A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Szóval az a helyzet, hogy már egy csomót írtam arról, hogy mit kezdenék a T-72-esekkel. Ebbe most nem mászok bele, mert ha az lesz amit a fórumtársak java meg a hadvezetés akar, azaz a T-72 kuka, akkor a listád máris leszűkült.

Leo 2A4 12 db
Leo 2A7+ 44 db

Máris nem Kubinka és máris nem jelentős mennyiség a kétségtelen minőség mellett. Mivel az, hogy lesz-e még Leo 2A7+ ezen felül homályba burkolózik, ezért ha a nevezett gépeket be lehetne szerezni, engem nem idegesítene 44 db azokból is, esetleg némi műszaki támogatás. Téged igen? Szegényebb lenne a hadseregünk velük? Nem jelentene erőt ha 20 évre, akkor 20 évre úgy, hogy szétzúzza a környezetünk által felmutatható eszközök bármelyikét? A védelme egy 2E szintjén van, ha az L44-es löveg kap némi fejlesztést, tudja az új lőszereket. Gyakorlatilag a ködgránátvetőt kellene cserélni rajta, megfrissíteni a tűzvezetést, meg egy aknaelleni lemezt rárakni a hasára. Ha extrázni akarunk, akkor flw 200 még. Szerintem nem lenne elszomorító.
Par ev es ugyanott tartanank mint a mostani 72-es tankokkal. Ahany darab annyi fele, alkatresz ellatas maceras, cseh, lengyel, orosz, kis tetelek. Szerintem alkatresszel is xarul vagyunk, nem veletlen rebesgettek az alkatresz temat mar evekkel ezelott is.
Azokhoz az A5-okhoz vennunk kene mar nem gyartasban, tehat elfekvo keszletben levo alkatreszeket a nemetektol, meg a svedektol is es meg ki tudja honnet.
Az A4-et most ugy mondtak azert tartjuk mert atmenet kulturalisan az 72 es az A7 kozt. Kepeznunk kene akkor A4-5-7 tipusra kezeloket. Minek?
2030-ra a 72-esek uzemkeptelenul, kikannibalizalva mennek valami lengyel cegen keresztul Afrikaba.
Addigra jo lene a muzeumba tolni melle az A4-et is 45 - 50 evi szolgalatuk utan.
A legfontosabb most hogy felalljon a nehez dandar, legyen megfelelo emberanyag hozza, erje el a harckeszultseget, bevethetoseget 2028-2030-ra. Ha ez megy, es a csillagok is jol allnak akkor be lehet szerezni meg 44-56 db A7-t egy ujabb zaszloaljnak. Nagyjabol 100 db modern A7-el megbekelnek amig beke van a kornyeken. Igy lenne egy kicsi de teljesen homogen, gyari minosegu zsir uj modern allomanyunk. Ebbe beleronditani barmilyen second hand mas tipusu jarmuvekkel luxus anyagilag es logisztikailag butasag.
 
R

Ruby de Puteaux

Guest

A drónok esetén viszont simán alkalmasak lennénk egy kompozít üzem üzemeltetésére.
Ezt már én is említettem, de valamiért eddig egy szót sem szólnak róla.
Tökölön pl van cég ahol a test vagy nagyobb gépekhez részegységek legyárthatók. A felderítő rendszereken kívül minden megoldható idehaza.

Avagy amennyiben modernebbnek kinézőt szeretnénk avagy mindenáron a törökre lennénk "ráizgulva", akkor Pars 4x4 . Úton max.: 120 km/h; vízen: 8 km/h, hatótáv: 700 km. Eleve távirányított toronnyal. Páncélvadász konfigban is. Impresszív.
Az általad említett feladatokra az NMS és részben a Yalcin is alkalmas.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Pont ugyanerre lesz kétfajta kebabos (Yörük és Yelcin) meg, ha nagyon akarnánk "vakargatni", akkor a Komondor is ... Meg a missziókban levő kiscsiliárd ugyanilyen fajta vasunk. Többfajtát ne akarjunk ebből a műfajból egyelőre ...



