendelő csak minimális kockázatot vállal nincs olyan hülye megrendelő még a civil életben sem aki magára vállalná a kockázatot a gyártó helyett.
 
S

speziale

Guest
Saját tapasztalataim (munka) alapján mondom neked,hogy ilyen esetben a megrendelő csak minimális kockázatot vállal nincs olyan hülye megrendelő még a civil életben sem aki magára vállalná a kockázatot a gyártó helyett.

Figyelj, az F35 programnak mi volt az eredti költsége? és most hol is járnak? Azt ki fizeti szerinted...mert leginkább az USA adófizetők
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Negan

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 208
113
S

speziale

Guest
Sztem most ne puffogj!
Kicsit örülj, nyiss egy sört!!
Az ilyen nagy bejelentésekre illik koccintani!
;)

Attól, hogy valami nagy, még nem biztos, hogy jó...
kicsit olyan feelingem van ezzel kapcsolatban, amikor a Madridban összeállt a galaktikus csapat...ott is volt mindig nagy örömködés, amikor az egyik vagy másik nagy sztárt megszerezték...aztán nem nyertek semmit...
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85
W

Wilson

Guest
Figyelj, az F35 programnak mi volt az eredti költsége? és most hol is járnak? Azt ki fizeti szerinted...mert leginkább az USA adófizetők

Azért nem árt azzal tisztábba lenni,hogy egy ilyen esetben nagyon komoly jogász csapatok dolgoznak mind a két oldalon a szerződésen külön kitérve a garanciális,rendelkezésre állási és még nagyon sok szempontra,biztos vagyok,hogy minden ebből eredő anyagi és egyéb kockázatot a Rheinmetall viseli,de szerintem a németek 1000%-n ott lesznek a projektben ismerem a munkamoráljukat dolgoztam párszor arról a vidékről származó echte német felső vezetőkkel minden még a leglényegtelenebbnek tűnő pont is részletesen ki van dolgozva a szerződésben,pontosan megvan határozva mennyi és milyen garanciát ad a gyártó a tervezési gyártási problémákra.És azt sem szabad elfelejteni ez a projekt sokkal jobban kellett a Rheinmetall-k mint nekünk,mindent belefognak adni a németek mert ezt csak egy nagyon fontos kiindulási pontnak és referenciának tekintik a sokkal nagyobb piacok irányában és ezért nagyon azon lesznek,hogy a magyar Lynx-l ne legyen gond.Ez nem egy himihumi Neres kft amit összedobtak a Lynxek legyártására,ez egy kőkemény hatalmas múlttal rendelkező nagyon nagy tudást felhalmozó német haditechnikai nagyvállalat,amíg ebben a cégben meghatározó szerepben lesznek a németek addig a magyar Lynx-l nem lesz probléma ha felmerülne bármilyen kontstrukciós vagy tervezési probléma biztos lehetsz benne az a németek saját költségükön megoldják,ha lesz egyáltalán bármilyen nagyobb ilyen jellegű probléma ugyanis ezek a megátalkodott németek mire a magyar gyártás elindul már szénné fogják tesztelni a Lynx-t és ha bármilyen probléma előjön azt még a tényleges gyártás előtt orvosolják.Amúgy pedig nem szerencsés a Lynxet az F-35 összehasonlítani mert a Lynx bármennyire is a csúcstechnikát képviseli az IFV területén a fasorban is technológiában,bonyolultságban(pl:szoftver)egy F-35 képest.
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Sztem most ne puffogj!
Kicsit örülj, nyiss egy sört!!
Az ilyen nagy bejelentésekre illik koccintani!
;)
20160906muppet-show.jpg
 
W

Wilson

Guest
Bennünk is felmerült, hogy miért nem tudják megoldani az általunk "megvalósíthatóra elemzett" -az Achzarit gyakorlati példából kiinduló - T-72-es modrnizálás technikai kombinációt, holot minden eleme rendelkezésre áll, a gyakorlatban használják.
Nem is értettük miért ? ? ?

Abban sejtjük a kudarc okát, hogy az izraelieknél fennálló (vesztes háború) motivációs kényszere" nincs meg, sőt, mindegyik országban különböző (katonai/politikai/gazdasági) lobbi-érdekek igényeinek keveréke teszi nehézzé/lehetetlenné a valódi megoldást, csakúgy, mint ahogy az F-35B közismert eseteben(mindenkinek/lobby-knak megfelelni akarás :rolleyes: ).
Vagyis valójában meg lehet oldani, nem "Én/Mi" vagyunk A "helikopter", a többiek meg mind hülyék. Nem, hanem nem látjuk tisztán a belső ellentéteiket/vitáikat, amik lehetetlenné teszik a sikeres megoldást.

Ennek az összesküvés elméletnek azért nincs alapja mert ha szemügyre vesszük pl a Lengyeleket akkor abban egyetérthetünk,hogy minden feltétel adott ahhoz,hogy párhuzamosan üzemeltessék a modernizált T-72-t a beszerzendő vadiúj mbt-l ráadásul így sokkal kevesebb új mbt-t kellene megvenniük,de ezek a furmányos lengyelek kiszámolták,hogy nekik csak átmenetileg éri meg a modernizált T-72-s hosszú távon sokkal rentábilisabb egy vadiúj mtb és egy felhozott modernizált Leo állomány.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
Viszont a kovetkezo evtizedekre beragadtatok a 30mm gépágyúnál - nem lesz konyú ezután egyhama átálni nagyobb kaliberre. Ráadásul az ágyú nyilván Mauser lesz. És a RM majd novemberben azzal megy a cseh tesztekre, hogy "pont ilyen konfigurációt vettek a Magyarok is".

