Nem kell most kifizetni, csak megkötni a stratégiai partnerséget és egy hazai beruházást bejelenteni, elkezdeni. Ezzel kormányváltástól függetlenül biztosított a beszerzés.Szerintem meg vadászgépet pont nem fogunk venni 2026-ig: egyrészt mert elég jól kiköltekeztünk: ha megfigyelitek már a radaroknál is 2027-ig el van húzva a beszerzés, mert a következő években éppen eleget fogunk minden évben fizetni. Másrészt azért mert még a Gripeneket sem fizettük ki. Szerintem csak akkor jön szóba újabb többcélú vadászgép vásárlás ha már a Gripen részleten túl vagyunk, ráadásul mivel ez a NER-es Tombor megvette az AV-t, sajnos egészen biztosan veszünk 8 db L-39NG-t. És több, mint valószínű, hogy pont ez az egyik alapvetése a Z2026-nak (vagy már 30) hogy nekünk nem kell venni vadászgépet mert már vettünk 20 éve ergo tudunk költeni végre másra. Még sokminden fog érkezni: biztos, hogy jön rakétatüzérség, mert teljesen másoljuk a német gépesített lövészdandár (nem a harckocsidandár mert akkor kellene még 1 zászlólaj Leo) felépítését. Nyilván nem véletlenül vettük meg a Hirtenbergert és kezdjük meg a gránátok gyártását: tehát jönnek a Hirtenberger 81 és 120 mm-es aknavetői. Nyilván jön kerekes IFV (Boxer vagy Terrex). Le vannak pukkanva a laktanyák: ha fel akarjuk tölteni az állománytáblát akkor igenis költeni kell az épületekre is. A RM-Nurol 4X4 ára is vaskos lesz ha többszáz darabot veszünk. Ha vennénk új gépet akkor csak az F-35-nek lenne értelme, tavaly volt is róla szó. Biztos vagyok, hogy mérlegeltük a beszerzést márcsak azért is mert Trumpnél szereztünk volna még néhány pluszpontot, de végül elvetették.
8-12 L-39 aprópénz, arra nem vesz senki gyárat. Az eddigi hadiipari beruházások sem erre irányultak, hanem az esetleges exportlehetőségekre. Ezzel kvázi önfenntartó lesz a honvédség.
Sztem az Aero V. a Saab stratégiai partnerség miatt kellett. ( az Embraerhez is kapcsolódik, de az mellékszál ). A poén, hogy egy ilyen szerődéstervezet korábban elő volt készítve a csehekkel, de szokás szerint eltöketlenkedték. Most ezt kell felmelegíteni és aktualizálni.
Még egy zárójel. A csehek a magyar államnak nem adták volna el az Aero V., mert azzal a saját hibás privatizációjukat kérdőjelezik meg. Mondjuk ettől nem esett kétségbe senki, ezért jött egy megbízható stróman. De tökmind1 ki adta hozzá a nevét, az elgondolás jó lehet és magyar biztonságpolitikai szempontból hasznos.