Valós harci körülmények között nem tudom mennyire jelentene plusszot egy kevesebb javadalmazású 35-ös, vagy akár még kevesebb 40-es..., a 2+2 Spike meglétében jobban biznék, mint egy picivel erősebb lőszerben. Az emberes torony és ez az űrméret gonolom főleg az ár végett lett ilyen,...és nem hiszem, hogy Mo lesz az egyetlen ezzel a konfiggal a környéken.
Én már a PUMA kapcsán is azt mondtam, hogy elegendő lesz nekünk a 30mm-e ágyú is. Ráadásul itt akár 4 ATGM is lehet a tornyon.
Hogy milyen ágyú van a toronyban, az inkább részlet kérdés, mint az, hogy emberes, vagy nem a kialakítás.
Az picit fájt.
De mindegy.
Ugyanakkor maga a torony ha kell a nagyobb kalibert is tudja fogadni, de ott nem nagyon van mozgástér a lőszermennyiség miatt.
Ami sokkal érdekesebb, az tényleg a Bergepanzer 3-asok (Büffelek) ügye. Ugyanis ez a 9 jármű egy nagy kakukktojás.
Nem igazán értettem, hogy miért kellett a Wisenttől különböző support járművet megrendelni. Aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen pontosan azt csinálták meg kicsiben Maróthék, amit én is szorgalmaztam a PUMA megrendelésének esetére. Nem biztos, hogy mindig az a célravezető, hogy az IFV-vel azonos platform legyen az ARV is.
Mivel nálunk lesznek Leo-k is a nehézdandárban, így gyakorlatilag logisztikailag lényegtelen, hogy az ARV Leo vagy Lynx, vagy PUMA alapú (már ha az játszana).
Mivel a Leopardok miatt a leggyakoribb javításokhoz elérhető lesz az alkatrész mindenkinek a dandárban, így csak nyereség az, ha nem egy 1000LE-s motor dolgozik egy műszaki/vontató járműben, hanem 1500LE-s.
Ha tippelnem kellene a szervezeti rendszerre, akkor azt mondanám, hogy a KMW üzletben érkező járművek (3db Leguan + 5db Wisent 2 + a kerekes mentő járművek) menni fognak egy a műszaki századba a nehézdandárba és ahogy
@Szittya is írta, a most beszerzett ARV 3-asok meg mennek minden a nehéz dandárban lévő századba (1-1).
3 hk. század, és 2x3 lövész század. Azaz összesen 9 lesz.
Ezek a számok pedig azt is elárulják, hogy ezek szerint a felállás marad. Azaz 1hk+2lövész zászlóalj lesz, és ezek szerint a központi tartaléknak számító Wisent 2-esek a helyzettől függően műszaki feladatokat látnak el vagy ha kell, akkor átszerelik őket sima ARV-nek. És ők fogják ellátni a PZH tüzérosztály mentési feladatait is.
És az a vicces, hogy ez azt is jelenti, hogy 218 Lynxből jóval kevesebb lesz a support jármű!
Mert ugye ezek szerint az ARV 3-ak a nehézdandárban már kiváltották a ARV funkciót. Valamint nem látom értelmét külön hídvetőkre a nehéz dandárba.
És ez nem jelenti azt sem, hogy ne lehetne később bármelyik Leo alapú járművet újra rendelni.
Viszont ezzel a felfogással a szétosztásnál érdemes számszerűleg +9-et hozzáadni a 218 Lynxekhez és úgy venni a beszerzés alatt lévő mennyiséget.
Így viszont már átlépjük a 44 járműves 5 zl.-nyi mennyiséget.
Természetesen ez inkább 3-4 zászlóaljra fog kijönni, mivel az ARV és műszaki járművek mellett szükség lesz még parancsnoki, felderítő, tüzérségi felderítő és sebesültkihordó járművekre is.
Valamint nem tudjuk, hogy mennyi kerül kiképzésre, tartalékba, egyéb alakulatokhoz.
Én most a számokból kalkulálva nagyobb biztonsággal mondanám azt, hogy mindkét jelenlegi dandárunk fog kapni a Lynxekből, Vagy ha nem, akkor igen komoly tartalékot fognak képezni belőlük. Ha meg még az utánrendelés lehetősége is megvan, akkor ez még valószínűbbnek tűnik.
Az viszont biztos, hogy ha 3 rendes lövészdandár lesz felállítva, akkor jelentős mennyiséget kell utánrendelni, vagy a kerekes platformból kipótolni.
Ezen felül nekem van egy olyan sejtésem, hogy az aknavetők nem biztos, hogy Lynx-et kapnak, valamint talán a különböző felderítők sem biztos.
A németeknél ugye a felderítők kerekeseket használnak. Amire az NMS-ek is alkalmasak lehetnek (a'la Fennek, Dingo, Boxer). Ez pl. indokolná, hogy miért rendeltek csak ilyen kevés Wisentet a KMW csomagban, valamint hogy miért került be ugye a HX32-es alapú műszaki mentő 8x8 a megrendelet csomagba.
Na mindegy, lehet még itt min agyalni!