Ez nem biztos, hogy akkora gond, mint gondoljuk. Még az emberes torony sem. Miért? Azért, mert most egy nagy lehetséges paradigmaváltás előtt állunk e téren is. Alapvetően három kérdés teljesen nyitott:

- megtörténik-e belátható időn belül?
- mikor történik meg?
- melyik kaliber lesz a nyerő?

Azaz kb. minden ... Mi is ez pontosan? Például az alábbi pontok:

- az USA OMFV programon belül az 50 mm -es gpá. , melynek várhatóan az évtized végefele lesz eredménye. Itt EU cég is motorozik még. Ki tudja, hogy mondjuk az évtized végére nem-e fog Európában is terjedni ez a platform. Értelemszerűen, ha meg nem terjed el, akkor hatalmas (és baromira drága) "kapufa" lenne ezt előtte rendszeresíteni,
- sokan emlegetik a 57 mm -es gpá. -t. Namost ez csak akkor terjedne, ha az oroszok is tömegesen bevezetnék (ennek szintén nincs évtizeden belüli realitása) és/vagy az USA 50 mm -en ezt megtenné (ennek szintén nincs évtizeden belüli realitása), de az EU -ban valamiért ez a kaliber terjedne ... Ezt bevezetni idő előtt, ha végül sehol máshol sem lesz 50+ mm -es gpá. szintén hatalmas (és baromira drága) "kapufa" lenne,
- oroszok tömegesen bevezetnék (ennek szintén nincs évtizeden belüli realitása) 57 mm -es gpá. -t és erre reakció. Ez amennyiben pl. évtizeden belül nem lenne, akkor szintén szintén hatalmas (és baromira drága) "kapufa" lenne ...

Azt vegyük észre, ha valami olyan kalibert illetve rendszert rendszeresítenénk ami sehol máshol nem lesz, akkor azt a "hajunkra kenhetjük". Namost mi történne, ha szabad szemmel is észrevehető mértékben terjedne az egyik kaliber illetve megoldás. Akkor a leginkább költséghatékonyabb megoldás lenne - az áttornyozás helyett - új Lynx -eket (/Boxer -eket/akármit) gyártanánk zl. -enként n+1 darabot és a felszabaduló mennyiséget lecsurgatnánk a tartalékosokhoz (ugye min. évtizedes távlatról beszélünk). Ez egy win-win-win szintuáció lenne ...

Itt is fontos lenne, hogy értelemszerűen nem minden harcjárműt kellene cserélni, hanem csak egy részét. A 30 mm -nek meg lesz az az előnye, hogy jóval többet lehet málházni belőle és bizony a célok elsöprő többsége ellen tökéletes még évtizedek múlva is. Egyébként az ellen IFV/APC vadászatra pedig továbbra is rendelkezésre állnak:

- Lynx(/akármi) 2 vagy 4 db ATGM -e járművenként,
- dedikált pct. alegységek,
- desszant pct. eszköze (nem CG -re gondolok elsősorban),
- akár MBT meg egyebek (akár nagy hatótávolságú rendszerek) ...

A 35 mm -es gpá. meg nem nyújt annyival többet a 30 mm -esnél, hogy komoly kérdés lenne. Én úgy gondoltam, hogy amennyiben terveznénk csöves légvédelemmel (RM Oerlikon 35 mm gpá. alapokon), akkor 35 mm lenne célszerű általánosan - amennyiben nem, akkor meg kb. mindegy.


Az ágyú tuti nem mauser lesz, mert olyan már nincsen. Ha esetleg a puma rk 30-ra gondolsz az sem valószínű mert az rm a wotannal promozza mindenhol a gépet

Szerintem valószínűleg 30 mm x 173 MK30-2/ABM lesz. A RM még az IDET 2019 -en is ezzel promózta (külön is kiállítva a Lynx mellett) a Lynx -et. Ugye itt már nézegették meg ki- beszálltak a magyar katonák is a gépből ... Mondjuk amennyiben Wotan lenne, akkor valóban lehetne már mindjárt a 35 mm -es. Nekem a 35 mm az RM Oerlikon miatt (ebből lehetne bázisvédelmis C-RAM -ot is alkalmazni stb. - nemcsak csapatlégvédelmet) tetszik. Amennyiben ez egyáltalán nem lenne, akkor meg a 30 mm is megfelelő.

Nabazdmeg,ez aztán egy tipikus szar fityiszes agitprop válasz volt.
Beképzelt gúnyolodás,lekicsinylés,0 (nulla) tartalommal.

Tényleg ebbe a részébe nem akarok bele "vaú-vaú" -zni, de mintha megint egy kicsit több lenne a "vajdázás" meg "agitprop" -ozás (valamint ennek egy topikon és napon belüli mértéke is kezdi meghaladni az ingerküszöböt egyeseknél), mint pl. a "gyúrcsótány" -ozás. Valamint az erre érzékenyebb lelkületűek is inkább Rád reagálgatnak és nem "önjáró" módon tolják az "agitprop" -ot.

Tisztelettel kérnélek meg, hogy ebből illetve az indulatból vegyünk vissza kicsit most. Teljesen mindegy, hogy kinek van igaza - mármint a topik intaktságának szempontjából vizsgálva. Ez persze kicsit mindenkinek is szól.

Előre is köszönöm szépen.
 
W

Wilson

Guest
Nabazdmeg,ez aztán egy tipikus szar fityiszes agitprop válasz volt.
Beképzelt gúnyolodás,lekicsinylés,0 (nulla) tartalommal.

Sok dologban egyetértek veled a honvédség múltjával kapcsolatban de szerintem felesleges tőbb energiát ráfecsérelni a jelenlegi helyzetel és a jövővel érdemes és kell szerintem foglalkozni.A múlton már nem lehet változtatni.