Igen, sokszor sok mindent nem tudnak az egyetemisták. De egyrészt te sem tudsz sok mindent, mégis határozott elképzeléseid vannak róluk. Másrészt az SZFE esetén elég egyértelmű az önállóság felszámolásának a szándéka. Ezt még a mostani egyetemisták is megértik.
Viszont mintha te sem értenéd az egyetem működését és az átalakítások lényegét. Elsőre persze, hogy nem látszik változás, minden megy a maga útján. Csak épp a mélyben alapvetően megváltoznak a dolgok. Eddig az egyetem önállóan döntött arról, hogy például mit lehet oktatni és kik oktathatnak. Most meg a finanszírozáson keresztül a kormány fogja eldönteni. A kormány akar dönteni róla, hogy mit lehessen oktatni mit nem. Illetve azt mondja arról, amit nem akar, hogy finanszírozza az egyetem saját maga piaci alapon. Csak hogy vannak olyan dolgok, amikre piaci alapon nincs igény, de tudományos-egyetemi alapon igen. Épp az a lényege az egyetemi önállóságnak, hogy az egyetem dönt róla, hogy mi fontos, mi nem. Ezt akarják felszámolni. Plusz a személyzeti ügyekbe is beleavatkoznak így. És idővel, amikor a kedélyek csillapodtak, majd szépen megindulnak a komolyabb változások is. Nem NER kompatibilis tanárok elbocsátása, nem kívánt szakok megszüntetése stb. Persze csak a finanszírozáson keresztül.