Igen, ha úszóképesség, akkor nekem van egy "szívemcsücske" (realitása nulla). A Fehérorosz Caiman (BRDM-2 modernizáció). Van 2019 -es verzió is. Új dízelmotor - új minden. Lehet vele csapatni rendesen és persze úszik, mintha "muszáj volna" ...

Az első kicsi búvónyílás fölé (ha meg lehet oldani, akkor úgy, hogy annak funkciója megmaradjon) raknék valami távirányított tornyot - mondjuk raknék egy FLW-200 -at vagy MSSA/SEOSS-2 -t (utóbbi egy felderítőn talán "elfér" kategória) mondjuk ngpu. -val vagy akár 40 mm automata AGV -vel. A hátsó nagy búvónyílást békén hagynám - vészkijáratnak vagy alternatív kijáratnak kellene. A dobbantóval variálnék kicsit, hogy több ülés férjen bele (alapból - 2 elöl, 4 hátul). Meg persze más ködgránátvetők (ROSY) meg hasonlók ...

A hátsó oldalára két oldalt teleszkópos kamera, radar (stb.). Akár tüzérfelderítőnek vagy "drónvadásznak" stb. ... :) És most bilibe lógott a kezem ...

New_Belarus-made_Caiman_4x4_armoured_vehicle_will_enter_soon_in_service_with_Belarus_army_640_001.jpg



05052017-minsk-belarus-milex-international-260nw-1230120466.jpg


milex-international-exhibition-arms-military-equipment-caiman-armored-vehicle-minsk-belarus-milex-international-141084111.jpg



Avagy amennyiben modernebbnek kinézőt szeretnénk avagy mindenáron a törökre lennénk "ráizgulva", akkor Pars 4x4 . Úton max.: 120 km/h; vízen: 8 km/h, hatótáv: 700 km. Eleve távirányított toronnyal. Páncélvadász konfigban is. Impresszív.

3d98f9fbffdb060e81a96fff37810814.jpg


fnss_pars_4_4_ccv_with_12.7_mm_rcws_8_007100000f430b58.jpg
Ezt vízen hogy hagyod el (mármint hogy szállsz ki) ha kell!
Most ha azt mondod úszva, akkor megkereslek! ;):)
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Az általad említett feladatokra az NMS és részben a Yalcin is alkalmas.


Pontosan. Az alább idézem a korábbi hsz -emet, mely kiindulópont volt. Ugye ezt követően került elő illetve előtérbe az úszóképesség, melyeket viszont az utoljára berakott jószágok tudnak ...


Érdekes koncepció. A neve egyébként "hód" -ot jelent ...

A kérdés, hogy ez ekkora méretben rendben levő lehet? 15 tonnás vas - úgy egyébként Stanag 2-3. Magas is hosszú is - amolyan zsíros célpontnak tűnik. A lengyeleknek rendben van az OK, mert a protója - ami szintén nem volt sokkal kisebb - pont azért bukott el, hogy "kicsi a mérete". Milyen felderítő dologhoz kellhet ekkora dög nagy méret?

Nálunk valószínűleg, ha nem kell az úszás, mint képesség, akkor a Yörük 4x4 (kisebbik kebab) nevezhet erre a posztra. A törököknek kész konfigjai vannak erre a témára - hátul levő teleszkópos kamera, radar stb -re (gyárilag két teleszkóp), távirányított toronnyal stb. Ez nem lehet elég méretügyileg? Az úszást nem számítva elég fürge jószágnak tűnt videókon. Szerintem a rövidebb hossz és a jóval alacsonyabb magasság is előnyére válhat.

