[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113
Azthiszem a tájékoztatás alatt a felderités-hirközlés-harcvezetés hármast érted.Ez nem konstrukciós fejlesztési irányelv,hanem hirközlési technikai lehetőség és hadvezetési módszertan meg akarat kérdése.Az nem befolyásolja a harcjármű konstrukciőját,hogy milyen minőségű hirközlő eszközt teszel bele.
Gyakorlati példa.A T34 egyértelműen jobb konstrukció volt a Pz III-nál,de kezdetben ritka madár volt bennük a rádió-vagyis a hirközlés/harcvezetés szempontjábol hátrányban volt.És igen,ez hátrányossan befolyásolta a harci hatékonyságát,az biztos

A T-34-85 előtti T-34-esek rádióval együtt is hátrányban lettek volna mert a parancsnok volt egyben az irányzó és ez lehetetlenné tette a hatékony parancsnoki munkát.Gondoljuk végig:a harckocsi parancsnoknak a harckocsi irányítása,a celfelderítés, a celmegjelölés a dolga és kapcsolatot tartani a többi harckocsival,ha ehez hozzájön az egy embert kívánó iranyzás is akkor bukott az egész dolog.Ha meg nem sima harckocsiról beszélünk hanem szakasz vagy század parancsnoki gépről akkor meg főleg.Hátrány volt a rádió hiánya ez kétségtelen tény,de nem ez volt a legnagyobb baja hanem az,hogy akinek a rádióba kellett volna beszélnie annyira túlterhelt volt,hogy nem nagyon tudott volna érdemben harcolni és kommunikálni egyszerre.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Akkor új ágyú is dukálna. Értem, köszi a javítást.
Emiatt készítették az oroszok a csőből indítható ATGM-eket, mivel a kinetikus lövedékeik nagy hátrányba kerültek az évek során. Elvileg az első gép amiben az újabb nyugati átütést elérő lőszerek vannak az az Armata.

Illetve olvastam azt is, hogy a T90M-ben módosították a töltőgépet, hogy tudja alkalmazni az Armatában használt lőszereket is, de olvastam ennek ellenkezőjét is és nincs róla információ, hogy mi is az igazság.

Egyelőre az a tuti, hogy T-72 modernebbnek tekinthető páncélvédelemmel harckocsit szemből átlagos harctávolságról csak csőből indítható ATGM-el képes leküzdeni.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
León nem nagyon lehet persze, max ha az sg-t nézzük belőle. De a t-72 topikban vagyunk és ha megbizgerálják őket, akkor nagyon meg kell. A veszteségcsökkentő módra pedig írtam a légvédelmi alapnak megtartott alvázakat, légy figyelmesebb mielőtt írod a kritikát.
T34 jóval kisebb,mint a Leo,annak 50tonna ojan mint a macskának 70.
Most nem kifejezetten csak a T72 viszonylatában értettem,hanem mindenhogyan a kérdést.
Igen,a légvédelem alapvető kérdés.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 683
13 344
113
Hova akarsz még páncélzatot vastagitani?Már most 70tonnánál jár a Leo!
Szerintem a páncél önmagában nem megoldás.
Nem azért kellene szerintem modernizált T72ekkel növelni a létszámot,hogy nagyobb legyen a veszteségtűrő képességünk.Inkább azért,hogy csökkentsük a veszteségeket

Többiek?


A T-72 (futómű) gond nélkül "mehet" 50 tonnáig.
Jóval kisebb, mint a Leo.
...és csak három személy életterét kell védeni, nem négyet (Leo).
Volt asszem az Armata témában egy összehasonlító sziluett-ábra, azon jól látszik milyen jelentős a különbség. (Hirtelen nem találtam :( )

A súlyt -kb. 50 T-ig- jól megoldották a horvátok (DEGMAN-95), és mások is.
A passzív védelmet jól megoldották az izraeliek is (T-55/Achzarit), részben irakiak is(T-55 Enigma: NERA).
További jó továbbfejlesztési megoldás a "Védelmi képesség" területen a már nekünk is "látótávolságba került" a reaktív páncélzat,
A kapcsolattartásra pedig a "sima" NATO eszközök.

