A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 911
91 530
113
Ennek a leírásnak speciel ez is megfelel.
15-109.jpg
És itt negszaladt a piros-fehér-zöld festék?
x5fd9f5067439c610277524.JPG.pagespeed.ic.PEmgNFuvG1.webp

x5fd9f5061379e657725556.JPG.pagespeed.ic.xyv0YDFEw8.webp
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 053
113
Kb. 2 hete a szokásos csapatommal pont erről a területről beszélgettünk és csodálkoztunk is, hogy a civil rokon-területeken évek óta folyamatosan emlegetett megoldások "nem akarnak" átszivárogni a katonai területre, holott fordított technológiai-mozgásirány a gyakoribb.

Emellett "nálunk" szóba került egy "még-forradalmibb" irány a Diesel-elektromos(+hibrid ? ) mellett, ami sok előnnyel rendelkezne a szinte biztos 8X8 megoldással szemben: a 6X6, hernyótalpas megvalósításban ! ! !

Miért is ???
Pl ezek miatt:
- ez esetben(6X6 hernyótalppal) nem 4 elektromos (kerékagy-)motor kell oldalanként(vagyis összesen 8 darab, arany-árban mért elektromotor), hanem csak 3 darab oldalanként!!!
- oldalanként 3 hernyótalp esetén, 1 kilövésekor is bőven harc-/mozgásképes marada másik kettővel azon az oldalon és 2 kilövése esetén sem teljesen mozgásképtelen ( !!! ),
- egy hernyótalp legkevesebb 2,5 "eredeti" keréknek megfelelő felületet jelent, ami a szokásos jelölésben egy legkevesebb 12X12-es gumikerekes konstrukció talajnyomását jelenti, ami a szokásos gumikerekes, összkerekes, +Diesel meghajtás/erőátvitel megoldásban annál is bonyolultabb műszakilag, mint itt most leírva tűnik,
- ez a talajnyomás a konkurens 6X6/8X8 megoldásoknál sokkal jobb terepképességet tesz lehetővé, vagy azt "be lehet váltani" páncélzat(védettség)/fegyverzet súlyra( !!! ),
- ha a személyzet(2-3-4 fő) tandem elrendezésben kerül elhelyezésre (egymás mögött, mint Pl a Mi-24/F-15/... -ben), akkor a hagyományos elrendezéshez képest korábban elképzelhetetlen védelemnek szabadul fel hely.

Kb. ez a 6X6 elrendezés:

e2abd1b7e9fe041f8f9c679cca996b7f-1000.jpg



...oldalanként a 3 kerék helyett 3 (olcsó gyárthatóság miatt egyforma), ilyesmi gumi-/hernyó-talppal:


gumihevederes1.png



Forradalmi( ? ? ? ), rendben: ha lúd, legyen "dundi" :hadonaszos:

Regebben mar fel volt dobva, hogy 6x6 eseten terepen nem megoldhato-e, hogy a "standard" kerekekre "huzol" gumilanctalpat. Voltak kepek protokrol is, meg fakitermelesnel hasznalt traktoroknal van ilyen. Linkeltek is be roluk akkor videokat.

Elektromotoros meghajtasu kerekekkel konnyebb lenne ilyenkor a vezerlest is megoldani talan.


"Kedveltem" (+Like) akkor is :)
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Azt mondta a kerekes cucc egy része Zalaegerszegen lesz gyártva. Mennyi idő egy harcjárművet kifejleszteni? A gyár meg ha most lett bejelentve gondolom azt is, hogy nem 2024-ben kezdik építeni. Szóval nem vagyok biztos benne, nem lesz előbb más kerekes ami gyártva lesz Kaposváron. Mert gondolom hamarabb lesz gyár minthogy egy fejlesztés véget érne, kivéve ha megvannak az alapok és max személyre akarják szabni.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 303
93
Ha minden jól megy,akkor ezek szerint ma jó eséllyel aláírták a kebabos kocsikat is. Szerintem százas tétel lehet minimum... Az érdekesebb kérdés hogy milyen konstrukcióban kerülnek ide,mert ez ügyben kicsit rejtelmesen fogalmazott Maróth... !
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and SilvioD

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 397
120 683
113
Azt mondta a kerekes cucc egy része Zalaegerszegen lesz gyártva. Mennyi idő egy harcjárművet kifejleszteni? A gyár meg ha most lett bejelentve gondolom azt is, hogy nem 2024-ben kezdik építeni. Szóval nem vagyok biztos benne, nem lesz előbb más kerekes ami gyártva lesz Kaposváron. Mert gondolom hamarabb lesz gyár minthogy egy fejlesztés véget érne, kivéve ha megvannak az alapok és max személyre akarják szabni.
Hát ez egy erősen 2030 felé kacsingatós projekt.
 
K

kamm

Guest
A cég neve Rheinmetall Hungary lesz a rádióinterjúban elmondta.
Az RM prezi alapján a Boxer is sanszos. Főleg ha annak derivatja lesz az új UGV.
Azt a prezit remélem felnyomják vhova, csak nem olyan genyák, hogy videókivágásokból kelljen informálódni. Bár tény, jó szórakozás! :)

Akkor legyen [HUN] Rheinmetall Hungary a topic?

A kepek mar megvannak, csak a linkeket szedem meg az elso posthoz...