1577365181_kesif-ve-gozlem-araci.png


Ezt vízen hogy hagyod el (mármint hogy szállsz ki) ha kell!
Most ha azt mondod úszva, akkor megkereslek! ;):)


Alapkiépítésben a Caiman -on van elől kettő búvónyílás felülre, meg egy nagy ugyanúgy felülre hátul (az első szekció és a hátsó között szabad átjárás is van). Asszem a Pars 4x4-en is van hátul. Meg egyébként is vízen ne akarj kiszállni ... :D:D
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Par ev es ugyanott tartanank mint a mostani 72-es tankokkal. Ahany darab annyi fele, alkatresz ellatas maceras, cseh, lengyel, orosz, kis tetelek. Szerintem alkatresszel is xarul vagyunk, nem veletlen rebesgettek az alkatresz temat mar evekkel ezelott is.
Azokhoz az A5-okhoz vennunk kene mar nem gyartasban, tehat elfekvo keszletben levo alkatreszeket a nemetektol, meg a svedektol is es meg ki tudja honnet.
Az A4-et most ugy mondtak azert tartjuk mert atmenet kulturalisan az 72 es az A7 kozt. Kepeznunk kene akkor A4-5-7 tipusra kezeloket. Minek?
2030-ra a 72-esek uzemkeptelenul, kikannibalizalva mennek valami lengyel cegen keresztul Afrikaba.
Addigra jo lene a muzeumba tolni melle az A4-et is 45 - 50 evi szolgalatuk utan.
A legfontosabb most hogy felalljon a nehez dandar, legyen megfelelo emberanyag hozza, erje el a harckeszultseget, bevethetoseget 2028-2030-ra. Ha ez megy, es a csillagok is jol allnak akkor be lehet szerezni meg 44-56 db A7-t egy ujabb zaszloaljnak. Nagyjabol 100 db modern A7-el megbekelnek amig beke van a kornyeken. Igy lenne egy kicsi de teljesen homogen, gyari minosegu zsir uj modern allomanyunk. Ebbe beleronditani barmilyen second hand mas tipusu jarmuvekkel luxus anyagilag es logisztikailag butasag.

Oké akkor induljunk ki abból, hogy 100 db A7+-ra mákfingnyi esély sincs. Akkor mi legyen?

Nem akarok pánikot kelteni, de figyeljétek már a híradásokat járványügyben, szerintetek ez afelé tart, hogy még veszünk, meg még veszünk valamit?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
.
Oké akkor induljunk ki abból, hogy 100 db A7+-ra mákfingnyi esély sincs. Akkor mi legyen?

Nem akarok pánikot kelteni, de figyeljétek már a híradásokat járványügyben, szerintetek ez afelé tart, hogy még veszünk, meg még veszünk valamit?
Oszinten sajnos igen a fele tart a vilag hogy fegyverekre lessz szukseg. /ha nem lessz penz a7 re akkor marad a lynx 120 al ha mar gyarjuk./
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Oké akkor induljunk ki abból, hogy 100 db A7+-ra mákfingnyi esély sincs. Akkor mi legyen?

Nem akarok pánikot kelteni, de figyeljétek már a híradásokat járványügyben, szerintetek ez afelé tart, hogy még veszünk, meg még veszünk valamit?

A járvány egy dolog, az augusztusi ipari adatok meg egy másik. Majd azt figyeld. A szeptemberit meg pláne.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Erre hozták létre anno a levente mozgalmat. Ami kb. egy az egyben lenyúlta a cserkészpróba rendszert és kissé nagyobb hangsúlyt fektetett főleg a legifősebb korosztálban a katonai előképzésben. Mondjuk elméletben nem volt rosz elképzelés, hogy a levente vitorlázók a légierőhöz, a biciklisek a gyorscsapatokhoz, ejtőernyős leventék az ejtőernyősökhöz kerüljenek, stb. Kb. általános előkiképzés, hogy ne azzal mennyen el az idő, a kiképzésen, hogy kel ejtőernyőzni, amikor már valakinek van több ugrása is.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
És ha Maróth célozgatása új gyár stb bejelentésre a kebabos kocsik itteni gyártására vonatkozna?
Valószinuleg a török gyártás, ahogy @pöcshuszár írta olcsóbb, én azt teszem hozzá, hogy gyorsabb is. Karbantartó üzem viszont a darabszám miatt kötelező.