Az alap T72-ból egész jó túlélő képességű, jól együttműködő csapat-tagot lehet építeni a Leopard-ok mellé ezekkel a meglévő és megfizethető elemekkel, csak ellen kell állni a gyártók érveinek ( $, £, €,,, ), és a hazai szempontoknak kell érvényesülni a védelmi képesség újjáépítése során más érdekek túllihegett indokai helyett ! ! !

Nem kell a "mindent(is) tudok tank" célt kitűzni, mert ennek már a közepes szintje is horror összeg, a gyártók nagy örömére.
Úgy, hogy ennek az alternatívájaként lehetséges "együttműködő technika" a komplex("mindent (is) tudok") megoldáshoz képest "gombokért" kivitelezhető ! ! !

Ezt az erősödő tendenciát mutatja a mostani Kaukázusi konfliktus is a légi csapásmérés, a klasszikus légtér uralom nélkül területen.

u.i: Negan is írta kicsivel az én -időigényes- hozzászólásom előtt, egyetértünk.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
Emiatt készítették az oroszok a csőből indítható ATGM-eket, mivel a kinetikus lövedékeik nagy hátrányba kerültek az évek során. Elvileg az első gép amiben az újabb nyugati átütést elérő lőszerek vannak az az Armata.

Illetve olvastam azt is, hogy a T90M-ben módosították a töltőgépet, hogy tudja alkalmazni az Armatában használt lőszereket is, de olvastam ennek ellenkezőjét is és nincs róla információ, hogy mi is az igazság.

Egyelőre az a tuti, hogy T-72 modernebbnek tekinthető páncélvédelemmel harckocsit szemből átlagos harctávolságról csak csőből indítható ATGM-el képes leküzdeni.
Hk-nak csak az egyik feladata a másik hk kilövése.Van mellette egy halom másik.(extrém,de Patton a tank legfontosabb fegyverének a géppuskát tartotta)
Azonkivűl az új 125milis hosszabb töltethosszú ágyút csak az oroszok gyártják,és a hozzávaló löszereket is.Viszont a 2A46 változatokat kinátol szlovákiáig,és a hozzávaló löszert i-azt még a minden lében kanál zsidók is.
Szerintem ne akarjunk az öreg T72ből élvonalbeli csatahk-t csinálni-úgy sem fog menni.
Megtennéd,hogy a háborúbol levonható tapasztalatokat kifejtenéd bővebben?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 025
66 477
113
T34 jóval kisebb,mint a Leo,annak 50tonna ojan mint a macskának 70.
Most nem kifejezetten csak a T72 viszonylatában értettem,hanem mindenhogyan a kérdést.
Igen,a légvédelem alapvető kérdés.

Igen, de akkor érjük el vele az 50-et. Atomtönören ennyi, ennek minden vonzatával. A lévédelmet az alapoktól kell erre a fenygetésre is szabva bővíteni, ahogy írtam, a jármű automatikus önvédelmébe integrálni az rc fegyvertornyot is, hogy azzal is képes legyen akár elsővonalas elhárításra a hard kill rendszerekhez illesztve az aps kis hatótávú elhárítótölteteivel szemben. Ehhez persze máris kiterjesztett saját szenzoros képesség, vagy komoly adatkapcsolati rendfszer kell, ami tud reagálni a légvédelmi felderítés információmegosztására. Így végeredményben hagymaszerűen rétegezhető a járművek önvédelmi képessége ezek ellen amellett, hogy gyakorlatilag még több pénzért soft killt is kell integrálni minden egyes járműre. Gyakorlatilag minden is kell ahhoz, hogy ne koporsónak guruljon ki a legmodernebb, vagy a felújított technikánk, ez pedig extrém költségeket fog jelenteni.

