S
speziale
Guest
Fentieket kiegészítenèm még tanker és AEW+C támogatással, pilótánként évi minimum 200 óra repidővel, rendszeres èleslövészetekkel valamint éves Red Flag hadgyakorlatokkal.
Persze, tudom...ébresztő![]()
Mondjuk amekkora a mi légterünk ahhoz nem kell tanker gép...bőven elég lenne a közös NATO tanker flottából üzemidőt venni...
az AEW&C az már egy érdekesebb kérdés...mivel mobil nagy hatótávolságú réskitöltő radarokra amúgy is szükség van (én itt leginkább a Groundmaster-re vagy Giraffe-ra gondolok) ezeket megfelelő helyre telepítve azért elég jól beláthatnak a környező országok légterébe...de hosszabb távon egy AEW&C gép nyilván jobb lenne
mindenesetre én első körben ezeket csináltam volna a Gripenekkel:
- avionika: sisakcélzó, a radarhoz az MK IV-es upgrade, britecloud zavaró
- fegyverek: sdb, iris-t esetleg meteor
megjegyzem amilyen beszerzéseket mostanában bejelentünk, ahhoz képest ezek nem lennének jelentős tételek...főleg ha a Z2026 ténylegesen valami átgondolt koncepció lenne, nem pedig csak beszerzések sorozata: az SDB-vel meg is lehetett volna oldani a rakétás tüzérség kérdést (GLSDB), az iris-t mehetne a nasams-ba, illetve ha vettünk volna Meteor-t, akkor a gripen-ekről felszabaduló amraam szintén mehetne a nasams-ba...
aztán 2025 után jöhetne a következő upgrade package, a PS05 AESA antennával, arexis poddal, illetve lehet akkor még lehetne szemezgetni a felszabaduló svéd készletből további 10-12 darabot...
ahhoz képest, hogy sokan milyen beszerzéseket vízionálnak itt, ezek fejlesztések szinte "filléresek' lennének