De mivel a törököket bármikor megszankciózhatják ( ezzel a német ipar tökönlőné magát, bár ilyenre már több példa volt), nem ördögtől való, hogy egy finn-lengyel (Patria - Rosomak) kopi alapján, lesz itt is gyártás.

És ha a törökök üzbég Yalcin üzletére gondolok, ahol Tarlon néven, helyi gyártásában készül több száz üzbég Yalcin, akkor a törökök is nyitottak ilyen együttműködésre. Én most erre az üzleti modellre fogadnék. Ezzel nem lenne támadható sem itthon, sem hosszabb távon Uniós szinten sem a beszerzés. Plusz igazából mi is jól járnánk.

Egyébként én az együttműködést az Aselsan török céggel erőltetném. A Nurol Makina inkább autógyártó, ezt a tudást már ismerjük, viszont a komolyabb új technológia az Aselsan mögött van. Ők adják a a távirányítású fegyverrendszert a kebabos kocsikhoz. Ezenfelül, ahogy a honlapjukon olvastam elég széles spektrumon dolgoznak: katonai kommunikációs rendszerek, műholdas kommunikáció stb.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 349
113
Ember!
Először legyen normális fizetés, és legyenek feltöltve a meglévő alakulatok. Meg legalább egy olyan optikája meg éjjellátója legyen a katonának, mint egy tehetősebb vadásznak. Szó szerint ezrek hiányoznak a lövészalakulatoktól. Ezrek, érted?

Ember!
Először legyen normális fizetés, és legyenek feltöltve a meglévő alakulatok. Meg legalább egy olyan optikája meg éjjellátója legyen a katonának, mint egy tehetősebb vadásznak. Szó szerint ezrek hiányoznak a lövészalakulatoktól. Ezrek, érted?

Ember!
Először olvasd a fórumot!

De a kedvedért idézem kb. az egyik formában, amit szoktam javasolni.
Sokadszor (Érted, sokadszor !!!) :

"...
FIGYELEM!
Sokszor szóba kerül a "legénység" kérdése, ami szerintem a kulcs kérdés. A baráti "Home-pub"-ok azt "dobták", hogy egy 6-9 hónapos ̶s̶o̶r̶k̶a̶t̶o̶n̶a̶i̶ "honvédelmi felkészítő képzés" lenne a megoldás, ahol: - az időtartam (6-9 hónap) nem okoz jelentős késést senkinek a tanulmányaiban, hiszen illeszkedik a civil élet oktatási rendszeréhez.,
- az oktatás és fizikai felkészítés (és szocializálás!!!) a feladatai
- 2-3 szakma (kb. 10-ból választhatóan),
- +jogosítvány megszerzését tennék lehetővé, amit a civil életben is tudnak használni
(- A "jövő közmunkásai" probléma megoldva/csökkentve!!! ;) )
- aki "nagyon nem akarja" ezt, az "váltsa meg" ("x" összeggel, na ez a "bukott pénz" nagyon nem fog tetszeni a liberal-party-főiskolásoknak :p ),
- ennyi emberből "marad" a honvédségnél elég továbbszolgáló -szerintem- .

Ha lehet alkotó kritikát hozzatok, ha nem lehet... ...hmmmm, demokrácia van, ez van :(

u.i: tudom hogy volt már kitárgyalva, de ez a (civil és katonai területen is hasznosítható), képzésre és fizikai "épülésre" koncentráló megoldás, jó ütemezéssel, újszerűbb/jobb az általunk ("home-pub"-team) korábban -itt és másutt- olvasott javaslatoknál.
..."

A hozzászólásod szakmai részével - mint olvasható - qrvára egyetértek.
A formájával - mint olvasható - qrvára NEM !