Jóval nagyobb arányú csapatlégvédelmi támogatást fog igényelni minden egyes egység mint amire számíthattunk eddig. Amivel még védelmet lehet kiterjeszteni a hálózatnak hála, ha kisebb távon is működő, a tüzérségi radarok módján a közeli indítóállomásokat visszakövető rendszert fejlesztünk, hogy a támogató tüzérség azonnali csapásméréssel az első indítás után megsemmisíthesse azokat.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Hk-nak csak az egyik feladata a másik hk kilövése.Van mellette egy halom másik.(extrém,de Patton a tank legfontosabb fegyverének a géppuskát tartotta)
Azonkivűl az új 125milis hosszabb töltethosszú ágyút csak az oroszok gyártják,és a hozzávaló löszereket is.Viszont a 2A46 változatokat kinátol szlovákiáig,és a hozzávaló löszert i-azt még a minden lében kanál zsidók is.
Szerintem ne akarjunk az öreg T72ből élvonalbeli csatahk-t csinálni-úgy sem fog menni.
Megtennéd,hogy a háborúbol levonható tapasztalatokat kifejtenéd bővebben?
A 2A46 szlovákok által gyártott verziója már képes magasabb gáznyomás elviselésére, ahogy a zsidóké is mivel a fejlesztett lőszereik közül a patentabbak szintén igénylik az újabb ágyút. Ami jelenleg bent van öreg mint az országút és szar állapotban is van. Új ágyút mindenképp kell beletenni mert szar állapotban vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
A 2A46 szlovákok által gyártott verziója már képes magasabb gáznyomás elviselésére, ahogy a zsidóké is mivel a fejlesztett lőszereik közül a patentabbak szintén igénylik az újabb ágyút. Ami jelenleg bent van öreg mint az országút és szar állapotban is van. Új ágyút mindenképp kell beletenni mert szar állapotban vannak.
Gondolom igen,mert a régiek alighanem nem csak avittak,hanem igen elhasználtak lehetnek.
De most topikromboló módon kicsit szakadjunk el a konkrét 72 modernizálástol,és általános dolgokrol agyalogjunk,a háború fényében.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
Emiatt készítették az oroszok a csőből indítható ATGM-eket, mivel a kinetikus lövedékeik nagy hátrányba kerültek az évek során
Ez különben nem igaz.70-80as években még bőven elég volt a szovjet minőségi lőszerek átütőereje,de csőböl inditott rakéták már voltak.A hatásos lőtávolságot kivánták elsősorban igy növelni
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Ez különben nem igaz.70-80as években még bőven elég volt a szovjet minőségi lőszerek átütőereje,de csőböl inditott rakéták már voltak.A hatásos lőtávolságot kivánták elsősorban igy növelni
Nem véletlenül írok oroszt végig. Mire újra oroszország lettek a kinetikus lőszereik már le voltak maradva.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
Nem véletlenül írok oroszt végig. Mire újra oroszország lettek a kinetikus lőszereik már le voltak maradva.
Csakhogy a csőből inditható ATGM-et még a T64-hez kezték fejleszteni a 60as években,mikor a 125milis löveg még bőven sláger volt.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Eddig csak olvastam ezt a topicot leginkább, de most, mint "öreg harcos" "vén f.." felvetnék valamit. Van ugye tízenhúszonx T72-esünk. Lehetne úgy is, hogy a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Motor, futógörgő, lánctalp,stb. még sokáig kapható lesz rá. A tornyot ássuk be valahová célpontnak, a bázis jármű pedig megfelelne több platformnak is. Ha másra nem, hát tűzoltónak. De lehetne Leókat kísérő csapatlégvédelem és pc-elhárító platform. Vagy drónzavaró eszköz. Vagy a katasztrófavédelem spec járműve árvízvédelem vagy akármi esetére. Abban tényleg megegyezhetünk, hogy harckocsiként el kell engednünk.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Csakhogy a csőből inditható ATGM-et még a T64-hez kezték fejleszteni a 60as években,mikor a 125milis löveg még bőven sláger volt.
