A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Nem úgy kellene kezdeni a haderőreformot, hogy feloszlatjátok a teljes haderőt, azután megnézitek a pénztárcátokat, hogy a rendelkezésre álló pénzből milyen nemzetközi színvonalú alakulatot tudtok létrehozni? És így alulról építkezve NATO tanácsadók hathatós támogatásával évről évre bővítenétek a haderőt, ameddig a pénztárcátok engedi. De csak olyan alakulatokat tűrnétek meg, amelyek minden vonatkozásban megfelelnek a NATO előírásoknak.

Nem tudtam neki mást mondani, mint azt, hogy talán ez lenne az egyetlen járható út.

Ja, hat az amerikaiak idiota, total fogalmatlan, de baromi magabiztos (nemzetepitesi) tanacsaitol az Uristen mentsen meg mindenkit, lattuk milyen qrvajol sikerult Irakban, a baath-lanitasi lenduletben az osszes profi, kikepzett hivatasos katonat szetzavartak, tokeletes alapanyagot nyujtva az azota is a hamu alatt parazslo, illegalis, irregularis fegyveres csoportoknak, a vegtelenul veres polgarhaborurol nem is beszelve.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 426
46 297
113
Ha valakit esetleg érdekel, íme egy elég kellemes összefoglaló jellegű cikk a modern tüzérség digitalizációjáról.
Bár elsősorban a nagy európai gyártókra koncentrál a cikk, de a lényeg benne van.
Korábban említettem, hogy a lengyelek rendszere is elég jónak - miaz hogy - számít, és hogy annyira komplett, hogy van hozzá egy saját felderítő drón is.
Ez igaz, azonban most olvastam a lengyelektől, hogy ez jelentős késésben van.
Ettől függetlenül a cél, az UAV egy egészen komplett, és pofás darab lesz, ha végre kész lesz.
És akkor kicsit rákötök a drónra magára is.
Korábban már kifejtettem, hogy szerintem az marhaság, ha valaki pl. az L-39NG- t akarná megerőszakolni, hogy abból alakítsanak ki.
Alapvetően az NG se nem gyors, se nem long range. Ha csapásmérő/légiharc feladatot szánnánk neki, akkor kevés a sebessége, ha meg felderítő lenne, ahhoz túl nagy az RCS-e, és kevés a hatótávja.
Egyszerűen a sárkány nem erre lett tervezve.
Érdemes viszont ezt az Orlik-ot megnézni.
Gyakorlatilag fullban át lett véve egy vitorlázó gép szerkezete, annyi módosítással, hogy a farokba beépítésre került egy motor, valamint a hagyományos vezérsíkokat V alakúra cserélték, hogy csökkentsék az RCS-t.
Azt gondolom, hogy ez egy kiválló irány, még akkor is, ha esetleg felskáláznák egy picit, hogy fegyver hordozására is alkalmas legyen. Gondolom ez majd a következő lépés lesz...
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 973
7 051
113
Ne legyen az összes helikopter Airbus? Üzemeltetésnél nem mindegy.
Freccia? Boxer, Patria XP, de akár még Terrex 3 inkább.
Eurocopter tiger? nem lenne rossz..6 tonna ha jól emlékszem, egy könnyű, gyors ARH...4 függesztési pont mint mindegyik európai "attack" helicopternél...Ausztrálok most fogják lecserélni az övéiket.
azért sajnálom hogy nincs egy Ka-52 európai ekvivalens
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 580
8 189
113
Eurocopter tiger? nem lenne rossz..6 tonna ha jól emlékszem, egy könnyű, gyors ARH...4 függesztési pont mint mindegyik európai "attack" helicopternél...Ausztrálok most fogják lecserélni az övéiket.
azért sajnálom hogy nincs egy Ka-52 európai ekvivalens
Imádnám a Tiger antitank változatát.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 988
113
Az M109 a keso otvenes evek designja, a hatvanasok ota upgradelgetik folyamatosan - valahol a hetedik generacionaql jarhatnak...
A PzH2000 a 90-esek designja, a legmodernebb onjaro loveg a piacon.
Az amerikaiaknal is tervbe van veve az autoloader, szerintem a kov upgrade elhozza avagy teljesen uj rendszer valtja le, amelyikben mar autoloader lesz.
Az amerikaiak a '90-es évek végén elkezdtek egy Crusader 155mm-es projektet amit konkrétan a paladinok leváltására szántak, az automata töltővel volt már ellátva. A projektet végül leállították.
3pzyiwgs9v751.jpg

full