U.i: Én és más nem csak kritikát "üvölt be" a fórumra, hanem javaslatot is.
Az jobban mutat.
. . . mert jobb ! :)

Te is "Dobj be!" valamit ! :hadonaszos:

Kössssz !
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Valószinuleg a török gyártás, ahogy @pöcshuszár írta olcsóbb, én azt teszem hozzá, hogy gyorsabb is. Karbantartó üzem viszont a darabszám miatt kötelező.

De mivel a törököket bármikor megszankciózhatják ( ezzel a német ipar tökönlőné magát, bár ilyenre már több példa volt), nem ördögtől való, hogy egy finn-lengyel (Patria - Rosomak) kopi alapján, lesz itt is gyártás.

És ha a törökök üzbég Yalcin üzletére gondolok, ahol Tarlon néven, helyi gyártásában készül több száz üzbég Yalcin, akkor a törökök is nyitottak ilyen együttműködésre. Én most erre az üzleti modellre fogadnék. Ezzel nem lenne támadható sem itthon, sem hosszabb távon Uniós szinten sem a beszerzés. Plusz igazából mi is jól járnánk.

Egyébként én az együttműködést az Aselsan török céggel erőltetném. A Nurol Makina inkább autógyártó, ezt a tudást már ismerjük, viszont a komolyabb új technológia az Aselsan mögött van. Ők adják a a távirányítású fegyverrendszert a kebabos kocsikhoz. Ezenfelül, ahogy a honlapjukon olvastam elég széles spektrumon dolgoznak: katonai kommunikációs rendszerek, műholdas kommunikáció stb.

Én meg - ha van még rá lehetöség (csekély az esélye) - inkább kifarolnék ebböl a török bizniszböl. (Mutatóba jöjjön pár darab).
A jelenleg folyó történések azt vetítik elöre, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ennek a cuccnak az üzemeltetése egyszerü lesz (már akkor, ha bármiben is függünk a török beszállítóktól, és nem csak a jármüvek DNS-ét (furán hangzik, mondjuk ezt így magyarul a DNA után szabadon?) vesszük tölük, de minden alternativ helyekröl jön.)
Föleg, hogy abban sem vagyok biztos, hogy egy elkövetkezö - hipotetikus - konfliktusban mi egy oldalon leszük velük.
Maradnék a német-francia-svéd-(olasz) vonalnál, minden mást minimálisra vennék.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 695
113
Ezt már én is említettem, de valamiért eddig egy szót sem szólnak róla.
Tökölön pl van cég ahol a test vagy nagyobb gépekhez részegységek legyárthatók. A felderítő rendszereken kívül minden megoldható idehaza.


Az általad említett feladatokra az NMS és részben a Yalcin is alkalmas.

Rotax motort mindenbe!

Maradnék a német-francia-svéd-(olasz) vonalnál, minden mást minimálisra vennék.

Velük sem biztos, hogy egy oldalon leszünk.
Én igazából, ha lehet, ki is maradnék a dologból. Esetleg a végén beszállni a győztesek oldalán.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Én meg - ha van még rá lehetöség (csekély az esélye) - inkább kifarolnék ebböl a török bizniszböl. (Mutatóba jöjjön pár darab).
A jelenleg folyó történések azt vetítik elöre, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ennek a cuccnak az üzemeltetése egyszerü lesz (már akkor, ha bármiben is függünk a török beszállítóktól, és nem csak a jármüvek DNS-ét (furán hangzik, mondjuk ezt így magyarul a DNA után szabadon?) vesszük tölük, de minden alternativ helyekröl jön.)
Föleg, hogy abban sem vagyok biztos, hogy egy elkövetkezö - hipotetikus - konfliktusban mi egy oldalon leszük velük.
Maradnék a német-francia-svéd-(olasz) vonalnál, minden mást minimálisra vennék.
Egy eseti konfliktis nem kell, hogy felülírjon stratégiai célokat. Mivel a törökök egyre erőteljesebben lesznek újra itt a Balkánon és a gazdaságos, alternativ, oroszoktól független, azeri gázszallitas csak rajtuk keresztül valósulhat meg, igy a jó viszony stratégiai érdek. Nem lesz egyszerű, de ha gazdaságos energiafüggetlenséget akarunk kevés más út létezik.