Igen de én arra az időszakra gondolok amíg a lemaradás folyamatosnak tekinthető vagyis a keleti blokk összeomlása után, amikor olcsóbb volt jobb ATGM-et fejleszteni mint átalakítani a meglévő harckocsik töltőrendszerét.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
Igen de én arra az időszakra gondolok amíg a lemaradás folyamatosnak tekinthető vagyis a keleti blokk összeomlása után, amikor olcsóbb volt jobb ATGM-et fejleszteni mint átalakítani a meglévő harckocsik töltőrendszerét.
Azok a rakéták addigra már kész voltak,csak modernizálgatták őket.És szerintem a tripla töltetű kumulativ gránátjuk a maga kategóriájában a legjobb.Bár hogy pontosan mit is tud,az jó kérdés.Elég tág becslések vannak a teljesitményére.
Azonkivűl szerintem nem kéne leragadni a hk vs hk harcnál.A mi környezetünkben kevés a hk,és bőségesen vannak viszont páncélelháritó eszközök.Per pillanat példul a mi hk-ainkra a legnagyobb veszélyt az oláh Sokac helikröl és földről inditott Spike rakétái és Hermes dronok álltal irányitott LBG-i és IR önirányitott siklóbombái meg az ukránok Javelin rakétái jelentenék.Nem az elaggott ukrán T64esek és új korukban is elavult oláh TR85-ök.Azokkal egy közepesen modernizált T72 is simán megbirkózna.
Szóval nagyon is van mit nézzegetnünk a mostani harcokon,mert hasonló problémáink lennének,ha még nem is ugyanolyanok-per pillanat.Holnap,vagy holnapután már lesz tökugyanolyan is.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Azok a rakéták addigra már kész voltak,csak modernizálgatták őket.És szerintem a tripla töltetű kumulativ gránátjuk a maga kategóriájában a legjobb.Bár hogy pontosan mit is tud,az jó kérdés.Elég tág becslések vannak a teljesitményére.
Azonkivűl szerintem nem kéne leragadni a hk vs hk harcnál.A mi környezetünkben kevés a hk,és bőségesen vannak viszont páncélelháritó eszközök.Per pillanat példul a mi hk-ainkra a legnagyobb veszélyt az oláh Sokac helikröl és földről inditott Spike rakétái és Hermes dronok álltal irányitott LBG-i és IR önirányitott siklóbombái meg az ukránok Javelin rakétái jelentenék.Nem az elaggott ukrán T64esek és új korukban is elavult oláh TR85-ök.Azokkal egy közepesen modernizált T72 is simán megbirkózna.
Szóval nagyon is van mit nézzegetnünk a mostani harcokon,mert hasonló problémáink lennének,ha még nem is ugyanolyanok-per pillanat.Holnap,vagy holnapután már lesz tökugyanolyan is.
Kinek van Hermes drónja?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nem vagyok boldog emiatt.
Ukránok: Bayraktar támadódrónok beszerezve +saját gyártás is indul
Románok: Hermes felderítődrónok saját gyártás indul
Szerbek: Wing Loong beszerezve, Bayraktar után érdeklődnek
Csehek: támadó drónok beszerzésének terve

Már elkéstünk a légvédelem fejlesztésével és a saját támadó- és cirkálódrón programmal is!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Tul sok minden kell egyszerre, ezt keptelenseg anyagilag birni egy valsag kozepen. Nalunk gazdagabb orszagnak se lenne egyszeru. A leopard mennyisegunk edeskeves barmihez is, max valami hadgyakorlatra eleg lesz. Sokat ugyse ernek csak celnak jok az ellen legiereenek. A 14 gripppenel legifolenyt nem vivunk ki. Legvedelmunk kimerul a Mistralban es egyszer majd talan lesz valami komolyabb lerak is 10 ev mulva. Dronok ellen semmi elkepzeles, ew modern nincs, meg a Brezsnyev idejebol itt ragadt technikat is hasznaljuk.
Egy tomeges drontamadas egy-ket nap alatt kipucolja azt a par tankot meg pzh-t.