Hova akarsz még páncélzatot vastagitani?Már most 70tonnánál jár a Leo!
Szerintem a páncél önmagában nem megoldás.
Nem azért kellene szerintem modernizált T72ekkel növelni a létszámot,hogy nagyobb legyen a veszteségtűrő képességünk.Inkább azért,hogy csökkentsük a veszteségeket
Többiek?
A T-72 (futómű) gond nélkül "mehet" 50 tonnáig.
Jóval kisebb, mint a Leo.
...és csak három személy életterét kell védeni, nem négyet (Leo).
Volt asszem az Armata témában egy összehasonlító sziluett-ábra, azon jól látszik milyen jelentős a különbség. (Hirtelen nem találtam
)
A súlyt -kb. 50 T-ig- jól megoldották a horvátok (DEGMAN-95), és mások is.
A passzív védelmet jól megoldották az izraeliek is (T-55/Achzarit), részben irakiak is(T-55 Enigma: NERA).
További jó továbbfejlesztési megoldás a "Védelmi képesség" területen a már nekünk is "látótávolságba került" a reaktív páncélzat,
A kapcsolattartásra pedig a "sima" NATO eszközök.
Az alap T72-ból egész jó túlélő képességű, jól együttműködő csapat-tagot lehet építeni a Leopard-ok mellé ezekkel a meglévő és megfizethető elemekkel,
csak ellen kell állni a gyártók érveinek ( $, £, €,,, ), és a hazai szempontoknak kell érvényesülni a védelmi képesség újjáépítése során más érdekek túllihegett indokai helyett ! ! !
Nem kell a "mindent(is) tudok tank" célt kitűzni, mert ennek már a közepes szintje is horror összeg, a gyártók nagy örömére.
Úgy, hogy ennek az alternatívájaként lehetséges "együttműködő technika" a komplex("mindent (is) tudok") megoldáshoz képest "gombokért" kivitelezhető ! ! !
Ezt az erősödő tendenciát mutatja a mostani Kaukázusi konfliktus is a légi csapásmérés, a klasszikus légtér uralom nélkül területen.
u.i: Negan is írta kicsivel az én -időigényes- hozzászólásom előtt, egyetértünk.