Ami a mákunk, hogy a német gazdaságot durván érintene egy török szankció és mivel már min. 3 millió török házon belül van, komoly politikai kockázata is van a dolognak. Hamar felgyulladhat Hans kocsija a háza előtt, attól meg feszült lesz és feljön az AFD.

Mutti ezt tudja és már intézkedett is.
"Merkel és Michel próbálja csillapítani a gázmezők miatti háborús veszélyt a görögök és törökök között"
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...s-veszelyt-a-gorogok-es-torokok-kozott-449054

A franciákkal ellentétben neki a konfliktus csitítása az érdeke, nem a kardcsörtetés.
És mivel most nem etnikai, poltikai konfliktusról van szó, hanem kőkemény üzleti alkuról, ki mennyit szakítson a tengeri gázmezőből, sztem sikerülni is fog.

Mindezektől függetlenül nekem tetszenek a kebabos verdák, ha a katonák szerint is elfogadható, akkor egy helyi ipari beruházással együtt még jó üzlet is lehet.
Azért a Patria-Rosomak konstrukciót irtam, mert ha jól tudom ott a lengyel fél függetlensége nagy a finn cégtől. És az üzbégek is hasonló üzletet kötöttek a törökökkel, szóval van sansz ilyen megállapodásra.

Bocsi, ha elkanyarodtam nagyon a topik fő csapásától.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Velük sem biztos, hogy egy oldalon leszünk.
Én igazából, ha lehet, ki is maradnék a dologból. Esetleg a végén beszállni a győztesek oldalán.

Homonyik Sándor klasszikusa csendült fel a fejemben hirtelen.

Szóval igen, valószínüleg mindenki erröl álmodozik, de ezt a luxust nem mindenki engedheti meg magának.
Én amúgy nem egy világégésre gondoltam fentebb, csak egy eszkalálódni látszó török-EU konfliktusról. Itt - mivel a birodalom részei vagyunk - túl sok mozgástér nincs.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Egy eseti konfliktis nem kell, hogy felülírjon stratégiai célokat. Mivel a törökök egyre erőteljesebben lesznek újra itt a Balkánon és a gazdaságos, alternativ, oroszoktól független, azeri gázszallitas csak rajtuk keresztül valósulhat meg, igy a jó viszony stratégiai érdek. Nem lesz egyszerű, de ha gazdaságos energiafüggetlenséget akarunk kevés más út létezik.

Ami a mákunk, hogy a német gazdaságot durván érintene egy török szankció és mivel már min. 3 millió török házon belül van, komoly politikai kockázata is van a dolognak. Hamar felgyulladhat Hans kocsija a háza előtt, attól meg feszült lesz és feljön az AFD.

Mutti ezt tudja és már intézkedett is.
"Merkel és Michel próbálja csillapítani a gázmezők miatti háborús veszélyt a görögök és törökök között"
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...s-veszelyt-a-gorogok-es-torokok-kozott-449054

A franciákkal ellentétben neki a konfliktus csitítása az érdeke, nem a kardcsörtetés.
És mivel most nem etnikai, poltikai konfliktusról van szó, hanem kőkemény üzleti alkuról, ki mennyit szakítson a tengeri gázmezőből, sztem sikerülni is fog.

Mindezektől függetlenül nekem tetszenek a kebabos verdák, ha a katonák szerint is elfogadható, akkor egy helyi ipari beruházással együtt még jó üzlet is lehet.
Azért a Patria-Rosomak konstrukciót irtam, mert ha jól tudom ott a lengyel fél függetlensége nagy a finn cégtől. És az üzbégek is hasonló üzletet kötöttek a törökökkel, szóval van sansz ilyen megállapodásra.

Bocsi, ha elkanyarodtam nagyon a topik fő csapásától.

Szívesen osztanám az optimizmusod.
Reméljük neked lesz igazad.
(Ennyi geopol talán idefér a beszerzésekhez)